Ο Ηλίας Παπαδάκης της super μπάντας MEMORAIN στο Rock Overdose!

Απόψε το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς, συναντήθηκαν με τον Έλληνα κιθαρίστα και ιδρυτή της super μπάντας των ΜEMORAIN, Ηλία Παπαδάκη. Διαβάστε λοιπόν τί μας είπε για το νεό του δίσκο και τις πραγματικά πολύ μεγάλες και αντυπωσιακές του συνεργασίες...

 

Rockoverdose.gr: Έχουμε κοντά μας τον Ηλία Παπαδάκη, κιθαρίστα των Memorain. Ηλία σε καλωσορίζω στο Rockoverdose... Πες μας τα πράγματα από την αρχή λοιπόν. Η μπάντα των Memorain ιδρύθηκε το 1999 έτσι;

 
Ηλίας Παπαδάκης: Ακριβώς. Το 1999 ξεκίνησε η μπάντα και το 2001 βγάλαμε ένα EP με 5 κομμάτια το Until You Die. Το 2002 υπογράψαμε και βγάλαμε το πρώτο full length άλμπουμ με τίτλο Digital Crimes. Ένα χρόνο μετά βγάλαμε το White Line όπου συνεργαστήκαμε με τον James Murphy, τον κιθαρίστα από Testament, Obituary και Death. Το 2005 βγάλαμε το Reduced To Ashes όπου εκεί συνεργαστήκαμε με τον Nick Menza τον ντράμερ των Megadeth και έκανε ένα guest ο Jeff Waters από Annihilator, φτάνοντας στο 2011 που κυκλοφόρησε το Evolution με αρκετές συμμετοχές και ένα line up που θα μπορούσα να πω πολύ ξεχωριστό. 
 
 
Rockoverdose.gr: Πως προέκυψε η πρώτη συνεργασία και φυσικά πως προσέγγισες όλες αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες ώστε να συμμετέχουν σε ένα δικό σου άλμπουμ;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Όλο αυτό ήρθε σιγά σιγά. Αρχικά γνωριστήκαμε με τον James μέσω Ίντερνετ όπου του έστελνα κάποιο υλικό της μπάντας και του άρεσε και έτσι συμμετείχε στο άλμπουμ. Από εκεί και πέρα το πράγμα εξελίχθηκε με τα χρόνια και με το να βρίσκεσαι σε μία δουλειά γνωρίζεις και τους κατάλληλος ανθρώπους, με άλλους συνεργάζεσαι και με άλλους γίνεσαι φίλος. Έτσι ξεκίνησε και στην πορεία βρέθηκα με τον Hoglan, τον DiGiorgio και τον chris τον τραγουδιστή και προχωρήσαμε στις συνεργασίες. Τον DiGiorgio ας πούμε τον γνώρισα μέσω του Hoglan. 
 
 
Rockoverdose.gr: Σίγουρα όμως δεν είναι τόσο εύκολο να γνωρίζεις τόσο μεγάλες προσωπικότητες όπως τα άτομα που είπες και να τις προσεγγίσεις. Νομίζω ότι δεν μπορεί να το κάνει ο κάθε κιθαρίστας αυτό.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Σε αυτό θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Είμαι και εγώ οπαδός αυτής της μουσικής αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι κολοσσοί στη μουσική μας αλλά δεν παύουν να είναι απλοί άνθρωποι, αν έχεις κάτι να πεις μέσα από την μουσική σου θα κάτσουν να ασχοληθούν αν τους ενδιαφέρει. Δεν είναι ακατόρθωτο για τον οποιοδήποτε αν έχει να παρουσιάσει κάτι να κλείσει μια καλή συνεργασία. 
 
 
Rockoverdose.gr: Αυτό σε τιμάει ιδιαίτερα γιατί σημαίνει ότι βρήκαν κάτι ξεχωριστό σε εσένα.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Προσωπικά όπως είπα και πιο πριν είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαύμαζα όλα αυτά τα χρόνια σαν οπαδός και συνεχίζω να θαυμάζω. Ανεξαρτήτως των τελικών σχέσεων συνεχίζω να θαυμάζω δουλείες του Ellefson ή του Owens. Είναι απίστευτο αυτό το πράγμα να έχεις την τύχη και να συνεργάζεσαι με αξιόλογους μουσικούς που ταυτόχρονα τους είχες σαν είδωλα όταν ξεκίναγες να κάνεις κάτι. Φυσικά μαθαίνεις και πάρα πολλά πράγματα από αυτούς τους ανθρώπους. 
 
 
Rockoverdose.gr: Για να κάνεις το άλμπουμ και να συνεργαστείς μαζί τους δεν έμεινες Αθήνα έτσι;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Όχι. Εμένα η βάση μου είναι Αθήνα απλώς κατά την διάρκεια ηχογραφήσεων υπήρχαν μετακινήσεις από μεριάς μου λόγω ότι για τους άλλους ήταν δύσκολο να μετακινηθούν Ελλάδα και έκανα εγώ τις μετακινήσεις. 
 
 
Rockoverdose.gr: Οπότε στέλνεις το υλικό σου, το ακούνε...
 
Ηλίας Παπαδάκης: ...αρχικά ναι έτσι έγινε, αλλά όταν είπαμε να γράψουμε το κάναμε κανονικά. Υπήρχε μια προπαραγωγή στην όλη κατάσταση. Δεν ήταν τελειωμένα τα κομμάτια, γράψαμε κάτι σαν demo εκδόσεις των κομματιών και μπήκαμε στην διαδικασία να δούμε τι αλλαγές χρειάζονται. Για παράδειγμα ένα κομμάτι το έχουμε γράψει με τον Ellefson και τον Owens, ένα άλλο το έχει γράψει ο DiGiorgio με τον Valagao. 'Έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα στην αρχή ώστε να πούμε ωραία το έχουμε πάμε να γράψουμε. Αλλά όταν ξεκινήσαμε την διαδικασία των ηχογραφήσεων είχε πολύ τρέξιμο και η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει τουλάχιστον στα 2,5 χρόνια ώστε να γίνει σωστά. Δεν ήταν ένα κλασικό άλμπουμ που μπαίνουν στο στούντιο και το τελειώνουν σε 2 μήνες. Τράβηξε αρκετά αλλά πιστεύω το αποτέλεσμα είναι κάτι που ευχαριστεί εμένα και στη συνέχεια τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε στις ηχογραφήσεις και θέλω να πιστεύω και στον κόσμο που θα το ακούσει. 
 
 
Rockoverdose.gr: Πως προέκυψε η συνεργασία με την εταιρία που είστε τώρα;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Αρχικά είχαμε υπογράψει με άλλη εταιρεία αλλά λόγω προβλημάτων καθυστερούσε την κυκλοφορία. Υπήρχε δικλίδα ασφαλείας στο συμβόλαιο και χρειαζότανε να το ακυρώσουμε και μπορώ να σου πω ότι δεν αργήσαμε πάνω από 1 μήνα και κάτι να βρούμε καινούρια εταιρεία. 
 
 
Rockoverdose.gr: Πιστεύω ότι δεν θα ήταν και κάτι δύσκολο να πείσετε κάποιον να υπογράψει μαζί σας.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Θα πω αυτό που έλεγα πάντα. Προτιμάω μια εταιρεία ασχέτως πόσο μεγάλη είναι να έχει μια καλή διανομή και να σε έχει σαν προτεραιότητα. Μπορεί να πας σε μία μεγάλη πολυεθνική και να είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης το οποίο δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά το θέμα είναι να μπορεί να βρεi κάποιος το cd σου στο ίντερνετ και σε δισκοπωλεία. Η τελευταία μας εταιρεία για να καταλάβεις είναι από τον Καναδά και έχει μεγάλο δίκτυο διανομής σε Καναδά και Αμερική και μπορεί κάποιος να βρει το άλμπουμ ακόμα και σε αλυσίδα βιβλιοπωλείων, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
 
 
Rockoverdose.gr: Μας είπες ότι ετοιμάζεις περιοδεία. Να υποθέσουμε ότι θα είναι με τα μέλη των ηχογραφήσεων;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Όχι, όχι. Δυστυχώς αν και προσπαθήσαμε πέρσι να κάνουμε κάποια live τα οποία ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Εκείνη την περίοδο έμπαινε και ο Hoglan στους Testament και λογικό να δώσει εκεί προτεραιότητα. Έγιναν προσπάθειες και επειδή χρονοτριβούσαν εγώ έπρεπε να βγω να δείξω το υλικό αυτό. Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει ίσως στο μέλλον αλλά αυτή την περίοδο δεν μπορούσε να γίνει οπότε αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να βρω κάποιους αξιόλογους μουσικούς και να μπορώ να κινηθώ στα live όπως ακριβώς θέλω. Τον Μάιο πήγαμε σε μια μικρή περιοδεία στη Ρωσία για καμιά βδομάδα η οποία πήγε πάρα πολύ καλά και αυτή την στιγμή έχουμε να δώσουμε 12 shows σε 2 βδομάδες. Μετά από Φεβρουάριο θα κάνουμε πάλι διάφορα live σε διάφορες χώρες.
 
 
Rockoverdose.gr: Πες μας για τα μέλη του line up που θα συμμετέχουν στην περιοδεία. 
 
Ηλίας Παπαδάκης: Καταρχάς είναι όλοι τους νέα παιδιά. Ο Ανδρέας, ο τραγουδιστής είναι από τους Wings In Motion, ο κιθαρίστας είναι ο Jason Mercury και όσον αφορά το μπάσο και τα ντραμς ο Δημήτρης και ο Τόλης θα πρέπει να βάλουν κάτω τα πράγματα με τις μπάντες πού έχουν. Είναι όλα τους νέα παιδιά με όρεξη, η περιοδεία το Μάιο πήγε πάρα πολύ καλά. Ο Τόλης δεν ήταν στα τύμπανα τότε, είχαμε τον Markus από τους Destruction, αλλά θέλουμε τουλάχιστον το line up για τα live να είναι ελληνικό. Το πράγμα γενικά πάει πολύ καλά και έχουμε προτάσεις για live, έχουμε και πρόταση από Ρωσία για δεύτερη φορά, που η Ρωσία είναι μεγάλη αγορά. Δυστυχώς ε τα μεγάλα ονόματα δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Ίσως άμα βρεθεί χρόνος από όλους να κάνουμε μερικές συναυλίες. Το πρόβλημα δεν ήταν οικονομικό και υπήρχε θέληση, αλλά είναι αδύνατο να γίνει διότι ο Hoglan εκείνη την περίοδο έμπαινε στους Testament, Ellefson ήταν με Dethklok, ο DiGiorgio είχε τους Futures End και επίσης δούλευε πάνω στο Death tribute tour που γινότανε στην Αμερική. Ο Santolla ήταν σε περιοδεία με τους Obituary και είχε γράψει μόλις δίσκο με Deicide. Ο μοναδικός χαλαρός ήταν ο Chris όμως και αυτός είχε πάλι κάτι υποχρεώσεις στο Καναδά. Οπότε όταν έχεις να κάνεις με όλη την μπάντα να είναι έτσι είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις και να πεις ότι έχουμε μια βδομάδα κενή για κάποιο show. Με αυτούς τους ανθρώπους να τους συνδυάσεις και τους 4 να είναι ελεύθεροι για 2 βδομάδες τουλάχιστον είναι πάρα πολύ δύσκολο. 
 
 
 
Rockoverdose.gr: Ας περάσουμε λίγο στο άλμπουμ. Όπως αναφέραμε και στην παρουσίαση έχουμε να κάνουμε με ένα κράμα επιρροών και ακουσμάτων από μεγάλα σχήματα όπως Testament, Overkill ακόμα και Fear Factory, αλλά πάντα με το δικό σας στίγμα.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Βασικά αυτό που ήθελα να κάνω σε αυτό το άλμπουμ ήταν, όσο δυνατόν μπορούσε να γίνει βέβαια, γιατί είμαι μεγάλος οπαδός του thrash δεκαετίας '80 και αρχές '90, ήθελα να συνδυάσω το παλιομοδίτικο ας πούμε thrash metal με το πιο μοντέρνο. Να υπάρχουν δηλαδή και κάποια πιο μελωδικά σημεία που τα έχουν κυρίως τα πιο καινούρια συγκροτήματα στο thrash. Δεν ξέρω κατά πόσο το κατάφερα αυτό ή όχι αλλά σίγουρα είναι πιο διαφορετικό αυτό το άλμπουμ το Revolution από παλιότερα. Εδώ έχουνε φύγει οι περισσότερες επιρροές που είχα από μπάντες όπως Megadeth ή Annihilator. Φυσικά δεν ξέρω κατά πόσο παίξανε ρόλο τα υπόλοιπα μέλη στο να με τραβήξουν μακριά από αυτή την κατάσταση. Πάντα όμως στο μυαλό μου είχα αυτή την σκέψη, το πάντρεμα του παλιομοδίτικου με το μοντέρνο thrash. Πιστεύω πήγε καλά, τώρα θα δείξει.  
 
 
Rockoverdose.gr: Από όλα τα κομμάτια του άλμπουμ, πιστεύεις ότι ξεχωρίζεις κάποιο περισσότερο;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Αυτό που θα έλεγα ξεχωρίζω είναι το Nations On Fire. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν κάναμε το mastering το έβαλα πρώτο. Ένα άλλο που μου αρέσει πάρα πολύ να παίζω στα live είναι το Misery το οποίο είναι κομμάτι από ριφ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν πουθενά. 
 
 
 
Rockoverdose.gr: Όντως όταν έκανα και εγώ την παρουσίαση του δίσκου, σταμάτησα ότι έκανα εκείνη την ώρα και δίνοντας χώρο σε ανελέητο headbanging(γέλια)...ήταν όντως το κομμάτι που ξεχώρισα χωρίς να αδικούμε και τα υπόλοιπα.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Κάθε κομμάτι έχει κάτι ξεχωριστό γιατί έχουμε και συνεργασίες. Για παράδειγμα στο Scratching The Surface έχουμε τους κιθαρίστες των Futures End, όπου το συναίσθημα τους από τα solo τους. Στο Destiny Found είναι η Laura Christina από τους Meldrum. Αυτό είναι και το ωραίο του δίσκου πιστεύω, έχει μια βάση όπως είπαμε νωρίτερα, αυτό το πάντρεμα μεταξύ παλιού και καινούριου thrash, αλλά υπάρχει μια ποικιλία και ο λόγος είναι οι άνθρωποι που πήραν μέρος με τον δικό τους τρόπο. Οι συμμέτοχες σε αυτό τον δίσκο έβαλαν μια πινελιά που το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο. Άψογοι επαγγελματίες που το χειρίστηκαν τέλεια και το πήγαν πολύ πιο μακριά από' τι το είχα στο μυαλό μου. 
 
 
 
 Rockoverdose.gr: Ίσως να υπήρχε και η παγίδα του τύπου όπου ακούς μεγάλα ονόματα υπάρχει και μεγαλύτερη προσμονή από τον κόσμο.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Ναι, ναι. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι γιατί όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε είδαμε το πόσο ευχάριστα μας έβγαινε. Ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι επειδή παίζει ο Ellefson ή ο Hoglan θα ακούσει κάτι απίστευτο, αλλά άνθρωποι είναι και αυτοί και πάντα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και ελπίζουν να αρέσει στον κόσμο. 
 
 
 
Rockoverdose.gr: Από όλους όσους έχεις συνεργαστεί ποιόν ξεχώρισες περισσότερο ως μουσικό ή ως χαρακτήρα;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Αυτό τώρα είναι λίγο περίεργο. Να στο πω κάπως διαφορετικά από την όλη κατάσταση που τελειώσαμε, καταρχάς δεν έχω κάτι άσχημο να θυμάμαι από κανένα τους. Αντιθέτως να σου πω ίσως γι' αυτούς που υπήρξαμε πιο κοντά και ήμουν πιο χαλαρός ήταν ο Hoglan και ο Ellefson. Με τον Hoglan που είναι και άνθρωπος που κοιτάζει τις λεπτομέρειες και γενικά από όλον τον τρόπο που δούλευε. Ήταν πάντα ευγενικός και πάντα ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις και μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που δούλευε. Τώρα ο David είναι ένας φανταστικός άνθρωπος με μια φανταστική οικογένεια και είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι. Έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Είναι απίστευτος επαγγελματίας και πάρα πολύ κοινωνικός άνθρωπος.Για μένα είναι οι Megadeth είναι η αγαπημένη μου μπάντα δεν είναι κανένα μυστικό. Όταν ήταν να γνωριστούμε είχα λίγο άγχος για το πως θα είναι αλλά ο άνθρωπος είναι πολύ καλύτερος απ' ότι περίμενα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Owens που είναι παρόμοια φάση με τον Dave. Είναι τεράστια εμπειρία να δουλεύεις με τον Tim, είναι μουσικός που πραγματικά οι δυνατότητες του είναι απίστευτες. 

 
 
Rockoverdose.gr: Εσύ πριν τους Memorain τι έκανες μουσικά;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Κάτι έκανα αλλά όχι σε σοβαρό επίπεδο. Όταν ξεκίνησα με τους Memorain ήμουν περίπου 23 με 24. Είχα στρατό, σπουδές και το μόνο που είχα καταφέρει να ασχοληθώ ήταν με σχολικές μπάντες στο λύκειο. Πάντως όχι κάτι το σοβαρό. Το μόνο πράγμα που ξεκίνησα σοβαρά ήταν οι Memorain.

 
 
Rockoverdose.gr: Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για το τέλος της συζήτησης που μπορεί να ξεχάσαμε;
 
Ηλίας Παπαδάκης: Τα καλύψαμε όλα πιστεύω. Εύχομαι πραγματικά ο κόσμος να ευχαριστηθεί το άλμπουμ. 

 
 
Rockoverdose.gr: Να σε ευχαριστήσω για την πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε και ελπίζω να τα πούμε ξανά στο άμεσο μέλλον.
 
Ηλίας Παπαδάκης: Είναι χαρά να μιλάω μαζί σου και ευχαριστώ για την υποστήριξη. Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

 

Comments