Πιο δύσκολη η λήψη φωτογραφιών και video σε συναυλίες χάρη στην Apple

Οι απόψεις για το κατά πόσο θα ‘πρεπε να μπορεί κάποιος να τραβά φωτογραφίες και video σε μια συναυλία διίστανται. Από τη μια πλευρά, η δυνατότητα να τραβάς στα γρήγορα κάνα δυο φωτογραφίες για να τις δείξεις σε φίλους – πραγματικούς και διαδικτυακούς – είναι χρήσιμο, και βοηθά πολλές φορές στην προώθηση των ίδιων των καλλιτεχνών. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που στέκονται ακίνητοι με το κινητό στο χέρι προκειμένου να βιντεοσκοπήσουν μεγάλα κομμάτια της συναυλίας, εμποδίζοντας τη θέα των υπολοίπων και, αρκετές φορές, καταστρέφοντας τη συναυλιακή εμπειρία αυτών.

 

Η Apple, λοιπόν, αποφάσισε να πάρει ανοικτά θέση επί του θέματος. Η εταιρεία μόλις απέκτησε την πατέντα για μια καινοτόμο τεχνολογία η οποία θα μπορούσε έμπρακτα να κάνει τις απόπειρες βιντεοσκόπησης και λήψης φωτογραφιών από αρκετά δύσκολες έως και αδύνατες.

 

Πρακτικά, αυτή η νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στην κάμερα του Iphone να ανιχνεύει το υπέρυθρο φάσμα του φωτός. Μεταξύ των διάφορων τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτή την τεχνολογία είναι ότι οι συναυλιακοί χώροι θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν πομπούς υπέρυθρης ακτινοβολίας που θα αλλοίωναν όλες τις φωτογραφίες της σκηνής, ή ακόμα και θα απενεργοποιούσαν την κάμερα τη στιγμή που κάποιος την στρέψει προς τη σκηνή.

 

apple-concert-photo-patent-280616

 

Όπως υποδεικνύει το Fact Magazine, αυτός είναι όντως ένας τρόπος χρήσης αυτής της τεχνολογίας. Μια ακόμα ωραιότερη χρήση της θα μπορούσε να γίνει από τα μουσεία, όπου θα μπορούσες να λάβεις στο κινητό σου πληροφορίες για το έργο τέχνης στρέφοντας το κινητό σου προς το έκθεμα. Ωστόσο, τόνιζε επίσης ότι θα μπορούσε να εμποδίσει τη λήψη φωτογραφιών και video σε ‘ευαίσθητες τοποθεσίες’, ο ορισμός των οποίων βέβαια είναι ανοικτός σε διάφορες ερμηνείες, ανάλογα με το ποιόν ρωτάς.

 

Για τον μέσο metal οπαδό, φυσικά, συνεπάγεται την αδυναμία λήψης φωτογραφιών του αγαπημένου σου συγκροτήματος, γεγονός αρκετά προβληματικό μεν, αλλά ειλικρινά πιστεύω πως δεν είναι κάτι το οποίο θα υιοθετηθεί ευρέως. Παρόλο που κάποιοι καλλιτέχνες σαν τους Danzig είναι πολύ κατά της λήψης φωτογραφιών και της βιντεοσκόπησης τους κατά τη διάρκεια συναυλιών τους, πολλά είναι τα συγκροτήματα που είναι αρκετά ικανοποιημένα από την πρόσθετη προβολή τους που γίνεται στα social media. Ούτως ή άλλως, η metal είναι ένα είδος που δυστυχώς δεν προβάλλεται όσο τα υπόλοιπα, οπότε τα συγκροτήματα χρειάζονται αυτή την επιπλέον στήριξη.

 

Μέλλεται να δούμε αν η Apple θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία με τον προαναφερθέντα τρόπο. Αν, όμως, προσπαθήσετε την επόμενη φορά που προσπαθήσετε να βιντεοσκοπήσετε ένα τραγούδι σε συναυλία του αγαπημένου σας συγκροτήματος και το τηλέφωνο σας ξαφνικά απενεργοποιηθεί, μην αναρωτηθείτε τον λόγο.

 

Για το Rock Overdose,

Γκουτσίδης Στέργιος

Comments