Συνέντευξη Chrigel (ELUVEITIE) στο Rock Overdose: “Μας αρέσει πολύ να παίζουμε στην Ελλάδα. To κοινό είναι πολύ καλό”

Ο Ζήσης Πετκανάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Chrigel των Ελβετών Folk Metallers ELUVEITIE για πολλά θέματα! Μεταξύ αυτών ήταν το νέο τους album, οι επισκέψεις τους στην Ελλάδα, η επετειακή τους κυκλοφορία και τα σχέδια για το ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνουν στην Ελβετία. Απολαύστε την συζήτηση παρακάτω:

 

Rockoverdose.gr: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε φιλοξενούμε στο Rockoverdose. Πως πάει το τελευταίο σας άλμπουμ, με τίτλο «Helvetios», πως το υποδέχτηκαν οι τωρινοί σας οπαδοί, και αν είστε ικανοποιημένοι με τις μέχρι τώρα κριτικές;

 

Chrigel: Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές και το άλμπουμ για να είμαι ειλικρινής έχει καλύτερη ανταπόκριση απ’ ότι περιμέναμε. Οπότε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό.

 

 

Rockoverdose.gr: Οι κριτικές του Τύπου πως ήταν;

 

Chrigel: Επίσης πολύ καλές. Για να σου δώσω μια ιδέα, εδώ στην Ελβετία, το άλμπουμ κατέκτησε την τέταρτη θέση στα Official Album Charts, δηλαδή στις πέντε πρώτες θέσεις, κάτι που έιναι εξαιρετικό. Noμίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στην Ελβετία. Εννοώ πρόκειται για extreme metal, για death metal και είναι κάτι το ασυνήθιστο. Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά νομίζω στην πεντάδα ήταν η Rihanna, η Lady Gaga κτλ και ξαφνικά είσερχονται και οι Eluveite. Ήταν τρελό. ‘Οποτε όλα πήγαν πολύ καλά και για την ακρίβεια, όπως προανέφερα, πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε.

 

 

Rockoverdose.gr: Είναι μια θαυμάσια επιβράβευση για την μπάντα. To “Helvetios” είναι ένα concept album. Πόσο δύσκολο ήταν να το συνθέσετε;

 

Chrigel: Συνήθως όταν συνθέτω μουσική για τους Eluveitie, είναι κάτι που γίνεται ενστικτωδώς. H μουσική αναπτύσσεται με βάση το ένστικτο, οπότε δεν είναι κάτι δύσκολο με αυτήν την έννοια, αλλά μια φυσική διεργασία. Αλλά φυσικά, όπως σωστά επεσήμανες, αυτή την φορά πρόκειται για ένα concept δίσκο, η προσέγγιση στην σύνθεση των κομματιών ήταν αρκετά διαφορετική κάποιες φορές, γιατί δεν ήθελα μόνο να διηγηθώ την ιστορία μέσω των στίχων, αλλά επίσης ήθελα να την εκφράσω διαμέσου της μουσικής. Οπότε η μουσική πάει χέρι - χέρι με τους στίχους και φυσικά αυτό το έκανε διαφορετικό. Ήταν η πρώτη φορά που κάναμε ενα concept δίσκο σαν αυτόν και ήταν  για εμάς κάτι το πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό.

 

 

Rockoverdose.gr: Ήταν δύσκολο για εσάς;

 

Chrigel: Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Εννοώ πως, κατά την γνώμη μου, το να γράφεις μουσική δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτι δύσκολο. Είναι κάτι που έρχεται φυσικά.

 

 

Rockoverdose.gr: Θα μπορούσες να μας διηγηθείς με λίγα λόγια την ιστορία που πραγματεύεται το album;

 

Chrigel: Ναι. Βασικά το album διηγείται την ιστορία των Γαλατικών Πολέμων, οι οποίοι λέγεται πως διήρκησαν περίπου 10 χρόνια και λάβανε χώρα πριν από περίπου 2000 χρόνια. Πρόκειται για την ιστορία τριών Γαλατών οι οποίοι εισέβαλλαν στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Βασικά η ιστορία αυτού του πολέμου είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο δίσκος και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι λέει την ιστορία από την Γαλατική πλευρά.

 

 

Rockoverdose.gr: Σχετικά με τις guest συμμετοχές σε αυτό το album... Πως προέκυψαν;

Chrigel: Bασικά σε όλα τα μέχρι τώρα albums μας είχαμε κάποιους guest μουσικούς. Είναι κάτι που, σε εμένα προσωπικά, αρέσει. Νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, το να συνεργάζεσαι με άλλους μουσικούς  και η πιο σημαντική συμμετοχή σε αυτό το album είναι αυτή του τραγουδιστή των Breton folk dance. Τραγουδάει τα λεγόμενα Gwerz, τα οποία αποτελούν παράδοση στο τραγούδι, στην μουσική Breton Folk. Ήταν πολύ ωραίο που συνεργαστήκαμε μαζί του. Ήταν η πρώτη φορά που δουλέψαμε με ενορχήστρωση, οπότε συνεργαστήκαμε με ένα μαέστρο από την Αυστρία, καθώς και η πρώτη φορά που δουλέψαμε με χορωδία, το οποίο ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον. Ήταν μια χορωδία από την Ελβετία, την οποία διεύθυνε μια τραγουδίστρια της όπερας. Ήταν υπέροχο το να δουλέυουμε μαζί τους. Πολύ ενδιαφέρον! Για μένα προσωπικά, ήταν η πρώτη φορά που συνέθεσα μέρη για χορωδία. Βασικά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία!

 

 

Rockoverdose.gr: Υπέροχα! Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο! Σε λίγες μέρες, νομίζω στις 17 Αυγούστου, θα βγάλετε μια επετειακή κυκλοφορία για τα δέκα σας χρόνια και θα ονομάζεται “The early years”, ενώ έχουμε ήδη ακούσει το τραγούδι “Lament” στο You Tube. Tι θα περιέχει σε γενικές γραμμές; Θα υπάρξουν καθόλου εκπλήξεις;

 

Chrigel: Σκοπεύαμε να επανακυκλοφορήσουμε το demo και το ντεμπούτο μας ούτως ή άλλως, γιατί εδώ και καιρό δεν έιναι διαθέσιμα. Ωστόσο, όπως είπες, φέτος είναι η επέτειος των 10 χρόνων μας, οπότε θέλαμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο και για αυτό αποφασίσαμε να επαναηχογραφήσουμε τα demo μας, κάτι το οποίο ήταν πολύ ευχάριστο. Ήταν πολύ διασκεδαστικό που ηχογραφήσαμε αυτά τα παλιά τραγούδια ξανά. Σχετικά με τις εκπλήξεις.... Θα υπάρξουν δύο εκδόσεις για την κυκλοφορία αυτή. Θα υπάρχει η απλή, η οποία θα κυκλοφορήσει από την Nuclear Blast, αλλά θα βγει και ένα special πακέτο, το οποίο θα το διαθέσουμε μόνοι μας και θα είναι διαθέσιμο στο site μας και φυσικά στις live εμφανίσεις μας. Το πακέτο αυτό θα περιέχει δύο special πράγματα: Πρώτον, θα περιέχει ένα εκτενές booklet, το οποίο είναι σχεδόν ένα μικρό βιβλίο και θα παρουσιάζει όλη την ιστορία μας, περιλαμβάνοντας παλιές φωτογραφίες κλπ. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνει ένα νέο κομμάτι, το οποίο είναι παλιό, από την εποχή που κυκλοφορήσαμε το demo μας, αλλά βασικά πρόκειται για ένα κομμάτι το οποίο δεν τελειώσαμε ποτέ. Δεν το ηχογραφήσαμε ποτέ και δεν το παίξαμε ποτέ ζωντανά. Βασικά, είναι ένα κομμάτι δέκα ετών, αλλά για πρώτη φορά το ηχογραφήσαμε τώρα. Κατά την γνώμη μου το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μου αρέσει πραγματικά πολύ. Ναι, θα είναι στην ειδική έκδοση του “The Early Years”.

 

 

Rockoverdose.gr: Eίχατε κάνει μια live εμφάνιση εδώ στην Ελλάδα, νομίζω πριν από ένα χρόνο. Πως σας φάνηκε το ελληνικό κοινό;

 

Chrigel: Ναι, πολύ καλό! Μας αρέσει πολύ να παίζουμε στην Ελλάδα, για να είμαι ειλικρινής. To κοινό είναι πολύ καλό και είναι ένα καλό μέρος για live shows. Το τελευταίο live που παίξαμε στην Αθήνα ήταν κάπως μικρό. Δηλαδή η σκηνή ήταν πολύ μικρή. Τις φορές που είχαμε παίξει πριν απο αυτήν, νομίζω τη πρώτη φορά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, οι συναυλιακοί χώροι ήταν μεγαλύτεροι... Την τελευταία φορά ήταν πολύ μικρά. Ήταν κάπως δύσκολο να παίξουμε στην σκηνή... γιατί για την ακρίβεια ήταν σαν να μην υπήρχε σκηνή! Αλλά αυτό έκανε το show  κάπως πιο... Είμασταν πιο κοντά στον κόσμο. Ήταν πολύ ωραία.

 

Rockoverdose.gr: και θα είδατε πολύ κόσμο χωρίς μπλούζες, λόγω της ζέστης...

 

Chrigel: Ναι! Ακριβώς.

 

Rockoverdose.gr: Ήταν στο κλαμπ “Αν” την 19η Μαρτίου, αν θυμάμαι καλά.

 

Chrigel: Ναι! Δεν θυμάμαι την ημερομηνία, αλλά ήταν στο “Αν”.

 

 

Rockoverdose.gr: Σχεδιάζετε να μας επισκεφτείτε ξανά;

 

Chrigel: Ναι, φυσικά! Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πότε και δεν ξέρω καν αν έχει ήδη κανονιστεί κάτι, φυσικά θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε αρχίσει τον σχεδιασμό της περιοδείας. Ξεκινάμε τον Ιανουάριο και θα είμαστε στον δρόμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οπότε θα υπάρχει χώρος αν και το πρόγραμμα ακόμα το φτιάχνουμε, αλλά πιστεύω πως στις αρχές του νέου έτους ή κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω ακόμα.

 

 

Rockoverdose.gr: Ευχόμαστε να σας δούμε ξανά. Δεν χορταίνουμε να σας βλέπουμε! Μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχουν μεγάλα φεστιβάλ στα οποία σκοπεύετε να εμφανιστείτε;

 

Chrigel: Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ακριβώς. Υπάρχουν κάποια φεστιβάλ στα οποία εμφανιζόμαστε το καλοκαίρι. Παίξαμε σε κάποια φεστιβάλ φέτος. Εμφανιστήκαμε στο Graspop στο Βέλγιο, στο Sonisphere κτλ. αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι καν σίγουρος, σε ποια άλλα φεστιβάλ θα συμμετάσχουμε. Νομίζω στο Summer Breeze κτλ. στα συνηθισμένα  metal φεστιβάλ.

 

 

 

Rockoverdose.gr: Σκοπεύετε να ξανακάνετε το δικό σας φεστιβάλ, όπως αυτό της 30ης Δεκέμβρη;

 

 Chrigel: Ναι! Οπωσδήποτε, θα το ξανακάνουμε τον Δεκέμβρη αυτού του χρόνου.

 

 

Rockoverdose.gr: Έχετε κάνει καθόλου σχέδια για το line-up;

 

Chrigel: Ναι! Υπάρχει ακόμα ένας special guest που δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Δεν ξέρω ποιος θα είναι αυτός. Οι υπόλοιποι guests μας θα είναι οι Finntroll, οι Arkonna και... εχμ, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ποιες άλλες μπάντες θα είναι. Είναι 5 ή 6 μπάντες. Στα σίγουρα θα είναι οι Finntroll και οι Arkonna.

 

 

Rockoverdose.gr: Θα είναι όλες οι μπάντες folk metal;

 

Chrigel: Όχι, όχι μόνο.

 

 

Rockoverdose.gr: Εντάξει, θα περιμένουμε για την τελική ανακοίνωση. Ωραία ας επιστρέψουμε στο “Helvetios”.  Δεδομένου ότι είναι ένα concept  album, υπάρχουν σχέδια να το παίξετε ολόκληρο σε ένα απο τα μελλοντικά σας live shows;

 

Chrigel: Ισως. Μάλλον το έχουμε ήδη κάνει αυτό, νομίζω πριν απο δυο μήνες, ή κάτι τέτοιο, σε ένα show στην Ελβετία. Βασικά, κάναμε δύο shows σε μια βραδυά. Το πρώτο show ήταν απλά το album. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, τίποτα, απλά παίξαμε όλο το album από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα και μετά κάναμε ενα μικρό διάλειμμα για μισή ώρα περίπου και έπειτα παίξαμε το κανονικό μας πρόγραμμα. Ήταν πολύ ωραία! Ναι, ίσως να το ξανακάνουμε στους επόμενους μήνες... Δεν ξέρω. Ίσως.

 

 

Rockoverdose.gr: Εντάξει! Γιατί όχι; Ίσως στο κοντινό μέλλον. Λοιπόν ας προχωρήσουμε στις δύο τελευταίες ερωτήσεις μας. Τι σας εμπνέει όταν συνθέτετε μουσική;

 

Chrigel: Η φύση. Όταν γράφω τραγούδια, συνήθως, βγαίνω έξω που και που... Ξέρεις, όταν είσαι μόνος σου στην φύση, όταν πηγαίνεις στα βουνά και ακούς την σιωπή... Αυτό είναι που με εμπνέει περισσότερο.

 

 

Rockoverdose.gr: Νομίζω πως έχεις δίκιο. Ηρεμείς και αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδέψει.

 

Chrigel: Ακριβώς!

 

 

Rockoverdose.gr: Έχεις ποτέ γράψει μουσική ενώ επικρατεί γύρω σου φασαρία;

 

Chrigel: Ναι, χαχα!

 

 

Rockoverdose.gr: Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζεις κάποιον που δεν σε ξέρει και δεν ακούει καθόλου μέταλ. Ποιο κομμάτι θα του έβαζεις ώστε να καταλάβει το μουσικό σου στυλ;

 

Chrigel: Χαχα, δεν ξέρω.... Ίσως το ομώνυμο κομμάτι από το τελευταίο μας album “Ηelvetios” γιατί σε αυτό το κομμάτι περικλείονται όλες οι πτυχές των Eluveitie.

 

Rockoverdose.gr: Νομίζεις ότι περιέχει το βασικό στοιχείο της μουσικής σας;

 

Chrigel: Ναι, έτσι νομίζω.

 

Rockoverdose.gr: Τι θα έλεγες για ένα παλιότερο κομμάτι;

 

Chrigel: Ναι, γιατί όχι;

 

 

Rockoverdose.gr: Ιnis Mona;

 

Chrigel: Ναι, ίσως.

 

 

Rockoverdose.gr: Είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι για μένα και για πολλούς ακροατές. Λοιπόν, υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να ανακοινώσεις;

 

Chrigel: Όχι, για μένα απομένει να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη και να ευχαριστήσω όλους τους ακροατές για το ενδιαφέρον τους στους Eluveitie.

 

 

Rockoverdose.gr: Ευχαριστώ πολύ. Ήταν τιμή μου να μιλήσω μαζί σου. Ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε στην χώρα μας, την Ελλάδα. Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στο ελληνικό κοινό πριν κλείσουμε;

 

Chrigel: Όχι , απλά καλά να περνάτε.

 

 

Rockoverdose.gr: Καλά να περνάτε και να ακούτε metal.

 

Chrigel: Ακριβώς! χαχα!

 

 

Rockoverdose.gr: Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ!

 

Chrigel: Εγώ σε ευχαριστώ! Να έχεις μια καλή ημέρα.

 

Για το Rock Overdose:

Ζήσης Πετκανάς

Μετάφραση: Χριστίνα Κερίτη

Επιμέλεια ερωτήσεων & κειμένου: Αντώνης "Jey Key" Κατσαρός

Comments