Σαν σήμερα 19/11… Ο επίλογος της επιδραστικότερης μπάντας όλων των εποχών! Ακόμη: Achtung – Achtung: To “μωρό” αξίζει την προσοχή μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

Επέτειος 30 χρόνων συμπληρώνεται, από την ημέρα που το τεράστιο μουσικό κεφάλαιο που λέγεται Led Zeppelin έκλεισε και πέρασε στην ιστορία. Το μεγάλο ηχηρό αντίο από τη μεγαλύτερη ροκ μπάντα όλων των εποχών, έρχεται μέσα από το έννατο και τελευταίο τους άλμπουμ, Coda, έναν δίσκο – χρονικό που καλύπτει δέκα χρόνια πορείας μέσω μιας εξαιρετικής επιλογής οκτώ ακυκλοφόρητων, δυνατών κομματιών. Το άλμπουμ είδε το φως της δημοσιότητας, δύο χρόνια αφότου η μπάντα είχε διαλυθεί επίσημα μετά το θάνατο του ντράμερ John Bonham. Ο άνθρωπος που ανέλαβε το όλο εγχείρημα, ο κιθαρίστας τους Jimmy Page είχε δύο τουλάχιστον λόγους για να προχωρήσει σε αυτήν την κυκλοφορία. Από τη μια ήταν μια ευκαιρία να εκδωθούν επίσημα μερικά κομμάτια που ως τότε κυκλοφορούσαν ως bootleg και από την άλλη να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι όροι του συμβολαίου τους με την Swan Song Records στην οποία όφειλαν ένα ακόμη άλμπουμ. Το Coda μοιάζει με μια προσεγμένη παρουσίαση της εξέλιξης του ήχου της μπάντας και το γεγονός ότι τα κομμάτια του επιλέχθηκαν από διαφορετικές περιόδους της καριέρας τους, χαρίζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία στο άλμπουμ. Όλα τα στοιχεία μέσα από από τα οποία ξεχώρισε όλα αυτά τα χρόνια το συγκρότημα είναι παρόντα και μαζί οι rock and roll, folk και blues – rock μουσικές τους που αποτέλεσαν τον ήχο σήμα κατατεθέν τους. Ακόμα κι αν έλαβε μέτριες κριτικές από ορισμένους, το άλμπουμ περιέχει καλό υλικό με πιο σοβαρή αδυναμία του να αποτελεί το γεγονός ότι τα κομμάτια του δεν κατάφεραν, τα περισσότερα τουλάχιστον, να έχουν τη διαχρονικότητα που διέκρινε τις προηγούμενες δουλειές τους. Και μόνο όμως ότι πρόκειται για την τελευταία πράξη του έργου του συγκροτήματος που καθόρισε τις μουσικές εξελίξεις της ροκ σε όλο τον πλανήτη αρκεί ώστε να του προσδώσει τη μέγιστη βαρύτητα και να το ανάγει σε ένα άλμπουμ που κάθε φίλος της ροκ και ιδιαίτερα των Led Zeppelin οφείλει να το έχει στη συλλογή του.

 

 

 

 «Ο ρόλος μου ήταν να βρίσκομαι στο στούντιο και να σβήνω ο,τιδήποτε ακουγόταν έντονα σαν U2.» Τα λόγια του Brian Eno, δεύτερου παραγωγού, για το Achtung Baby των U2, κλείνουν μέσα τους όλη την ουσία, σχετικά με το έβδομο άλμπουμ της ιρλανδικής ροκ μπάντας. Η αλλαγή της δεκαετίας, βρίσκει τους U2 απόλυτα επηρεασμένους από το κλίμα της εποχής, να αναζητούν έμπνευση από την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους και να επιθυμούν μια αλλαγή στο μουσικό τους ύφος. Αυτή η μεταβατική περίοδος, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πρόβες ειδικά στα στούντιο του Βερολίνου, είναι γεμάτες συγκρούσεις, όπως έχουν τα ίδια τα μέλη της μπάντας δηλώσει και οι λόγοι είχαν να κάνουν με τη μουσική κατεύθυνση που θα ακολουθούσαν.  Ο Bono με τον The Edge θεωρούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ενσωματώσουν τα ακούσματα ηλεκτρονικής και industrial που είχαν, με τους συντηρητικότερους Adam Clayton και Larry Mullen να διαφωνούν. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση, οι μετέπειτα ηχογραφήσεις στο Δουβλίνο, βρίσκουν την μπάντα με αναπτερωμένο ηθικό και έντονους ρυθμούς παραγωγικότητας. Τελικά το “Acthung Baby”, γεννιέται 21 χρόνια πριν και μαζί του ο νέος ήχος και το image των U2. Ο κορμός του είναι ροκ, στις φυλλωσιές του όμως υπάρχουν στοιχεία από alternative, industrial και ηλεκτρονική dance μουσική που κλείνουν μέσα τους τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και την επιθυμία τους να εναρμονιστούν περισσότερο με τις τάσεις της εποχής τους. Υπάρχουν πολλά αξιομνημόνευτα riff και όμορφα σόλο σε όλο το άλμπουμ, ενώ εδώ εντοπίζεται το σημείο έναρξης του πειραματισμού του The Edge με διάφορα κιθαριστικά εφέ, που αποτελούν πλέον την ηχητική του υπογραφή.  Ενδιαφέρουσα πληροφορία αποτελεί πως για τις ανάγκες του δίσκου επιστρατεύτηκε ακόμα και ο δημοφιλής DJ, Paul Oakenfold που κλήθηκε να κάνει το μιξάρισμα κομματιών ώστε να γίνουν άκρως χορευτικά. Θεματολογικά κυριαρχούν οι στοχασμοί και οι αναζητήσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τον θυμό, την προδωσία, τη λαγνεία και γενικά τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και την πίστη, την πνευματικότητα και τη θρησκεία, με τις τοποθετήσεις των στίχων να γίνονται με έναν ιδιαίτερα ιδιοφυή τρόπο. Το άλμπουμ σημείωσε τρομακτική επιτυχία, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές και κάνοντας εντυπωσιακή πορεία στα chart. Έχει πουλήσει περίπου 18 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει κερδίσει και βραβείο Grammy. Το “Acthung Baby”, αποτελεί έναν θρύλο στην ιστορία της μουσικής και μια κορυφαία δημιουργική στιγμή στην ιστορία των U2 που κατάφεραν κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο, να προχωρήσουν δηλαδή σε μια θεαματική στροφή του ήχου τους χωρίς όχι μόνο να υποστούν απώλειες αλλά κατορθώνοντας να κερδίσουν την αναγνώριση από ακόμη μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. 

 

Για το RockOverdose.gr:  Χαρά Νέτη & The Unknown Force

Comments