Ο George Melas (Aherusia) στο Rock Overdose: “Ελπίζω το Λᾶας festival, να καθιερωθεί και να γίνει μια μήτρα πολιτισμού”

 

 

O Γιώργος Μελάς (Aherusia), από τη θέση του σκηνοθέτη αλλα και του ενεργού συμμετέχοντος πυλώνα, παρουσιάζει στο Rock Overdose και στον Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο το Λᾶας festival, την ανανεωμένη μουσικο-θεατρική παράσταση του Προμηθέα όπως και την θεατρική Κωμωδία Βεγγέρα!!!

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Γιώργο και καλώς όρισες στο rockoverdose.gr/jazzbluesrock.gr μίλησέ μας για το περιεχόμενο όπως και τη θεματολογία αυτού του σημαντικού φεστιβάλ που ακούει στο όνομα Λᾶας festival...

 

Γιώργος Μελάς: Χαίρετε, το Λᾶας festival αποτελεί ούτε λίγο, ούτε πολύ την πραγματοποίηση μιας επιθυμίας που είχα χρόνια: την δημιουργία ενός περιφερειακού πολιτιστικού πόλου που θα συνδυάζει μια πληθώρα καλλιτεχνικών εκφράσεων και δράσεων. Ένα γεγονός κοντά στην φύση που θα φέρνει τον Άνθρωπο σε επαφή με μια συνολικότερη, όψη των εκφράσεων της Τέχνης.

 

 

Rock Overdose: Καταρχάς τι σημαίνει Λᾶας;

 

Γιώργος Μελάς: Η επιλογή του ονόματος βασίστηκε στο δίπτυχο νόημα της λέξεως Λᾶας, μιας και πέρα από πέτρα, σημαίνει και λαός στην αρχαία δωρική διάλεκτο. Ένα φεστιβάλ πολιτισμού για τον Άνθρωπο, σε έναν τόπο γεμάτο φυσική ομορφιά.

 

https://www.facebook.com/aherusia/videos/10155650147922285/

 

Rock Overdose: Πόσες ημέρες πρόκειται να έχει διάρκεια;

 

Γιώργος Μελάς: Το festival θα είναι τριήμερο (24-25-26/07/2018), προσφέροντας έτσι στον θεατή μία πραγματικά μοναδική συναυλία με εξαιρετικές καταξιωμένες μπάντες από τον ευρύτερο χώρο του σκληρού/εναλλακτικού ήχου και με ανερχόμενες, μία θεατρική παράσταση, την "Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη (από την θεατρική ομάδα των AHERUSIA), καθώς και την τραγωδία "Προμηθέας~Εφτά Αρχές Στο Να Είναι Κανείς Ανίκητος".

 

 

Rock Overdose: Πες μας μερικά λόγια για τις μπάντες που θα πλαισιώσουν το festival, όπως και το ύφος τους ξεχωριστά.

 

Γιώργος Μελάς: Την Τρίτη στις 24 Ιουλίου, που είναι και η πρώτη μέρα του Λᾶας festival, στο stage θα έχουμε τους:
Raw In Sect
που έχουν εισάγει, πολύ καινοτόμα, τον ρεμπέτικο ήχο στη μουσική τους, τους Aherusia που αποτελούν την αντιπροσωπευτικότερη ελληνική folk metal μπάντα και συνδυάζουν την παραδοσιακή ελληνική μουσική με την προγρηγοριανή ευρωπαϊκή και τον ακραίο ήχο, τους Nochnoy Dozor με το πολλά υποσχόμενο εναλλακτικό και avant-garde υλικό τους και τους "ντόπιους" Hard Disk Drive με τον κλασσικό heavy metal δυναμισμό τους.

 

 

Rock Overdose: Οι  Aherusia θα δώσουν συνέχεια στην εξαιρετική παράσταση του Προμηθέα που ήδη έχει ανέβει τόσες φόρες με επιτυχία στην Αθήνα. Ποια είναι η ιστορία; Τι αφορά;

 

Γιώργος Μελάς:  Ο Προμηθέας χαρίζει στους Ανθρώπους την Φωτιά και τον Λόγο και τους βλέπει να προκόβουν καθώς εγείρονται από το Χάος. Η Ανθρωπότητα συντάσσεται με τους Αθανάτους, στους πολέμους ενάντια στο σκότος, μα γρήγορα, το γειτόνεμα με τους θεούς, θα κάνει τους Ανθρώπους να ποθήσουν την αθανασία και την παντοδυναμία των θεών, ενώ παράλληλα θα τους κάνει να μισήσουν την θνητότητα, την βραχυβιότητα και την εν γένει φθαρτή τους φύση. Γρήγορα η τάση αυτή των Ανθρώπων θα τους οδηγήσει στον φόβο και στην κάθε αποτρόπαιη πράξη που ο φόβος μας οδηγεί καθώς μας δεσμώνει.

 

Ο Προμηθέας τότε, θα ορκίσει τους υπόλοιπους Αθανάτους να πάψουν την συναναστροφή τους με τους θνητούς ενώ παράλληλα αλυσοδένεται στον βράχο, "ενδυόμενος" τον πόνο και την στέρηση, θέλοντας να δώσει ένα σκληρό μάθημα στην Ανθρωπότητα ωθώντας την να αναζητήσει ξανά το σεβασμό προς την ίδια της την φύση.

 

 

Εδώ ξεκινά και η ιστορία του έργου, που περιγράφει το αβέβαιο ταξίδι των Ανθρώπων στην συνείδηση και την φρικτή μαρτυρία του ευεργέτη Τιτάνα στον βράχο.

 

Άραγε οι κοιμώμενοι θα αφυπνιστούν τελικά; Ο φόβος είναι απλά μια επιλογή...

 

 

Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα, μέσα από το πρίσμα της κριτικής του φαινόμενου του Μετα-ουμανισμού ενώ βασίζεται μυθουργικά τόσο στο Προμηθεύς Πυρφόρος, όσο και στο Προμηθεύς Δεσμώτης. Γραμμένο κυρίως στην Αλεξανδρινή ελληνική διάλεκτο, όπου αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική γλώσσα της αρχαιότητας, συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό δράμα, το μουσικό θέατρο, το κινησιοθέατρο, το χοροθέατρο, την παραμυθιακή αφήγηση και την videoart, δημιουργώντας μια ψυχαγωγική μορφή επικοινωνίας που μέσα στην εκφραστική της πολυποικιλότητα, προσπαθεί να επανα-φέρει το θεατή αντιμέτωπο με την υπαρξιακή του αναζήτηση, την χαμένη από καιρό σε αυτές τις εποχές του φόβου και της έκδηλης συναισθηματικής αβεβαιότητας.

 

Η μουσική, όπως και το κείμενο, είναι πρωτότυπη, βασισμένη στο τρίτο δίσκο του γνωστού folk σχήματος Aherusia, με τίτλο PROMETHEUS~SevenPrinciplesOnHowToBeInvincible. Η μουσική εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από το ίδιο το συγκρότημα.

 

 

Rock Overdose: Πώς θα το παρουσιάσετε αυτή τη φορά; Με τι αλλαγές τροποποιήσεις; Τι εκπλήξεις να περιμένει κάποιος;

 

Γιώργος Μελάς:  Καταρχάς, θα  παίξουμε  το έργο, επιτέλους για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο, κάτω από τα αστέρια. Όπως δηλαδή παιζόταν κανονικά το αρχαίο δράμα. Οι AHERUSIA θα βρίσκονται για πρώτη φορά και αυτοί επί σκηνής, συμμετέχοντας στην εξέλιξη της δράσης. Αυτό  ήτανε κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε στο κλειστό θέατρο που πρωτοανέβηκε το έργο. Η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός... Ο θεατής πρέπει να περιμένει τα πάντα, υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις που θα τις ανακαλύψει κάποιος αν έρθει στις 25 Ιουλίου για να δει τον "Προμηθέα" μας.

 

 

Rock Overdose: Μίλησέ μας για τη Βεγγέρα, έχει εξάψει την περιέργεια του κοινού ,ακόμα και απο το όνομα;

 

Γιώργος Μελάς: "Βεγγέρες" αποκαλούσαν τα χρόνια των τελών του 19ου αιώνα, τις νυχτερινές κοσμικές επισκέψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ ένα τέτοιο περιστατικό περιγράφεται γλαφυρότατα και χαοτικά κωμικά στο έργο που ανεβαίνει μία ημέρα πριν τον "Προμηθέα", στις 25 Ιουλίου.

 

Η Βεγγέρα είναι μία από τις κλασσικότερες ελληνικές κωμωδίες. Βασισμένη στην κωμική ηθογραφία, εξελίσσεται μέσα από συγχρονική δράση. Χτισμένη πάνω σε σφικτό λόγο και ακολουθώντας έναν έντονο ρυθμό στην πλοκή της, η Βεγγέρα, είναι ένα έργο που χαρίζει το γέλιο με έναν σωρευτικό και καθολικό τρόπο, δίχως να προσπαθεί να το εκβιάσει από τον θεατή, χρησιμοποιώντας φθηνά τεχνάσματα.

 

Το έργο, αν και γραμμένο το 1893, παραμένει επίκαιρο, μιας και η ενσάρκωση των χαρακτήρων της νεοελληνικής κοινωνίας είναι τόσο πλήρης, όσο και αρχετυπική. Το αποτέλεσμα, πέρα από την προφανή διασκεδαστική του πλευρά, προκαλεί -μέσω της σατυρικής του ουσίας- και την ανάγκη για αυτοκριτική και βελτίωση.

 

Η γλώσσα του έργου αναπτύσσεται ανάμεσα από την σύγκρουση μιας ελιτίστικης καθαρεύουσας και μιας -γεμάτης κομπορρημοσύνες- δημοτικής. Ο λόγος είναι ασύλληπτα δουλεμένος και πλήρης και στις δύο περιπτώσεις, ενώ αυτή ακριβώς η πληρότητά του και η τήρηση ενός μέτρου στην αποφυγή της καρικατούρας δημιουργεί μια βαθιά κωμική αυθεντικότητα στο "χτίσιμο" των χαρακτήρων.

 

Η αλήθεια είναι ότι όσοι ακούνε το όνομα όντως μας ρωτάνε περί τίνος πρόκειται, οι πιο υποψιασμένοι, δεν κρατιούνται να το δουν να παίζεται, μιας και γνωρίζουν τις δυναμικές τόσο του έργου, όσο και της θεατρικής μας ομάδας

 

Rock Overdose: Είσαι ο σκηνοθέτης και εμπνευστής, όπως και οργανικό εκτελεστικό μέρος κ των δυο εγχειρημάτων. Πως αισθάνεσαι γι αυτό και ποια τα σχέδιά σου; Τι μέλει γενέσθαι όπως και ποιο είναι το όραμά σου γύρω από αυτές τις προσπάθειες;

 

Γιώργος Μελάς: Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα όλο αυτό, όσο και αν πάντα αγαπούσα το θέατρο το ίδιο με την μουσική. Να που βρέθηκα να σκηνοθετώ όμως, να που βρέθηκα να συνεργάζομαι με μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών και ανθρώπων... Να που βρέθηκα να οργανώνω ένα φεστιβάλ που θα έχει σαν στόχο την προώθηση της Τέχνης σε ένα πολυσυλλεκτικό επίπεδο...

 

Ελπίζω το Λᾶας festival, να καθιερωθεί και να γίνει μια μήτρα πολιτισμού, ελπίζω οι θεατρικές μας προσπάθειες να συνεχίσουν να είναι τόσο αγαπητές... Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο ως θεατρική ομάδα, αλλά και ως Aherusia θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε.

 

Ως AHERUSIA, να πούμε ότι τελειώνουμε τις ηχογραφήσεις του 4ου μας δίσκου με τίτλο "NOSTOS(An Answer?)". Αυτός ο δίσκος συντίθεται από διασκευές σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια με μια μοναδική όμως προσέγγιση. Τα τραγούδια είναι δουλεμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν έναν νέο concept παραλογής, παρουσιάζοντας μια πολύ σκοτεινή ιστορία, που σκοπός μας είναι να προβληματίσει τον ακροατή του υλικού μας.

 

Ως θεατρική ομάδα, να πούμε ότι από την δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη και κάθε Κυριακή θα ανεβάζουμε την Βεγγέρα, ενώ το επόμενο καλοκαίρι θα ανεβάσουμε του "Ιππής" του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Νίκου Καλογερόπουλου με τον οποίον θα συνεργαστούμε και επί σκηνής. Επίσης να πούμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προπαραγωγή ενός νέου έργου που ακολουθεί τα χνάρια του "Προμηθέας~Εφτά Αρχές Στο Να Είναι Κανείς Ανίκητος" και θα συμπέσει με την κυκλοφορία του Πέμπτου μας, πια, δίσκου από τον οποίον θα αντλεί το concept και την μουσική.

 

 

Rock Overdose: Πες μας μερικά στοιχεία σχετικά με το χώρο του festival, την είσοδο, την πρόσβαση το χρόνο, όπως κα το περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθεί  και να σου ευχηθούμε ότι καλύτερο ως προς τα άμεσα αλλά και μακρόπνοα πλάνα σου!

 

Γιώργος Μελάς:  Το Λᾶας festival 2018, διεξάγεται στις 24-25- και 26 Ιουλίου, στον φανταστικό πολιτιστικό πολυχώρο "Τρενοτεχνείον -Κυπαρισσίας", στην πανέμορφη Κυπαρισσία της Πελοποννήσου. Η απόσταση από την Αθήνα είναι μόνο 2,5 ώρες. Η απόσταση του χώρου από την παραλία είναι μόνο 2' από την παραλία. Προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερου camping, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές τριημέρου για τους campers αλλά και για εκείνους που θέλουν να παρακολουθήσουν και τις τρεις μέρες μαζί.

Ευχαριστώ για την στήριξη και εύχομαι να βρεθούμε όλοι μαζί στο Λᾶας festival.

 

 

Για το Rock Overdose

 

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

 

 

 

 

Comments