Σαν σήμερα 4 Ιουλίου…

 

A STAR IS BORN

 

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου του 1963, γεννήθηκε ο Michael Sweet ιδρυτής, συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής των Stryper, ενώ έχει περάσει και από την αμερικάνικη μπάντα Boston. Παίζοντας κιθάρα από τα πέντε του χρόνια έφτιαξαν μια μπάντα με τον αδερφό του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τους Roxx Regime, που μετουσιώθηκαν αργότερα σε Stryper. Αναλαμβάνοντας τον κυριότερο συνθετικό ρόλο κυκλοφόρησε μαζί τους πέντε άλμπουμ μέχρι το 1992 που αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Από τις αρχές του 2000 ο καλλιτέχνης έχει ενσωματωθεί και πάλι στην μπάντα που τον ανέδειξε.  

 

 

42 ετών γίνεται σήμερα ο μπασίστας των Kreator, ChristianSpeesyGiesler. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1995 προκειμένου να αντικαταστήσει τον Roberto Fioretti και από τότε έμεινε στους Kreator έχοντας κυκλοφορήσει μαζί τους επτά άλμπουμ. 

 

 

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν από τότε που οι Foo Fighters πρωτοβγήκαν στο μουσικό προσκήνιο μέσα από μια σχεδόν εξ’ ολοκλήρου δουλειά του ντράμερ τους Dave Grohl, πνευματικού παιδιού των Nirvana. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα του ήταν να ηχογραφήσει τα αγαπημένα του από τα τραγούδια που είχε γράψει τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν είχε κανείς ακούσει, παίζοντας όλα τα μουσικά όργανα μόνος του. Αυτό και έγινε τελικά, ενώ στη συνέχεια ο μουσικός διάλεξε το όνομα “Foo Fighters” προκειμένου να κρύψει την ταυτότητα του, για να έρθει μετά το συμβόλαιο με την δισκογραφική Capitol και να στελεχώσει μια μπάντα ώστε να μπορούν να παίζουν live. Το άλμπουμ κέρδισε τους κριτικούς στην πλειοψηφία τους αλλά και τον κόσμο σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις στα chart και κάνοντας το ντεμπούτο του στη θέση 23 του Billboard 200, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 1996 είχε γίνει πλατινένιο.

 

 

 

 

 Επτά χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του “Dirty Diamonds” του εικοστού τέταρτου κατά σειρά δίσκου του Alice Cooper, αφήνοντας καλές εντυπώσεις στους περισσότερους οπαδούς του. Πρόκειται για μια μάλλον επιτυχημένη δουλειά, κρίνοντας από το γεγονός ότι μπήκε στη 169η θέση του Billboard 200, που αποτελεί την υψηλότερη είσοδο στα chart για τον καλλιτέχνη από την εποχή του “The last temptation”, έντεκα χρόνια νωρίτερα. Για ένα μέσο ακροατή το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ένα καλό hard rock άλμπουμ, για κάποιον όμως που έχει παρακολουθήσει στενότερα τη μουσική πορεία του καλλιτέχνη γίνεται αντιληπτό πως δεν μιλάμε για κάποια ιδιαίτερη καινοτομία, αφού το “Dirty Diamonds” παρουσιάζει ομοιότητες σε αρκετά σημεία με τον προκάτοχό του “The eyes of Alice Cooper” όπως και με παλιότερες δουλειές του, όντας όμως σαφέστερα πιο επιτυχημένο. Οι καλές στιγμές με τα δυνατά riff πάντως δε λείπουν ενώ οι στίχοι είναι ως επί το πλείστον, έξυπνοι, απλοί και χιουμοριστικοί, στοιχεία όλα συνυφασμένα με το στυλ του καλλιτέχνη. 

 

 

 

 

Μια δεκαετία πέρασε από τότε που οι Manowar κυκλοφόρησαν το ένατο άλμπουμ τους, με τίτλο “Warriors of the World”. Έχοντας κάνει μια αποχή έξι ετών από τα δισκογραφικά δρώμενα και έχοντας υπογράψει και σε καινούρια δισκογραφική, τη “Nuclear Blast”, επρόκειτο σίγουρα για ένα πολλά υποσχόμενο άλμπουμ. Στην περίπτωση του “Warriors of the world” έχουμε μια δουλειά όπου η επική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη καθώς και ο πατριωτικός χαρακτήρας σε αρκετές περιπτώσεις. Οι ταχύτητες είναι  υψηλές στα δύο πρώτα τραγούδια  αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός επιβραδύνεται για αρκετό διάστημα μέχρι να ανέβει ξανά  κάτι που ενδεχομένως να κάνει τον ακροατή να βαρεθεί. Αυτό δε σημαίνει ασφαλώς ότι το συγκρότημα δεν έχει διατηρήσει την ενέργεια και το δυναμισμό του. Άλλωστε είναι έτσι κι αλλιώς   συνηθισμένη η φόρμουλα που ακολουθούν οι Manowar στα άλμπουμ τους με εναλλαγές ανάμεσα στα δυνατά κομμάτια, τις μπαλάντες και τα  αποτελούμενα από πιάνο μέρη. Κρίνοντας από το υλικό του το “Warriors of the world”, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει περισσότερο με νόμισμα δύο όψεων, της καλής και της κακής όψης. Οι κριτικές που έλαβε ήταν μέτριες ενώ την καλύτερη πορεία του τη σημείωσε στα γερμανικά chart που έφτασε ως τη δεύτερη θέση. 

 

Για το RockOverdose: Χαρά Νέτη 

Comments