Σαν Σήμερα, 01 Ιουλίου…

A STAR IS BORN

 

Τα 51 του χρόνια κλείνει σήμερα, ο Rolf Kasparek ή αλλιώς Rolf "Rock n Rolf" Kasparek, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Running Wild. Σταθερό μέλος της μπάντας από το 1979 που ιδρύθηκε, ήταν αυτός που μεταξύ άλλων σχεδίασε και το λογότυπό της το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα αφού όσο βρισκόταν στο κολλέγιο έμαθε και γραφιστική.

 

 

 

 

Επίσης σαν σήμερα γεννήθηκε πριν από 67 χρόνια η Deborah Ann “Debbie” Harry, τραγουδίστρια του punk rock και new wave συγκροτήματος Blondie. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε 6 δίσκους μέχρι την προσωρινή του διάλυση το 1982 για να επιστρέψει 15 χρόνια αργότερα για την κυκλοφορία 3 ακόμα δίσκων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 συμμετείχε και στο συγκρότημα The Jazz Passengers. Τέλος συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ταινίες και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικά προγράμματα.

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

 

Το τελευταίο άλμπουμ στην μέχρι τώρα πορεία τους κυκλοφορούν σαν σήμερα, το 1996, οι Psychotic Waltz. Το Bleedingείναι αναμφίβολα ένα άλμπουμ ικανό να κερδίσει τόσο έναν νέο ακροατή της μπάντας αλλά και έναν παλιότερο οπαδό της. Μπορεί οι συνθέσεις εδώ να είναι μικρότερες σε διάρκεια σε σχέση με πριν, κλείνουν μέσα τους όμως όλη τη μελωδικότητα, το συναίσθημα και ονειρική ατμόσφαιρα της μουσικής των Psychotic Waltz, διατηρώντας φυσικά τα progressive στοιχεία που υπήρξαν αναπόσπαστα συστατικά της επιτυχίας τους.

 

 

 

 

Διπλή επέτειος σήμερα για τους βρετανούς Napalm Death. Σαν σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από το ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Scum”, το πρώτο ίσως αγνό, πραγματικά grindcore άλμπουμ που βγαίνει ποτέ στην αγορά. Οι βρετανοί έρχονται να στιγματίσουν τη metal σκηνή με το δίκό τους ήχο, το προσωπικό τους στυλ. Ένας από τους λόγους που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι η ιδιαιτερότητα του ως προς το ότι η μπάντα είχε άλλη σύνθεση όταν ηχογραφήθηκε η πρώτη πλευρά του δίσκου και άλλη στην ηχογράφηση της δεύτερης . Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι περιέχει το μικρότερο κομμάτι στον κόσμο, κάτι που έχει καταγραφεί και στο βιβλίο Guinness, διάρκειας 1.316 δευτερόλεπτα. Το 2005 ο συγκεκριμένος δίσκος ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του μουσικού περιοδικού “Kerrang!” ως το πεντηκοστό καλύτερο βρετανικό άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Μια μεγάλη επιτυχία όμως του “Scum”, πρέπει να  θεωρείται πως αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να στρέψει το κοινό την προσοχή του στις underground metal μπάντες της εποχής στην Αγγλία.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα όμως συμπληρώνονται και 22 χρόνια από την κυκλοφορία του  “Harmony Corruption” των βρετανών. Το συγκεκριμένο άλμπουμ, πέραν του ότι συγκαταλέγεται μέσα στα αγαπημένα των περισσότερων οπαδών τους, είναι αυτό με το οποίο το συγκρότημα εγκαταλείπει ως ένα βαθμό το grindcore ύφος του και βαδίζει σε πιο death metal μονοπάτια, ενώ είναι επίσης το πρώτο με τον  Mark "Barney" Greenway στα φωνητικά. Για πρώτη φορά, τέλος, η μπάντα κάνει είσοδο στα βρετανικά chart και ο δίσκος φτάνει στην 67η θέση.

 

 

 

Δεκαοχτώ χρόνια πέρασαν από τότε που οι Gun κυκλοφόρησαν το “Swagger”, το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ τους, που περιείχε και την περίφημη διασκευή του “Word up!”  που οι Αμερικάνοι Cameo είχαν κυκλοφορήσει οκτώ χρόνια νωρίτερα. Μέσω της συγκεκριμένης διασκευής οι Σκωτσέζοι πιστώνονται τη μεγαλύτερη επιτυχία που έχουν γνωρίσει στην καριέρα τους και γίνονται γνωστοί σε ένα ευρύτερο κοινό. Το “Swagger”, πέραν του “Word up!” που έπιασε πολύ καλές επιδόσεις στα βρετανικά κυρίως chart, περιείχε άλλα τρία κομμάτια, τα "Don't Say It's Over" , "The Only One"  και "Something Worthwhile" που ξεχώρισαν στα chart. Στο σύνολο του πάντως, το άλμπουμ κυμαίνεται σε διάφορα μουσικά ήδη και δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια κατηγορία.

 

 

 

 

 

Μία δεκαετία ζωής κλείνει σήμερα το “Heathen Chemistry” των Oasis. Ο πέμπτος δίσκων των βρετανών κινείται σε παρόμοια μήκη κύματος με τις πρώτες τους δουλειές, με τον Noel Gallagher να δίνει χώρο και στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας να συνθέσουν τις δικές τους δημιουργίες. Και παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ έτυχε ποικίλης αποδοχής από τους κριτικούς, έγινε τρεις φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο με πωλήσεις που άγγιξαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

 

 

 

 

 

Τέλος, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, οι Limp Bizkit κάνουν το πρώτο τους δισκογραφικό βήμα, μέσα από το “Three Dollar Bill, Yall$”. Ο δίσκος καθιέρωσε τον χαρακτηριστικό ήχο του συγκροτήματος, με τα singles “Counterfeit” το οποίο ήταν επηρεασμένο από το hip hop και το heavy metal  και “Faith” μία διασκευή του George Michael.

 

 

 

 

 

 

 

Το 1987 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Defender” του Ιρλανδού Rory Gallagher. Αυτός ήταν ο δέκατος και ο προτελευταίος studio δίσκος του χαρισματικού κιθαρίστα και εκτός από αυτός συμμετέχουν οι Gerry McAvoy (μπάσο), Brendan O’Neill (drums), Mark Feltham (φυσαρμόνικα), Lou Martin (πιάνο), Bob Andrews (πιάνο) και John Cooke (πλήκτρα).

 

 

 

 

 

Για το RockOverdose.gr: Χαρά Νέτη

 

Comments