Πως αντιδρούν οι μουσικοί στην εμμονή των οπαδών να χρησιμοποιούν τα κινητά τους κατά την διάρκεια των shows!

To 2005 ο τραγουδιστής των U2 Bono ζήτησε από τους οπαδούς να σηκώσουν τα κινητά τους ψηλά στον αέρα κατά την διάρκεια συναυλίας τους.

"Κάντε αυτό το μέρος να μοιάζει με χριστουγεννιάτικο δέντρο" είπε παρομοιάζοντας τα κινητά με τους αναπτήρες!

Βέβαια από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Πολλές φορές οι μουσικοί ενοχλούνται από την εμμονή των οπαδών να καταγράφουν κάθε στιγμή και δηλώνουν πως έτσι χάνουν την εμπειρία ενός live.

Σε πρόσφατη συναυλία της Ellie Goulding στο Manchester η τραγουδίστρια ζήτησε από το κοινό να απομακρύνει τα κινητά και να χαρεί το τελευταίο τραγούδι! Επίσης τόνισε πως αν αυτό συμβεί θα παίξει και άλλο ένα extra!

Οπως γίνεται αντιληπτό το αίτημα της δεν έγινε αποδεκτό και η ίδια σχολίασε πως οι οπαδοί παρακολουθούσαν και κατέγραφαν ένα live 3 ωρών και δεν μπορούσαν να σταματήσουν έστω για 3 λεπτά!

Ο drummer της τραγουδίστριας αποθανάτισε το γεγονός βγάζοντας μια φωτογραφία την οποία η Ellie σχολίασε ως πανέμορφη άσχετα αν το κοινό δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της.

ar8ro 1

Η Ellie είναι μια από τους καλλιτέχνες που αντιδρούν στην χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια των shows.

To 68% των Αμερικανών διαθέτει smartphones και οι μουσικοί όλο και περισσότερο διαμαρτύρονται για την χρήση τους επικαλούμενοι πως οι οπαδοί χάνουν την στιγμή του live και εθίζονται σε κάτι που τους κάνει να μην απολαμβάνουν ένα show όπως πρέπει.

Οι καλλιτέχνες επικαλούνται συνέχεια το κλείσιμο των τηλεφώνων και αρκετοί έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να κατανοήσουν πως κάτι που συμβαίνει μπροστά τους κάποιοι το παρακολουθούν από μια οθόνη!

Τον Απρίλιο του 2013 το art rock trio Yeah Yeah Yeahs έγινε πρωτοσέλιδο όταν δημοσιεύτηκε ένα φυλλάδιο σε ένα live τους στο Webster Hall που ζητούσε από τους οπαδούς να μην κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά την διάρκεια του show.

  "Παρακαλώ μην χρησιμοποιήσετε τις συσκευές για να παρακολουθήσετε το show, απομακρύνετε τα ως ένα δείγμα σεβασμού προς τα πρόσωπα των Nick, Caren, Brian".

ar8ro 2

Η post- punk μπάντα Savages επίσης ζήτησε από τους οπαδούς το ίδιο πράγμα.

ar8ro 3

Επίσης υπάρχουν και οι καλλιτέχνες που δεν επιτρέπουν καμία χρήση του κινητού και σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιον να το χρησιμοποιεί προειδοποιούν πως θα καταχραστεί και πως το άτομο που το χρησιμοποίησε θα αποχωρήσει από τον χώρο!

Σε πρόσφατη περιοδεία του Prince σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία οι κάτοχοι εισητηρίων είχαν ενημερωθεί να μην έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα. Οποιος είχε και γινόταν αντιληπτός η ασφάλεια του χώρου θα τον απομακρύνε από το live!

Eagles απαγόρευσαν την χρήση των τηλεφώνων κατά την διάρκεια μιας περιοδείας το 2014 έχοντας δώσει εντολή στους security του χώρου να εκδίδουν προειδοποιήσεις και να παρατηρούν τον κάθε οπαδό με φακούς έτσι ώστε να αποφευχθεί η χρήση των κινητών!

   "Η τρέλα, η αγένεια και η απερισκεψία πρέπει να σταματήσει. Κοιτάζοντας ένα show μέσα από ένα σκόπευτρο δεν είναι παρακολούθηση σωστή δεν ακούς μουσική δεν νιώθεις την στιγμή".

Όπως είναι λογικό ο κάθε καλλιτέχνης αντιδρά ξεχωριστά. Ο Neil Young σε μια συναυλία του το 2012 περιέλουσε με νερό δύο γυναίκες καθώς δεν σταματούσαν να στέλνουν μηνύματα στο κινητό τους κατά την διάρκεια του show!

Tον Απρίλο του 2014 ο Peter Frampton επέπληξε 2 οπαδούς που τραβούσαν φωτογραφίες αγνοώντας τις προειδοποιήσεις. Τους ζήτησε να σταματήσουν και εφόσον δεν το έκαναν ζήτησε να δει τις φωτογραφίες. Οταν ο οπαδός έδωσε το κινητό του ο Frampton το πήρε και το πέταξε στην σκηνή!

Από την άλλη πλευρά τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Κάποιοι τονίζουν πως εφόσον έχουν πληρώσει να παρακολουθήσουν ένα show γιατί να μην τους δίνετε η δυνατότητα να το καταγράψουν έστω και με κινητο;

Εφόσον η τεχνολογία εξελίσσεται και δίνει απεριόριστες δυνατότητες τόσο οι κατοχοι της τεχνολογίας έχουν εθιστεί στο να καταγράφουν και να προωθούν υλικό στα social media.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, αρκετοί καλλιτέχνες οπως ο Brad Paisey ενθαρρύνουν τους οπαδούς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους. Όπως δηλώνει η καταγραφή video είναι κάτι που θα έχουν ως ανάμνηση μαζί με το φωτογραφικό υλικό και δεν τον ενοχλεί καθόλου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει παρευρεθεί στο show να μπορέσει να το παρακολουθήσει και αυτό είναι θετικό!

Η Taylor Swift δήλωσε πως η χρήση κινητών τηλεφώνων και οι καταγραφές των show της την ώθησε στο να αλλάζει πράγματα σε κάθε της συναυλία όπως σκηνικά, set list και αυτό γιατί πριν την εμφάνιση της όλος ο κόσμος γνώριζε από το you tube τι θα επακολουθήσει!

Το να δεχτούν οι οπαδοί να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε shows αγαπημένων τους καλλιτεχνών είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις το τζίνι πάλι πίσω στο μπουκάλι! Είναι γεγονός πως έχει αφομοιωθεί ως τρόπος ζωής για αρκετούς άσχετα αν ωθούν αγαπημένους τους καλλιτέχνες στα άκρα μη δεχόμενοι τις σεβαστές επιθυμίες τους!

Πηγή

 

Comments