Ο Σάκης Τόλης (ROTTING CHRIST) στο Rock Overdose:”Μένω Ελλάδα,γιατί δεν είναι το παν η επιτυχία,αλλά να περνάς όμορφα και γεμάτα με αυτό που κάνεις”

Είναι από τις πρώτες black metal μπάντες στην Ελλάδα, είναι η μπάντα που βγήκε πρώτη εξωτερικό για περιοδεία και αποκόμησε πολύ καλά σχόλια. Έχοντας πλέον 25 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην πλάτη τους, επανέρχονται με έναν δίσκο αρκετά διαφορετικό από τον προηγούμενο. Ο Σάκης, ηγετική μορφή της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια, απαντάει στις ερωτήσεις του RockOverdose.gr σχετικά με τον νέο δίσκο τους καθώς και για διάφορα άλλα επίκαιρα θέματα. 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Σάκη και καλωσήρθες στο RockOverdose.gr

Σάκης: Γεια χαρά σου Λαμπρινή, χάρηκα που θα τα πούμε.

 

Rock Overdose: Πες μας τα νέα της μπάντας αυτό το διάστημα

Σάκης: Αυτό το διάστημα μας πετυχαίνεις να κάνουμε μίξη τον καινούριο δίσκο. Φεύγω σε λίγες μέρες για Σουηδία για να κάνω τη μίξη στο Fascination Street Studios με τον  Jens Bogren που έχει κάνει Amon Amarth, Paradise Lost, Opeth. Είναι το νέο το οποίο δεν το έχουμε ανακοινώσει ποτέ, πάμε να κάνουμε μίξη στη Σουηδία και αυτό είναι αυτή τη στιγμή το νέο μας. Από κει και πέρα μετά πετάμε για την περιοδεία με Cradle of Filth, κάνουμε μία περιοδεία στο Μεξικό και στην Αμερική ξαναγυρνάμε στην περιοδεία με Cradle of Filth και γυρνάμε με το καλό πίσω Χριστούγεννα. Αυτά είναι τα νέα τα πρόσφατα για την μπάντα.

 

Rock Overdose: Μάλιστα, είχατε μία αλλαγή στο line-up και οι αντικαταστάτες βρέθηκαν μάλλον γρήγορα. Θα μας πεις πώς προέκυψε;

Σάκης: Είχα μερικούς φίλους τους δοκίμασα και τα παιδιά τα οποία δουλεύουμε είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πάνω στην νέα σεζόν και ελπίζω να είμαστε όλοι όμορφα κι ωραία ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και στο μέλλον.

Rock Overdose: Πολύ ωραία, νέος δίσκος λοιπόν. Θέλεις να μας πεις τι να περιμένουμε απ' την νέα σας δουλειά;

Σάκης: Σίγουρα έναν σκοτεινό δίσκο Rotting Christ, έναν διαφορετικό δίσκο απ' τον τελευταίο, αρκετά ατμοσφαιρικό, δυνατό και πιστεύω να είναι μια κυκλοφορία Rotting Christ η οποία θα είναι διαφορετική απ' την προηγούμενη, όπως έχουμε συνηθίσει πάντα και κάνουμε, με την σφραγίδα φυσικά των Rotting Christ.

 

Rock Overdose: Ωραία, ίδια θεματολογία, ή αλλάζει;

Σάκης: Αλλάζει η θεματολογία, είναι κάπως διαφορετική.

 

Rock Overdose: Με τα χρόνια έχεις αλλάξει διάφορες θεματολογίες, είναι οι συνθήκες που συμβάλλουν;

Σάκης: Πάντα, και είναι κι ο τρόπος ζωής μου σαν άνθρωπος. Ποτέ δεν μένω στα ίδια, τιμώ όλες τις αρχές μου αλλά πάντα προσπαθώ να εξελίσσομαι με γνώμονα φυσικά τις αρχές μου. Προσπαθώ να είμαι αυτός που είμαι, αλλά και να εξελίσσομαι για να μπορέσω να παρουσιάσω κάτι διαφορετκό στον κόσμο που μας αγαπάει.

Rock Overdose: Υπάρχει όμως μερίδα οπαδών που θεωρεί ότι τα τελευταία άλμπουμς σας χάνουν την Rotting Christ ταυτότητα που είχαν οι παλιότεροι δίσκοι σας.

Σάκης: Κοίτα, ναι. Μπορεί, για μερικούς ναι. Αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι το τίμημα της εξέλιξης, ότι σε λίγο κάποιοι θα στεναχωρηθούν ότι οι τελευταίοι δίσκοι δεν ακούγονται όπως οι δίσκοι που κάποιος άλλος αγάπησε. Να σου πω την αλήθεια, είναι ένα τίμημα αυτό της εξέλιξης και δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό. Εγώ πιστεύω ότι όσες κυκλοφορίες μας έχουν κάποια σχέση με Rotting Christ βασίζονται πάνω στον γνώμονα Rotting Christ, πάνω στις γνωστές δισολίες κιθάρας, πώς χτίζεται ένα κομμάτι, και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα κι αυτοί που λένε άσχημα λόγια αν ας πούμε αν ακούσουν πιο προσεκτικά, ίσως πουν κάτι διαφορετικό.

 

Rock Overdose: Θεωρείς ότι υπάρχουν αρκετές αξιόλογες νέες μπάντες στην ελληνική black metal σκηνή;

Σάκης: Δεν είναι αρκετές οι black metal μπάντες στην Ελλάδα, ήταν πιο πολλές στην δεκαετία του '90 όταν η Ελληνική σκηνή είχε μεσουρανήσει και παγκοσμίως θα έλεγα, είχε φτιάξει μια δικιά της σχολή. Υπάρχουν μπάντες black metal αμιγώς αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι μεγάλος αριθμός. Αξιόλογες είναι σχετικό, τώρα δεν ξέρω, φοβάμαι μην ξεχάσω κάποιους άλλους, αλλά μ' αρέσουν τα παιδιά απ' τους Ravencult φυσικά, έχουν μια πολύ καλή πορεία του black εδώ στην Ελλάδα, μ' αρέσαν επίσης οι Nipenthis, το oldschool feeling που έχουν τα παιδιά και επίσης οι Necrovorous. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να ακολουθώ  την underground σκηνή και τι βγάζει, και πραγματικά βγάζει ενδιαφέρουσες μπάντες.

 

Rock Overdose: Πάμε σε μια τελευταία ερώτηση. Κρίση παντού, όπως και στην μουσική βιομηχανία. Σου έχει δωθεί η ευκαιρία να ζήσεις στο εξωτερικό με την μπάντα κι αν όχι, θα το σκεφτόσουν να πήγαινες;

Σάκης: Να φύγω στο εξωτερικό; Θα μπορούσα να είχα φύγει, δεν το κάνω γιατί αγαπάω τον τόπο μου. Εδώ έχω τους φίλους μου, εδώ έχω την οικογένειά μου, το παιδί μου, τους δικούς μου και θα ήθελα να παλέψω εδώ πέρα για την μουσική. Δεν είμαι σαν αυτούς που λένε "φεύγω και γεια σας, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας". Πάντα έχω μάθει να είμαι παρών σε κάποια συμβάντα και γι' αυτό διάλεξα να μείνω στην Ελλάδα, γιατί την αγαπάω στην ουσία, δηλαδή μ' αρέσει ο τόπος μου και θέλω να είναι καλύτερος και στην καθημερινότητα αλλά και στην μουσική βιομηχανία. Αν είχα φύγει μπορεί να είχα ένα καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν είναι το παν η επιτυχία. Το παν στην ζωή είναι να περνάς όμορφα και γεμάτα μ' αυτό που κάνεις.

 

Rock Overdose: Μάλιστα, ευχαριστούμε για την συνέντευξη.

Σάκης: Εγώ ευχαριστώ, θα ήθελα να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το περιοδικό. Κρατήστε την σκηνή ψηλά, αλλά να υπάρχει πολύ ψυχή γι' αυτό που κάνετε γιατί μόνο αυτό μας έχει μείνει πλέον, και τελικά σαν Ελλάδα κάποια στιγμή θα επανορθώσουμε. Υπάρχουμε πολλές χιλιάδες χρόνια σαν λαός, δε νομίζω ότι θα αφανιστούμε ξαφνικά από μια κωλο-κρίση. Και να κλείσουμε με το ρητό... ΝΟΝ SERVIAM!

 

Για το RockOverdose.gr: Λαμπρινή Γκούμα

 

Comments