Ο θρησκευτικός φανατισμός & η προκατάληψη κατά του metal συνεχίζονται…

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πάντα βρίσκει τρόπο να κρύβεται πίσω από κάποια "ιδέα", την οποία και προσπαθεί να υπερασπιστεί με τρόπους που σπάνια "ακολουθούν" κάποιους κανόνες και συνήθως καταλήγει στην αναζήτηση κάποιου φανταστικού εχθρού.

Η rock/metal έχει πέσει πολλές φορές "θύμα" τέτοιων συμπεριφορών και κάποιες φορές το αποτέλεσμα ξεπερνούσε τα όρια της γελοιότητας. Ο λόγος είναι απλός... όσες φορές κι αν έχει κατηγορηθεί για διάφορα φανταστικά ή μη πράγματα η rock /metal, ήταν γιατί οι κατήγοροι, δεν είχαν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε.

Την εικόνα φανατικών "Χριστιανών", κι όχι μόνο, να  στοχοποιούν την rock/metal την έχουμε συναντήσει πολλές φορές, ειδικά κατά το παρελθόν,  παρ’ όλο που στη μουσική βιομηχανία έχει προστεθεί σχετικά πρόσφατα και υπο-είδος , (Christian Rock). Όπως και η εικόνα διάφορων να διαμαρτύρονται έξω από κάποιο συναυλιακό χώρο να προσπαθούν να ματαιώσουν κάποια ζωντανή εμφάνιση.

Τελευταίο «θύμα» μιας τέτοιας συμπεριφοράς ήταν οι Πολωνοί Vader. Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες ορισμένοι φανατικοί καθολικοί της πόλης Świdnica οργάνωσαν μια "σταυροφορία" για ματαίωση της συναυλίας του εν λόγω συγκροτήματος., εξαιτίας των επιρροών της μουσικής τους που αποδίδονται σε "σατανιστική θεματολογία".

Ως εδώ όμως θα ήταν αδιάφορη και ανάξια αναφοράς η είδηση αυτή, αν δεν είχε πάρει αρκετά μεγάλη διάσταση. Ο σκοταδισμός όμως, φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα, ειδικά αν θέλουμε να μιλάμε για το 2016.

Ο ίδιος ο επίσκοπος της πόλης Ignacy Dec, δήλωσε πως δεν έχει καλέσει κανέναν σε καμιά ομαδική προσευχή, για να φύγουν οι διαβολικοί Vader από την πόλη της Ν/Δ Πολωνίας. Ωστόσο, ο παραλογισμός συνεχίζεται με το γεγονός ότι δεν επρόκειτο η black metal μπάντα, να κάνει καμιά συναυλία στην πόλη, ούτε καν είχε προγραμματίσει κάτι τέτοιο.

Η όλη αυτή σταυροφορία έχει όμως μια βάση, καθώς στην περσινή συναυλία του συγκροτήματος ο εν λόγω επίσκοπος είχε καλέσει τους φανατικούς να διώξουν τον  υποτιθέμενο διάβολο από την πόλη με μια δημόσια προσευχή. Και φυσικά αναφερόταν στο συγκρότημα των Vader. Χωρίς, λοιπόν καμία βάση, ουσία ή χρησιμότητα, με έναν χρόνο καθυστέρηση, κάποιος ξεκίνησε και φέτος μια αντίστοιχη "σταυροφορία" εναντίον του συγκροτήματος που δεν θα εμφανιζόταν καν!

αρχείο λήψης (10)11160667_964980070179335_134350359287483227_n

Ακόμα ένα περιστατικό προστέθηκε στη λίστα για το κυνήγι του αόρατου εχθρού, αυτή την φορά ο «δράστης» ήταν η ίδια η αστυνομία, η οποία  συνέλαβε την ώρα της συναυλία τον μπασίστα του metal συγκροτήματος των Warfist.

Συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου στην πόλη Zielona Gora της δυτικής Πολωνίας, στο club «4 Róże dla Lucienne» έλαβε χώρα μια συναυλία τριών τοπικών συγκροτημάτων και μαζί με το προαναφερθέν ήταν οι Nebiros και Arkona. Την ώρα όμως που ανέβηκαν στην σκηνή οι Warfist, ανέβηκαν και τα όργανα της τάξης για να συλλάβουν τον μπασίστα, όχι γιατί ήταν κακός μουσικός, αλλά για οπλοκατοχή. Η κατηγορία στηρίχτηκε στο γεγονός, ότι μέρος της εμφάνισης του ήταν και μια ζώνη με άδεια φυσίγγια. Η αστυνομία ενημερώθηκε για την ενδυμασία του από κάποιο παραβρισκόμενο, οποίος … φοβήθηκε τον οπλισμένο μουσικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αξεσουάρ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενδυμασίας του μουσικού για πάνω από δεκαετία, από την αρχή της δημιουργίας της μπάντας. Το συγκρότημα έχει παίξει και στο εξωτερικό, χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα σε αρκετά φεστιβάλ. Ο ιδιοκτήτης του club δήλωσε πως στα 19 χρόνια λειτουργίας του, πρώτη φορά του συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η μπάντα από την άλλη απάντησε μέσα από την σελίδα τους στο facebook, ότι αυτός που κάλεσε αστυνομία, καλύτερα ας καταναλώνει οξυγόνο σε κάποια εκκλησία, παρά σε μια metal συναυλία. Αναρωτιέμαι πάντως ο τύπος αυτός αν πήγαινε σε συναυλία των Manowar ή Rammstein θα καλούσε τον στρατό?

Επιμέλεια κειμένου

Κατερίνα Καλτσά

Comments