Ο Σωτήρης Βαγενάς (SEPTIC FLESH/Aenaos) στο Rock Overdose!

Όντας ένας εξαιρετικός κιθαρίστας καθώς και βασικός συνθέτης των Septic Flesh, o Σωτήρης Βαγενάς παραχώρησε συνέντευξη για χάρη του Rock Overdose, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στον προσωπικό του project.

 

1) Σωτήρη, καλησπέρα. Έχει περάσει καιρός απ' όταν εμφανιστήκατε στην Αθήνα. Πώς ένοιωσες που έπαιξες live μετά από τόσο διάστημα;

-  Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό, οπότε ένωσα να μου φεύγει ένα βάρος και φυσικά ένιωσα μεγάλη ευχαρίστηση.  Επίσης, συγκινήθηκα από την έντονη θετική αντίδραση του κόσμου.

 

2) Το κοινό σας αποθέωσε, πιστεύεις ότι οι Dark Funeral είχαν την ίδια αντιμετώπιση με εσάς απ' το κοινό;

- Υπήρξαν κάποια άτομα που είχαν έρθει για να δουν τους Dark Funeral, αλλά και μια σημαντική μερίδα κοινού που δεν ήταν εξοικειωμένη με το στυλ τους. Μάλιστα κάποια μεμονωμένα άτομα ζητούσαν φωναχτά να βγούμε εμείς στην σκηνή, πριν καν ολοκληρώσουν το set list τους οι  Dark Funeral. Αυτό άφησε μια πικρία στους φιλοξενούμενούς μας που δεν περίμεναν τέτοιες αντιδράσεις, αλλά και μια αμηχανία και σε εμάς ενώ σίγουρα δεν άξιζε τέτοια συμπεριφορά σε μια τόσο καλή στο είδος της μπάντα. Να σημειώσω μάλιστα ότι τα μέλη των Dark Funeral είναι πολύ προσγειωμένα και σωστά άτομα.

3) Το Great Mass αναμφισβήτητα είναι ένας υπέροχος δίσκος, για την ακρίβεια, στο Ισραήλ λατρεύτηκε όπως ίσως δεν λατρεύτηκε πουθενά αλλού. Πώς νοιώθεις με το να είσαι μέρος της όλης επιτυχίας;

- Όταν ολοκληρώσαμε το άλμπουμ ειλικρινά δεν ξέραμε τι αντίδραση να περιμένουμε από τον κόσμο, μιας και είναι ένα αντισυμβατικό άλμπουμ που έχει πληθώρα στοιχείων και απαιτεί αρκετά ακούσματα για να το χωνέψεις. Παράλληλα, το Communion που είχε τρομερή επιτυχία και είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, ήταν πολύ απλότερο στην δομή του.

Τελικά το Great Mass αποδείχτηκε το πιο πετυχημένο έως σήμερα άλμπουμ μας, ξεπερνώντας το Communion από κάθε άποψη ενώ μας εδραίωσε ακόμα περισσότερο στην παγκόσμια ακραία μουσική σκηνή. Εννοείται ότι νιώθω περήφανος που έχω συμβάλει και εγώ με τον τρόπο μου στην δημιουργία αυτού του άλμπουμ, καθώς και μεγάλη ικανοποίηση από την ανταπόκριση του κόσμου.

 

 

4) Ίσως είναι νωρίς να ρωτήσω, αλλά υπάρχουν ιδέες/υλικό για καινούριο δίσκο;

- Πάντα μου έρχονται ιδέες ακόμα και όταν δεν το επιδιώκω, έτσι συσσωρεύεται συνεχώς υλικό. Βέβαια το υλικό που έχω μαζέψει ως τώρα είναι σε μια πρωτογενή κατάσταση και θέλει περεταίρω επεξεργασία. Επίσης, δεν έχει επικρατήσει κάποια κυρίαρχη τάση ακόμα ώστε να μπορώ να σου πω περισσότερα για την κατεύθυνση του επόμενου δίσκου. Εξάλλου, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα προϊόν ομαδικής δουλειάς. Το καθοριστικό στάδιο είναι όταν όλοι μαζί αρχίζουμε να επικεντρωνόμαστε  στην δημιουργία ενός νέου δίσκου.

 

5) Σας δίσκους σας η θεματολογία ήταν οι αρχαίοι πολιτισμοί. Ο τελευταίος πραγματεύεται χάος, θάνατο, καθώς και κάποια παιχνίδια του μυαλού μην ξέροντας για το άγνωστο. Τι σε έκανε να γράψεις κάτι διαφορετικό;

- Δεν θέλω να τυποποιηθώ στιχουργικά. Υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα που με ελκύουν έντονα ώστε να καταπιαστώ μαζί τους και τα οποία παράλληλα κολλάνε με τον ήχο μας και τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική μας. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να υπάρχει αρμονία μεταξύ νοήματος, συναισθήματος, ήχου.

 

6) Υπάρχει κάποιος δίσκος που ακούς συνέχεια αυτό τον καιρό;

- Candlemass-  Psalms of The Dead.

 

7) Τι σε εμπνέει για να γράψεις ένα κομμάτι; Πρόσωπα, καταστάσεις, η Ιστορία ίσως;

- Γενικά,  θα πρέπει κάτι να με έχει κάνει να νιώσω έντονα συναισθήματα για να αποτελέσει έμπνευση ώστε να γράψω ένα κομμάτι. Κυρίαρχο ρόλο παίζει συνήθως η  αέναη εσωτερική αναζήτηση και προσωπικές πεποιθήσεις και εμπειρίες. Επίσης έχω επηρεαστεί τόσο από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, όσο και από θεματολογίες που κινούνται στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας.

 

8) Παράλληλα με τους Septic Flesh, δουλεύεις και με το προσωπικό σου project. Για πες μας γι' αυτό και πότε να περιμένουμε κάτι.

- Το solo project μου λέγεται Aenaos. Έχω γράψει αρκετά κομμάτια και μάλιστα τα παλαιότερα από αυτά τα έχω ανεβάσει σε μια πρώιμη demo μορφή στο myspace (http://www.myspace.com/aenaoscom ). Αυτό το έκανα περισσότερο για να δώσω μια ιδέα για το μουσικό στυλ του project στον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κομμάτια είναι βασισμένα αποκλειστικά στα μελωδικά φωνητικά μου, ενώ υπάρχει γενικότερα μια πιο άμεση μεταλ προσέγγιση σε σχέση με τα κομμάτια που γράφω για τους Septicflesh. Κάποια στιγμή θέλω να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ Aenaos αλλά δεν έχω θέσει κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα.

9) Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική Death Metal σκηνή; Πιστεύεις ότι υπάρχουν αρκετές αξιόλογες μπάντες και πόσο δύσκολο είναι να βγει μια μπάντα στο εξωτερικό;

-  Ναι υπάρχουν αξιόλογες μπάντες στην Ελλάδα. Τα πράγματα όμως είναι γενικότερα ιδιαίτερα δύσκολα μιας και οι πιο γνωστές εταιρείες κάνουν «ασφαλείς» επιλογές και προτιμούν να υπογράφουν με ήδη γνωστές μπάντες οι οποίες θα πετύχουν στην χειρότερη ένα ικανοποιητικό μίνιμουμ  πωλήσεων. Επίσης, πολύ σημαντικό  είναι μια μπάντα να μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της με αρκετά live εκτός Ελλάδος, κάτι το οποίο απαιτεί εκτός από την δυνατότητα απουσίας  για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό (κάτι το οποίο είναι δύσκολο όταν κάποιος έχει επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις στην Ελλάδα)  και την δυνατότητα πληρωμής σημαντικών χρηματικών ποσών.

 

10)Κλείνοντας, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά ασταθής. Πόσο πιστεύεις ότι επηρεάζει αυτό τους οπαδούς για την διεξαγωγή μιας συναυλίας;

-  Σίγουρα ο κόσμος κάνει σφιχτότερες επιλογές για το πιο live θα πάει να δει , σε συνάρτηση και με το πόσα λεφτά έχει στο πορτοφόλι του.

 

11)Να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη και πώς θα ήθελες να κλείσουμε την συνομιλία;

- Σε ευχαριστώ και εγώ για την στήριξη. 

 

Για το RockOverdose.gr: Λαμπρινή Γκούμα

Comments