Ο Mark “The Shark” Shelton των Manilla Road στο Rock Overdose: Οι Έλληνες για μένα είναι οικογένεια

 

Πριν από λίγο καιρό, οι Manilla Road, επισκέφθηκαν τη χώρα μας για το “Up The Hammers” special, ένα festival που πήρε το όνομα του από το συγκρότημα. Το Rock Overdose και ο Απόστολος Πανταζόγλου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το θρύλο Mark “The Shark” Shelton, ιδρυτή και κιθαρίστα του συγκροτήματος. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη.

 

 

Rockoverdose.gr: Γεια σου Mark και καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Είναι τιμή μας.

Shelton: Ευχαριστώ πολύ.

 

Rockoverdose.gr: Ας αρχίσουμε με την συναυλία. Η αντίδραση του κόσμου ήταν απίστευτη…

Shelton: Ευχαριστούμε. Ναι το κοινό ήταν φανταστικό. Όπως είπα και στη συναυλία ήταν σαν να επέστρεφα στο σπίτι μου, το δεύτερο σπίτι μου. Η αντίδραση του κόσμου ήταν απλά φανταστική. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο. Περάσαμε καταπληκτικά. Το να παίξεις τρεις ώρες αυτή τη μουσική είναι κάπως δύσκολο.

 

Rockoverdose.gr: Ήταν πραγματικά μία πολύ ωραία συναυλία.

Shelton: Σ’ ευχαριστώ. Ξέρεις κάναμε μερικά λάθη αλλά μερικά από τα κομμάτια ούτε καν τα είχαμε προβάρει. Το αστείο είναι ότι τα τραγούδια τα οποία πίστευα ότι θα τα παίξουμε λάθος τα παίξαμε πολύ καλά (γέλια). Και σε αυτά που δεν περίμενα να κάνουμε κάποιο λάθος, κάναμε. Αλλά έτσι είναι οι συναυλίες.

 

Rockoverdose.gr: Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ότι φαινόταν πως περνούσατε πολύ καλά πάνω στη σκηνή και έμοιαζε λες και ήμασταν σε ένα μεγάλο party.

Shelton: Εγώ το αισθάνομαι ως εξής: αν δεν περνάς καλά κάνοντας αυτό το πράγμα, γιατί να το κάνεις; Ειδικά οι Έλληνες είναι τόσο φιλικοί με εμάς, μας σέβονται τόσο πολύ και μας τιμούν απεριόριστα που νιώθω ότι τους ξέρω όλους. Είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια. Μία οικογένεια με την οποία μπορώ να κάνω πλάκα όλη την ώρα. Είναι σαν να κάνεις ένα μεγάλο party με την οικογένεια σου. Και πάντα θέλουμε να είναι έτσι. Και ελπίζω να μείνει έτσι.

 

Rockoverdose.gr: Είπες στη συναυλία ότι με το τωρινό line-up, μπορείτε να παίξετε σχεδόν ότι έχετε ηχογραφήσει.

Shelton: Με τον Noedi (Neudreth) να παίζει για εμάς πλέον drums είναι όλα άψογα. Είναι μεγάλος οπαδός του συγκροτήματος και ξέρει σχεδόν τα πάντα που έχουμε γράψει. Και επειδή είναι τέτοιος οπαδός, ξέρει τα ιδανικά και το στυλ του συγκροτήματος. Είναι πολύ εύκολο να παίζεις μαζί του. Και φυσικά έχει ένα τέτοιο κλασσικό στυλ παιξίματος που τα κάνει όλα τόσο εύκολα. Δεν ξέρω κανέναν άλλο drummer στον κόσμο που μπορεί να παίξει σαν τον Randy Foxe εκτός του Noedi. Είναι ένας συνδυασμός που φτιάχτηκε στον παράδεισο. Και ο Josh (Castillo – μπάσο) είναι πρόθυμος να μάθει και να παίξει όλα όσα του δείχνουμε και αυτό είναι πάρα πολύ καλό γιατί στο παρελθόν είχαμε κάποια μέλη τα οποία προτιμούσαν να παίξουν μόνο το νέο υλικό και όχι το παλαιότερο γιατί δεν συμμετείχαν σε αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι καλό για εμένα και νομίζω ότι δεν είναι καλό και για τους οπαδούς. Τώρα είναι όλα πολύ καλύτερα γιατί μπορούμε να παίξουμε υλικό από όλες τις περιόδους μας. Είμαι πολύ χαρούμενος. Για εμένα είναι η καλύτερη σύνθεση που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια.

 

Rockoverdose.gr: Με αυτή τη σύνθεση θα κυκλοφορήσετε και ένα νέο δίσκο σε λίγο καιρό σωστά;

Shelton: Ναι. Θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο και θα ονομάζεται “Mysterium”. Είναι μία στροφή στο κλασσικό στυλ των Manilla Road. Νομίζω ότι όλοι θα απολαύσουν τον δίσκο. Περάσαμε πάρα πολύ καλά ηχογραφώντας τον. Όλοι κάνανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Και η παραγωγή μας γίνεται πολύ καλύτερη. Ακόμα ηχογραφούμε στο studio μου αλλά η μίξη έγινε από κάποιον που είναι πολύ καλύτερος από εμένα και έτσι ο ήχος είναι πραγματικά καλύτερος. Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι θα αρέσει σε όλους όταν κυκλοφορήσει.

 

Rockoverdose.gr: Θα περιοδεύσετε για την προώθηση του νέου δίσκου; Θα έχουμε την ευκαιρία να σας ξαναδούμε τον επόμενο χρόνο;

Shelton: Σίγουρα. Για την ακρίβεια είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χρόνου και ελπίζω σε περισσότερες πόλεις. Υπογράψαμε με μία νέα δισκογραφική εταιρεία στην Γερμανία, την Golden Core / ZYX. Είναι πολύ καλοί και έχουν πολύ καλή διανομή στην Ευρώπη και θα δουλέψουμε μαζί τους για την περιοδεία. Ξέρεις μπορεί να υπάρξει μία περίπτωση όπου θα περιοδεύσουμε με ένα άλλο συγκρότημα και να είμαστε το συγκρότημα που ανοίγει τη συναυλία, αλλά είμαστε εντάξει με αυτό. Δεν μας πειράζει αν θα είμαστε headliners ή όχι. Εμείς απλά θέλουμε να παίζουμε μουσική. Έτσι νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές συναυλίες του χρόνου, ειδικά στην Ευρώπη.

 

Rockoverdose.gr: Έχετε μία πολύ δυνατή βάση οπαδών στην Ελλάδα. Και όπως είπες είναι σαν οικογένεια. Γιατί νομίζεις ότι υπάρχει αυτή η σύνδεση;

Shelton: Ίσως επειδή συνηθίζω να γράφω για την ελληνική μυθολογία (γέλια). Λατρεύω την ιστορία της Ελλάδας. Λατρεύω την ιστορία της Ευρώπης. Αλλά η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιστορία, θρύλους και μύθους. Το μεγαλύτερο μέρος της μυθολογίας όλων των άλλων πολιτισμών είναι από την Ελλάδα. Είναι ο τόπος γέννησης της δημοκρατίας, η χώρα των αρχαίων Θεών. Πως γίνεται να μη νιώθω αυτή τη σύνδεση; Και επίσης οι φίλοι και οι οπαδοί εδώ είναι φανταστικοί. Με κάνουν να νιώθω μέλος της οικογένειας τους. Είναι ένας άλλος λόγος που νιώθουμε τόσο κοντά με την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.

 

Rockoverdose.gr: Είσαι στην σκηνή εδώ και 35 χρόνια. Πίστευες τότε ότι μετά από τόσα χρόνια θα υπάρχουν ακόμα οι Manilla Road και θα είχαν τέτοια επιτυχία;

Shelton: Όχι. Πίστευα ότι θα είχα πεθάνει εδώ και πολύ καιρό (γέλια). Νομίζω ότι αυτό που μου προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη, είναι ότι έχουμε τόσο πολύ υποστήριξη. Γιατί πολλά χρόνια πριν νιώθαμε ότι δεν πηγαίναμε πουθενά. Όταν όμως αρχίσαμε να ερχόμαστε στην Ευρώπη – και η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες – όλα άρχισαν να καλυτερεύουν. Και τα πράγματα γίνονταν καλύτερα για εμάς χρόνο με το χρόνο και τώρα περισσότερο από ποτέ είμαι έκπληκτος με το γεγονός ότι αν και το νεότερο υλικό μας είναι κάπως πειραματικό, οι οπαδοί είναι ακόμα μαζί μας. Αλλάξαμε πολλά μουσικά στυλ και αυτό είναι που ίσως μας κάνει μοναδικούς. Το να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο να μας ακολουθάει σε όλες αυτές τις φάσεις και να υποστηρίζει ακόμα το συγκρότημα, είναι πάρα πολύ ωραίο.

 

Rockoverdose.gr: Οι επιρροές που είχες τότε, έχουν ακόμα αντίκτυπο στη μουσική σου;

Shelton: Ω ναι! Οι επιρροές που είχα τότε, όπως οι Deep Purple και οι Black Sabbath με επηρεάζουν ακόμα και σήμερα. Και νομίζω ότι στο νέο μας δίσκο θα φαίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πάντα προσπαθώ να είμαι ανοιχτόμυαλος με τη μουσική. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει ανταγωνισμός στη μουσική. Γιατί στον καθένα αρέσει παραπάνω από ένα συγκρότημα. Νομίζω πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανταγωνισμός. Το metal κοινό όπου και να πάμε, νιώθει τα ίδια και αγαπάει την ίδια μουσική. Η μουσική είναι η μαγεία που μιλάει σε όλους μας. Δεν έχει σημασία από που είμαστε, ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και γι’ αυτό εμείς ασχοληθήκαμε με τόσα διαφορετικά στυλ στη μουσική μας. Γιατί μου αρέσουν τα διαφορετικά στυλ. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι ωραίο όταν συνδυάζεις πράγματα.

 

Rockoverdose.gr: Και μία τελευταία ερώτηση. Θα ήθελες να πεις κάτι αποκλειστικά για τους Έλληνες οπαδούς των Manilla Road;

Shelton: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά τα χρόνια που μας στηρίζετε. Σας ευχαριστώ που μας δεχτήκατε όπως μας δεχτήκατε με σεβασμό και τιμές. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ και ελπίζω να συνεχίσουμε να ερχόμαστε για πάντα. Και για όλους εσάς: “Up the hammers, down the nails, may the lords of light be with you” και θα είμαστε μαζί σας ως φίλοι μέχρι το θάνατο και ακόμα παραπέρα!

 

Ως επίλογο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κώστα Τζώρτζη των Battleroar και τον Μανώλη Καραζέρη που έκαναν εφικτή αυτή τη συνέντευξη!

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

Comments