ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΚΑΣ στο Rock Overdose:”Το ελληνικό Rock δεν έχει πεθάνει”.

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Νίκο Γκέκα, ποιητή, τραγουδοποιό και τραγουδιστή από τα Ψαχνά Ευβοίας, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα  για τον καινούργιο δίσκο του “Του Ονείρου η Φυγή” αλλά και για τη ποιητική του συλλογή ‘Μελαγχολία’ . Επίσης μίλησε για το «Εναλλακτικό Rock Bar» που διατηρεί στη πόλη του, έναν χώρο που έχει φιλοξενήσει αρκετά μεγάλα ονόματα της ελληνικής Rock σκηνής, σε μια Ελλάδα που ζει και αντιστέκεται στο φθηνό και ‘εύκολο’.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Νίκο. Καλωσόρισες στο Rock Overdose.

 

Νίκος Γκέκας: Γεια σου Παύλο, ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

 

 

Rock Overdose: Πες μου λίγα λόγια για εσένα. Πότε και που γεννήθηκες;

 

Νίκος Γκέκας: Είμαι γεννημένος τον Ιούνιο του 1981.Τόπος καταγωγής μου και κύριος πλέον τόπος διαμονής μου είναι τα Ψαχνά Ευβοίας ,μια κωμόπολη με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά λίγο έξω από την Χαλκίδα.

 

 

Rock Overdose: Πότε ανακάλυψες τη μουσική και πότε άρχισες να ασχολείσαι  με αυτή;

 

Νίκος Γκέκας: Στην εφηβική μου ηλικία πολύ σύντομα γοητεύτηκα απ` την  rock n roll κουλτούρα. Ο μύθος της ροκ μαζί με τους θρύλους που την εξέφρασαν τόσο απ` την ελληνική όσο και απ` την ξένη σκηνή, ταυτίστηκαν με την επαναστατικότητά μου και συντέλεσαν στην σταδιακή διαμόρφωση της συνείδησης μου. Στα λυκειακά μου χρόνια μαθαίνω σιγά-σιγά αυτοδίδακτα  να παίζω κιθάρα.

 

Όντας πια φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σκαρώνω τους πρώτους στίχους και μελωδίες μου και ξεκινώ να γράφω τα πρώτα μου τραγούδια. Ένιωθα μια μεγάλη εσωτερική δύναμη να με κινεί προς αυτή την κατεύθυνση και σταδιακά αποκτούσα ευρύτερη μουσική παιδεία.

 

Η τραγουδοποιία και οι καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις με κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο και τελικά αποφασίζω να παρατήσω το Πανεπιστήμιο για να ασχοληθώ με την μουσική. Ώσπου το 2008 κάνω και τα πρώτα μου βήματα στην δισκογραφία με την «Σκοτεινή Ηχώ», ένα δίσκο στον οποίο υπογράφω τους στίχους, την μουσική αλλά και την ερμηνεία των τραγουδιών.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές και κατά πόσο αυτές σε επηρέασαν στη σύνθεση των τραγουδιών σου;

 

Νίκος Γκέκας: Οι μουσικές μου επιρροές μπορώ να πω ότι είναι ποικίλες και ετερόκλητες. Σίγουρα με έχει επηρεάσει  όλη η παρακαταθήκη που έχει αφήσει το ελληνικό ροκ, απ` τους πρωτεργάτες του που μπορώ να ξεχωρίσω τον  «πρίγκιπα» Παύλο Σιδηρόπουλο και τον αντισυμβατικό Νικόλα Άσιμο , συγκροτήματα απ` την άνθηση του ελληνικού ροκ όπως οι Τρύπες του Γιάννη  Αγγελάκα και τα Διάφανα Κρίνα του Θάνου Ανεστόπουλου καθώς  επίσης και η underground punk-rock σκηνή του `90.

 

Απ` την ξένη σκηνή μπορώ να πω ότι με έχουν επηρεάσει η ψυχεδελική σκηνή του `70 και συγκροτήματα όπως οι Doors με την ποίηση του Jim Morrison,oι  Pink Floyd ,oι Εloy, η new wave-punk-gothic σκηνή του `80 και συγκροτήματα όπως οι Joy Division, o Nick Cave, οι Sisters of Mercy,οι Mission,oι Sex Pistols, metal συγκροτήματα σκοτεινής ατμόσφαιρας όπως οι Anathema οι Paradise lost, oι “guitars heroes” απ` τον Jimi Hendrix και τον Stevie Ray Vaughan ως τον Steve Vai και τον Eric Johnson, τα blues.

 

Όλες αυτές οι διαφορετικές επιρροές λειτούργησαν υποσυνείδητα περισσότερο στο να αποκτήσω την δική μου καθαρά μουσική μου ταυτότητα και το προσωπικό μου ύφος. Χαρακτηριστικό άλλωστε του ύφους αυτού είναι ότι στα τραγούδια μου βλέπεις να συνυπάρχουν πολλά μουσικά είδη με κοινό παρονoμαστή βέβαια το ροκ.

 

 

Rock Overdose: Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησες τη δεύτερη μουσική δουλειά σου με τίτλο “Του Ονείρου η Φυγή”. Δώσε μας κάποιες πληροφορίες για αυτή σου τη κυκλοφορία. Ποιος έγραψε τους στίχους, τη μουσική, και που έγιναν οι ηχογραφήσεις;

 

Νίκος Γκέκας: Ναι συγκεκριμένα η νέα μου δουλειά κυκλοφόρησε σε CD τον Δεκέμβριο του `18.Πρόκειται για 13 τραγούδια στα οποία έχω γράψει αποκλειστικά τους στίχους και την μουσική, δύο εκ` των οποίων είναι και μελοποιήσεις ποιημάτων. Μάλιστα όπως και στον πρώτο δίσκο έχω αναλάβει και την ερμηνεία των τραγουδιών στη φωνή, τις κιθάρες και το μπάσο ενώ η σύνθεση των τυμπάνων έγινε απ` τον Φοίβο Ανδριόπουλο που είναι και μουσικός μου συνεργάτης.

 

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο προσωπικό μου στούντιο το Studio Underground με δική μου επιμέλεια παραγωγής. Ο δίσκος “Του ονείρου η  φυγή “ θα έλεγα είναι ένας σύγχρονος δίσκος στον οποίο είναι διάχυτο το ροκ στοιχείο όπως επίσης και η underground αισθητική. Ακόμη βασίζεται πάρα πολύ στον στίχο που από την μία μπορεί να είναι ποιητικός και σκοτεινός ενώ απ` την άλλη μπορεί να μετατρέπεται σε έντονα κοινωνικό και ιδιαίτερα καυστικό.

 

Μουσικά θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον καθώς έχει μεγάλο εύρος κι έτσι μπορείς να συναντήσεις από metal riffs και punk ξεσπάσματα, μέχρι ψυχεδέλεια και ρυθμούς από bossa nova μέχρι και «λαικότροπους».

 

 

Rock Overdose: Ποιος επιμελήθηκε το εξώφυλλο του δίσκου;

 

Νίκος Γκέκας: H επιμέλεια του εξωφύλλου όπως και το artwork του δίσκου έγινε απ` το THM studio του Θοδωρή Επιτήδειου. Με τα παιδιά του THM studio είχαμε γενικά μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία.

 

 

Rock Overdose: Αυτή είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή. Έτσι δεν είναι;

 

Νίκος Γκέκας: Ναι είναι ανεξάρτητη παραγωγή. Επέλεξα σε αυτό τον δίσκο να κινηθώ ανεξάρτητα μιας και η underground αισθητική και τα αντισυμβατικά μηνύματα των τραγουδιών θεωρώ ότι μπορούν να  «αναπνεύσουν»  καλύτερα μέσω της D.I.Y φάσης παρά μέσω μιας δισκογραφικής εταιρίας. Άλλωστε οι καιροί έχουν αλλάξει και είναι γεγονός ότι σήμερα ελάχιστες εταιρίες έχουν απομείνει που όντως προωθούν αυτό το είδος. Μάλιστα δυστυχώς είναι επίσης αλήθεια ότι αρκετές εταιρίες επιδίδονται πολλές φορές σε εκμετάλλευση των καλλιτεχνών που τους εμπιστεύονται τα όνειρά τους, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στο έργο τους. Για  τους παραπάνω λόγους επέλεξα όπως είπα να έχω τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη για το μουσικό αυτό εγχείρημα μέσω της ανεξάρτητης αυτής παραγωγής.

 

 

Rock Overdose: Δώσε μας κάποιες πληροφορίες για το video clip σου για το τραγούδι ‘Όραμα’. Ποιος το επιμελήθηκε και σε ποιο μέρος γυρίστηκε;

 

Νίκος Γκέκας: Η επιμέλεια του video clip  έγινε απ` το THM studio που όπως είπα και πριν ανέλαβε και το artwork του άλμπουμ  όπως επίσης και κάποια lyric video για το youtube.To video clip περιλαμβάνει εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα.

 

Τα εσωτερικά γυρίσματα είναι πλάνα απ` το δωμάτιό μου όπου αναπαρίσταται μέσω μιας ιδιαίτερα σκοτεινής και ποιητικής ατμόσφαιρας η γέννηση των στίχων και του τραγουδιού. Στη συνέχεια το βίντεο και το τραγούδι εξελίσσονται και μεταφέρονται εξωτερικά σε καμένο δάσος σ` ένα  μικρό συνοικισμό λίγο έξω απ` τα Ψαχνά. Όλη αυτή η φοβερή ατμόσφαιρα που αποπνέει από ένα τέτοιο τοπίο ήρθε σε απόλυτη ταύτιση με το κομμάτι μου που κλείνει με ένα ιδιαίτερο μουσικό θέμα το οποίο συνοδεύεται με πλάνα γοτθικής θα έλεγα αισθητικής. Όλοι οι συντελεστές του video clip δουλέψαμε πολύ και επιτεύχθηκε θεωρώ ένα πολύ καλό και πρωτότυπο αποτέλεσμα.

 

 

Rock Overdose: Μέσα στο δίσκο σου έχεις μελοποιήσει δυο ποιήματα των οποίων τους στίχους έχουν γράψει ο Θάνος Ανεστόπουλος (Διάφανα Κρίνα) και η Κατερίνα Γώγου. Δώσε μας κάποιες περισσότερες πληροφορίες για αυτά.

 

Νίκος Γκέκας: Η ποίηση και η λογοτεχνία είναι ο δεύτερος άξονας μετά τη  μουσική που έχει διαμορφώσει την σκέψη μου. Μάλιστα έχω εκδώσει  και μια ποιητική συλλογή το 2011 με τον τίτλο “Mελαγχολία”  με επιρροές απ` τους «καταραμένους» ποιητές   Έντγκαρ Άλαν Πόε, Κάρολο  Μπωντλαίρ , Αρθούρο Ρεμπώ , Κώστα Καρυωτάκη κ.α. Στο νέο μου δίσκο έχω μελοποιήσει δύο ποιήματα ένα του Θάνου Ανεστόπουλου κι ένα της Κατερίνας Γώγου.

 

 

Ο Θάνος απ` τα Διάφανα Κρίνα ήταν ένας απ` τους ήρωες της εφηβείας μου και τους είχα απολαύσει αρκετές φορές live σε συναυλίες τους. Μάλιστα είχα την τύχη να τον γνωρίσω και προσωπικά καθώς τίμησε και το Εναλλακτικό με κάποιες σόλο εμφανίσεις του. Ως γνωστόν ο Θάνος έφυγε δυστυχώς πρόσφατα απ` την ζωή γεγονός που με λύπησε ιδιαίτερα καθώς πιστεύω πως είχε ακόμη πολλά να δώσει. Έτσι για να τονίσω το μέγεθος της σημασίας της απώλειάς του αλλά και για να τιμήσω την γνωριμία μας μελοποίησα το ποίημα “Αφέθηκε στα χέρια μου η λύπη της” απ` την πρώτη του ποιητική συλλογή “ Aρχίζω με το σ` αγαπώ”.

 

Όσον αφορά την δεύτερη μελοποίηση μπορώ να πω ότι η ελεύθερη και ανένταχτη σκέψη της Κατερίνας Γώγου καθώς και ο ασυμβίβαστος λόγος της που αποτυπώθηκαν στην ποίηση της αποτέλεσαν το κίνητρο για να ασχοληθώ με το έργο της που πιστεύω ότι είναι και περισσότερο διαχρονικό από ποτέ. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η τεράστια απήχηση που είχαν τα ποιήματά της αν και πρόκειται για μια ποίηση εκτός συστήματος. Έτσι μελοποίησα και το ποίημα της “Νανούρισμα” απ` την πρώτη της ποιητική συλλογή.

 

 

Rock Overdose: Είσαι ιδιοκτήτης του «Εναλλακτικού Rock Bar» στα Ψαχνά Ευβοίας. Στο μαγαζί σου έχεις φιλοξενήσει κάποια από τα πολύ σπουδαία ονόματα του ελληνόφωνου Rock. Μπορείς να μας αναφέρεις μερικά;

 

Νίκος Γκέκας: Ναι το Εναλλακτικό βρίσκεται  αισίως στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του και έχει φιλοξενήσει όπως είπες πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα του ελληνόφωνου ροκ όπως τα Μωρά στη Φωτιά, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον  Θάνο Ανεστόπουλο, τον Δημήτρη Πουλικάκο με τον Νίκο Σπυρόπουλο(Σπυριδούλα), τον Γιώργο Τσίγκο με τους Μαύρους Κύκλους, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Λάκη Παπαδόπουλο ,τον Βασίλη Καζούλη, τους Όναρ, τον Κώστα Παρίση , την Τάνια Κικίδη, τον Χριστόφορο Κροκίδη, τον Παναγιώτη Μπερλή , τον Μιχάλη Κακέπη.

 

Νιώθω κι εγώ έτσι τυχερός που έχω την ευκαιρία να ζω στιγμές και να ανταλλάσσω απόψεις και ιδέες με τέτοιους ανθρώπους που αποτελούν και την ιστορία του ελληνικού ροκ.

 

 

 

Rock Overdose: Είναι δύσκολο για ένα ιδιοκτήτη Rock Bar της επαρχίας να μπορέσει να διατηρήσει το μαγαζί του προσελκύοντας κόσμο, αλλά και να καταφέρει να φέρει μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών σε αυτό για διάφορα μουσικά events;

 

Νίκος Γκέκας: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί ένας τέτοιος χώρος στην επαρχία παρά στα κέντρα και τις μεγάλες πόλεις. Κι αυτό γιατί ο κόσμος που ασχολείται μ` αυτό το μουσικό είδος στην επαρχία είναι λόγω και πληθυσμού σαφώς λιγότερος. Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική μερίδα κόσμου που αν και μειοψηφία στηρίζει δυναμικά την φάση αυτή.

 

Επίσης είναι ευχάριστο ότι αρκετός κόσμος δείχνει την διάθεση να πειραματιστεί και να έρθει σε επαφή μια τέτοια πρόταση και να πάρει πράγματα από αυτή. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι σε άλλο τριπάκι και συνήθως επιλέγει το εύκολο και το ευτελές που του έχει επιβάλλει και το σύστημα, κάτι που νομίζω ότι αποτελεί πια δυστυχώς γενικό κανόνα και όχι μόνο φαινόμενο της επαρχίας.

 

Τώρα για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου είναι πραγματικότητα ότι δεν συνηθίζεται εύκολα τέτοια ονόματα καλλιτεχνών να επισκέπτονται συχνά την επαρχία για εμφανίσεις τους. Η σταθερή όμως πορεία του Εναλλακτικού και η διατήρηση της ταυτότητάς του  όλα αυτά τα χρόνια πέρα απ` τις όποιες επιταγές των καιρών, έχει βοηθήσει τον χώρο να αποκτήσει μια πολύ καλή φήμη.

 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ιδιοκτήτης δεν είναι κάποιος απλός επαγγελματίας αλλά ένας συνάδελφός τους είναι παράγοντες που έχουν συντελέσει σημαντικά στο να εμφανίζονται τέτοιοι καλλιτέχνες στον χώρο.

 

 

Rock Overdose: Παρόλο που η δεύτερη σου δισκογραφική δουλειά είναι πρόσφατη, ετοιμάζεις καινούργια τραγούδια;

 

Νίκος Γκέκας: Είναι θετικό ότι όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την μουσική και το τραγούδι παραμένω δημιουργικός οπότε ήδη υπάρχουν προσχέδια αρκετών νέων τραγουδιών τα οποία θα επενδυθούν σταδιακά μουσικά και ελπίζω αν και είναι νωρίς ακόμα, κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον να μιλάμε για μια νέα κυκλοφορία.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνόφωνο Rock; Εάν και πέρασε από μια μεγάλη άνθηση πριν αρκετά χρόνια νομίζεις πως έχει στις μέρες μας τελματώσει ή υπάρχει πέραση σε αυτό το είδος ακόμη;

 

Νίκος Γκέκας: Σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα από την εποχή άνθησης του ελληνικού ροκ. Ωστόσο δεν ασπάζομαι σε καμία περίπτωση και την άποψη ότι το ελληνικό ροκ έχει «πεθάνει».

 

Όχι, κατά την γνώμη μου η σκηνή αυτή παραμένει ζωντανή και σίγουρα υπάρχουν νέα συγκροτήματα και καλλιτέχνες αντίστοιχης  αξίας με αυτά του ένδοξου παρελθόντος. Ωστόσο είναι πιο δύσκολο στις μέρες μας κάτι νέο απ` αυτόν τον χώρο, όσο αξιόλογο και να είναι να αποκτήσει μεγάλη και μαζική απήχηση αντίστοιχη με αυτή του παρελθόντος. Κι αυτό γιατί το είδος αυτό σήμερα δεν προωθείται καθόλου καθώς τα μέσα προάγουν άλλα είδη βλέπε «έντεχνο», σκυλάδικο κλπ.

 

Όπως είπα όμως και πριν ήδη υπάρχουν πολλά αξιόλογα νέα πράγματα που κι ο κόσμος φαίνεται να στηρίζει στις συναυλίες. Εν κατακλείδι είμαι αισιόδοξος πως το ελληνόφωνο ροκ είναι και θα παραμείνει για πολλά ακόμα χρόνια ζωντανό καθώς έχει και πολλά να δώσει στον σημερινό ακροατή.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια σχέδια για το μέλλον;

 

Νίκος Γκέκας: Σαν σχέδια για το μέλλον θα μπορούσα να πω ότι είναι η υποστήριξη του υλικού αυτού μέσω κάποιων live εμφανίσεων είτε σε ηλεκτρική  μορφή με το συγκρότημα μου, είτε μέσω κάποιων προσωπικών ακουστικών live. Επίσης σχέδια για το απώτερο μέλλον αποτελούν η κυκλοφορία μιας τρίτης δισκογραφικής δουλειάς και η έκδοση μιας νέας ποιητικής συλλογής που έχω σχεδόν ολοκληρώσει.

 

 

Rock Overdose: Εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose και σε όποιον διαβάσει αυτή τη συνέντευξη.

 

Νίκος Γκέκας: Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στους φίλους αναγνώστες του Rock Overdose είναι να τους προτρέψω να εξακολουθούν να ακούνε και να ασχολούνται με αυτό το μουσικό είδος μιας και το ροκ είναι ένα δυνατό μέσο με το οποίο μπορούν να διατηρήσουν την συνείδησή τους ελεύθερη, γεγονός και εφόδιο πολύ σημαντικό για την  ζωή  μας σήμερα, στις μέρες  που διανύουμε.

 

 

Rock Overdose: Νίκο σε ευχαριστώ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Νίκος Γκέκας: Εγώ ευχαριστώ Παύλο, εσένα και το Rock Overdose.

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Παύλος Γιαννακόπουλος

Comments