Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ) στο Rock Overdose:” Ταξιδεύουμε για Νέα Εποχή και θα ψάχνουμε για πάντα κάτι που δε βρίσκεται ποτέ”.

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν τη χαρά να έχουν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ιδρυτή και ιθύνων νου του ιστορικού ελληνικού Rock συγκροτήματος ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ Στέλιο Παπαϊωάννου, ή πιο γνωστό ως Στέλιο Σαλβαδόρ, έναν από τους πιο γνωστούς ‘μουσικούς εργάτες’ του ελληνόφωνου Rock,  ο οποίος μας άνοιξε τη καρδιά του και μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα νέα για τη μπάντα του, για τον καινούργιο δίσκο τους με τίτλο “ Το Χρυσό Κλειδί”, για την επικείμενη εμφάνιση τους το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Νεστόριο της Καστοριάς στα πλαίσια του μουσικού φεστιβάλ River Party, αλλά και ξεσκονίζοντας τις αναμνήσεις του μας έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς συστάθηκε η μπάντα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ στη Βέροια στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Στέλιο. Καλωσήρθες στο Rock Overdose. Πως πηγαίνουν τα πράγματα για εσένα και τη μπάντα σου τώρα στα μέσα του 2018;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Είναι μια από τις καλύτερες περιόδους στο συγκρότημα , είναι έτοιμος ο καινούργιος μας δίσκος , το πρώτο video clip μάλιστα , θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες. Συναυλιακά επίσης είμαστε μια πολύ ωραία ομάδα φίλων και πολύ καλών μουσικών ,που βρισκόμαστε σε άψογη συνεργασία μεταξύ μας .....είναι αυτό που λένε συνεννοούμαστε με μια ματιά. Έτσι έχουμε εμφανίσεις φέτος στην Αγγλία στις 4 Νοέμβρη στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις , και αυτή την ώρα που μιλάμε έχει τελειώσει το mastering του καινούργιου δίσκου και ανυπομονούμε για την έκδοση.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας παρουσιάσεις τα μέλη των ‘Μωρών’;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Ναι βέβαια .....συναυλιακά είμαστε οι Στέλιος Σαλβαδόρ μπάσο και φωνή, Φώτης Τσακιρίδης ντράμς, Σάκης Ζαχαριάδης κιθάρες , Ελένη Σινιάρη πιάνο ,keyboards ,Κώστας Κατσαρός τρομπέτα και δεύτερο συνθεσάιζερ , Δημήτρης Ματζίρης τρομπόνι και δεύτερη κιθάρα .

 

Στο δίσκο έχουμε κι άλλους καλεσμένους μουσικούς όπως οι Νίκος Βαργιαμίδης ντράμς , κρουστά, overdubs, Λάκης Τζήμκας μπάσο ,Λάκης Ραγκαζάς κιθάρες. Με το Λάκη Ραγκαζά συνεργαζόμαστε και στις συναυλίες. Επίσης Φίλιππος Κωσταβέλης πιάνο ,Hammond .

 

Ακόμη στις unplugged εμφανίσεις μας στο πιάνο είναι ο Κλαούντιο Στρούγκα. Επίσης δυο συνεργάτες απο τα παλιά στις συναυλίες μας είναι και οι Γιώργος Βασίλας κιθάρα και Πασχάλης  Ιγνατιάδης στα ντράμς.

 

 

Rock Overdose: Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι μουσικές σας επιρροές σαν συγκρότημα, και κατά πόσο αυτές οι επιρροές σας έχουν επηρεάσει στη σύνθεση των τραγουδιών σας;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Ένα συγκρότημα που μου έχει αρέσει τα τελευταία χρόνια είναι οι Letucce ,παρότι είναι περισσότερο Funk.Επίσης μου άρεσαν πολύ οι Khruagbin…. μιλώ για καινούργιες επιρροές κι όχι τα ακούσματα των πιο νεανικών μας χρόνων.

 

 

Rock Overdose: Ποιος είναι ο βασικός συνθέτης της μπάντας, και ποιος υπεύθυνος για τους στίχους;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Από τον πρώτο δίσκο του 1987 έως και σήμερα ,εγώ γράφω τους στίχους και τη μουσική στο συγκρότημα , εκτός από τα τραγούδια Ο Χαμαιλέων σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη , Θεατρίνοι σε ποίηση Γεωργίου Σεφέρη και Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη. Φέτος στον καινούργιο δίσκο θα έχουμε δυο μελοποιήσεις ακόμη σε ποιήματα του Ο. Ελύτη...το όνομα του ενός εκ των οποίων δίνει και τον τίτλο του δίσκου “Το Χρυσό Κλειδί”.

 

 

Rock Overdose: Η μπάντα συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής. Τί έχει χαραχτεί πιο ζωντανά στις αναμνήσεις σας μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τη μουσική;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ:  Είναι μια δουλειά που προϋποθέτει την αγάπη και την αφοσίωση , δεν έχει ωράρια ,χρωματίζει (για να μην πούμε «στιγματίζει») την καθημερινότητα. Δεν αρχίζει και τελειώνει σε μια συναυλία ή σε έναν , δύο ή τρεις δίσκους.

Ε ί σ α ι   η   δ ο υ λ ε ι ά......ταυτίζεσαι με αυτή τη δουλειά.

 

Φωτογραφία George Malamidis

 

Rock Overdose: Μετά από τόσα  χρόνια ενεργής παρουσίας, έχετε επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα σαν συγκρότημα;

 

Στέλιος  Σαλβαδόρ: Ο επαναπροσδιορισμός και η ανησυχία είναι κανόνας. Όσο κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα εμφανή.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για την ιστορία των ‘Μωρών’; Πως γνωριστήκατε όλοι μαζί;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Τον ντράμερ τον είχα στο σπίτι μου (γέλια), ο Γιώργος Παπαϊωάννου είναι αδερφός μου και με τον κιθαρίστα Δημήτρη Βασιλειάδη είμασταν κολλητοί. Ατέλειωτες πρόβες στο πατρικό μου σπίτι στη Βέροια και παρέες που συγκεντρωνόμασταν  όλοι μαζί εκεί, με κοινή συνισταμένη την αγάπη μας για τη Rock μουσική.

 

 

Rock Overdose: Τα 80ς ήταν μια ‘χρυσή’ εποχή για το Rock αλλά και για πιο ‘σκληρά’ είδη μουσικής τόσο στο εξωτερικό αλλά σίγουρα και στην Ελλάδα. Συμφωνείς;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Τι να πει κανείς για τη δεκαετία του 80 ; Να  αρχίσουμε από τον Iggy Pop, τον Lou Reed, το Punk, τους Clash, το Post–Punk, τους Cure , τους Killing Joke, τους Bad Seeds, τους Talking Heads; Αυτοί ήταν το ίδιο το Rock. Να πούμε για πιο metal πράγματα; Judas Priest, Motorhead; Προχτές ξαναθυμήθηκα τους Bauhaus…. φοβερό γκρουπ. Στην Ελλάδα επίσης τη δεκαετία του 80 υπήρχαν αξιόλογα σχήματα π.χ. οι Yell-o-Yell και φυσικά ο Παύλος Σιδηρόπουλος κ.ά.

 

 

Rock Overdose: Τι είναι γενικά το Rock για τον Σαλβαδόρ;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Ένας μονόδρομος , μια ταύτιση, όνειρα.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου ειδικά για το ελληνόφωνο Rock στις μέρες μας. Πιστεύεις πως έχει πια τη θέση που του αξίζει;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Από τη φύση του , για κάποιον λόγο-δεν ξέρω ποιόν- απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Οι Έλληνες γενικότερα ,τις τελευταίες δεκαετίες ,θέλουν να διασκεδάζουν χωρίς να προβληματίζονται. Αν αλλάξει αυτό ίσως τότε αλλάξουν και λίγο τα γούστα τους στη μουσική.

 

 

Rock Overdose: Η μουσική σου έχει πάντα μια κοινωνικοπολιτική διάσταση. Πώς βλέπεις σήμερα τα πράγματα εντός και εκτός συνόρων;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ:  Οδηγήθηκαν εκεί που έπρεπε να οδηγηθούν .Εννοώ πως τα πράγματα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια εκεί που τα αφήνουμε να οδηγηθούν είτε κάνοντας , είτε παραλείποντας να κάνουμε κάποια πράγματα .’’ Ξόδεψα 40 χρόνια από τη ζωή μου, μελετώντας τα φιλοσοφικά συστήματα ,και προσπαθώντας να καταλάβω τη βαθύτερη ουσία τους. Φαίνεται πως ο άνθρωπος επέλεξε την υλική του αποκατάσταση.....» γράφει σε κάποιο βιβλίο του ο  Isaiah Berlin , ένας πολύ μεγάλος σύγχρονος  φιλόσοφος ,ιστορικός των ιδεών...

 

 

Rock Overdose: 'Αποτυχία' Την έχεις βιώσει ποτέ, και εάν 'Ναι' πως την διαχειρίστηκες ;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Στο μικρόκοσμο της ελληνικής ροκ σκηνής θεωρώ ότι έχω πετύχει κάποια πράγματα , αλλά στη γενικότερη εικόνα στο δικό μας χώρο ,δε μπορούμε να μιλάμε για την επιτυχία και ό,τι αυτή τη συνοδεύει .Τα μεγέθη είναι πολύ αντιφατικά. Ως προς αυτό που ήθελα να επικοινωνήσω τα κατάφερα. Ο κόσμος έχει καταλάβει αυτό που ήθελα να πω. Εγώ βέβαια διαχρονικά νομίζω ότι διαχειρίζομαι μια σειρά από αποτυχίες. Νομίζω έχω γίνει εξπέρ στη διαχείριση κρίσεων....

 

 

Rock Overdose: Εάν σου ζητούσα να μας πεις κάποιες χαρακτηριστικές, κάποιες μεγάλες στιγμές στην ιστορία των Μωρών στη Φωτιά, ποιες θα ήταν αυτές ;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: ο πρώτος δίσκος ,η μεγάλη συναυλία στο ανοιχτό θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη το 1995 και τα 30 χρόνια που γιορτάσαμε πέρυσι.

 

 

Rock Overdose: Στις 4 Αυγούστου τα Μωρά στη Φωτιά θα εμφανιστούν στο River Party στο Νεστόριο της Καστοριάς. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για αυτή σας την επικείμενη εμφάνιση;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Θα είμαστε με πλήρη σύνθεση , θα παίξουμε  τραγούδια από όλους τους δίσκους και έχουμε κάνει μια επιλογή τραγουδιών ειδικά για το River party.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας; Όπως μας είπες ήδη, έχετε ετοιμάσει τον νέο σας δίσκο “Το Χρυσό Κλειδί”. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες για αυτή σας τη νέα κυκλοφορία;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Ναι όπως είπα και στην αρχή είναι έτοιμα τα master του δίσκου, θα έχει 11 τραγούδια και θα εκδοθούν με κάποιον πολύ όμορφο τρόπο που κρατάω για έκπληξη !!! Το video clip και η ακριβής ημερομηνία  του cd αλλά και  του βινυλίου σε δυο τρείς μέρες...Είναι μια παραγωγή δική μου, της Baby records, για χάρη της Plus Rec και διανομή της Cobalt Music.

 

 

Rock Overdose: Τελικά είσαι ένας αιώνιος έφηβος;

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Δεν ξέρω αιώνιος...πάντως εδώ και μισό αιώνα που ζώ.....μάλλον !

 

 

Rock Overdose: Στέλιο εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose, στους οπαδούς της μπάντας σου, αλλά και γενικά σε όποιον διαβάσει αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: “Ταξιδεύουμε για Νέα Εποχή και θα ψάχνουμε για πάντα,κάτι που δε βρίσκεται ποτέ...Μ Α Ν Ι Φ Ε Σ Τ Ο ......»

 

 

Rock Overdose: Στέλιο σε ευχαριστώ πολύ !

 

Στέλιος Σαλβαδόρ: Εγώ ευχαριστώ !

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

 

Comments