Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά της ροκ, ELVIS PRESLEY!

41 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας η πεμπτουσία του rock n roll, ο πρώτος πραγματικός ροκ σταρ, ένας μουσικός μύθος, ο μεγαλύτερος θρύλος της μουσικής του 20ου αιώνα, ο πιο εμβληματικός καλλιτέχνης που πέρασε από τον πλανήτη. Κι αυτοί είναι μερικοί μόνοι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στον «Βασιλιά», Elvis Presley, μια προσωπικότητα που λατρεύτηκε όσο λίγες στην ιστορία της μουσικής.

 

Γεννήθηκε στο Tupelo του Mississippi, σε ένα μικρό σπίτι από δύο νεαρούς και πολύ προστατευτικούς γονείς, 18 και 22 ετών αντίστοιχα και ο ίδιος είχε μία άκρως στενή σχέση με τη μητέρα του. Η μητέρα του κυοφορούσε δίδυμα, όταν έφερε στον κόσμο τον Elvis, ο αδελφός του όμως, δεν τα κατάφερε και πέθανε στον τοκετό. Σε ηλικία έξι ετών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και το 1946, η οικογένεια του μετακόμισε σε μια φτωχογειτονιά στο Memphis του Tennessee. Στο καινούριο του σχολείο, η κατάσταση δε διέφερε από αυτή που επικρατούσε από όταν ξεκίνησε να φοιτά. Ήταν ντροπαλός, μέτριος μαθητής και συχνά οι συμμαθητές του τον πείραζαν. Για όλους αυτούς τους λόγους, είχε στρέψει το ενδιαφέρον του στη μουσική. Άκουγε ραδιόφωνο και αγόραζε δίσκους, ενώ επηρεάστηκε από την blues και gospel μουσική, του Tennessee. Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, μπορούσε να τραγουδά σε διάφορα στυλ και κυρίως είχε έναν ολότελα δικό του τρόπο ερμηνείας και κίνησης. Είχε υιοθετήσει όσα είχε δει και είχε ακούσει, συνδυάζοντάς τα σε έναν μοναδικό νέο ήχο.

 

Elvis at the o2 ... 2014 ...Elvis Presley

 

Ο πρώτος που το ανακάλυψε ήταν ο Sam Phillips της Sun Records. Έχοντας περάσει ένα χρόνο, όπου δούλεψε οδηγός σε φορτηγό και συνεργείο τα πρωινά και έπαιζε σε μικρά club τα βράδια και με το όνειρο να γίνει ένας μουσικός πλήρους απασχόλησης, ο Elvis έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη δισκογραφική, τον Ιούνιο του 1954, που του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει από δοκιμαστικό. Ο Philips ήθελε από τον καλλιτέχνη να τραγουδήσει ένα συγκεκριμένο νέο κομμάτι. Αυτό απέτυχε και τελικά δουλεύοντας μαζί με τον κιθαρίστα Scotty Moore και τον μπασίστα Bill Black για έναν μήνα, ηχογραφήθηκε το “ That's All Right (Mama)”, το οποίο και κυκλοφόρησε σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η φήμη του Presley είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και έτσι ήρθε και δεύτερο single, το 1954. Την ίδια χρονιά, υπέγραψε συμβόλαιο στη Sun Records για τέσσερεις ηχογραφήσεις. Άρχισε να εμφανίζεται σε ραδιοφωνικά σόου  και να κάνει περιοδείες. Είχε αρχίσει να γίνεται τόσο δημοφιλής, που η δισκογραφική του μην μπορώντας να ανταπεξέλθει, πούλησε το συμβόλαιο του στην RCA, η οποία πλήρωσε 35 χιλιάδες δολάρια, για να κάνει συμβόλαιο μαζί του, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε τραγουδιστή.

 

Έχοντας πλέον ένα διεθνώς καταξιωμένο όνομα, ο μάνατζερ του, Tom Parker, φρόντισε να τον βγάλει και στην τηλεόραση. Τον Ιανουάριο του 1958, ο Elvis έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στο “Stage Show” και ακολούθησαν πολλές άλλες. Κάνοντας ό, τι ήταν δυνατό για να τον προωθήσει περισσότερο, του έκλεισε επταετές συμβόλαιο στα Paramount Movie Studios, αφήνοντας πίσω για λίγο τη μουσική του καριέρα και εστιάζοντας στην κινηματογραφική του πορεία. Η πρώτη του ταινία είχε τίτλο “Love me tender” και μερικές από τις καλύτερες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν οι “Jailhouse Rock” και “King Creole”. Το Δεκέμβρη του 1957, του ήρθε το χαρτί για την θητεία του στον Αμερικανικό στρατό. Αν και είχε τη δυνατότητα να απαλλαγεί, παίρνοντας ειδική  εξαίρεση, εκείνος προτίμησε να εισέλθει κανονικά στον αμερικανικό στρατό ως τακτικός στρατιώτης. Υπηρέτησε στη Γερμανία. Με σχεδόν διετή αποχή από την καριέρα του, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, αναρωτιόντουσαν αν ο κόσμος θα τον ξέχναγε. Ο Parker, από την άλλη δούλευε σκληρά ώστε να διατηρήσει το όνομα του στη συνείδηση του κόσμου. Τα κατάφερε μάλιστα τόσο καλά, που όταν επέστρεψε από το στρατό, ο Elvis ήταν πιο διάσημος από πριν. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, δύο σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα. Από τη μία, πέθανε η πολυαγαπημένη του μητέρα κάτι που ήταν αβάσταχτο για αυτόν και γνώρισε την 14χρονη Priscilla Beaulieu, με την οποία παντρεύτηκαν οκτώ χρόνια αργότερα, το 1967 και απέκτησαν μία κόρη το επόμενο έτος, την Lisa Marie Presley.

 

 

Συνέχισε εστιάζοντας στην κινηματογραφική του καριέρα και μέχρι το τέλος των 60’s, συμμετείχε σε διάφορες ταινίες που αν και κερδοφόρες, δεν ξεχώρισαν ποιοτικά. Το Δεκέμβρη του 1968, μέσα από μια ωριαία τηλεοπτική του εμφάνιση, σε μια ειδική εκπομπή – αφιέρωμα με τίτλο “Elvis”, μπόρεσε να κάνει την επιστροφή του και συνέχισε ηχογραφώντας και κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις. Τον Ιούλιο το 1969, εμφανίστηκε στο International Hotel, του Las Vegas, πραγματοποιώντας μια άκρως επιτυχημένη, μεγάλη συναυλία, που οδήγησε σε μια σειρά εμφανίσεων σε ολόκληρη την Αμερική, με τις περισσότερες να είναι sold out. Στη νέα του αυτή εποχή, απομακρύνθηκε από τα μουσικά ρεύματα της εποχής, κάτι που έφερε αρνητική κριτική. Γενικά όμως δούλευε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ηχογραφώντας, κάνοντας ταινίες και κάνοντας συναυλίες.  Προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτούς, ξεκίνησε τη λήψη ναρκωτικών. Από τις αρχές των 70’s, η μακρά και συνεχιζόμενη χρήση ναρκωτικών, άρχισε να του προκαλεί προβλήματα. Παρουσίαζε σοβαρές εναλλαγές στη διάθεση του, ήταν επιθετικός και εριστικός και πήρε αρκετά παραπάνω κιλά.

 

Το Γενάρη του 1973, πήρε διαζύγιο και ο εθισμός του στις ουσίες χειροτέρεψε. Νοσηλεύτηκε αρκετές φορές λόγω υπερβολικής δόσης και άλλων προβλημάτων υγείας. Οι εμφανίσεις του άρχισαν να πάσχουν επίσης, αφού συχνά δεν μπορούσε καν να τραγουδήσει επί σκηνής. Το πρωί της 16ης Αυγούστου, του 1977, η φίλη του Ginger Alden, τον βρήκε στο πάτωμα του μπάνιου, στη βίλα του στο Graceland. Δεν ανέπνεε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο Βασιλιάς ήταν νεκρός, σε ηλικία 42 ετών. Ήταν τέτοιο το πλήγμα που επέφερε η είδηση του θανάτου του, που γεννήθηκε μια φημολογία, η οποία υπάρχει ως σήμερα, πως ο Elvis ζει.

 

Το μέγεθος της επιρροής που άσκησε είναι πραγματικά ανυπολόγιστο όπως και η σπουδαία μουσική κληρονομιά που άφησε πίσω του. Είναι ο καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής, έχοντας πουλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα δίσκους μέχρι σήμερα.

 

elvis ceremony

Comments