Συνέντευξη BLYND στο Rock Overdose!

Στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα θα γίνουν τρεις συναυλίες με headliners τους θρυλικούς Sodom. Μαζί τους θα παίξει και ένα Κυπριακό συγκρότημα που ονομάζεται Blynd.

Τι σημαίνει όμως ακριβώς η λέξη Blynd και γιατί ονομάστηκαν έτσι; Όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος:
"Το όνομα στις αρχές ήταν απλά Blind. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει κάποια ψαγμένη εξήγηση για την αλλαγή, απλά μετά από μια νύχτα σοβαρής κατανάλωσης μπύρας με τα παιδιά, είπαμε να αλλάξουμε το “i” me “y” για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον οπτικά. Δεν θέλαμε να έχουμε όνομα-σιδηρόδρομο όπως κάνουν πολλοί, θέλαμε κάτι απλό".

Όπως καταλαβαίνετε, η σχέση του συγκροτήματος με την κατανάλωση μπύρας είναι πολύ στενή. Οι Blynd όπως μας λέει και ο Κωνσταντίνος:
" Είμαστε μια τετραμελής μπάντα από τη Κύπρο, παίζουμε ένα κράμα thrash/NWOAHM/melodic death." ʽΈχουμε παίξει με συγκροτήματα όπως οι Sepultura , Anathema, Rotting Christ, Septic Flesh, Sabaton" συνεχίζει "και αρκετές φορές στο εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει η ιστοσελίδα μας στο http://www.blyndmetal.com, αλλά και στο facebook".

Ήδη τα λόγια του θα έχουν τραβήξει την περιέργεια όσων δεν τους γνωρίζουν. Οι Blynd ξεκίνησαν κάπου το 2003, με σκοπό να ταράξουν τα νερά της underground Κυπριακής metal σκηνής. Ενώ από την πρώτη μέρα δίνουν ένα πιο σύγχρονο "πέρασμα" στο thrash metal, παρόλα αυτά κινούνταν σε πιο παραδοσιακές μορφές του ιδιώματος. Στην πορεία όμως πρόσθεταν περισσότερα στοιχεία από New Wave of American Heavy Metal, αλλά και από μελωδικό death. Σε αυτό το θέμα, μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος:
"Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το τί «πρέπει» να παίζουμε. Είναι κλισέ κουβέντα, αλλά πραγματικά κάνουμε αυτό που νιώθουμε σωστό για μας. Θα έλεγα πως με τη πάροδο του χρόνου η μουσική μας γίνεται πιο άγρια και γρήγορη, αλλά ταυτόχρονα και πιο περίπλοκη, χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον του ακροατή. Θα δείτε αυτή τη διαφορά με τον νέο μας δίσκο".

Μόλις πέρσι, οι Blynd κυκλοφόρησαν το "The Enemy", το πρώτο τους ολοκληρωμένο album που συνδυάζει δυνατά riffs, δυναμικά φωνητικά και έντονα drums, τα οποία όλα μαζί σφυρηλατούν μία πολύ καλή ηχητική εμπειρία. Ο Κωνσταντίνος μας λέει για αυτό το album: "Οι κριτικές που πήραμε για το "The Enemy" γενικά ήταν θετικές, και από τα μέσα που για πρώτη φορά ασχολήθηκαν μαζί μας, αλλά και από zines και περιοδικά που είχαν γράψει για προηγούμενες μας δουλειές." Αυτό σημαίνει ότι άρεσε τόσο στους παλιούς ακροατές όσο και σε νέους.

Οι Blynd όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Από την επόμενη μέρα κιόλας της κυκλοφορίας του "The Enemy" τροχοδρόμησαν το επόμενο album τους! Η διαδικασία συγγραφής των κομματιών, άλλαξε όπως μας εκμυστηρεύθηκε ο Κωνσταντίνος:
" Πιο παλιά η διαδικασία ήταν απλή: Πρόβα, πολύ αλκοόλ, riffs που έφερνα εγώ και λόγια που έγραφε ο Ανδρέας (φωνή/μπάσο). Εξού και τα κομμάτια μας είχαν ένα πιο ωμό χαρακτήρα. Τώρα και με την προσθήκη δεύτερης κιθάρας, είναι πιο συλλογική και προσεγμένη προσπάθεια (και το αλκοόλ έρχεται μετά, στο μπαρ!). Στο νέο δίσκο υπάρχουν στιγμές που θέλαμε να δούμε μέχρι πού μπορούμε να σπρώξουμε τα όρια μας, άλλες στιγμές που θέλαμε να δώσουμε απλότητα και ρεφραίν που θα μένουν. Πάντα όμως έχουμε υπʼ όψιν το πώς θα παίζονται αυτά τα τραγούδια ζωντανά και προσπαθούμε να τους δώσουμε «συναυλιακά» στοιχεία".
Εδώ ο Κωνσταντίνος αποκάλυψε την παρουσία δεύτερης κιθάρας! Τους Blynd τους είχαμε μάθει ως τρίο, αλλά σε μία συναυλία στη Λευκωσία, για την κυκλοφορία του "The Enemy", πάνω στην σκηνή εμφανίστηκαν τέσσερεις! Μαζί τους ήταν ο κιθαρίστας Γιώργος Μασούρας. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία, μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος:
" Με τον Γιώργο παίζαμε μαζί στους Godblood, μια black metal μπάντα την περίοδο 97-2001. Ήμασταν τότε πετυχημένο καθαριστικό δίδυμο. Όταν επιτέλους πήραμε την απόφαση να προσθέσουμε δεύτερη κιθάρα στους BLYND, δεν έπρεπε να ψάξουμε πολύ. Από τη πρώτη μέρα νιώσαμε όλοι πως ήταν η σωστή κίνηση διότι ανοίχτηκαν πολλοί μουσική διάδρομοι που δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε με μόνο μια κιθάρα".

Αλλά ας επιστρέψουμε στο νέο (άτιτλο ακόμα) album που ετοιμάζουν οι Blynd. Περιμένοντας το πραγματικά με αγωνία, με όλα αυτά που μας έχει πει μέχρι τώρα ο Κωνσταντίνος, αλλά και όσα έχουμε ακούσει γενικότερα και στα lives τους, περιμένουμε να μάθουμε νεότερα. Έτσι ο Κωνσταντίνος μας λέει:
" Έχουμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις και είμαστε στη διαδικασία του μιξαρίσματος. Οι ηχογραφήσεις έγιναν εδώ στη Κύπρο με παραγωγό τον Philip Zilfo, ένα αληθινά ταλαντούχο άτομο που μας έβγαλε το 110% των δυνατοτήτων μας. Πραγματικά είμαι περήφανος για το αποτέλεσμα, και νιώθω πως η δουλειά που βγάλαμε θα αφήσει πολλούς έκπληκτους – όσο και να μου αρέσει το The Enemy, ο νέος δίσκος είναι πολλά σκαλιά πιο πάνω. Παίζουμε πιο γρήγορα, πιο περίπλοκα, και έχουμε εκμεταλλευτεί τις 2 κιθάρες στο έπακρο. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες όπως επίσης και μερικές εκπλήξεις για κάποια guest appearances στο δίσκο. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει αρχές του 2012".

Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνέντευξης είχα την ευκαιρία να ακούσω και ένα κομμάτι από τον νέο τους δίσκο, το οποίο ήταν πραγματικά τρομερό! Οι διαφορές ανάμεσα στον προηγούμενο δίσκο και στον ερχόμενο είναι τεράστιες. Η δεύτερη κιθάρα έχει δώσει έναν πολύ γερό όγκο στον ήχο του συγκροτήματος, ενώ η μελωδία ακούγεται καλύτερα από ποτέ!

Οι συναυλίες με τους Sodom σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τους Blynd να γνωριστούν με νέο κοινό. Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος είναι και αυτός μεγάλος fan του γερμανικού τρίο λέει:
" Όταν ήμουν 14 χρονών και είχα τη πρώτη μου μπάντα, εκεί που οι άλλοι προσπαθούσαν να βγάλουν το Paranoid και το Smoke on the water, εμείς τρώγαμε τη ζωή μας να βγάλουμε το Agent Orange και το Christ Passion (ανεπιτυχώς!). Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε μαζί τους σε tour είναι μεγάλη ευλογία. Νιώθουμε επίσης υπέροχα που έχουμε την πρόκληση να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μπροστά στο Ελληνικό κοινό. Το να παίζεις μπροστά από κόσμο που περιμένει να δει τους headliners δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά να είστε σίγουροι πως ο κόσμος θα μιλάει για τους BLYND την επόμενη μέρα!".

Γενικά βλέπουμε την Κύπρο να ανεβαίνει επικίνδυνα ως σκηνή τον τελευταίο καιρό. Σοβαρές δουλειές από καλά συγκροτήματα, αλλά και πολλές συναυλίες από μεγάλα ξένα συγκροτήματα (Sodom, Iced Earth, Arch Enemy κλπ), ενώ ο Κωνσταντίνος λέει:
" Είμαι μέρος της σκηνής από το 1995. Ανέκαθεν υπήρχαν καλές μπάντες που έβγαζαν αξιόλογο υλικό. Όμως όντως φέτος ειδικά ήταν ίσως η πιο γεμάτη χρονιά για το metal στο νησί. Όχι μόνο ήρθαν και θα έρθουν μεγάλα συγκροτήματα εδώ, αλλά για πρώτη φορά τόσα Κυπριακά συγκροτήματα θα εμφανιστούν στο εξωτερικό. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα: εδώ δεν υπάρχει μεγάλο κοινό, και πολλά από τα συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια είχαν εφησυχαστή στη μετριότητα, κάτι που υπονόμευσε τη γενική ποιότητα της τοπικής σκηνής. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άτομα που σέβονται αυτό που κάνουν, και αυτό έχει φανεί με την πάροδο του χρόνου. Στο τέλος της ημέρας αυτό μετρά".

Οι Blynd εκτός από σοβαρή δουλειά, έχουν και πολλές ωραίες (και αστείες) στιγμές να θυμούνται. Στιγμές όπως: " Είμαστε γνωστοί για τις κουφαμάρες που μας συμβαίνουν γενικά. Έχω πέσει από τη σκηνή και ράγισα τον καρπό μου στο δεύτερο μόλις κομμάτι της νύχτας (τελειώσαμε όμως τη συναυλία κανονικά, χάρη σε ένα μπουκάλι Southern Comfort), έκανε έκρηξη ένα monitor καθώς ακουμπούσα το πόδι μου πάνω για ένα σόλο, τροφική δηλητηρίαση στον Ανδρέα σε μια συναυλία στην Αγγλία, πυρετός 39 μεταξύ συναυλιών στη Βουλγαρία και συνδυασμός εντριβές/σφηνάκια από τον κιθαρίστα των Urban Gray στο βαν από Σεβλιέβο προς Σόφια με ρακή από σύκο, psycho groupies με επιθετικές διαθέσεις...άσε, η λίστα είναι τεράστια για όλους μας". Όμως κορυφαία από όλες ήταν όταν: "μετά από μια συναυλία στην Αυστρία, στην επιστροφή μέσω Φρανκφούρτης, χάσαμε το support band. Ξεχαστήκαμε παίζοντας ρουλέτα στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης και πίνοντας τα κέρδη μας, που απλά μπήκαμε στο αεροπλάνο μόνοι μας. Εκεί ακούστηκε και η θεϊκή ατάκα κατά την απογείωση: «νιώθω πως κάτι ξεχάσαμε...ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;;; Πες του πιλότου να το γυρίσει πίσω!!».
H ειρωνεία είναι πως ΟΛΕΣ οι αποσκευές μας στο check in στην Αυστρία είχαν περαστεί στο όνομα ενός από αυτούς για να γλυτώσουμε χρόνο, και τις κατέβασαν στη Φρανκφούρτη όταν ανακάλυψαν πως αυτός δεν ήταν στη πτήση, οπʼ όταν έπρεπε να τα φέρουν όλα πίσω μαζί τους την επόμενη μέρα".

Η επόμενη μέρα για τους Blynd εκτός βέβαια από την κυκλοφορία του δίσκου θα περιλαμβάνει φυσικά και την " Προώθηση του νέου δίσκου με όσες συναυλίες είναι δυνατόν πριν αρχίσουμε να γράφουμε τον επόμενο! Θέλουμε να παίξουμε όπου μπορούμε και να αυξήσουμε το κοινό μας, και ήδη υπάρχουν κάποια σχέδια για τα οποία θα μπορούμε να δώσουμε σύντομα περισσότερες πληροφορίες. Σίγουρη είναι η επιστροφή στην Ελλάδα, και από εκεί και πέρα όπου μας βγάλει ο δρόμος. ! Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την GCA Concerts που μας έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστούμε στην Ελλάδα στο Legions Fest Tour με τους Sodom, και θέλω να υποσχεθώ στο Ελληνικό κοινό πως θα τους αφήσουμε ικανοποιημένους! Drink up and see you in the mosh pit!".

Η αναμονή να τους δούμε ζωντανά έχει μεγαλώσει, ενώ και για τον δίσκο, θα τον περιμένουμε σε αναμμένα κάρβουνα!

Για το RockOverdose.gr,
Αντώνης "jk" Κατσαρός

Comments