Πως οι NIRVANA, άλλαξαν το πρόσωπο της Rock μουσικής για πάντα!

 Στις 2 Μαϊου του 1991, μια νέα μπάντα από το Seattle εισήλθε στα Sound City Studios στο Los Angeles, να ηχογραφήσει την 2η δισκογραφική δουλειά της με τίτλο “Nevermind”.

 

Η εταιρία τους αισιόδοξα τύπωσε 46.251 αντίτυπα οι Nirvana όμως είχαν σκοπό να γίνουν πλατινένιοι.

 

“Θέλω να ακούγεται βαρύ”, είπε ο main man της μπάντας Kurt Cobain στον παραγωγό Butch Vig  όταν συναντήθηκαν στο studio για την δημιουργία του album “Nevermind”.

 

Ο Vig, είχε συναντήσει τον Cobain για πρώτη φορά, 13 μήνες πριν και η εντύπωση του δεν ήταν και η καλύτερη. Ο νεαρός παραγωγός είχε εξαπλώσει την φήμη του στην underground μουσική κοινότητα του Seattle αλλά οι Nirvana και ιδίως ο Kurt Cobain δεν του γέμιζαν το μάτι.

 

“Ηρθε και μου είπε, το όνομα μου είναι Kurt και ύστερα τοποθέτησε τον ενισχυτή στην κιθάρα του και κάθησε στην γωνία χωρίς να πει τίποτα για μισή ώρα. Νόμιζα πως κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά τελικά ήρθε ο Novoselic με τράβηξε στην άκρη και μου είπε πως σιγά σιγά ο Kurt θα γίνει εκδηλωτικός απλά θέλει χρόνο”, δήλωσε ο παραγωγός.

 

Οι Nirvana εκείνη την ημέρα έπαιξαν 7 τραγούδια για τον νέο τους παραγωγό τα , “In Bloom”, “Lithium”, “Dive”, “Breed”, “Stay Away”, “Sappy” και την ακουστική version του “Polly”.

 

O παραγωγός δήλωσε πως η μπάντα είχε ένα εξαιρετικό υλικό και ενώ δεν είχε ενθουσιαστεί με το πρώτο album “Bleach”, είδε πως τα νέα τραγούδια ήταν εξαιρετικά!

 

Θυμάται επίσης πως το πρώτο τραγούδι που άκουσε στο Studio έχοντας αναλάβει την παραγωγή του album, ήταν το “Smells Like Teen Spirit”!

 

“Ηταν τόσο καλό, ακόμα και σε πρώιμη μορφή”, είπε χαρακτηριστικά.

 

“Η διαδικασία της ηχογράφησης ήταν πραγματικά διασκεδαστική καθώς δεν τους πίεζε ο χρόνος, δεν υπήρχε βιασύνη και το υλικό ήταν εξαιρετικό”!

 

H εταιρία Geffen που είχαν συμβόλαιο οι Nirvana, έβγαλε 46.251 αντίτυπα και ήλπιζε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Το “Nevermind” κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991 και 2 εβδομάδες αργότερα έφτασε στο Νο 144 των charts του Billboard.

 

Την επόμενη εβδομάδα, ανέβηκε στο Νο 109 και μια εβδομάδα αργότερα έφτασε στο Νο 65, όταν το video του τραγουδιού “Smells Like Teen Spirit” έπαιξε στο MTV.

 

Αυτή ήταν η αρχή μιας τεράστιας επιτυχίας. Οταν οι Nirvana, επέστρεψαν στο Seattle για μια headline συναυλία, στις 31 Οκτωβρίου του 1991 το “Nevermind”, είχε ξεπεράσει τις 500 000 πωλήσεις!

 

Οταν η περιοδεία τους τελείωσε στις 2 Ιανουαρίου του 1992, οι πωλήσεις είχαν εκτοξευθεί στα 2 εκατομμύρια!

 

Στις 11 Ιανουαρίου του 1992 το album “Nevermind” βρέθηκε στην κορυφή των charts, ξεπερνώντας το album “Dangerous” του Michael Jackson!

 

Nirvana, έγιναν μεγαθήριο και το νέο Rock κίνημα που ονομάστηκε Grunge, άλλαξε την ιστορία του Rock για πάντα.

 

 

 

Πηγή

Comments