Παρουσίαση του νέου άλμπουμ των Burzum

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Belus ο αξιότιμος κύριος Varg Vikernes έχει ετοιμο ήδη το νέο πόνημα των Burzum.
Ειμαι σίγουρος πως για όσους παρακολουθούν τις εξελιξεις στη Black Metal σκηνη,η είδηση της κυκλοφοριας του Fallen θα αποτέλεσε ευχαριστη έκπληξη....
Απ'οτι φαίνεται περνούσε δημιουργικά το χρόνο του στις φυλακές της Νορβηγίας,τις ωρες που δε σχεδίαζε να αποδράσει τουλάχιστον.

Πριν μιλήσουμε για το περιεχόμενο του δίσκου,καλο θα ήταν να αναφερθούμε λιγο στο artwork το οποίο αυτή τη φορα είναι αρκετα διαφορετικό απ οτι θα περίμενε κανείς και απ ότι μας έχει συνηθίσει ο mainman των Burzum.
Το εξωφυλλο λοιπόν αποτελεί μερος ενος πίνακα του Γάλλου ζωγράφου William Adolphe Bouguereau που ονομάζεται ''Εlegy''.
Οπως δηλωσε ο Vikernes,ο λόγος που χρησιμο- ποίησε το συγκεκριμενο artwork είναι γιατι ταιριάζει με το θέμα που πραγματεύεται ο
δίσκος το οποίο ειναι η Πτώση,τουλαχιστον σ ένα μεταφυσικό επίπεδο.
Αλλαγμένο όμως ειναι και το λογότυπο της μπάντας καθώς η Γοτθική γραμματοσειρά έχει αντικατασταθεί απο μία σαφως πιο μοντερνα.

Στο μουσικό μέρος τώρα,το Fallen προχωράει ενα βήμα (ίσως και παραπάνω) απο εκεί που σταμάτησε
το Belus.
Βεβαια,όλα τα στοιχεία που οι οπαδοί των Burzum έχουν λατρεψει σ αυτούς βρίσκονται ακόμα εδώ :
τα υπνωτιστικά μακρόσυρτα riffs ,με το αγαπημένο για τον Varg τελευταία tremolo picking,οι μελωδικές μπασογραμμές(εντυπωσιακότερες απο ποτέ) και το λιτο αλλά ευφυές drumming του.
Τα brutal φωνητικα ειναι στο στύλ του Belus ,όσοι απο σας ελπίζατε σε κραυγές αλα ''Hvis lyset tar oss'', λυπάμαι αλλα θα σας στεναχωρησω.

Τα καθαρα φωνητικά εχουν πλέον αυξηθεί και δεν
αρκουνται μονο σε απαγγελίες,κάτι το οποίο μόνο θετικά συμβαλει στην ατμόσφαιρα του άλμπουμ
καθώς προσδίδει σ αυτό εναν πιο pagan/folk χαρακτήρα,δίχως να στερεί βεβαια τίποτα απο τη
black metal ταυτότητα του.

To αλμπουμ περιέχει 7 κομμάτια,μεταξύ των οποίων 2 ambient,ενα intro διάρκειας ενος λεπτου και ενα outro σχεδόν 6 λεπτών.
Η παραγωγη είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το Belus,με τις κιθαρες να εχουν εναν πιο..ξερό και'παγωμενο ηχο'και το μπασσο να ειναι πιο ισορροπημένο στη μίξη.
Το να αναφερθώ ονομαστικά σε καποια κομμάτια θεωρώ οτι θα ήταν άτοπο καθώς ολόκληρος ο
δίσκος είναι αριστουργηματικός.
Υπάρχουν σημεία σε κάθε κομμάτι που επιβεβαιώνουν τη συνθετική ιδιοφυια του Vikernes, οχι οτι αμφέβαλε και ποτε κανένας γι αυτό δλδ.

Επειδη πολλά ειναι τα σχόλια που ακούστηκαν με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του 'Fallen' για
το αν ο δίσκος θα θυμιζει το ντεμπούτο τους ή το 'Det Som Εngang Var'ή κάποιο αλλο άλμπουμ, αυτό που μπορω να πω εγώ ειναι ότι ναι μεν η αισθητική των πιο πανω κυκλοφοριών πλαναται γυρω απο το αλμπουμ,ομως οπως καθε κυκλοφορια των Burzum, παραμενει μοναδική,σαν το δημιουργό της.

Ήδη είπαμε πολλά!Παω να ξανακούσω τo΄'Fallen'.

Για το Rockoverdose.gr,
Σάκης Χατζησάββας

Comments