Οι ASTRONOMIKON στο Rock Overdose!

 

Οι Astronomikon είναι ένα side project μελών των Arrayan Path οι οποίοι σύντομα θα κάνουν την πρώτη τους δισκογραφική παρουσία με το ντεμπούτο album τους που θα κυκλοφορήσει από την γερμανική Pure Steel Records. To Rock Overdose είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον μπασίστα των Astronomikon, Πάρη Λάμπρου (Arrayan Path, ex-Prodigal Earth) σχετικά με την κυκλοφορία αυτή, με την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους Astronomikon, την ανερχόμενη κυπριακή σκηνή και άλλα.

Απολαύστε την συνέντευξη παρακάτω.

 

R.O.: Καλησπέρα Πάρη! Καλωσόρισες στο Rock Overdose. Για πες μας λίγα λόγια για τους Astronomikon.

Π.Λ.: Καλησπέρα Αντώνη. Το 2008 είχα αρχίσει να γράφω μουσική για το δεύτερο άλμπουμ των Prodigal Earth, αφού οι ηχογραφήσεις του πρώτου φτάσανε προς το τέλος. Η μουσική μου όμως παρα-ήταν επική για το straight-forward heavy/ power με κοινωνικοπολιτικό στίχο που παίζαμε σαν Prodigal Earth. Δεν ήθελα να πάνε χαμένα αυτά τα τραγούδια, έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μια νέα μπάντα με πιο επικούς προσανατολισμούς από τους PE. Αφού λοιπόν ετοίμασα δύο τραγούδια μίλησα με το Νικόλα Λεπτό (vocals) και έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι ASTRONOMIKON. Λίγο καιρό αργότερα όταν ο Νικόλας αποφάσισε να επαναδραστηριοποιήσει τους Arrayan Path πέρασε από το μυαλό μου να παρατήσω τους Astronomikon, όμως είχα ετοιμάσει ήδη αρκετά τραγούδια και δεν μπορούσαν να τα απορροφήσουνε όλα οι Arrayan Path. Για παράδειγμα τα "Minas Tirith" και "Cassiopeia" που είναι στο Terra Incognita αρχικά προορίζονταν για Astronomikon. Έτσι λοιπόν από ένα σημείο και μετά δουλεύαμε ταυτόχρονα για Astronomikon και Αrrayan. Λίγο πριν τις ηχογραφήσεις και αφού ετοιμάστηκαν όλα τα τραγούδια, εντάχθηκαν στη μπάντα οι Σωκράτης Λεπτός (guitars) και Stefan Dittrich (drums)


 
R.O.: Το demo σας που είχατε βγάλει πριν από δύο χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, είχε τόσο θετικά, όσο και αρνητικά σχόλια. Τι έχεις να πεις γι αυτό;

Π.Λ.: Για το demo εγώ διάβασα και άκουσα μόνο θετικά σχόλια. Δεν θυμάμαι κάτι αρνητικό, τουλάχιστον όσον αφορά τις συνθέσεις. Είχαμε παραγγελίες από πολλές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, αλλά και από Κύπρο βέβαια. Βγάλαμε το demo τότε για να κάνουμε αισθητή την ύπαρξή μας και να πάρει μια γεύση ο κόσμος σε ποια μουσικά μονοπάτια θα βαδίσουμε.


 
R.O.: Τώρα όμως έχετε σχεδόν έτοιμο το νέο σας album. Πότε βγαίνει; Μπορείς να μας δώσεις λεπτομέρειες γι' αυτό, όπως ποιος έκανε τη παραγωγή, το artwork, αν έχετε κάποια special συμμετοχή κλπ;

Π.Λ.: Το άλμπουμ θα βγει το Φεβρουάριο του 2013. Είναι concept άλμπουμ με θέμα το μύθο του Περσέα, της Μέδουσας και Ανδρομέδας. Αυτό που προσπαθήσαμε να πετύχουμε μέσω της μουσικής και των στίχων είναι η εναλλαγή των συναισθημάτων του ακροατή να γίνεται σύμφωνα με τη ροή της ιστορίας. Δουλέψαμε σκληρά όλοι μας για αυτό το project αλλά πιστεύω άξιζε τον κόπο.

Οι ηχογραφήσεις και η παραγωγή έγιναν στη Γερμανία στα Maranis Studios ([email protected]) με παραγωγό το Βαγγέλη Μαρανή. Έκανε καταπληκτική δουλειά και ελπίζω επιτέλους να καταλάβουνε όλοι ότι υπάρχουνε και Έλληνες παραγωγοί ισάξιοι, αν όχι καλύτεροι, με μεγάλα ονόματα του εξωτερικού. Το artwork ανέλαβε ο Markus Vesper, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα και δούλεψε με πάρα πολλές αξιόλογες μπάντες όπως για παράδειγμα οι Manilla Road. Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι Βαγγέλης Μαρανής (ex-Sanvoisen) που έκανε κάποια δεύτερα φωνητικά και χορωδίες, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου των Blynd έπαιξε το σόλο στο "Rocka Rolla Sword", ο Κωνσταντίνος Μαχαιριώτης (Shut ‘em Down) έκανε λίγα brutal φωνητικά σε κάποια σημεία που έπρεπε, ο Δημήτριος Αργυρόπουλος έπαιξε ούτι σε ένα τραγούδι ενώ ο Γιώργος Καλλής (έγραψε τη μουσική για την ταινία Highlander και πολλές άλλες!!!) έγραψε τη μουσική για το "Intro" του άλμπουμ.

Το άλμπουμ θα έχει τον ίδιο τίτλο με το demo Dark Gorgon Rising και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω σε όλους να προσέξουν να μη γίνει καμιά σύγχυση μεταξύ του demo και της κανονικής κυκλοφορίας. Τα κομμάτια που είναι ανεβασμένα τώρα στο ΥouΤube είναι από το demo. Τα τραγούδια όλα ηχογραφήθηκαν ξανά και τώρα ακούγονται πολύ καλύτερα. Το μόνο που μπορείτε να ακούσετε στην τελική του μορφή είναι το "Rocka Rolla Sword" από την ιστοσελίδα μας www.astronomikon.com -αρχίζει αυτόματα μόλις μπείτε. Θα μπει στο άλμπουμ ως bonus track αφού αρχικά κυκλοφόρησε στο Cyprus Metal Scene United CD. Είναι το μόνο κομμάτι που δεν είναι μέρος του concept. Κάτσε, νομίζω ότι έχω ένα κομμάτι να ακούσεις...

 Στο σημείο αυτό ο Πάρης έβαλε ένα κομμάτι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Τίτλο δεν μου αποκάλυψε, όμως το κομμάτι είναι μία πολύ όμορφη σύνθεση με πολύ επική διάθεση και άψογη παραγωγή!
 

R.O.: Έχετε βρει κάποια εταιρεία να το εκδώσει ή θα το κάνετε μόνοι σας;

Π.Λ.: Το άλμπουμ θα βγει από τη γερμανική Pure Steel Records. Τους έστειλα κάποια τραγούδια και μου απάντησαν ότι τους άρεσε πάρα πολύ η μουσική και μας έστειλαν συμβόλαιο για συνεργασία. Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με ανθρώπους που τους αρέσει η μουσική μας.
 
 
R.O.: Μετά από την κυκλοφορία του album, τι να περιμένουμε;

Π.Λ.: Πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να δουλεύουμε τον επόμενο δίσκο. Έχω ήδη γράψει αρκετή μουσική ενώ ο Νικόλας μου ανάφερε πρόσφατα ότι έχει κάποιες ιδέες. Θα αρχίσουμε να δουλεύουμε με αυτά και σίγουρα στην πορεία θα προκύψουν νέες ιδέες. 
 

R.O.: Οι Arrayan Path παραμένουν προτεραιότητα, υποθέτω… Σωστά;

Π.Λ.: Αυτό που μας νοιάζει είναι οτιδήποτε κάνουμε να το κάνουμε καλά. Προσπαθούμε κάθε δουλειά μας να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Υπάρχει μια χημεία μεταξύ μας που φάνηκε ότι δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα που αφήνουν πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους ευχαριστημένους. Με τους Arrayan δουλεύαμε μέχρι τώρα σε εντατικούς ρυθμούς και πιστεύω θα συνεχίσουμε έτσι για πολύ καιρό ακόμη.
 

R.O.: Πιστεύεις ότι οι Arrayan Path και οι Astronomikon κινούνται σε παρόμοιο μουσικό ύφος ή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό;

Π.Λ.: Δεν μπορώ να πω ότι κινούνται σε εντελώς διαφορετικό ύφος. Σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα τους και η κάθε μπάντα έχει τις ιδιαιτερότητες της. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ίσως ότι για τους Arrayan Path την περισσότερη μουσική τη γράφει ο Νικόλας, ενώ στους Astronomikon την πιο πολύ μουσική τη γράφω εγώ. Το κοινό είναι ότι γράφουμε και οι δύο μουσική και για τις δύο μπάντες, ενώ για την προπαραγωγή όλων των τραγουδιών δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο, οπόταν είναι φυσικό να υπάρχουν λίγα κοινά στοιχεία. Μια μεγάλη διαφορά είναι η θεματολογία. Οι Astronomikon αντλούν τα θέματα τους από τον Ουρανό. Για παράδειγμα οι πρωταγωνιστές του μύθου Περσέας, Ανδρομέδα, Πήγασος, Κήτος, Κηφέας κτλ υπάρχουν σαν αστερισμοί. Ο ουρανός είναι το μεγαλύτερο βιβλίο μυθολογίας και όχι μόνο. Οπόταν θέσαμε κάποια “όρια”, υπάρχει και μια παροιμία που λέει “Sky is the limit…”
 

R.O.: Παρατηρούμε μία συνεχή άνοδο της κυπριακής σκηνής. Η γνώμη σου ποια είναι;

Π.Λ.: Ταλαντούχοι μουσικοί και μπάντες με προοπτική πάντοτε υπήρχαν. Αυτό που έκανε τη διαφορά και ανέβηκε λίγο το επίπεδο είναι ότι τώρα κάποιοι άρχισαν να δουλεύουνε πιο σοβαρά και συνεργάζονται με επαγγελματίες που έχουνε πείρα. Σαν σκηνή είμαστε στην αρχή. Για να πάμε πιο μπροστά πρέπει να δουλέψουμε όλοι σοβαρά, να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη και επιτέλους να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες.
 

R.O.: Τέλος, θα δούμε ποτέ ζωντανά τους Astronomikon ή θα είναι μόνο μία μπάντα που θα γράφει και θα κυκλοφορεί albums;

Π.Λ.: Είναι φυσικά μέσα στα πλάνα μας να γίνουνε κάποια live. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι.
 

R.O.: Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη Πάρη! Εύχομαι τα καλύτερα για όλα όσα ασχολείσαι!

Π.Λ.: Εγώ σ’ ευχαριστώ Αντώνη και το Rock Overdose που μας δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Καλή συνέχεια.

 

www.astronomikon.com

www.facebook.com/astronomikon

www.twitter.com/astr0n0mik0n (“0” are zeroes)

 

Για το Rock Overdose,

Αντώνης "Jey Key" Κατσαρός

 

Comments