Οι MARDUK στο Rock Overdose: “Είμαστε από τις λίγες μπάντες που έχουμε περιοδεύσει σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου!”

Μόλις λίγα λεπτά πριν τη συναυλία των Marduk στην Αθήνα, το Rock Overdose είχε την τιμή να μιλήσει με τον κιθαρίστα και αρχαιότερο μέλος της μπάντας, Morgan. Ξεκινάμε λοιπόν!

RockOverdose.gr: Καλησπέρα, καλώς ήρθατε και πάλι στην Ελλάδα. Σκέφτηκες ποτέ ότι Marduk θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν περίπου από 22 χρόνια μετά την δημιουργία τους;

Morgan: Ίσως οχι τα πρώτα 2-3 χρόνια της μπάντας, αλλά καθώς εργάζεσαι σκληρά για το όραμά σου, και τα πράγματα επεκτείνονται και δουλεύεις ακόμα πιο σκληρά, δεν θα εκπλησσόμουν αν θα υπήρχαμε για κάπου 40 χρόνια. Επειδή το θέμα είναι, όταν εργάζεσαι μέσα στα πράγματα, το όραμά σου διευρύνεται κι όσο περνούν τα χρόνια και παίρνει και το έργο σου μεγαλύτερες διαστάσεις και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι κάναμε και πριν κοιτώντας μπροστά.


RockOverdose.gr: Οκ, Το "Serpent Sermon" είναι το 3ο άλμπουμ Mortuus, αλλά φαίνεται να είναι πιο επιθετικό στα φωνητικά σε σχέση με τα άλλα άλμπουμ, δεν συμφωνείς;

Morgan: Δεν ξέρω – συγκριτικά με την επιθετικότητα, είναι πάντα υποκειμενικό για τον ακροατή, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς. Αλλά για μένα (προσωπικά μιλώντας) τα περισσότερα άλμπουμ είναι επιθετικά όταν πρόκειται για τα φωνητικά και το μουσικό κομμάτι, καθώς επίσης και η βαρύτητα του ήχου, ο καθένας έχει την δική του οπτική γωνία για την μουσική που ακούει και βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό είναι ένα πράγμα που έμαθα έπειτα από κουβέντα με πολλούς ανθρώπους. Οι ακροατές μου λένε «Ω, είναι τόσο διαφορετικό σε σύγκριση με άλλα άλμπουμ σας, και αυτό και εκείνο..» - αλλά εν τέλει θα έχουν όλοι την δική τους άποψη.


RockOverdose.gr: Σ' αυτό τον δίσκο έχετε πειραματιστεί με διαφορετικές τεχνικές;

Morgan: Όχι, κατά κάποιο τρόπο – αλλά όχι ιδιαίτερα. Είμαστε γενικά μια μπάντα που δεν πειραματιζόμαστε αρκετά, ηχογραφούμε στο δικό μας στούντιο το οποίο ανήκει στον μπασίστα μας - και ηχογραφήσαμε τα τελευταία 4 άλμπουμ εκεί. Προχωράμε συνήθως με τον συνηθισμένο μας τρόπο, είμαστε πολύ καλά συγκεντρωμένοι, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, δουλεύουμε παράλληλα με μουσική και στίχους και ο μπασίστας μας είναι ο τεχνικός μας στο στούντιο, είναι κύκλος, μπαίνουμε, κάνουμε ό, τι είναι να κάνουμε και τελειώνουμε γρήγορα μέσα σε λίγες εβδομάδες.


RockOverdose.gr: Πόσο σημαντικές είναι οι περιοδείες στη προώθηση της μουσικής σας;

Morgan: Για εμάς ως μπάντα είναι πάντα σημαντικό, είμαστε από τις λίγες μπάντες που περιοδεύουν από τότε που ξεκίνησαν, από όταν γράψαμε και τον πρώτο μας δίσκο. Πιστεύω στη δύναμη της μουσικής και στη δυνατότητα του να είσαι σε θέση να παίξεις μπροστά σε κόσμο, ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται στη Βενεζουέλα, στην Κίνα, την Λευκορωσία,τη Μογγολία, προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε σε λογικά πλαίσια για να φτάσουμε σε όλες τις περιοχές του κόσμου, το οποίο κι έχουμε καταφέρει. Νομίζω ότι είμαστε μία από τις λίγες μπάντες που έχουμε περιοδεύσει σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου.


RockOverdose.gr: ... και τόσες φορές στο Μεξικό!

Morgan: Ναι, είναι πάντα ευχάριστο για εμάς να παίζουμε στο Μεξικό, είναι μια χώρα που είχαμε μια δυνατές σχέσεις από την πρώτη κι όλας φορά/

 

RockOverdose.gr: ... και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές!

Morgan: Ναι, κατά κάποιο τρόπο, αλλά έχουμε πάντα σε καλή επικοινωνία με χώρες όπως το Μεξικό, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, και γενικά αρκετές χώρες. Ακόμα και με την Ελλάδα ήταν πραγματικά καλά . Θυμάμαι την δεκαετία του '90, όταν η black metal σκηνή ήταν σε γενικές γραμμές τοποθετημένη σε Σουηδία, Νορβηγία και Ελλάδα – οπότε είχαμε καλή επικοινωνία με όλες αυτές τις χώρες. Και επίσης να γιατί η Ελλάδα είχε ένα σωρό καλές μπάντες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90, είχατε Rotting Christ, Necroromancia, Varathron, κλπ.


RockOverdose.gr: Τεράστιες μπάντες όλες τους! Πόσο δύσκολο είναι να διαλέξετε ένα setlist για περιοδεία; Με τόσα άλμπουμ και την τελευταία σας κυκλοφορία, πώς διαλέγετε τα τραγούδια;

Morgan: Φυσικά προσπαθούμε πάντα για να προσθέσουμε μερικά παραπάνω κομμάτια από τον νέο μας δίσκο σε σχέση με παλαιότερα, τουλάχιστον κάποια τραγούδια για να συμπληρωθούν 60-70 λεπτά, προσπαθούμε να βάλουμε περίπου τρία ή τέσσερα κομμάτια από το νέο μας άλμπουμ, και έπειτα φυσικά προσπαθούμε να προσθέσουμε λίγο πολύ από κάθε άλμπουμ, όχι όλα, αλλά έχουμε κάνει πρόβα τα περισσότερα τραγούδια που δεν έχουν γίνει από την πρώιμη κι όλας περίοδο. Αλλά προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε κάτι από όλες τις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Προσπαθούμε να τα ανακατέψουμε λίγο, ανάλογα με το πού βρισκό,αστε και σε τι διάθεση είμαστε.


RockOverdose.gr: Οι στίχοι από το "Phosphorus Redeemer" γράφτηκαν από έναν φίλο σου. Πώς αποφάσισες κάτι τέτοιο;

Marduk: Α ναι, ο Miika, τον γνωρίζω από τα τέλη του '90 και πάντα μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο γράφει στίχους. Εσωκλείει μια ορισμένη δύναμη σ'αυτούς (τους στίχους) και έχει ισχυρή προσωπικότητα, έτσι είναι από τα άτομα που πάντα ήθελα να γράψουν για τους Marduk.

RockOverdose.gr: Είχε γράψει και για προηγούμενους δίσκους ή μόνο γι' αυτόν;

Morgan: Όχι, δεν είχε γράψει στίχους για προηγούμενα άλμπουμ, αλλά συνέβαλε μόνο για το τραγούδι "Phosphprus Redeemer»,και ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αλλά ήταν μεγάλη ευχαρίστηση επειδή μου αρέσει η προσωπικότητά του, ο τρόπος που ζει και τι έχει κάνει για την μουσική σκηνή και επίσης έχω γράψει στίχους και γι 'αυτόν μια φορά. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο που γράφει ώστε να είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που πραγματικά εκτιμώ σε αυτή τη σκηνή.


RockOverdose.gr: Το EP "Portraits of dead children" δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Morgan: Είναι μάλλον μία περίεργη, πολύ διαφορετική ηχογράφηση, δεν θυμίζει Marduk στο άκουσμά της και δεν ξέρω τι θα κάνουμε με αυτό -είναι μόνο τέσσερα ολιγόλεπτα κομμάτια, ίσως το ανεβάσω σε κάποια ιστοσελίδα στο μέλλον, ή (κυκλοφορήσει) σαν EP, δεν είμαι σίγουρος .. Είναι ένα περίεργη ηχογράφηση - ενδιαφέρουσα, αλλά διαφορετική!


RockOverdose.gr: Διάβασα πρόσφατα ότι πρόκειται να υπογράψεις με μία Πολωνική εταιρία για να έχεις δικά σου μοντέλα κιθάρας.

Morgan: Ναι, μιλάμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν έχει γίνειτίποτα ακόμη, οπότε θα δούμε.. Είμαι ακόμα υπό σκέψη και θα το ξανασυζητήσουμε επειδή είναι κάτι που το συζητάμε χρόνια τώρα, έχουν τις κιθάρες που χρησιμοποιώ, αλλά δουλεύω πάνω σε μερικά διαφορετικά σχέδιά μου.. έτσι μπορεί να συνεργαστώ με την πολωνική εταιρεία στο μέλλον.


RockOverdose.gr: Ευχαριστούμε τον πολύ για τη συνέντευξη, χαρά μας.

Morgan: Σας ευχαριστώ, ευχαρίστησή μου.


RockOverdose.gr: Ελπίζουμε να σας δούμε στην Ελλάδα σύντομα και πάλι ...

Morgan: Ίσως ...* γέλια * έχουμε πολλά πράγματα αλλά θα επιστρέψουμε και πάλι αργά ή γρήγορα.


RockOverdose.gr: Και τι να περιμένουμε απόψε;

Morgan: Σκεφτείτε αίμα, φωτιά, θάνατο, πορεία να σπείρουμε το σκότος από τα παλιότερα άλμπουμ!

Για το RockOverdose.gr: Λαμπρινή Γκούμα (Stelli thx for helpin')

Comments