Ο Therthonax των KAWIR μιλάει στο Rock Overdose

 

Ο κύκλος συνεχίζεται και σε αυτή τη συνέντευξη, που είναι η 5η του κύκλου, παρουσιάζω μαζί με το Rock Overdose, τους KAWIR. Οι KAWIR, είναι ίσως η μοναδική μπάντα, που με εξαίρεση κάποια 7αρια ένα άλμπουμ, γράφουν τους στίχους τους στα αρχαία Ελληνικά, αναβιώνοντας έτσι το πνεύμα των προγόνων μας, μέσα από τη μουσική τους, που φυσικά είναι κάτι που μας τιμάει σαν χώρα και πολιτισμό, αλλά είναι και ευρέως αναγνωρισμένο στο εξωτερικό! Διαβάστε λοιπόν, τι μας είπε ο Θερθώναξ για την νέα κυκλοφορία της μπάντας με τίτλο “Ισόθεος” και για άλλα θέματα…

Εδώ να πούμε, ότι σε λίγες μέρες, θα παρουσιάσουμε το νέο αυτό άλμπουμ, σε αποκλειστικότητα, οπότε έχετε το νου σας!!!!

 

Rockoverdose.gr: Ξεκινώντας, πες μας από ποια μέλη αποτελούνται αυτή τη στιγμή οι KAWIR;

Therthonax: Χαιρετώ το Rock Overdose. Οι KAWIR εδώ κ 2 χρόνια αποτελούνται από τον Θερθώναξ, τον Φαεσφόρο και τον Όρμενο.
O Φαεσφόρος έχει αναλάβει κιθάρες, πνευστά και τα φωνητικά, είναι από Σερβία και λάτρης της αρχαίας Ελλάδος και η συνεργασία μας μέχρι στιγμής είναι τρομερά ενδιαφέρουσα.
Η ετοιμασία του νέου υλικού καθώς εκτός από τα riff και τη δομή των κομματιών, του έκανα και μαθήματα Ελληνικών ώστε να αποκτήσει πραγματική ελληνική χροιά η φωνή του! Μόλις έγινε αυτό μετά από αρκετούς μήνες αρχίσαμε τις ηχογραφήσεις.
Ακούσατε το αποτέλεσμα στο “Τιτανομαχία”. Πολλοί  Έλληνες φίλοι μου δεν πίστευαν ότι είναι Σέρβος και νόμιζαν ότι κάνω πλακά!!!
Ο Όρμενος έχει αναλάβει τα τύμπανα, είναι από Ελβετία (BORGNE, ENOID) γνωριζόμαστε μια δεκαετία κ δέχτηκε αμέσως να γίνει μέλος, τολμώ να πω ότι δεν έχω γνωρίσει πιο τρελαμένο άτομο φαντάξου πήγε κ έκανε τατουάζ το σύμβολο μας πριν μπει στο στούντιο για να δηλώσει αφοσίωση!!!

 

Rockoverdose.gr: Τι γίνεται στη μπάντα αυτές τις μέρες; Απ’ όσο ξέρω ετοιμάζετε ένα νέο άλμπουμ.

Therthonax: Θα σου πω την ιστορία του άλμπουμ. Είναι μια σύγχρονη οδύσσεια… λοιπόν τις περισσότερες μελωδίες τις συνέθεσα στη Φιλανδία από το πέρασμα μου εκεί.
Στη συνεχεία βρέθηκα Σερβία κ πάνω στη πλάκα έκανα πρόταση στον Φαεσφόρο να παίξει μαζί μου τα νέα κομμάτια. Έβγαλε λοιπόν τη φλογέρα κ άρχισε να παίζει από πάνω! Ήταν απίστευτο το σοκ που δέχτηκα κ εκεί του πρότεινα να γίνει κανονικό μέλος. Μετά από λίγους μήνες μας είχε επισκεφθεί ένας φίλος από Ρωσία ο Tamerlan και ακούγαμε το prerecording υλικό κ κάναμε πλάκα με τους ορθοδόξους αδερφούς (Ελλάδα, Σερβία και Ρωσία), έτσι έκανα πρόταση να παίξει μπάσο κ ακουστικές κιθάρες, ώστε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη unorthodox συμμαχία. Όπως καταλαβαίνεις έπεσαν πολλά γέλια κ κατανάλωση βότκας κ το αποτέλεσμα ήταν ότι δέχτηκε να παίξει στο άλμπουμ. Αρχίζουμε λοιπόν τις ηχογραφήσεις των τυμπάνων στην Ελβετία, συνεχίσαμε Σερβία όλα τα υπόλοιπα όργανα και τέλος το mastering έγινε στην Αθήνα. Μας πήρε σχεδόν 2 χρόνια να το τελειώσουμε αλλά ειλικρινά είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.
Το νέο άλμπουμ λοιπόν είναι έτοιμο, ονομάζεται “Ισόθεος”, περιέχει 8 κομμάτια με στίχους στα αρχαία Ελληνικά και θα κυκλοφορήσει από την Deathrune Rec.
Το “Ισόθεος” σαν τίτλος και σαν ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, αναφέρεται σε μια αρχαία Ελληνική επιγραφή αγνώστου που βρέθηκε στην Αίγυπτο κ ακόμα δεν ξέρουν σε ποια μυστήρια αναφέρεται. Είναι το ταξίδι της ψυχής ενός μυημένου, όπου στο τέλος γίνετε ένα με τους θεούς κ η ψυχή του φωτίζει πλέον σαν άστρο το αστρικό στερέωμα. Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι “Δαίμων”, “Ύμνος Στους Ανέμους”, “Εις Δήμητρα”, “Ύμνος Στον Απόλλωνα”, “Χαίρε Βάκχε”, “Άδης”, “Πανσπερμία”.

 

Rockoverdose.gr: Η τελευταία σας κυκλοφορία ήταν ένα split με τους SCYTHIAN το 2011. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Therthonax: Πήγε αρκετά καλά από όσο ξέρω και άρεσε αρκετά και το κομμάτι, αλλά και τα νέα μέλη καθώς ήταν το πρώτο κομμάτι που ηχογραφήσαμε με τη νέα σύνθεση.
Να προσθέσω ότι συμμετέχει ο Jorge Bloater στις απόκοσμες κραυγές γνωστός από συνεργασίες με DRAUTRAN, HELRUNAR, GALAR και ARSTIDIR LIFSINS!

Rockoverdose.gr: Αυτό το split μπορούμε να το εκλάβουμε ως προπομπό του νέου άλμπουμ;

Therthonax: Ναι φυσικά!

 

Rockoverdose.gr: Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά την κυκλοφορία του δίσκου; Κάποια live ίσως;

Therthonax: Ακολουθεί σύντομα το 4way split με NERGAL, EMBRACE OF THORNS και SOULSKINNER από τη Hammer Of Hate Rec.
Επίσης άλλη μια κυκλοφορία θα είναι 1 box set όλων των άλμπουμ σε βινύλιο μαζί με κάποια μπόνους ακυκλοφόρητα κομμάτια από την Those Opposed Rec. Επίσης συζητάμε για λίγες εμφανίσεις σε κάποια φεστιβάλ!

 

Rockoverdose.gr: Είστε στη σκηνή από το 1993. Στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων, η μουσική σας έχει αλλάξει πάρα πολύ. Κάποια στιγμή μάλιστα σταματήσατε να έχετε αρχαίους Ελληνικούς στίχους, αλλά με το split τους επαναφέρατε. Τι να περιμένουμε στο νέο δίσκο;

Therthonax: Αν και είμαι στη σκηνή από το 1989 με τους NOCTURNAL DEATH, το 1993 δημιούργησα τους KAWIR και είχα σαν όραμα οι KAWIR να μείνουν στο μυαλό μας σαν ιδέα και όχι σαν μια τάση αυτοπροβολής μελών, αν και έχω συνεργαστεί με ιερά τέρατα της Ελληνικής σκηνής στο ξεκίνημα όπως τον Necroabyssious από VARATHRON, τον Eskarth από ZEMIAL και AGATUS, τον Nick Flesh από SADISTIC NOISE (R.I.P), τον Εxpulsion Angel από NERGAL και τον Μagus στη μίξη  στα πρώτα μας 7άρια (split με SIGH, “Eumenides”) που ήταν όντως στα Αγγλικά καθώς  και το άλμπουμ “Epoptia”, σε όλες τις υπόλοιπες κυκλοφορίες είναι στα αρχαία Ελληνικά οι στίχοι.
Να πω επίσης για τη συνεργασία με το Σάκη των ROTTING CHRIST που έκανε guest vocals σε 1 κομμάτι στο τελευταίο CD ”Το Uranus” που κυκλοφόρησε το 2010.
Το καινούργιο άλμπουμ είναι κ αυτό στα αρχαία Ελληνικά.
Νομίζω ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά μας κ σαν συνθέσεις αλλά και σαν ήχος. Είναι εμφανές ότι έχουμε δουλέψει αρκετά.
Κάπου εδώ όμως θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είτε ηχογράφησαν σαν guest είτε έπαιξαν live σαν session  σε ευρωπαϊκές περιοδείες που είχαμε.

 

Rockoverdose.gr: Είστε από τους λίγους πλέον “παλιούς” στην Ελλάδα που χρησιμοποιείτε corpse paint. Τι συμβολίζει αυτό για τη μπάντα και για σένα προσωπικά;

Therthonax: Το corpse paint ή make-up, ενώ το συναντάμε σε ιστορικές αναφορές σε όλα τα πλάτη κ μήκη της γης, σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, εγώ θα σας μιλήσω για την Ελληνική θέση μέσα στην ιστορία μας. Η Ελληνική λέξη είναι ψιμυθίωση (επάλειψη προσώπου με ψιμύθια). Η ψιμυθίωση είναι από τις σημαντικότερες τέχνες και σημαντικό στοιχειό πολιτισμού.
Πέρα από τη λειτουργία καθημερινής τεχνικής καλλωπισμού υπήρχε ανέκαθεν σημαίνον χαρακτηριστικό του Αρχαίου Θεάτρου με σημαντικές διαφορές όταν το έργο ήταν δράμα ή κωμωδία.
Επίσης ιερείς σε τελετουργίες έβαφαν το πρόσωπο τους καθώς και πολεμιστές χρησιμοποιούσαν  ψιμύθια σαν σύμβολο δύναμης.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, η ψιμυθίωση κατακρίθηκε και θεωρήθηκε δαιμονική όπως και κάθε έκφραση τέχνης με το κλείσιμο των θεάτρων την απαγόρευση αθλητικών και μουσικών αγώνων .
Το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών κ τέλος στην ρητή απαγόρευση με νομούς του Βυζαντίου σε κάθε μορφή τελετουργίας , γκρέμισμα ναών, δολοφονίες ιερέων και πολιτών, βάζουν ταφόπλακα στο κάλλος και στην ελευθερία της έκφρασης... ακολουθεί ο μεσαίωνας.  
Μπορεί λοιπόν σε κάποιους να φαίνεται γελοίο η αδιάφορο, για μένα όμως συμβολίζει μια μορφή έκφρασης και αντίδρασης στα χριστιανικά κατάλοιπα!

Rockoverdose.gr: Εκτός από τους KAWIR, έχεις νομίζω και άλλη μια μπάντα. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτήν;

Therthonax: Ναι έχω κάνει ένα project με 2 φίλους από Σερβία κ ένα Σουηδό στα φωνητικά και λέγεται BESTIIS DARE, με τους οποίους βγάλαμε 1 promo και σύντομα θα ηχογραφήσουμε το άλμπουμ. Είναι αρκετά διαφορετικό από KAWIR. Κάτι  ανάμεσα σε Ελληνικό και Σουηδικό black! Φυσικά υπάρχει και το ακουστικό μας σχήμα, οι ΚΑΒΕΙΡΟΣ.

 

Rockoverdose.gr: Τι συμβουλή θα έδινες σε μια νέα μπάντα που ξεκινάει τώρα τα βήματά της στο black metal;

Therthonax: Να είναι ειλικρινείς, να αγαπάνε αυτό που κάνουν και θα αντέξουν στο χρόνο. Οι ψεύτες κ οι μιμητές εξαφανίζονται. Να είναι πρωτότυποι και όχι αντιγραφείς… άλλο επιρροή, άλλο αντιγράφω. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φτιάξει μια δυνατή Ελληνική black/death metal σκηνή και χρειάζεται νέο αίμα στην σκηνή μας για να συνεχίσει να είναι δυνατή!

 

Rockoverdose.gr: Τον τελευταίο καιρό, διακρίνεται μια κίνηση από τις παλιές άπαντες στην Ελλάδα, σαν να γίνεται κάποια επιστροφή στις παλιές ημέρες. Ένα παράδειγμα είναι κάποια ανακοίνωση που είχε γίνει από τους ROTTING CHRIST, για κάποιες συναυλίες με το lineup των 2 πρώτων δίσκων. Τι πιστεύεις εσύ γι’ αυτό;

Therthonax: Λοιπόν εν μέσω κρίσης, η Ελληνική σκηνή βγάζει φοβερές κυκλοφορίες και είναι πραγματικά παράδοξο, αν σκεφτείς ότι πολλά παιδιά αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι και πρέπει να πληρώσουν ηχογραφήσεις κλπ, αλλά υπάρχει πάθος και δύναμη και το Ελληνικό κοινό πρέπει να στηρίξει τη σκηνή μας ακόμα πιο παθιασμένα. Νομίζω αυτή την περίοδο ζούμε μια άνθηση και ακμή στη σκηνή μας, τουλάχιστον από τις κυκλοφορίες που έχω ακούσει τα τελευταία 2-3 χρονιά. Η Ελληνική black/death σκηνή είναι εγγύηση παγκοσμίως, πρέπει όμως να διατηρήσουμε τα στάνταρ υψηλά!
Όσο για τους ROTTING CHRIST, είναι αυτοί που έθεσαν τις βάσεις και θα ήθελα να δω αυτές τις συναυλίες για να θυμηθούμε τα νιάτα μας!!!

 

Rockoverdose.gr: Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

Therthonax: Ευχαριστώ κ εγώ. Το αναβιώσκεσθαι προσδοκούσιν!!!

Θερθώναξ

 

Επιμέλεια κειμένου – ερωτήσεων: Nick Yngve

Comments