Ο Paul Crook, κιθαρίστας του Meat Loaf, μιλάει στο Rock Overdose

Για τον πολυτάλαντο και πάντα υπερβολικό (με την καλή έννοια) Meat Loaf, ότι και να πούμε είναι λίγο. Είναι από τους ανθρώπους που έχουν γράψει μεγάλη ιστορία στο βιβλίο της rock μουσικής και είναι από αυτούς που πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά και πέρασαν πάρα πολλές δυσκολίες για να φτάσουν εδώ που είναι. Δεν θα το κατάφερνε όμως αυτό χωρίς τη βοήθεια των πολύτιμων συνεργατών του. Ένας από αυτούς είναι και ο Paul Crook ο οποίος έχει αναλάβει χρέη κιθαρίστα στο Neverland Express (το συγκρότημα του Meat Loaf) από το 2003 και έπειτα.

 

 

Το Rock Overdose και ο Απόστολος Πανταζόγλου είχαν την τύχη να συνομιλήσουν με τον κιθαρίστα που εκτός από τον Meat Loaf έχει συνεργαστεί με τους Anthrax, τον Sebastian Bach, τον Glenn Hughes και τον Brian May μεταξύ άλλων.

 

Rockoverdose.gr: Γεια σου Paul και καλώς ήρθες στο Rock Overdose.

Crook: Ευχαριστώ.

 

Rockoverdose.gr: Ας ξεκινήσουμε με τον τελευταίο Meat Loaf δίσκο “Hell In A Handbasket”. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για το δίσκο;

Crook: Εγώ ανέλαβα την παραγωγή και το engineering του δίσκου. Ο John Miceli (drummer) βοήθησε και αυτός στο engineering. Ηχογράφησε τα drums στο studio που έχει στο σπίτι του και η μίξη έγινε από τον Chris Lord – Alge.

Είναι ο πρώτος δίσκος που ο Meat Loaf κάνει με ολόκληρο το συγκρότημα του (The Neverland Express).

Τέλος είναι ο πρώτος δίσκος που ο Meat Loaf δεν υποδύεται κάποιον χαρακτήρα. Έχει προσεγγίσει τον δίσκο σαν να τραγουδάει απ’ ευθείας στον ακροατή.

 

Rockoverdose.gr: Rock, country, rap είναι κάποια είδη μουσικής που εμφανίζονται στον δίσκο. Πως τα συνδυάσατε όλα αυτά; (αναφερόμαστε στις συμμετοχές των John Rich, Trace Adkins, Lil Jon, Chuck D και Mark McGrath)

Crook: Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα όλα μπορούν να μετατραπούν σε country, απλά προσθέτοντας μία καταπληκτική φωνή και ένα καλολαδωμένο βιολί.

Rap…. Αυτό ήταν μία πρόκληση. Βασικά έπρεπε να προσεγγίσουμε τα πάντα ως ένα mashup. Δηλαδή έπρεπε να ενώσουμε δύο διαφορετικά τραγούδια σε ένα αλλά ταυτόχρονα μα μη σκεφτόμαστε και πάρα πολύ και βγει “βαρύ”.

 

 

 

Rockoverdose.gr: Την παραγωγή του δίσκου την ανέλαβες εσύ. Είναι εύκολο να είσαι ο κιθαρίστας και ο παραγωγός του Meat Loaf;

Crook: Εύκολο; Δεν ξέρω τι γίνεται μέσα στο κεφάλι μου. Αλλά δεν έχω κάποιο πρόβλημα στο να δουλεύω έτσι. Τα πάντα γίνονται σαν να έχω έναν διακόπτη… Το θέμα είναι να δίνεις πολύ προσοχή σε αυτά που λέει ο Meat. Ακούω.

 

 

 

Rockoverdose.gr: Ας πάμε τώρα 17 χρόνια πίσω όταν έγινες μέλος των Anthrax. Ήσουν ο τεχνικός κιθάρας του Dan Spitz σωστά;

Crook: Ναι… Η αλλαγή έγινε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Stomp 442 αλλά δεν θα ήθελα να πω πολλά για τον Danny χωρίς να το ξέρει. Ας πούμε ότι μου ζήτησαν να παίξω κάποια solo, τα οποία κατάληξαν σε περιοδεία, σε ακόμα ένα δίσκο (στον οποίο συμμετείχα στην παραγωγή και στο engineering) και μερικές περιοδείες ακόμα.

 

 

Rockoverdose.gr: Πως ήταν να είσαι μέλος ενός συγκροτήματος που ανήκει στους Big 4 και να κυκλοφορείς δύο δίσκους μαζί τους;

Crook: Ήταν εκπληκτικά! Είμαι απίστευτα περήφανος που υπήρξα μέλος των Anthrax. Μου έδωσαν μία τεράστια ευκαιρία. Δεν θα ήμουν εδώ που είμαι τώρα αν δεν ήταν αυτοί. Τους αγαπώ πάρα πολύ.

 

Rockoverdose.gr: Θα μπορούσες ίσως να μας πεις τι έγινε και χώρισαν οι δρόμοι σας, κάτι που κατέληξε πολύ καλά κρίνοντας από την πορεία σου.

Crook: Για τα λεφτά. Ήθελα περισσότερα από όσα ήταν πρόθυμοι να μου δώσουν. Τόσο απλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Μετά τους Anthrax, το 1999 μπήκες στο συγκρότημα του Sebastian Bach για περίπου 5 χρόνια. Πως έγινε αυτό;

Crook: Μου τηλεφώνησε ο Bas… Ακόμα θυμάμαι τη συνομιλία:

                Bas: Γεια σου Crook!

                Εγώ: Γεια σου Bas, είναι 9 το πρωί. Τι κάνεις ξύπνιος τόσο νωρίς;

                Bas: Έχω παιδιά φίλε μου.

                Εγώ: Τι γίνεται;

                Bas: Θέλεις να μπεις στο συγκρότημα μου;

                Εγώ: Σίγουρα.

                Bas: Μπορείς να έρθεις εδώ το μεσημέρι;

                Εγώ: Τα λέμε σε λίγες ώρες.     

Είναι πολύ καλός μου φίλος. Εκείνο το διάστημα μέναμε μόνο 25 λεπτά μακριά ο ένας από τον άλλον.

 

Rockoverdose.gr: Το 2001 ηχογράφησες ένα κομμάτι με τον Glenn Hughes. Μπορείς να μας πεις για αυτή την εμπειρία;

Crook: Έχουμε έναν κοινό φίλο. Το όνομα του είναι Ken Ciancimino. Ο Ken μας έφερε σε επαφή. Ο Glenn έψαχνε κάποια κομμάτια. Του έδωσα δύο και το ένα του άρεσε. Το τραγούδι αυτό έγινε το “Feels Like Home”. Εγώ συνέθεσα τη μουσική. Ο Glenn τους στίχους και τη μελωδία.

Αγαπώ τον Glenn. Είναι πλέον (χάρη στον Ken) πολύ καλός μου φίλος. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την εμπειρία. Ο Glenn είναι ένας θρύλος και το λιγότερο ένα απίστευτο ταλέντο.

 

Rockoverdose.gr: Και έτσι φτάνουμε στο 2003 όπου μπαίνεις στις τάξεις του Neverland Express. Το περίμενες; Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;

Crook: Η Pearl (κόρη του Meat). Γνωριστήκαμε το 2000 στην Maximum Rock Tour. Στην περιοδεία συμμετείχαν οι Motley Crue, οι Megadeth και οι Anthrax.

Ο Meat χρειαζόταν κιθαρίστα και η Pearl πέταξε το όνομα μου. Είμαι σίγουρος όμως και ότι ο Scott Ian έβαλε το χεράκι του. Τότε ο Scott και η Pearl έβγαιναν (πλέον είναι παντρεμένοι).

Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μοιραζόμουν την σκηνή με ένα ίνδαλμα όπως ο Meat Loaf. Ακόμα κουνάω το κεφάλι μου για να το πιστέψω, ειδικά όταν βλέπω παλιά του video. Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν παιδί να κοιτάζει το εξώφυλλο του “Bat Out Of Hell” και να σκέφτομαι ότι ήταν το πιο τέλειο που έχω δει.

 

Rockoverdose.gr: Πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη αλλαγή έτσι; Από clubs σε τεράστιες αρένες.

Crook: Οι περισσότερες συναυλίες του Meat είναι απίστευτα τεράστιες με 5 φορτηγά. Μερικές φορές όπως τώρα, επιλέγει να είναι μικρότερες με ένα φορτηγό. Γρήγορες και εύκολες μετακινήσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να παίξει όπου θέλει.

Οι ανέσεις φτάνουν τα όρια του γελοίου. Ιδιωτικά αεροπλάνα, ξενοδοχεία 5 αστέρων και ότι άλλο έρχεται μαζί με την επιτυχία και τα χρήματα.

 

Rockoverdose.gr: Πως είναι ο Meat Loaf σαν συνεργάτης; Πρέπει να τον ξέρεις πολύ καλά μετά από τόσα χρόνια.

Crook: Λατρεύω να δουλεύω με τον Meat Loaf. Το λατρεύω τόσο πολύ που έχω απορρίψει άλλες δουλειές. Συγκεκριμένα μία δουλειά πλήρωνε ΠΟΛΛΑ περισσότερα. Όπως και να έχει όμως λατρεύω αυτό που κάνω. Κάποιες φορές έχουμε τις διαφωνίες μας όπως αυτές που έχουν τα αδέρφια κάτι το οποίο νομίζω είναι πολύ καλό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μιλάμε μεταξύ μας αν κάτι μας ενοχλεί.

Ναι, τον ξέρω πολύ καλά. Ειλικρινά νιώθω ότι κανένας δεν μπορεί να ηχογραφήσει τον Meat Loaf καλύτερα από εμένα.

 

 

Rockoverdose.gr: Το 2004 έκανες audition για το “We Will Rock You” και τελικά αποτέλεσες μέλος του για 16 μήνες. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Crook: Πραγματικά απίστευτη! Με έκανε πολύ καλύτερο κιθαρίστα. Ήταν συναυλία αλλά με μία αίσθηση ότι παίζουμε σε studio. Ένα οργανωμένο χάος αν θες. Έπρεπε να παίζουμε πάρα πολύ καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του show και να υπάρχει τέλειος συγχρονισμός με τη χορογραφία μεταξύ της μπάντας και τον ατόμων στη σκηνή.

Το καλύτερο όμως από τη συμμετοχή μου στο “WWRY”, ήταν ότι εκπαιδεύτηκα προσωπικά από τον Brian May (Queen). Μου έδειξε τα πάντα… Συγκινούμαι και μόνο που σκέφτομαι όλη αυτή την εμπειρία.

 

Rockoverdose.gr: Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο Paul;

Crook: Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους οπαδούς για την αγάπη και την υποστήριξη.

 

Σημ.: Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Paul Crook, http://paul-crook.com

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

Comments