Στέφανος Ζαφειρόπουλος (FALSE CODA) στο Rock Overdose:” Tο “Progressive” είναι ένας όρος που μας καλύπτει”.

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν μια ενδιαφέρουσα και φιλική κουβέντα με τον τραγουδιστή των FALSE CODA Στέφανο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος είπα πολλά και ενδιαφέροντα για την ιστορία της μπάντας, για τη κυκλοφορία του τρίτου δίσκου τους μέσα στο 2019, αλλά και για την επικείμενη συναυλία τους στο Crow club το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, εκεί όπου θα μοιραστούν τη σκηνή με τους ILLUSORY και τους HEAVENBLACK.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Στέφανε. Καλωσήρθες στο Rock Overdose.

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Χαιρετώ κι ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία!

 

 

Rock Overdose: Πώς πηγαίνουν τα πράγματα για σένα και την μπάντα σου τώρα προς το τέλος του 2018;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Είμαστε οι False Coda και είμαστε καλά χαχαχα. Όντως, και σε προσωπικό και σε ομαδικό (της μπάντας δηλαδή) επίπεδο είμαι πολύ καλά.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας παρουσιάσεις τα μέλη των False Coda;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Πλέον είμαστε οι εξής τέσσερις: Βασίλης Μήλιος στη βασική κιθάρα, Ανδρέας Μήλιος στα τύμπανα, Νίκος Πόγκας στο μπάσο και Στέφανος Ζαφειρόπουλος στη φωνή και τη ρυθμική κιθάρα.

 

 

Φωτογραφία

Catherine Velissaratou

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για τους False Coda; Πότε ιδρύθηκε η μπάντα και από ποιους;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2011 και έχει σαν πυρήνα τα αδέρφια Βασίλη και Ανδρέα Μήλιο. Στη συνέχεια προστέθηκε ο Νίκος Πόγκας και μετά εγώ. Στην αρχή της μπάντας και μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχαν και πλήκτρα στη σύνθεση. Τώρα πια όμως είμαστε οι 4 που ανέφερα παραπάνω.

 

 

Rock Overdose: Είσαι ο νέος τραγουδιστής των False Coda και ήδη έχετε κυκλοφορήσει τον δεύτερό σας δίσκο “Secrets And Sins” με αυτή τη σύνθεση. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή σου την ένταξη;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και τόσο νέος στην μπάντα αφού μπαίνω αισίως στον τέταρτο χρόνο. Απλά είμαι ο τελευταίος από τα υπάρχοντα μέλη. Το 2014 και μόλις είχε διαλυθεί η προηγούμενή μου μπάντα (Conspiranoia) με πήρε τηλέφωνο ο Βασίλης με σκοπό τη συνεργασία. Βρεθήκαμε, τζαμάραμε, τα βρήκαμε κι έκτοτε είμαστε μια ομάδα.

 

 

Rock Overdose: Στον δεύτερο δίσκο σας “ Secrets And Sins” ποιος ήταν υπεύθυνος για τη σύνθεση των τραγουδιών σας, και ποιος για τους στίχους;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Και συνθετικά αλλά και στιχουργικά τον κύριο λόγο είχαν ο Βασίλης κι ο Ανδρέας, με μικρές προσθήκες/αλλαγές στους στίχους από εμένα, σε κάποια σημεία.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για τον τελευταίο σας δίσκο; Πού ηχογραφήθηκε, μέσω ποιας εταιρείας κυκλοφόρησε, ποιος επιμελήθηκε το artwork, και επίσης πού θα μπορέσει να το βρει όποιος θα θελήσει να τον αγοράσει;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Το "Secrets and Sins" ηχογραφήθηκε στα Prism Studios και στα Soundgarden Studios, στην Αθήνα. Τη μίξη και το master ανέλαβε ο Λάμπρος Κριτσιμάς στα Soundgarden, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Nihil (www.nihilart.com). Τον κυκλοφορήσαμε μέσω της Steel Gallery Records, ενώ τη διαδικτυακή διανομή αναθέσαμε στη Freia. Υπάρχουν διαθέσιμα CD, που μπορεί να παραγγείλει οποιοσδήποτε από τη σελίδα μας ή να τα προμηθευτεί σε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας. Από εκεί και πέρα, σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχει σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες!

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές σαν συγκρότημα και κατά πόσο αυτές έχουν επηρεάσει τις συνθέσεις των τραγουδιών σας;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Οι επιρροές είναι πολλές, όπως είναι φυσικό. Από μεγαθήρια του χώρου έως και το παραμικρό άκουσμα που μπορεί να μας φανεί ενδιαφέρον. Αυτή είναι και η μαγεία της δημιουργίας. Γιατί όταν συνθέτεις δεν βάζεις απλά στη σειρά νότες, βάζεις την επιρροή που έχουν ασκήσει χιλιάδες ακούσματα στο υποσυνείδητό σου και τα συνδυάζεις με αυτό που ρομαντικά λέμε έμπνευση.

 

 

Rock Overdose: Διακρίνω στα τραγούδια σας στοιχεία Power, Progressive, Fusion, Rock. Μπορείς να βάλεις μια ταμπέλα τελικά στο τι είδος μουσικής παίζετε;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Όχι, δεν μπορώ κυρίως γιατί δεν θεωρώ ότι προσδίδει κάτι μια ακόμη ταμπέλα. Νομίζω το “progressive” είναι ένας όρος που μας καλύπτει. Άλλωστε είναι τόσο μεστός και ευρύς όρος, που δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω περιορισμό. Πολύ σωστά έχεις διακρίνει τέτοια στοιχεία στον ήχο μας και είναι κάτι που μας βγαίνει τελείως φυσικά. Δεν θα κάτσει δηλαδή κανείς από εμάς να πει κάτι του τύπου: «αυτό δεν θα το παίξουμε, γιατί δεν είναι progressive» ή κάτι παρεμφερές.

 

 

Rock Overdose: Από πού αντλείτε τη θεματολογία των στίχων σας;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Οι στίχοι και των δύο δίσκων αντλούν έμπνευση από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: έναν πίνακα ζωγραφικής που μας «μίλησε»,
μια ταινία που μας εντυπωσίασε, ένα κοινωνικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί την εποχή μας, κ.ά. Οτιδήποτε μας συγκινεί, δηλαδή, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συγγραφή στίχων.

 

 

Rock Overdose:  Εάν σου ζητούσα να μας πεις κάποιες χαρακτηριστικές, κάποιες μεγάλες στιγμές στην ιστορία των False Coda, ποιες θα ήταν αυτές;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Χμ… καλή ερώτηση. Νομίζω οι δύο μεγαλύτερες προς το παρόν στιγμές ήταν το support που είχαμε κάνει στους Evergrey μαζί με τους Need και, φυσικά, η συμμετοχή του Jeff Loomis στο 'Monolith', από το "Secrets and Sins".

 

 

Rock Overdose: Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, θα μοιραστείτε τη σκηνή του Crow club με δυο ακόμη μπάντες, τους Illusory και τους Heavenblack. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για αυτό σας το live? Τι θα πρέπει να περιμένουν από εσάς όλοι όσοι θα βρεθούν στον συναυλιακό χώρο εκείνο το βράδυ;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό το Live, κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι οι μπάντες με τις οποίες θα μοιραστούμε τη σκηνή και ο δεύτερος ότι θα είναι το πρώτο μας live χωρίς πλήκτρα και με μεγαλύτερο ρόλο στις κιθάρες, οι οποίες πλέον μετρούν 7 χορδές. Οπότε όποιος έρθει θα μας ακούσει όπως ποτέ πριν.

 

 

Rock Overdose: Εάν δεν ήσουν ο τραγουδιστής των False Coda αλλά ήσουν ένας απλός φίλος της μουσικής, ποια από τις τρείς μπάντες θα επέλεγες να δεις εκείνο το βράδυ και γιατί;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Χωρίς να θέλω να ακουστώ κοινότυπος (έχω μια μικρή δυσανεξία στα κλισέ άλλωστε χαχαχα) θα πήγαινα και για τις τρεις μπάντες, γιατί κάθε μία έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Θα μιλήσω φυσικά για τις άλλες δύο μπάντες: Οι Heavenblack τα δίνουν όλα επάνω στη σκηνή, με πολλή ενέργεια και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Για τους Illusory δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς: απίστευτα έμπειροι και δουλεμένοι, κάνουν κάθε ζωντανή εμφάνισή τους ένα θέαμα που αξίζει να δεις.

 

 

Rock Overdose: Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους False Coda μέσα στο 2019;

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Αισίως, μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσει ο τρίτος μας δίσκος, τον οποίο δουλεύουμε ήδη. Είμαστε σε μια περίοδο που μας αρέσει πολύ, γιατί συνθέτουμε, παραθέτουμε ιδέες, δημιουργούμε νέες προκλήσεις και μελωδίες. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν θα λείψουν κι οι εκπλήξεις από εμάς για το νέο έτος.

 

 

Rock Overdose: Στέφανε εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους και οπαδούς της μπάντας σας, αλλά και σε όποιον διαβάσει αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Μην σταματάτε να ακούτε μουσική και να στηρίζετε τις μπάντες που αγαπάτε! Και φυσικά, μην σταματάτε να διαβάζετε το Rock Overdose. Α… και τα λέμε το Σάββατο στο Crow Club, μην ξεχνιόμαστε.

 

 

Rock Overdose: Στέφανε σε ευχαριστώ πολύ.

 

Στέφανος Ζαφειρόπουλος: Εγώ ευχαριστώ!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

Comments