Ο Marcus Siepen των Blind Guardian στο Rockoverdose.gr

 

Σε λίγο καιρό, οι αγαπημένοι των Ελλήνων, Blind Guardian, επιστρέφουν στην χώρα μας για 3 συναυλίες. Με αυτή την αφορμή λοιπόν, το Rockoverdose.gr και ο Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Marcus Siepen. Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη παρακάτω.

 

 

 

Rockoverdose.gr: Γεια σου Marcus και καλώς ήρθες στο Rockoverdose.gr. Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;

Marcus: Αυτή τη περίοδο ετοιμαζόμαστε για τις επερχόμενες συναυλίες μας, οι οποίες ξεκινάνε σε περίπου δύο εβδομάδες και ακόμα συζητούμε για το setlist, τον εξοπλισμό και ότι έχει να κάνει με τις συναυλίες.

 

Rockoverdose.gr: Πριν από λίγο καιρό κυκλοφορήσατε την συλλογή “Memories Of A Time To Come”. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των οπαδών σας;

Marcus: Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πάρα πολύ καλές μέχρι τώρα. Φυσικά υπάρχουν άτομα που δυσαρεστήθηκαν γιατί δεν ήταν στη συλλογή το αγαπημένο τους κομμάτι, αλλά φαντάζομαι ότι είναι αδύνατο να τους ευχαριστήσεις όλους όταν κάνεις ένα τέτοιο δίσκο. Η μόνη λύση θα ήταν να βάζαμε όλα μας τα τραγούδια αλλά αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται. Αλλά όπως είπα ο κόσμος λάτρεψε τις νέες εκδόσεις των τραγουδιών όπως επίσης και το εξώφυλλο μαζί με το γενικό artwork. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις αντιδράσεις του κόσμου.

 

Rockoverdose.gr: Δεν κάνατε όμως αυτό που κάνουν οι περισσότερες μπάντες. Να πάρετε κάποια κομμάτια από το κατάλογο σας και απλά να κάνετε ένα διπλό δίσκο. Δουλέψατε όλα τα τραγούδια ξανά. Γιατί το κάνατε αυτό;

Marcus: Γιατί δεν θέλαμε να έχουμε ένα best-of δίσκο σαν αυτόν που περιέγραψες. Δε βλέπω κανένα λόγο να πάρεις μερικά κομμάτια τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και να τα βάλεις σε ένα δίσκο με την ίδια ακριβώς μορφή. Θέλαμε να δώσουμε κάτι extra στον δίσκο και γι’ αυτό μιξάραμε όλα τα τραγούδια και μάλιστα ηχογραφήσαμε ξανά 4 από αυτά. Έτσι οι οπαδοί μας ενώ ξέρουν τα τραγούδια, δεν ξέρουν αυτές τις εκδόσεις. Το εξώφυλλο και το βιβλιαράκι είναι εξίσου σημαντικά για εμάς, και έτσι δουλέψαμε πάνω και σε αυτά πάρα πολύ. Ψάξαμε πολλές παλιές μας φωτογραφίες και γράψαμε σημειώσεις για όλα τα κομμάτια. Θέλαμε όλο το πακέτο να είναι εξαιρετικό και ενδιαφέρον για τους οπαδούς μας.

 

Rockoverdose.gr: Πόσο δύσκολο ήταν να διαλέξετε τα κομμάτια από μία καριέρα 24 χρόνων;

Marcus: Πάρα πολύ! Θέλαμε να καλύψουμε όλη την καριέρα μας. Έτσι θέλαμε να βάλουμε τουλάχιστον ένα τραγούδι από κάθε δίσκο αλλά επίσης θέλαμε να έχει μία συγκεκριμένη ροή ο δίσκος όταν τον ακούει ο οπαδός. Γι’ αυτό δεν υπάρχει για παράδειγμα κάποια χρονολογική σειρά. Επίσης θέλαμε να αποφύγουμε να έχουμε πολλά τραγούδια που αντιπροσωπεύουν μία συγκεκριμένη πτυχή μας. Για παράδειγμα αποφασίσαμε να μη βάλουμε το “Wheel Of Time”. Ξέρουμε ότι σίγουρα του άξιζε μία θέση στο δίσκο αλλά είχαμε ήδη τα “Sacred Worlds” και “And Then There Was Silence” στη λίστα και το να βάλουμε ακόμα ένα μεγάλο, επικό, ορχηστρικό κομμάτι θα ήταν υπερβολή.

 

Rockoverdose.gr: Θα πρέπει να ήταν μία αρκετά ενδιαφέρουσα διαδικασία να δουλεύετε πάνω σε κομμάτια που δεν έχετε ακουμπήσει εδώ και πολύ καιρό.

Marcus: Έχεις απόλυτο δίκιο. Με αυτό το δίσκο, ανακαλύψαμε πάλι, κάποια κλασσικά κομμάτια μας όπως το “Somewhere Far Beyond”. Πάντα μου άρεζε αυτό το κομμάτι αλλά τώρα που ακούγαμε και πάλι τους δίσκους μας κατάλαβα ότι είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουμε ηχογραφήσει ποτέ. Το “Follow The Blind” είναι ένα άλλο παράδειγμα. Το έχουμε παίξει ζωντανά μόνο μία φορά το 1989 και από τότε δεν το έχουμε ακουμπήσει ποτέ. Ούτε καν στις πρόβες. Το είχαμε ξεχάσει και τώρα το ανακαλύψαμε και πάλι. Μάλλον θα πρέπει να ακούμε τους δίσκους μας πιο συχνά!

 

Rockoverdose.gr: Μας κάνατε και ένα πολύ ωραίο δώρο, με την κυκλοφορία μερικών τραγουδιών που γράψατε όταν ακόμα το όνομα του συγκροτήματος ήταν Lucifer’s Heritage. Ποιανού ιδέα ήταν αυτή;

Marcus: Ήταν δικιά μας ιδέα. Μας ρωτούσαν συνέχεια για αυτά τα demo αλλά φυσικά πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά. Έτσι το να βάλουμε όλες αυτές τις ηχογραφήσεις μαζί (μαζί με όλα τα άλλα demo που γράψαμε όλα αυτά τα χρόνια) σε ένα τρίτο CD, ήταν η τέλεια ευκαιρία να τα δώσουμε σε όσους ενδιαφέρονταν. Έτσι ο κόσμος μπορεί να πάρει μία ιδέα για το πως άλλαξαν τα κομμάτια μας από demo στη τελική τους μορφή και επίσης μπορούν να δούνε πως ήμασταν τις πρώτες μέρες. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό που μπορεί ο κόσμος να τα ακούσει.

 

Rockoverdose.gr: Υπάρχει άλλο υλικό από εκείνη την εποχή;

Marcus: Όχι. Τουλάχιστον υλικό που να μπορεί να κυκλοφορήσει. Υπάρχουν πολλές κασέτες από ζωντανές ηχογραφήσεις και πρόβες από εκείνη την περίοδο, αλλά καμία καλή ηχογράφηση. Έγιναν όλες με κασετόφωνο και έτσι οι περισσότερες έχουν πολύ κακό ήχο. Είχε πλάκα όταν τις ακούγαμε αλλά αμφιβάλλω αν κάποιος άλλος θα τις απολάμβανε.

 

Rockoverdose.gr: Ας πάμε στα επόμενα βήματα σας. Δουλεύετε πάνω σε δύο νέες κυκλοφορίες σωστά; Το νέο σας δίσκο και το ορχηστρικό project. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα;

Marcus: Ναι, δουλεύουμε παράλληλα και τους δύο δίσκους. Έχουμε ήδη ηχογραφήσει 6 κομμάτια για το ορχηστρικό project και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στον επόμενο κανονικό δίσκο των Blind Guardian. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σου πω ποιος θα κυκλοφορήσει πρώτος. Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα γράψουμε τα κομμάτια. Αν τελειώσουμε πρώτα, 10-12 κομμάτια για τον κανονικό δίσκο, θα κυκλοφορήσει πρώτος. Αλλιώς θα κυκλοφορήσει πιο πριν ο ορχηστρικός δίσκος. Αλλά όπως είπα μόλις αρχίσαμε να γράφουμε τα τραγούδια και έτσι είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να πω κάτι ή να υπολογίσω πότε θα τελειώσουμε.

 

Rockoverdose.gr: Αν δεν κάνω λάθος δουλεύετε τον ορχηστρικό δίσκο από τις μέρες που κυκλοφόρησε η Τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Τι έγινε και αφήσατε να περάσει τόσος καιρός;

Marcus: Είναι αλήθεια ότι δουλεύουμε πάνω σε αυτό το project εδώ και πολύ καιρό αλλά ποτέ δε το παρατήσαμε. Αυτό που μας κράτησε πίσω τόσο καιρό ήταν το γεγονός ότι δεν ξέραμε πώς να ηχογραφήσουμε αυτή τη μουσική. Δεν ξέραμε κάποια διαθέσιμη ορχήστρα και έτσι μπορούσαμε να δουλέψουμε τις ιδέες μας μόνο με πλήκτρα από υπολογιστή. Αυτό ήταν κάτι που δε θέλαμε για το δίσκο. Η κατάσταση αυτή, άλλαξε όταν ηχογραφήσαμε με ορχήστρα για το δίσκο “At The Edge Of Time”. Βέβαια θέλει πολύ δουλειά ακόμα, πρέπει να γράψουμε περισσότερα κομμάτια, και όταν τα τελειώσουμε να τα μετατρέψουμε σε μουσική ώστε να μπορεί να τα παίξει η ορχήστρα.

 

Rockoverdose.gr: Είστε όλοι σας μεγάλοι οπαδοί του Tolkien. Πως αισθάνεστε που κατά κάποιο τρόπο ενώσατε το metal με τα έργα του;

Marcus: Δεν το κάναμε αυτό από πρόθεση, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να προωθήσουμε τον Tolkien ή κάποιον άλλον συγγραφέα που θαυμάζουμε. Βέβαια είναι πολύ ωραίο που υπάρχουν κάποια άτομα που ανακάλυψαν κάποια εξαιρετικά βιβλία μέσω της μουσικής μας. Λατρεύουμε να γράφουμε στίχους επηρεασμένους από ιστορίες που μας αρέσουν και προφανώς πολλοί από τους οπαδούς μας έχουν το ίδιο γούστο στα βιβλία.

 

Rockoverdose.gr: Τον περασμένο χρόνο, συνεργάστηκες με τους Van Canto. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Marcus: Ήταν μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία για μένα. Δεν είχα κάνει κάτι παρόμοιο ποτέ. Ο Stef, επικοινώνησε μαζί μου και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να γράψω κάποιες «κανονικές» κιθάρες για το δίσκο τους και επειδή είμαστε καλοί φίλοι, δέχτηκα αμέσως. Έτσι μου έστειλε ένα demo του τραγουδιού με φωνητικά και πιάνο. Έγραψα τις κιθάρες και τελικά αντικαταστήσαμε το πιάνο στο τέλος. Αρχικά θέλαμε να το ηχογραφήσουμε στο studio μας Twilight Hall, όπου οι Van Canto, ηχογράφησαν το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου τους, αλλά όταν το συγκρότημα ήταν εκεί, εμείς λείπαμε σε περιοδεία. Τελικά πήγα εγώ στο studio του Stef και ηχογράφησα τα μέρη μου. Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα και ακόμα περισσότερο η εμπειρία που κέρδισα από αυτή την ηχογράφηση. Ο Stef έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που δουλεύει και συνθέτει και έτσι αναγκάστηκα να προσαρμοστώ. Πιστεύω ότι έμαθα πολλά από αυτό.

 

Rockoverdose.gr: Ανακοινώσατε ότι έρχεστε και πάλι στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Είστε πολύ συχνοί επισκέπτες – κάτι που φυσικά μας αρέσει πάρα πολύ. Έχετε ένα πολύ αφοσιωμένο κοινό εδώ. Γιατί νομίζεις ότι οι Έλληνες σας αγαπάνε τόσο πολύ;

Marcus: Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους. Αλλά νομίζω ότι σέβονται και τιμούν το γεγονός ότι πάντα προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Και στη σύνθεση και στη παραγωγή και στις συναυλίες. Ότι και να κάνουμε δίνουμε το 100% και ο κόσμος το βλέπει αυτό.

 

Rockoverdose.gr: Από όσο ξέρω, στην επίσημη σελίδα σας στο Facebook, το μόνο fan club το οποίο έχετε αναρτήσει είναι το ελληνικό.

Marcus: Το αξίζουν! Οι Έλληνες οπαδοί είναι ανάμεσα στους καλύτερους, πιο πιστούς, πιο τρελούς και αφοσιωμένους οπαδούς!

 

Rockoverdose.gr: Να περιμένουμε καμία έκπληξη στις επερχόμενες συναυλίες σας στην Ελλάδα;

Marcus: Όπως ανέφερα και πριν, τώρα προετοιμαζόμαστε για τις συναυλίες και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις. Θα υπάρχουν κάποια κομμάτια που δεν έχουμε παίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό αλλά δεν θα σου πω ποια. Θα χαλάσει η έκπληξη. Αλλά μπορώ να σου πω ότι μόλις δύο ημέρες πριν μιλούσαμε για κάποια ΠΟΛΥ ιδιαίτερα και εξαιρετικά σπάνια κομμάτια που θέλουμε να παίξουμε στην Ελλάδα. Να είστε προετοιμασμένοι.

 

Rockoverdose.gr: Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι για τους Έλληνες οπαδούς;

Marcus: Θα επιστρέψουμε πολύ σύντομα και ελπίζω να σας δω όλους και πάλι στις συναυλίες μας. Ας περάσουμε και πάλι τέλεια!

 

Περισσότερα για τις εμφανίσεις των Blind Guardian σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

 

Για το Rockoverdose.gr

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

Comments