Συνέντευξη BREATHE IN SUFFERING στο Rock Overdose: “Παλιότερα δεν γινόταν επαγγελματική δουλειά τόσο συχνά”

Φαίνεται πως ο μοντέρνος metal ήχος βρίσκει αρκετούς οπαδούς και στην Ελλάδα αν αναλογιστούμε τα νέα συγκροτήματα του είδους που ζητούν την προσοχή μας όλο και περισότερο. Αυτή τη φορά το Rock Overdose μίλησε με τον Νίκο, ντράμερ και ιδρυτική μορφή των Αθηναίων Breathe In Suffering, οι οποίοι ξεκίνησαν τη δική τους πορεία στον χώρο του melodeath/ metalcore με την κυκλοφορία του πρώτου τους ΕΡ με τίτλο A Call To Redemption τον περασμένο Μάϊο σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο διατίθεται δωρεάν μέσω ίντερνετ.

 

 

Rockoverdose.gr: Γεια χαρά Νίκο, καλώς ορίσατε στο Rock Overdose! Τι σας έφερε κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά και φτιάξατε τους Βreathe In Suffering;

Νίκος: Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία. Ξεκινήσαμε να παίζουμε μερικοί φίλοι το 2006 για την πλάκα μας. Στην πορεία και ενώ άλλαζαν τα μέλη, τα γούστα, οι επιρροές αλλά και η αντίληψη του καθενός για την μπάντα, καταλήξαμε στην τωρινή σύνθεση με άτομα τα οποία έχουμε δέσει και σαν συνεργάτες αλλά και σαν φίλοι.
 

Rockoverdose.gr: Είχατε και κάποιες αλλαγές στη μπάντα τελευταία, τι συνέβη;

Νίκος: Ναι ισχύει, δυστυχώς μετά από περίπου τρία χρόνια που ήταν ο Σπύρος στην μπάντα αποφάσισε να φύγει, διότι άλλαξαν οι μουσικές του επιρροές και ήθελε να επεκτείνει τους μουσικούς του ορίζοντες.
 

Rockoverdose.gr: Πάντως πριν μερικούς μήνες κυκλοφορήσατε το πρώτο σας ΕΡ. Τι θα ακούσουν οι fan του είδους και όχι μόνο;

Νίκος: Το ΕP κυμαίνεται σε melodic death/ metalcore ήχους και είναι κυρίως επηρεασμένο από την αμερικάνικη metal σκηνή. Προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και από θέμα σύνθεσης αλλά και από θέμα παραγωγής, στα οποία μας βοήθησε πολύ και ο παραγωγός μας, Παναγιώτης Κατσαούνης (P.K Productions) και μπορούμε να πούμε πως τα μέχρι στιγμής σχόλια και κριτικές ειναι αρκετά θετικά/ θετικές, πράγμα που μας κάνει πολύ χαρούμενους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
 

Rockoverdose.gr: Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το intro που έδωσε και τον τίτλο του στο ΕΡ;

Νίκος: Ο τίτλος του EP σημαίνει “κάλεσμα για λύτρωση” και για εμάς συμβολίζει την ψυχική λύτρωση του ανθρώπου από αυτόν τον “σχεδιασμένο” κόσμο που μας έχουν επιβάλλει να ζούμε, το οποίο είναι και το γενικό concept των στίχων, αν και το EP δεν είναι concept. Το intro περιέχει την ομιλία του Κennedy που μιλάει για την Νέα Τάξη Πραγμάτων κι ενώ αρχικά ήταν να ενσωματωθεί σαν εισαγωγή στο πρώτο κομμάτι, το "War Of Cleansing", αποφασίσαμε ότι εκφράζει το γενικότερο ύφος των κομματιών και έτσι έγινε το intro.
 

Rockoverdose.gr: Υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή έτσι; Πώς πήρατε την απόφαση να το διαθέσετε εντελώς δωρεάν;

Νίκος: Ναι προς το παρόν υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, διότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να το "κόψουμε". Γνωρίζουμε πως είναι πολύ δύσκολο μία νέα μπάντα να καταφέρει να παρουσιάσει τη μουσική της διότι πλέον υπάρχουν πάρα πολλά νέα συγκροτήματα στον χώρο, οπότε είναι κομμάτι δύσκολο -όχι πως δεν γίνεται-  να σε ακούσει κάποιος και να του ζητάς αντίτιμο για να ακούσει την δουλειά σου από τη στιγμή που είσαι άγνωστος στον χώρο. Εν μέρη ίσως αυτό να μην τιμά τον κόπο και την δουλειά που έριξες για να φτιάξεις το EP, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα, οπότε εμείς επιλέξαμε να το διαθέσουμε δωρεάν στον κόσμο ώστε να μπορεί ο κάθε fan του είδους και μη να μας ακούσει, και σε αυτούς που θα αρέσουμε ελπίζουμε να μας υποστηρίξουν και να μας ακολουθήσουν σε όλο το μουσικό μας ταξίδι.
 

Rockoverdose.gr: Ποιος είχε την ιδέα για το εξώφυλλο;

Νίκος: Ήταν μια γενικότερη ιδέα της μπάντας για το τι θα απεικονίζει το εξώφυλλο. Όταν καταλήξαμε στο θέμα αποφασίσαμε ότι ο Κοσμάς Χιώλος ήταν ο κατάλληλος για να αναλάβει πλήρως το artwork και  γενικά όλο τον γραφιστικό τομέα του ΕP. Ευχαριστούμε πολύ και την ξαδέρφη μου, Δάφνη Παπαδογεωργάκη, που έκανε το “μοντέλο” για την φωτογράφιση, που με την πρώτη κιόλας λήψη έβγαλε ακριβώς την εικόνα που θέλαμε.
 

Rockoverdose.gr: Είχε ανακοινωθεί και η συμμετοχή σας στη συλλογή GMS United – All Star Sessions. Μπήκε στον πάγο αυτό το project τελικά;

Νίκος: Στο GMS United θα συμμετείχε ο Σπύρος και ο Γιάννης (φωνητικά) που είχαν γράψει και κάποια κομμάτια μαζί. Απ' όσο γνωρίζω και τα υπόλοιπα παιδιά από τις άλλες μπάντες συνεχίζουν και συνθέτουν αλλά λογικά καθυστερεί γιατί όλοι έχουν υποχρεώσεις με τις μπάντες τους και με τις δουλειές τους. Ας ελπίσουμε να γίνει πραγματικότητα αυτό το album γιατί ειλικρινά έχουμε σαν χώρα εξαιρετικούς μουσικούς  και αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχθούν.
 

Rockoverdose.gr: Από live τι γίνεται;

Νίκος: Έχουμε κάνει τέσσερα live εκ των οποίων τα τρία έγιναν εδώ στην Αθήνα και ένα στην Κεφαλλονιά όπου μας κάλεσαν να παίξουμε στο φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ληξούρι. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε να παίζουμε και στην επαρχία και γιατί όχι στο μέλλον και στο εξωτερικό.
 

Rockoverdose.gr: Με την ελληνική σκηνή ασχολείστε;

Νίκος: Βέβαια και ασχολούμαστε και μπορώ να σας πω ότι έχουμε πλέον φοβερές μπάντες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μπάντες του εξωτερικού. Δεν θα ήθελα να αναφέρω ονομαστικά τα συγκροτήματα που έχω στον νου μου, αλλά μπορώ να σας πω πως πλέον κάθε συγκρότημα που αγαπάει και σέβεται την μουσική του και έχει ως στόχο να αναγνωριστεί η δουλειά του από ένα πλήθος κόσμου, και εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, φροντίζει να κάνει όσο το δυνατόν πιο επαγγελματική δουλειά: από το γραφιστικό κομμάτι μέχρι και την παραγωγή του δίσκου, κάτι που παλιότερα δεν γινόταν και τόσο συχνά.
 

Rockoverdose.gr: Τι σχέδια έχετε από δω και μπρος; Είχατε ξεκινήσει να γράφετε νέα τραγούδια πριν την αποχώρηση του Σπύρου;

Νίκος: Ο στόχος μας είναι τα live και η σύνθεση του δίσκου μας. Έχουμε ήδη έτοιμα μερικά κομμάτια αλλά θέλουμε να γράψουμε και άλλα έτσι ώστε αργότερα να έχουμε την άνεση να επιλέξουμε αυτά που θεωρούμε πιο “δυνατά” για να μπουν στον πρώτο μας ολοκληρωμένο δίσκο.
 

Rockoverdose.gr: Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου Νίκο και καλή τύχη! Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Νίκος: Εγώ ευχαριστώ που μας καλέσατε και θα ήθελα να πω στον κόσμο να στηρίζει την ελληνική metal σκηνή γιατί έχει πάρα πολλά να δώσει. Και όσον αφορά τους Β.Ι.S να περιμένετε έναν πολύ δυνατό και πολύ διαφορετικό δίσκο.

 

Για το Rockoverdose.gr: Στέλλα Τσολάκου

Comments