Οι Deuteronomy μιλάνε στο Rock Overdose

 

 

Η Νεφέλη Γραμματικάκη μίλησε με τους Έλληνες Deuteronomy, για το νέο τους δίσκο, το νόημα των τραγουδιών τους και τα μελλοντικά τους πλάνα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη.

 

 

 

Rockoverdose.gr: Γεια σας Deuteronomy, να σας καλώς ορίσω στο Rock Overdose. Καταρχάς μιλήστε μας για το συγκρότημα.

Deuteronomy: Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και την ευκαιρία. Με λίγα λόγια δημιουργηθήκαμε ως Egnum τον Οκτώβριο του 2008 στην Θεσσαλονίκη και κυκλοφορήσαμε ένα promo το 2009 που πήγε καλά σε κριτικές (Ολλανδία και Σουηδία για παράδειγμα). Μετά για προσωπικούς λόγους η δραστηριότητα σταμάτησε και πήραμε απόφαση να συνεχίσουμε όταν είμαστε άνετοι. Το υλικό που ετοιμάζαμε ήταν αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο, οπότε είπαμε να αλλάξουμε και το όνομα μιας και ήταν νωρίς, διαλέξαμε το Deuteronomy, που αντιπροσωπεύει απόλυτα την θεματολογία.

Κυκλοφόρησε ένα τραγούδι μας στην συλλογή “UK Black Metal Legions Vol.3” από την Panzerfaust Productions (έμενα στο Λονδίνο τότε, οπότε είχαμε την ευκαιρία) και έτσι μας έμαθαν αρκετοί Άγγλοι. Μετά από αυτό άρχισε η διαδικασία του δίσκου όπου και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.


Rockoverdose.gr: Νέος δίσκος “A Great Blessing” ο οποίος θα κυκλοφορήσει επισήμως μέσω της νέας σας δισκογραφικής εταιρίας Satanica Records, στις αρχές του 2013. Πείτε μας λίγα λόγια για την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά.

Deuteronomy: Η σύνθεση του δίσκου ολοκληρώθηκε πρώτα σε προ-παραγωγή. Αποτελείται από 2 κιθάρες και 1 μπάσο απευθείας γραμμένα πρόχειρα σε υπολογιστή και midi, τύμπανα προγραμματισμένα από εμένα, με αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του υλικού, για την επίτευξη ορθότερης κριτικής και φυσικά μάθησης των τραγουδιών. Μετά στείλαμε στον Fredrik όλο το υλικό, μαζί με ότι χρειάζεται για την κανονική ηχογράφηση. Τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στην Σουηδία. Όλα τα άλλα από εμένα σε διάφορα studio του Λονδίνου. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα πουθενά.

Ο τρόπος γενικά που λειτουργούμε είναι πολύ απλός-ο καλύτερος για έναν τομέα είναι αυτός και μόνο αυτός που θα τον αναλάβει. Αν ο άλλος δεν είναι σχετικός, τότε δεν παίρνει αποφάσεις. Οπότε για την ηχογράφηση κιθάρας/μπάσου/φωνής και την μίξη ήχου είμαι εγώ απόλυτα υπεύθυνος, για όλα τα γραφικά ο κιθαρίστας αντίστοιχα. Τα τραγούδια γράφονται καθαρά ή από εμένα η από τον κιθαρίστα.

Υπογράψαμε με την Satanica διότι το συμβόλαιο ήταν αρκετά καλό και δεν υπήρχε λόγος να περιμένουμε παραπάνω. Η διάρκεια του δίσκου είναι 37:30 και έχει 10 τραγούδια όπου το 1 είναι εισαγωγή. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει.

Rockoverdose.gr: Τα ντραμς των Deuteronomy τα έχει αναλάβει ο Volac (Fredrik Widigs). Πώς προέκυψε η συνεργασία μαζί του?

Deuteronomy: Στην Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει βασικά κανένας που να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι drummer είναι πολύ λίγοι εδώ και από αυτούς οι περισσότεροι είναι κάτω από το μέτριο επίπεδο που χρειάζεται για metal και από όσους έχω ακούσει κανένας ή έστω πολύ δύσκολα μπορούν να ηχογραφήσουν τα τραγούδια. Για τον πρώτο δίσκο υπήρχε έστω μια μικρή ελπίδα, αλλά όσο αφορά τον δεύτερο που συνθέτουμε απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχει λόγος να ψάξουμε από Θεσσαλονίκη.

Με το άλλο μου συγκρότημα, τους Cease Of Breeding, έχω παίξει/συνεργαστεί με πάρα πολύ καλούς drummer, τον Jan Benkwitz πρώην μέλος των Belphegor και τον Πολωνό Lucass Krzesiewicz, οπότε είμαι σε θέση να κρίνω ποιός μπορεί να παίξει τα τραγούδια μας. Στην Αθήνα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να βρεθεί drummer, αλλά σίγουρα δεν είναι και τόσο εύκολο. Είχα δει βίντεο του Fredrik και θεώρησα ότι είναι αρκετά κατάλληλος, αλλά δεν ήταν τόσο αυτό όσο το ότι συνεννοούμαστε άψογα. Όπως ανέφερα πριν, τις ιδέες στα τύμπανα τις προγραμματίζω σε midi ακριβώς όπως τις θέλω και τιης φαντάζομαι για να ταιριάζει με το σύνολο, το ύφος και φυσικά την φωνή. Δεν είμαι ανοιχτός σε μεγάλες αλλαγές όταν είναι ήδη έτοιμες οι μελωδίες οι στίχοι και η ερμηνεία. Η αρχική απαίτηση ήταν πρώτον να κρατήσει της ιδέες και δεύτερον να μην υπάρχει πρόβλημα στον ήχο. Για την απόδοση δεν χρειάζεται να σχολιάσω μιας και είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να είναι καλή. Κατά 90% της κράτησε και συνεργαστήκαμε άψογα. Μην ξεχνάμε ότι είναι ήδη έμπειρος με τους Witchery (Century Media) και Demonical (Cyclon Empire), οπότε ξέρει να συνεργάζεται, να προσαρμόζεται και να παίζει.


Rockoverdose.gr: Πώς επιλέξατε να εμπλακείτε με το black metal;

Deuteronomy: Είμαστε φίλοι σχεδόν 20 χρόνια και αρχίσαμε να ακούμε metal μαζί. Μετά από κάποια heavy/thrash συγκροτήματα ακούσαμε τον πρώτο δίσκο των Immortal και από τότε ακούμε black metal. Προσπαθήσαμε πολύ παλιά να κάνουμε black metal συγκρότημα αλλά τότε ήμασταν πολύ μικροί (16) και δεν βγάζαμε άκρη μεταξύ μας. Εγώ μετά στα 17 μου, το 2004 μπήκα στους Cease  Of Breeding και ο κιθαρίστας έπαιζε hardcore/crust/experimental. Έτσι ήμασταν απασχολημένοι εκεί. Όμως αρχίσαμε να γράφουμε τραγούδια για το είδος, που φυσικά δεν άνηκαν στα άλλα συγκροτήματα και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να τα γράψουμε.


Rockoverdose.gr: Όλα τα συγκροτήματα έχουν κάποια θεματολογία. Η θεματολογία των Deuteronomy είναι βιβλική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ,με ποια κριτήρια την επιλέξατε;

Deuteronomy: Όλα τα τραγούδια είναι βιβλικές ιστορίες. Οκτώ από την Παλαιά Διαθήκη και ένα από την Καινή. Ο λόγος είναι πρώτον ότι ο κόσμος δεν έχει διαβάσει τι ακριβώς γράφει η Βίβλος. Δεύτερον διότι είναι βάσιμο, δεν είναι απλά οι προσωπικές μας απόψεις. Γενοκτονίες αθώων πληθυσμών, λιθοβολισμοί γυναικών, βιασμοί, ληστείες και ότι άλλο τρισάθλιο μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι πραγματικά πιστεύω των Αβρααμικών θρησκειών. Αυτό που κάνουμε είναι απλά να λέμε τις ιστορίες όπως είναι βγαλμένες από την Βίβλο. Έτσι ο ακροατής μπορεί να σχηματίσει καθαρά την δικιά του γνώμη για το πως βλέπει τα πράγματα που δεν του έμαθαν. Μπορεί να κρίνει μόνος του.

Για εμάς, το να δείχνουμε το αληθινό πρόσωπο μιας θρησκείας βγαλμένο μέσα από τα “ιερά” της βιβλία είναι πολύ πιο δυνατό από το να γράφαμε τυπικούς στίχους του είδους. Υπάρχουν άπειρες μπάντες που το κάνουν αυτό και εμάς δεν μας βγαίνει. Ούτως η άλλως δεν θα μπορούσα να είμαι ευχαριστημένος με την ερμηνεία γιατί δεν μπορώ να υποκρίνομαι, άμα τραγουδήσω κάτι που δεν με αφήνει ευχαριστημένο.


Rockoverdose.gr: Το “A Great Blessing” είναι ένας καθαρόαιμος black metal δίσκος. Ένα συγκρότημα κατά την διάρκεια της ζωής του εξελίσσεται. Πώς βλέπετε τους Deuteronomy στο μέλλον;

Deuteronomy: Ήδη έχουμε αρκετό νέο υλικό. Ακριβώς δεν μπορώ να απαντήσω γιατί πάντα ολοκληρώνουμε την προ-παραγωγή σε σύνθεση 100% πριν κάνουμε της κανονικές ηχογραφήσεις.
Στο συνθετικό κομμάτι αποφεύγουμε τους σχεδιασμούς. Ποτέ δεν λέμε να βγάλουμε ένα γρήγορο ή ένα αργό τραγούδι. Όλες οι μελωδίες και μια πρόχειρη στην αρχή δομή πρέπει να βγουν από το υποσυνείδητο χωρίς κανέναν σχεδιασμό ή πίεση, όσο πιο φυσικά γίνεται. Καμιά φορά βγαίνει και κάτι που στην πάροδο του χρόνου δεν μας αρέσει, οπότε το σβήνουμε. Εάν σχεδιάσουμε τι θέλουμε να παίξουμε ακριβώς, για εμάς έχει φύγει η έμπνευση.
Το μόνο που μπορώ να πω μέχρι στιγμής είναι ότι οι ταχύτητες έχουν ανέβει αρκετά, τα αργά σημεία είναι πιο σκοτεινά και έχουμε πειραματιστεί παραπάνω με άλλα στοιχεία.
Όπως πρέπει να γνωρίζουν όλοι, η αλλαγή είναι θεμέλιο του σύμπαντος και της ζωής. Είναι γνωστό από πολύ παλιά, για παράδειγμα ο Ηράκλειτος. Δεν μπορεί κανένας να την αποφύγει, έτσι για εμάς είναι ευπρόσδεκτη.


Rockoverdose.gr: Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Deuteronomy: Ακούμε πάρα πολλά πράγματα, από Thorns, Marduk, Dark Funeral, Deathspell Omega ή Immolation, Hate Eternal ή Godflesh, Ministry μέχρι Δαιμόνια Νύμφη και κλασσική μουσική. Η επιρροή είναι κάτι πολύ γενικό ούτως η άλλως και δεν είναι μόνο μουσική.

 

Rockoverdose.gr: O νέος δίσκος επίσης έχει λάβει πολύ καλές κριτικές ως τώρα, θεωρείτε όμως πως εκφράζει ακριβώς αυτό που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

Deuteronomy: Το promo του δίσκου που αποτελείται από τα 2 διαθέσιμα τραγούδια. Μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά σε κριτικές. Θα στείλουμε ολόκληρο τον δίσκο όταν κυκλοφορήσει σε αρκετά περιοδικά. Προώθηση αναλαμβάνει και η εταιρεία. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Από σύνθεση και απόδοση δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ήταν επίσης η πρώτη μου σοβαρή ηχογράφηση στα φωνητικά. Η χροιά ταιριάζει με το χαμηλό κούρδισμα της 7χόρδης και από την ερμηνεία είμαι αρκετά ικανοποιημένος.

Από παραγωγή πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Έναν ήχο ταιριαστό που δεν θα είναι ούτε παλιός, ούτε μοντέρνος. Πάντα βέβαια οι απόψεις είναι διαφορετικές σε αυτό το θέμα, μην ξεχνάμε όμως ότι είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Το εξώφυλλο αντιπροσωπεύει την θεματολογία, οπότε είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι και θα είμαστε για αρκετά χρόνια σίγουρα.
 

Rockoverdose.gr: “Δευτερονόμιον” και Deuteronomy στα αγγλικά ,είναι το όνομα σας. Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

Deuteronomy: Το όνομα μέχρι στιγμής είναι μόνο στα Αγγλικά, δεν γνωρίζω αν στο μέλλον κάνουμε και λογότυπο στα Ελληνικά. Είναι ένα από τα πιο βίαια κεφάλαια της Παλαιάς Διαθήκης. Ταίριαζε απόλυτα με το ύφος και το μήνυμα.

 

Rockoverdose.gr: Με ποιές μπάντες θα σας άρεσε η ιδέα να συνεργαστείτε;

Deuteronomy: Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες αλλά προς το παρόν δεν ενδιαφερόμαστε πολύ. Περιμένουμε την κυκλοφορία του δίσκου και γράφουμε καινούργια τραγούδια. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ίσως ενδιαφερθούμε. Μιλάμε κυρίως με συγκροτήματα από Αθήνα. Δείχνουν παραπάνω ενδιαφέρον.


Rockoverdose.gr: Υπάρχουν αυτό το διάστημα σκέψεις για περιοδεία;

Deuteronomy: Υπάρχει πρόταση από μία εταιρεία για αμερικάνικη περιοδεία, για να ανοίξουμε σε άλλο συγκρότημα. Προσωπικά το βλέπω πολύ δύσκολο να γίνεται κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή για πολλούς λόγους. Όρεξη υπάρχει και το αν ή πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, θα το δείξει το μέλλον.


Rockoverdose.gr: Πείτε μας 2 άλμπουμ που αντικατοπτρίζουν το είδος σας κατά την γνώμη σας;

Deuteronomy: Δύσκολη ερώτηση γιατί το black metal έχει πάρα πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Ας αναφέρω το “De Mysteriis Dom Sathanas” από Mayhem και το “Opus Nocturne” από Marduk, αλλά δεν γίνεται να μην αναφέρω Hellhammer, Celtic Frost, Bathory, Darkthrone, Emperor, Dissection, Rotting Christ, Immortal, Marduk, Satyricon κτλ.


Rockoverdose.gr: Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Κλείστε όπως θέλετε.

Deuteronomy: Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία και την υποστήριξη. Σύντομα θα ξέρουμε την ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου. Επίσης θα έχουμε και μπλούζες έτοιμες. Ήδη έχουμε 2 διαθέσιμα τραγούδια. Αυτήν τη στιγμή γράφουμε νέα τραγούδια για μελλοντική κυκλοφορία.

 

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Νεφέλη Γραμματικάκη

Comments