SCORPIONS στο Rock Overdose: ” Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα το κάναμε για τόσα πολλά χρόνια”

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσαν τα τρια βασικά μέλη των Scorpions, Klaus Meine, Rudolf Schenker και Matthias Jabs, στο Rock Overdose. Η μπάντα μίλησε για το παρελθνόν, αναφέροντας της μνήμες της από τα πρώτα χρόνια. Απολαύστε τους!

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στο Rock Overdose.

 

Klaus: Πολύ καλά, σ’ ευχαριστούμε. Είναι ωραία που επιστρέψαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι!

 

Rock Overdose: Πώς ήταν η εμπειρία της συνεργασίας με τον Desmond Child το 2007 για τον δίσκο “Humanity”;

 

Rudolf: Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς όχι μόνο είχαμε τον Desmond Child σε ρόλο παραγωγού, αλλά ήταν [επίσης] κι ο άνθρωπος που επέβλεπε ολόκληρο το project. Είχε και τον James Michael μαζί του. Ασχολήθηκε περισσότερο με θέματα κιθάρων, μπάσου, και drums και ο Meine έκανε τα φωνητικά, αλλά ήταν επίσης κι ο επόπτης. Αυτή η περίπτωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, επειδή δούλεψε πολύ καλά. Μπορούσαμε ν’ ακούσουμε τι έκαναν εκείνοι κι αυτοί ό,τι κάναμε εμείς. Και όταν κάτι ήταν πιθανώς αντίθετο με το σωστό ύφος, το εξηγούσαν και έλεγαν ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε μ’ άλλο τρόπο. Γενικά, ήταν πολύ ταιριαστή [‘συνάντηση’] επειδή ο Desmond Child είναι ένας καταπληκτικός συνθέτης και έχει συνεργαστεί με τους Bon Jovi, τους Aerosmith και τους Kiss και ήταν ωφέλιμη η συνεργασία μαζί του. Η ψυχή μας ήταν εκεί και ήταν φανταστικό. Είναι ένας άνθρωπος απ’ τον οποίο μπορείς να μάθεις.

 

Rock Overdose: Αναφέρατε ένα συγκρότημα που έχει συνεργαστεί με τον Desmond Child, τους Bon Jovi. Ποια ειναι τα συναισθήματα σας για τους Βon Jovi και το να αναφερεστε απο τους ιδιους ως μια απο τις κυριες πηγες εμπνευσης τους?

 

Rudolf: Ήταν ειδικά στη δεκαετία του ‘80, που ονειρευόμουν να δώσω σε νέα ταλαντούχα συγκροτήματα μια ευκαιρία. Αυτός ήταν ο λόγος που πάντα είχαμε τ’ αυτιά μας ανοιχτά, για να καταλάβουμε τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει, ποιό νέο συγκρότημα μπορεί να τα καταφέρει, ποιος είναι το μελλοντικό ταλέντο; Φυσικά, παρουσιάστηκαν οι Bon Jovi, και οι Iron Maiden, οι Def Leppard. Ήταν οικείο για εμάς επειδή οι Kiss μας είχαν πάρει για να τους κάνουμε support στη Γερμανία τη δεκαετία του ‘70, καθώς ήθελαν ένα συγκρότημα που να τζαμάρει και είπαν, ‘Ωραία, ποιος θα μπορούσε να είναι [αυτό] το support συγκρότημα για μας;’ Και μας πήραν και μας ενέπνευσε να σκεφτούμε πως όταν θα είμαστε σε θέση να διαλέξουμε όντως το συγκρότημα που θα μας κάνει support, θα φροντίσουμε να διαλέξουμε τους σωστούς ανθρώπους. Είναι φανταστικό το να βοηθάς καινούργια συγκροτήματα ν’ ανέλθουν και να γίνονται superstar.

 

φ

 

Rock Overdose: Matthias, ποιες οι αναμνήσεις σου από το “Savage Amusement”, αυτό το αριστούργημα για μένα.

 

Matthias: Αλήθεια;

 

Rock Overdose: Μα φυσικά, αφού είναι! [Γέλια]

 

Matthias: Ήταν μια ειδική περίσταση για μας. Κυκλοφορούσαμε συνεχώς νέους δίσκους. Πέντε δίσκοι σε πέντε χρόνια, στα τέλη των ‘70s, και ήμασταν πάντοτε σε περιοδεία, ακατάπαυστα, και ήμασταν ήδη τόσο πετυχημένοι τότε, που βρισκόμασταν σ’ ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Εκείνο αυτόματα μας έδωσε την κατάλληλη υψηλή πίεση όταν προετοιμαζόμασταν για τον νέο δίσκο. Οπότε, το είδαμε λίγο πιο σοβαρά, και την ίδια στιγμή, και ο παραγωγός Dieter Dierks, που είχε αναλάβει τους προηγούμενους πέντε δίσκους, ήταν επίσης υπό πίεση επειδή η νέα παραγωγή θα έπρεπε να ‘ταν καλύτερη. Συνειδητοποίησα ότι προσπαθούσε να συλλάβει μια νέα τεχνική παραγωγής, αφού εκείνη την περίοδο όλοι ήταν ακόμη πρωτοπόροι. Όλοι μας αναπτύσσαμε πράγματα που δεν υπήρχαν ήδη. Οπότε, αφιερώναμε πολύ χρόνο, ουσιαστικά, στην ηχογράφηση ενός απλού κομματιού. Δοκιμάζαμε πολλά πράγματα, νέες τεχνικές. Διήρκεσε μια αιωνιότητα, εκείνος ο δίσκος [“Savage Amusement”]. Όπως και να ‘χει, τελειώσαμε με τις ηχογραφήσεις στα τέλη του 1987 και πήγαμε στο Λονδίνο για τη μίξη στα Battery Studios. Νιώθαμε την ανάγκη ν’ αλλάξουμε στούντιο τότε. Είχαμε μείνει εκεί για πάρα πολύ καιρό. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1988 και τότε επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά τη Ρωσία. Ήταν μια τέλεια εμπειρία, δέκα συναυλίες στη Ρωσία και αμέσως μετά στο Monsters of Rock με τους Van Halen, Metallica, και Dokken. Παίξαμε το καινούργιο μας [υλικό] στους Van Halen και τους άρεσε αρκετά. Ήταν μια υπέροχη περίοδος!

 

Rock Overdose: Rudolf, ποιες οι μνήμες σου από τον πρώτο δίσκο, το “Lonesome Crow”;

 

Rudolf:  Ήμασταν στο στούντιο για επτά ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της μίξης, και το “Lonesome Crow” ήταν έτοιμο! Ήταν μια μεγάλη εμπειρία κι ένα μεγάλο βήμα για μας. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι ήταν ότι ο αριθμός του τηλεφώνου μου ήταν στον δίσκο και, όταν αυτός κυκλοφόρησε, με κάποιο τρόπο, κάνα δύο μήνες αργότερα, έλαβα ένα τηλεφώνημα από Αμερική, έναν τρελό Αμερικανό, και δεν μπορούσα να τον καταλάβω. [Γέλια] Το “Lonesome Crow” ήταν ένα καίριο βήμα για μας και είχαμε πολύ καλή βοήθεια για το εξώφυλλο και ήταν ένα πολύ καλό τόλμημα για τη μουσική σκηνή.

 

scorpions

 

Rock Overdose: Αν δεν απατώμαι, τραγουδούσες κι εσύ, σωστά;

 

Rudolf: Ήμουν ο τραγουδιστής των Scorpions από το 1965 έως το 1970.

 

Klaus: Ήταν αρκετά καλό μέχρι ν’ αρχίσουν οι ηχογραφήσεις. [Γέλια]

 

Rudolf: Τραγουδούσα, και όταν ο Michael [Schenker] έγινε μέλος, ανέφερα ότι η φωνή μου δεν είναι αρκετά καλή. Ο Klaus είχε ήδη κάνει εμφανίσεις με τον αδερφό μου και, [μιας και] η φωνή μου ήταν μέτρια, πήραμε τον Klaus.

 

Klaus: Τα πάντα ήταν δυνατά. Βρισκόμασταν στην αρχή κάτι πολύ ιδιαίτερου, μιας ξεχωριστής σχέσης και φιλίας. Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα το κάναμε για τόσα πολλά χρόνια. Ποτέ δεν μπορείς να φανταστείς ότι κάποια στιγμή θα γίνεις ένα συγκρότημα που περιοδεύει σ’ όλο τον κόσμο. [Μια μπάντα] που συνθέτει δίσκους όπως το “Blackout” και θρυλικά τραγούδια, που γίνονται all-time classics, σαν το Rock You Like A Hurricane και το Wind Of Change. Ποιός θα το πίστευε αυτό; Σαν νέα παιδία, είχαμε όνειρα κι αυταπάτες. Ξέρεις, θέλαμε να ροκάρουμε και να παίξουμε σε κλαμπ και να ροκάρουμε παντού στον κόσμο. Γι’ αυτό και αρχίσαμε να τραγουδάμε στ’ Αγγλικά, επειδή οι Αγγλικοί στίχοι είναι το εισιτήριο για μια καριέρα. Αν συνεχίζαμε να τραγουδάμε στα Γερμανικά, πιθανώς να ήμασταν ένα μεγάλο συγκρότημα μόνο στη Γερμανία. Ωστόσο, οι Αγγλικοί στίχοι ήταν το εισιτήριο για να ροκάρουμε όλο τον κόσμο. Και όλοι εκείνοι οι δίσκοι και οι συναυλίες, αυτό είναι οι Scorpions, ένα συγκρότημα με καταπληκτικές live εμφανίσεις.

 

Rock Overdose: Matthias, πώς αισθάνεσαι που έπαιξες με τους άλλους κιθαρίστες των Scorpions στο παρελθόν, τον Michael Schenker και τον Uli Jon Roth?

 

Matthias: Είναι υπέροχη αίσθηση. Γνώριζα Uli από την παιδική μου ηλικία, έχοντας μεγαλώσει στην ίδια περιοχή. Γνωριζόμασταν. Και ο Michael, ήταν πολύ παράξενος. Στις αρχές, όταν ήταν ακόμα στους Scorpions, βρεθήκαμε σε κάποιες περιστάσεις, σε μουσικά καταστήματα, στην αίθουσα πρόβων. Είμαστε πραγματικά καλοί φίλοι και μας αρέσει να παίζουμε μαζί. Το κάνουμε βέβαια μιά στο τόσο. Ίσως, σε κάποια φάση να έχουμε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

 

SCORPIONS afissa (1)

 

Rock Overdose: Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το “Moment of Glory”. Είναι ο τελειότερος συνδυασμός rock μουσικής και φιλαρμονικής ορχήστρας που έχω ακούσει ποτέ. Λοιπόν, πείτε μας κάποια πράγματα για τον δίσκο.

 

Klaus: Ψάχναμε αρκετό καιρό για τον μαέστρο μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο επειδή θέλαμε να κάνουμε ένα τέτοιου είδους project. Ήταν η Φιλαρμονική του Βερολίνου που επικοινώνησε με τους Scorpions και αυτό συνέβη περίπου το 1995. Μεταξύ του 1995 και του 2000, αναζητούσαμε τον σωστό μαέστρο που θα πετύχαινε τη σύζευξη rock και κλασικής μουσικής. Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι ανά τον κόσμο που να το μπορούν. Πήγαμε στην Ιταλία αλλά τελικά συναντήσαμε τον Αυστριακό διασκευαστή και συνθέτη Christian Kolonovits και αποφασίσαμε ότι αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε. Και από το 2000 θέλαμε να το οργανώσουμε, να δώσουμε τη συναυλία και να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο. Συναντηθήκαμε με τον Michael Kamen αφού ήταν ένας εκ των ατόμων που μπορούσαμε να συνθέσουμε μαζί, αλλά [εκείνο το διάστημα] συνεργαζόταν με τους Metallica. Θα έκαναν μια ζωντανή εμφάνιση αλλά εμείς κάναμε έναν δίσκο με εξαιρετική παραγωγή και μια εμφάνιση με την Ορχήστρα. Ήταν μια τεράστια πρόκληση και αποδείχθηκε τρανή επιτυχία.

 

Rock Overdose:  Υπάρχει κάποια τρελή ιστορία, αν θυμάστε, από τα γυρίσματα του video για το “I’m Leaving You”;

 

Rudolf: Ξέρετε ποιός ήταν επίσης εκεί; Ο Sambora των Bon Jovi! Ήταν τρελό. Γνωρίζετε ότι ολόκληρα τα 80’s ήταν μια τρέλα. Όλα αυτά τα κορίτσια, οι Αμερικανές. Ήταν το rock n’ roll. Δεν μπορώ να σου πω κάποια ιστορία τώρα, αλλά ήταν τρελό. Όλοι ήταν τρελοί, κάπως έτσι έβγαιναν τα τραγούδια όπως το “Rock You Like A Hurricane”. [Γέλια] Το σημαντικό είναι ότι η μουσική βγαίνει, εμπνέει τον κόσμο.

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριοι!

 

Klaus: Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ! ‘Euxaristo’! ‘We rock you like a… hurricane!

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Απομαγνητοφώνηση: Σωτηρέλης Κωνσταντίνος

Μετάφραση: Γκουτσίδης Στέργιος

Comments