Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ) στο Rock Overdose:”Φέτος που γιορτάζουμε τα 30 μας χρόνια,είναι η πιο σημαντική μου στιγμή με τα Μωρά στη Φωτιά”

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που έδωσε ο Στέλιος Σαλβαδόρ των Μωρά στη Φωτιά, στο Rock Overdose και τον Ζήση Πετκανά. Με αφορμή την εμφάνισή τους στην Καστοριά(23/3 Blue Note) και στη Θεσσαλονίκη (24/3 Mylos Club) , ο Στέλιος μίλησε για τα πρώτα χρόνια της μπάντας καθώς και την μετέπειτα πορεία τους. Απολαύστε τον!

 

Rock Overdose: Φέτος τα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ κλείνουν 30 χρόνια δισκογραφίας. Πες μας τι θυμάσαι από τα πρώτα σας χρόνια και πώς αισθάνεσαι για όλη αυτή σας την πορεία και τη διάρκεια στο χρόνο.

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Θυμάμαι ότι ξεκινήσαμε με νεανική ορμή και πίστη για πράγματα που αυτή τη στιγμή θα φαίνονταν ακατόρθωτα, από το πατρικό μου σπίτι στη Βέροια, με τον πατέρα μου να τραγουδάει μαζί μου πρωί πρωί Let's go...από Ramones, τη στιγμή που μόλις τον είχαμε ξυπνήσει με την πρωινή μας πρόβα, και τη γιαγιά μου  να προσπαθεί να κατεβάσει  το γενικό του ρεύματος ανεβασμένη σε καρεκλάκι , για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Τα τύμπανα φυσικά δεν μιουτάρονται και ακολουθούσε κυνηγητό του αδερφού μου ,που ήταν ο ντράμερ του συγκροτήματος, από τη γιαγιά χωρίς αποτέλεσμα. Στην πορεία θυμάμαι να επαληθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των πολύ φιλόδοξων για εκείνη την εποχή προσδοκιών μας ,αλλά και τη στιγμή που φαινόταν ότι ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων μας έχει ανοίξει, να έρχεται η απότομη προσγείωση που αφορούσε περισσότερο προσωπικά μας προβλήματα και όχι δυσκολίες που αναγκαστικά είχαμε ως γκρουπ. Και μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην καλύτερή μας στιγμή, κι ενώ εγώ συναισθηματικά θεωρούσα ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω σε μια σειρά από τρικλοποδιές που έπρεπε να αντιμετωπίσω, σχεδόν πεισματικά και βάζοντας καθαρά πάνω τη λογική αφήνοντας τα συναισθήματα να κάνουν παράλληλα τη δική τους δουλειά ,ταλαιπωρώντας με πάντα, βέβαια, για δεύτερη φορά πήρα την απόφαση όπως και στην αρχή του γκρουπ, να τολμήσω να ονειρευτώ την πραγματοποίηση ενός μη ρεαλιστικού σχεδίου ,να αντιστρέψω αυτή τη φορά το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ,αντιστεκόμενος πρωταρχικά στη δική μου αρνητική ψυχολογία και  βαφτίζοντας το ακατόρθωτο κατορθωτό. Γιατί πραγματικά ενώ η ψυχολογία μου ήταν καταρρακωμένη ,η λογική μου δεν μπορούσε να δεχτεί το αρνητικό σενάριο σε ότι αφορούσε το γκρουπ.Ήταν το μεγάλο μου όνειρο και δεν μπορούσα να το αφήσω σε λάθος χέρια και πορεία. Όμως προσπάθησα πάρα πολύ και προσπαθώ ακόμα.

Όπως στον πρώτο δίσκο  βιωματικά περιγράφεται στους στίχους από το παυσίπονο :''...άνθρωποι γύρω κοιτάν τον τρελό...''έπρεπε να παίξω πάλι αυτόν τον κόντρα σε μένα ρόλο και για άλλη μια φορά να υποστώ την κατάσταση : ''άνθρωποι γύρω κοιτάν τον τρελό ''πηγαίνοντας κόντρα στην ''κοινή'' λογική ,αλλά και στις προσπάθειες κάποιων , που έλεγε ότι όλα τελείωσαν ακόμη κι αν αυτό έγινε με έναν πολύ άδικο τρόπο .

Και μετά από πολλά ... που ίσως ποτέ δε θα μπορέσω να μοιραστώ μαζί σας, φτάνουμε στο σήμερα και ναι ,λοιπόν , τίποτα δεν τελείωσε , αντίθετα  νιώθω πως όλα τώρα αρχίζουν. Φέτος με έναν ιδιαίτερο τρόπο νιώθω πως ξεκινάω από την αρχή και θεωρώ αυτή τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 30 μας χρόνια ίσως την πιο σημαντική και συγκινητική στιγμή για μένα σε όλη αυτή την πορεία μου με τα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ. Νιώθω ότι θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πολλούς ανθρώπους και στους συνεργάτες μου που στάθηκαν ο καθένας με τον τρόπο του σ' αυτήν την προσπάθεια και αυτό είναι το νόημα αυτής της γιορτής. Φυσικά το πιο μεγάλο ευχαριστώ το οφείλω στο ιδιαίτερο κοινό  μας ,στους φίλους που μας αγαπάνε όλα αυτά τα χρόνια ,που μπορούν και αφουγκράζονται όλη την προσπάθεια που κάνουμε χωρίς ιδιαίτερη προβολή και υποστήριξη.

 

 

Rock Overdose: Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις καλές και κακές.

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Σταθμούς στην πορεία μας θεωρώ τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω το συγκρότημα ,18 χρονών το 1982 ,την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου το 1987, τη συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών τον Ιούλιο του 1995, την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου το 1999, και τη δημιουργία της δικής μου  εταιρείας  Baby Records to 2004.

 

Rock Overdose: Ποια η γνώμη σου για τη σημερινή ροκ σκηνή;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Πλέον είναι πιο φιλικά τα πράγματα για τα ροκ συγκροτήματα ,χαιρόμαστε πιο πολύ παίζοντας ροκ στην Ελλάδα , γιατί σταμάτησε η προκατάληψη που υπήρχε παλιότερα  από μια μερίδα κόσμου απέναντι σε αυτό το είδος μουσικής κι αυτούς που το στηρίζουν. Αν και εξακολουθούμε να αποτελούμε μουσική μειονότητα ,τα βλέπω πολύ αισιόδοξα τα πράγματα, πολλές προσπάθειες ,πολλά γκρουπ, κέφι και κάτι καινούριο θα ξεπηδήσει σίγουρα μέσα από αυτό. Κeep rocking...

 

  

Rock Overdose: Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου παίζετε Καστοριά .Τι να περιμένει το κοινό από αυτή σας την εμφάνιση; Και ποιες οι αναμνήσεις σου από τις προηγούμενες επισκέψεις σου στην ακριτική αυτή πόλη;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Η Καστοριά είναι απ τις πόλεις που μας στηρίζει  πολλά χρόνια και όπως σου είπα παραπάνω είμαστε ιδιαίτερα φορτισμένοι συγκινησιακά αυτή τη χρονιά κι ερχόμαστε να εκφράσουμε αυτό το μεγάλο ευχαριστώ και στους φίλους μας από την Καστοριά. Φυσικά θα παίξουμε τραγούδια από όλους τους μας τους δίσκους και αρκετά καινούργια που θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά από τον νέο δίσκο που είναι έτοιμος και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα παίξουμε στο Μύλο στη Θεσσαλονίκη, που επειδή είναι η έδρα μας θα έχουμε στη σκηνή και πάρα πολλούς καλεσμένους μουσικούς από όλη αυτή την τριαντάχρονη πορεία.

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς

Comments