Σαν σήμερα 16 Ιουλίου…

A STAR IS BORN

Τα 38 του χρόνια κλείνει σήμερα ο τραγουδιστής των SOiL, Ryan McCombs. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Indiana της Βόρειας Αμερικής, ξεκίνησε την πορεία του από μια metal μπάντα ονόματι D.E.M. και συνέχισε ως frontman ενός άλλου σχήματος, των Maji, με τους οποίους κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ. Κάπου εκεί, το 1997, τον ανακάλυψαν οι SOiL που μόλις είχαν πρωτοσχηματιστεί και έψαχναν για τραγουδιστή.  Μαζί τους κυκλοφορεί ένα EP και τρία άλμπουμ και βλέπει το όνομα του να αποκτά φήμη μαζί με την διεθνή και εμπορική αναγνώριση της μπάντας. Ενώ περιόδευαν για την προώθηση της τελευταίας δουλειάς τους, ο McCombs αποφασίσει να σταματήσει την ενασχόληση του με τη μουσική, εγκαταλείποντας τους SOiL και προκαλώντας την ματαίωση μιας σειράς προγραμματισμένων εμφανίσεων. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αποχής, μετά από παρότρυνση της γυναίκας του, επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα αυτή τη φορά ως με τους Drowning Pool που βρίσκονται σε αναζήτηση νέου τραγουδιστή. Μένει μαζί τους από του 2006 ως το 2011 συμμετέχοντας σε τρία άλμπουμ. Εκεί οι δρόμοι τους χωρίζουν αφού ο καλλιτέχνης επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια των SOiL στους οποίους βρίσκεται ως σήμερα. 

 

 

 

A STAR FALLS

 

 

 

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του John Panozzo, διακεκριμένου ντράμερ με τους Styxx. Ο Panozzo γεννήθηκε στη νότια πλευρά του Σικάγο και στα επτά του χρόνια μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Chuck, ξεκίνησαν μαθήματα μουσικής με τον θείο τους. Τότε ήταν που ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τα τύμπανα και τα κρουστά και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Καθολικό Σχολείο συμμετείχε σε μια τριμελή μπάντα ως ντράμερ με τον αδερφό του στην κιθάρα. Σε ηλικία δώδεκα ετών έπαιζαν σε γάμους και κέρδιζαν το χαρτζιλίκι τους. Ένα χρόνο αργότερα, το 1961, τα αδέρφια μαζί με τον γείτονά τους, Dennis DeYoung σχημάτισαν μια μπάντα, τους Tradewinds και έπαιζαν rock ‘n’ roll σε τοπικά μπαρ κερδίζοντας σταδιακά φήμη ως garage μπάντα στο νότιο τμήμα της πόλης. Το 1968, ο Chuck αρχίζει να παίζει μπάσο, προσθέτουν  τους James "J.Y." Young και John Curulewski σε κιθάρες και μικρόφωνα και αλλάζουν το όνομά τους σε ΤW4. Η ονομασία Styxx έρχεται μαζί με την υπογραφή συμβολαίου στην  Wooden Nickel Records. Ως Styxx, κυκλοφορούν δώδεκα άλμπουμ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία με μουσική που περιέκλειε στοιχεία από progressive και hard rock επιρροές. Πίσω όμως από την επιτυχία κρυβόταν το σοβαρό πρόβλημα της εξάρτησης του ντράμερ από το αλκοόλ που με τον καιρό άρχισε να καταστρέφει το συκώτι του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ενώ η μπάντα ετοιμάζεται για την πρώτη τους περιοδεία με την κλασσική τους σύνθεση από το 1983, ο Panozzo πέφτει πολύ άρρωστος από κίρρωση  του ήπατος με την οποία δίνει τη μάχη του, ώσπου τελικά πεθαίνει από γαστρεντερική αιμορραγία σε ηλικία 47 ετών.

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

Το δεύτερο άλμπουμ τους κυκλοφόρησαν σαν σήμερα οι Sonata Arctica και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου του 2001. Το “Silence”, του οποίου ο τίτλος ήταν επιλογή του Tony Kakko αφού όπως έχει δηλώσει, αυτό που είχε ανάγκη μετά από 6 μήνες περιοδείας ήταν να μείνει για ένα-δυο μήνες στην απόλυτη ησυχία ώστε να μπορεί να συνθέσει, είναι μια πραγματικά καλή συνέχεια, καλύτερη μάλλον από το “Ecliptica”, την πρώτη δουλειά της μπάντας. Το άλμπουμ είναι ένα μίγμα από γρήγορα κομμάτια, σε αρκετά επιθετικό ύφος κάποιες φορές αλλά και συναισθηματικές μπαλάντες. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που κάνουν τη δουλειά αυτή των Φιλανδών να ξεχωρίζει. Από τη μια, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια εξακολουθούν να περιέχουν αρκετή ταχύτητα, το φαινόμενο της επαναληψιμότητας έχει μειωθεί αισθητά. Από την άλλη και τα πιο slow κομμάτια και οι μπαλάντες είναι ποιοτικά και δε γεμίζουν απλώς το άλμπουμ. Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στο “Silence”, η παραγωγή είναι καλύτερη αλλά και τα ολίγον ανώριμα φωνητικά του Kakko στο ντεμπούτο τους έχουν σημειώσει αρκετή βελτίωση. Οι μελωδίες και τα σόλο είναι ελκυστικά, ο ήχος από τα πλήκτρα και τις κιθάρες πανταχού παρόν. Στιχουργικά το συγκρότημα διαφοροποιείται από πολλές μπάντες του είδους του, αφήνοντας στην άκρη θέματα επιστημονικής φαντασίας και παρόμοια ζητήματα για να καταπιαστεί με καταστάσεις βγαλμένες μέσα από τη ζωή. Με το δεύτερο αυτό βήμα τους, οι Sonata Arctica δείχνουν σημάδια ωριμότητας και εξέλιξης και κερδίζουν το μερίδιο τους στην power metal σκηνή.

 

 

Για το RockOverdose:   Χαρά Νέτη

 

Comments