Συνέντευξη DISOLVO ANIMUS στο Rock Overdose: To opening act των Necrophobic

Ξεκίνησαν επίσημα την πορεία τους στην ελληνική black metal σκηνή το 2006 και μετά από δύο demo κι ένα επιτυχημένο ΕΡ, οι Disolvo Animus επιστρέφουν πολύ δυναμικά με το ντεμπούτο full length album Aphesis, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο. Κρατώντας τη θεατρικότητά τους γίνονται πιο ακραίοι από ποτέ περνώντας από το symphonic στο blackened death, με έναν θεματικό δίσκο που περικλείει πολλές σημαντικές συνεργασίες όπως αυτή της συμμετοχής του διεθνούς Bob Katsionis αλλά και της επιστροφής του πρώην frontman Astrous (Aenaon). Μόλις χτες άνοιξαν για τους Σουηδούς πρωταθλητές Necrophobic στη μία και μοναδική συναυλία τους στο ιστορικό An club. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι μας απάντησαν, μόνο στο Rock Overdose.

 

Rockoverdose.gr: Σας καλωσορίζουμε για άλλη μια φορά στο Rock Overdose! Eίχατε και την ευκαιρία να ανοίξετε για τους Σουηδούς death metallers Necrophobic, πώς αισθάνεστε; Ήταν και το πρώτο σας “μεγάλο” live αν δεν κάνω λάθος;

D.A: Το live με τους Necrophobic αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για το συγκρότημα, οι περισσότεροι από εμάς ακούμε τη συγκεκριμένη μπάντα εδώ και χρόνια. Για το live αυτό, προετοιμαστήκαμε με σταθερούς ρυθμούς όπως κάνουμε εδώ και καιρό για όλη τη συναυλιακή αλληλουχία που ελπίζουμε να προκύψει από εδώ και στο εξής. Επίσης, να αναφέρω ότι είναι μεγάλη εμπειρία να ζήσεις τη νοοτροπία μιας μεγαλύτερης μπάντας από κοντά, πιστεύω ότι μπορείς να πάρεις αρκετά πράγματα. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Εξαρτάται από το συγκρότημα κάθε φορά.

 

Rockoverdose.gr: Πετάξατε τις μάσκες, αλλάξατε και logo με τη νέα κυκλοφορία;

D.A: Αρχικά να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία στο διαδικτυακό σας χώρο. Πετάξαμε τις μάσκες, ναι, ωστόσο με αυτή τη κίνηση δεν αποτάξαμε τη θεατρικότητα και την ακρότητα  που χαρακτηρίζει τη σκηνική μας παρουσία ως Disolvo Animus. Οι μάσκες συνδέονταν με το concept του Aleatoric Morte EP μας. Το album μας, Aphesis, αποτελεί μια πιο προσωπική και λιγότερο ουδέτερη "δήλωση" απόψεων. Για το λόγο αυτό οι μάσκες αντικαταστάθηκαν από απλό corpsepaint. Μια πιο άμεση θεατρική εικόνα.

 

Rockoverdose.gr: Τι σημαίνει για εσάς το corpsepaint; Ρωτάω γιατί δεν είναι πανάκεια πια, άρα εσείς γιατί το χρησιμοποιείτε;

D.A: Η αλήθεια είναι ότι στα μάτια των περισσότερων το corpsepaint είναι κάτι ξεπερασμένο, και κάτι το αναμενόμενο. Δεν σημαίνει ότι και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κρίνει αρνητικά το βάψιμο και το στήσιμο μιας μπάντας. Αλλά συμβαίνει το εξής. Υπάρχει το ωραίο, ακραίο και σωστό corpepaint, και υπάρχει και το άχαρο Kiss τύπου corpsepaint που έχει καταντήσει μια σκέτη αηδία. Βεβαίως το ίδιο μπορεί να σχολιάζει κανείς και για τους Disolvo Animus, αλλά δεν θα αλλάξουμε το τρόπο εμφάνισης μας επειδή σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει. Η μουσική μας είναι θεατρική, είναι πολεμοχαρής ως προς τη διάθεση, και ακραία. Η παράσταση απαιτεί αμφίεση ανάλογη με τη θεματολογία. Αυτό και πάλι δεν σημαίνει όμως ότι αρκούν τα σκηνικά για ένα πετυχημένο έργο. Ωστόσο βοηθούν στη βελτίωση της τελετουργίας επί σκηνής. Δεν χρησιμοποιούμε λοιπόν corpsepaint επειδή είναι της μόδας ούτε θα πάψουμε να το χρησιμοποιούμε όταν θα είναι εκτός. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τη παρουσίαση του υλικού που συνθέτουν οι Disolvo Animus την εκάστοτε περίοδο.
 

Rockoverdose.gr: Περνά πια η εποχή που όσο πιο δυσανάγνωστο το logo τόσο πιο extreme η μουσική και το συγκρότημα;

D.A: Τα δυσανάγνωστα logos δεν είναι εκτός "μόδας". Απλά, δεν σημαίνει ότι πίσω από ένα ακραίο logo υπάρχει απαραίτητα και μια ακραία μπάντα με ωραίο υλικό. Θελήσαμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα ως προς τη παρουσίαση του ονόματος κάνοντας παράλληλα πιο ακραία από ποτέ τη μουσική μας. Σα μια πρόκληση.
 

Rockoverdose.gr: Τι σας έκανε να “σκληρύνετε” τον ήχο σας και να παραμερίσετε τη symphonic πλευρά σας;

D.A: Οι καιροί αλλάζουν, οι προσωπικότητες πλάθονται, οι επιρροές πληθαίνουν. Αυτοί οι παράγοντες επέδρασαν στη μουσική μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμερίσαμε όλα τα στοιχεία στα οποία στηριχτήκαμε για τη δημιουργία της προηγούμενης δουλειάς μας. Τα συμφωνικά σημεία είναι παρόντα, ωστόσο έχουν ελαχιστοποιηθεί στο απολύτως απαραίτητο. Δεν θέλαμε να γράψουμε ένα album ίδιο με το ΕΡ μας, και σίγουρα δεν θέλαμε να φορτώσουμε τη μουσική με θέματα που δεν μπορούν να αποδοθούν live παρά μόνο προ-ηχογραφημένα. Θελήσαμε να γράψουμε ένα δίσκο που να μπορεί να αποδοθεί live στο μεγαλύτερο ποσοστό του.
 

Rockoverdose.gr: Με τι έχουμε να κάνουμε λοιπόν στο ντεμπούτο άλμπουμ; Πιστεύετε ότι καταφέρατε να δώσετε το δικό σας στίγμα μέσω του Aphesis;

D.A: Στις μέρες μας είναι δύσκολο να πει κανείς ότι με ένα δίσκο αλλάζει το ρου της μουσικής, ή δημιουργεί "σχολή". Απαιτούνται πολλοί παράγοντες για να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά και τύχη. Στο επίπεδο των Disolvo Animus πιστεύω ότι με το album μας αφήνουμε ένα στίγμα σχετικά με τη κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως συγκρότημα αλλά και ως προς τη στάση μας σε σχέση με τα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Το αν θα καταφέρουμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα συγκροτήματα του χώρου μας, αυτό θα το δείξει ο καιρός. Το έργο και οι δίσκοι είναι που κρίνουν μια μπάντα και όχι οι ευχές και τα μεγάλα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύουμε στο υλικό μας, και θα το προωθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Ας αποφασίσουν οι ακροατές αν ο ήχος μας αφήνει ένα ξεχωριστό "στίγμα".
 

Rockoverdose.gr: Επίσης επιστρέφει ο Astrous στα φωνητικά μαζί με τα άλλα δύο guests του δίσκου!

D.A: Ο Astrous συμμετέχει στο "Illumination", το τέταρτο κατά σειρά κομμάτι του Aphesis. Στο album επίσης συμμετέχουν ο Bob Katsionis με ένα καταπληκτικό solo ("Penitential Psalm") και μερικές πινελιές προγραμματισμένων ήχων σε ορισμένα σημεία του δίσκου. Τέλος, έχουμε τον Hk από μια ανερχόμενη μπάντα από το Παρίσι, τους Livarkahil, ο οποίος είναι φίλος των Disolvo, και συμμετείχε στο εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, "Unorthodox Lament".
 

Rockoverdose.gr: Γιατί είχε φύγει τότε από τους Disolvo Animus ο Astrous και πώς σας επηρεάζουν οι εκάστοτε αλλαγές στο line up;

D.A: O Astrous αποχώρησε από τους Disolvo Animus σε απόλυτα φιλικό κλίμα, για λόγους απόστασης, καθώς κατοικεί στη Λάρισα, ενώ η μπάντα δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Αυτό δεν επέτρεπε συνέπεια και από τις δύο πλευρές τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας – πρόβας όσο και στο επίπεδο των μελλοντικών live εμφανίσεων.
 

Rockoverdose.gr: Τι απεικονίζει το εξώφυλλο; Είναι δική σας έμπνευση;

D.A: Το εξώφυλλο είναι συνδεδεμένο θεματικά με το οπισθόφυλλο. Ο αιώνια τιμωρούμενος και μη αποδεκτός "αυτόχειρας" κρεμιέται από ένα κλαδί προσπαθώντας να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του. Ενώ υπολογίζει ότι αυτή είναι μια διέξοδος προς την απόλυτη ηρεμία και αρμονία με τη φύση που τον γέννησε, το πνεύμα του καταδικάζεται αιώνια μεταξύ παραδείσου και κολάσεως. Τιμωρείται, παραμένοντας αιώνια καρφωμένος, σταθερά, στο σημείο μηδέν. Εκεί που όλα αρχίζουν και όλα τελειώνουν. Η Άφεση δεν αποτελεί επιλογή για τον αυτόχειρα. Το εξώφυλλο παρουσιάζει λοιπόν, αυτή τη "τρομακτική" εκδοχή του τι συμβαίνει στους επαναστάτες και σε αυτούς που αμφισβητούν την εγκόσμια παντοδυναμία της Εκκλησίας. Είναι καθαρά αλληγορικό. Στεκόμαστε ενάντια στα δόγματα. Ενάντια στη βλακεία του ανθρώπινου είδους. Ενάντια στα "φρένα" των κοινωνιών. Ενδεχομένως να ακούγεται απλή η παρουσίαση του θέματος, ωστόσο τα τραγούδια στιχουργικά χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες. Κατά σειρά: Η αρχή του Χριστιανισμού, η σύσταση της εκκλησίας/ ιερές σύνοδοι, μεσαίωνας, μοντέρνος κόσμος- αμφισβήτηση/ επιστημονική επανάσταση. Αυτά τα θέματα οδήγησαν στην ολοκλήρωση του Aphesis. Η θεματολογία είναι άμεση και συναυλιακή. Δεν είναι δοκιμιακή, καθώς η ίδια η μουσική διακατέχεται από μια συναυλιακή αύρα, και οι λέξεις κλειδιά κρίνονται πιο απαραίτητες απ' ό,τι η ιδεολογική ανάλυση σε επιστημονικό βάθος.
 

Rockoverdose.gr: Με τι κριτήρια επιλέξατε την νεοσύστατη Darknagar Records;

D.A: Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και ευκαιρίες για μια νέα μπάντα από την Ελλάδα που δραστηριοποιείται παράλληλα στο χώρο του blackened death metal. Δεν είναι το πιο εμπορικό και σίγουρα δεν είναι το πιο "παρουσιάσιμο" είδος μουσικής για μια metal εταιρεία. Επομένως οι επιλογές μιας μπάντας, του είδους μας, περιορίζονται σε σχέση με τις αντίστοιχες που μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα συγκρότημα που παίζει hardcore, metalcore, thrash κτλ. Επίσης, είναι δύσκολο για μια εταιρεία να επενδύσει σε ένα άγνωστο όνομα, από μια μικρή χώρα που δεν διαθέτει την ανάλογη παράδοση στο metal- παρά τις εξαιρετικές μπάντες που έχει αναδείξει κατά καιρούς- και να στήσει το όνομα και την εικόνα από την αρχή. Από ‘κει και πέρα, είχαμε ορισμένες προτάσεις από μεγαλύτερα labels από τη Darknagar ωστόσο αυτά απαιτούσαν οικονομική συνεισφορά από τη μεριά της μπάντας κάτι το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη κλεψιά. Επομένως, μια λογική underground εταιρεία όπως η Darknagar αποτέλεσε τη καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή. Και χαιρόμαστε που η συνεργασία μας με τον ιδιοκτήτη της κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα μέχρι στιγμής.

Rockoverdose.gr: Σχεδιάζετε κάποια περιοδεία στο εξωτερικό;

D.A: Θα θέλαμε πολύ να παίξουμε στο εξωτερικό είτε σε κάποιο μεμονωμένο show είτε σε κάποια περιοδεία. Ωστόσο, για συγκροτήματα που δεν διαθέτουν κάποια εταιρεία με μεγάλο budget και αντίστοιχα μεγάλο όνομα ως μπάντα, μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει χρήματα προς επένδυση για τα αντίστοιχα έξοδα. Κάτι τέτοιο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος μας, είναι σχεδόν αδύνατο προς το παρόν. Σίγουρα όμως, είναι κάτι που θα κυνηγήσουμε μόλις η οικονομική μας κατάσταση το επιτρέψει, στο μέλλον.
 

Rockoverdose.gr: Πώς ήταν η πρώτη σας επαφή με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης μετά από τόσο καιρό; Ποια είναι τα πρώτα σχόλια για τα νέα τραγούδια;

D.A: Η Θεσσαλονίκη ήταν μια ευχάριστη και παρείστικη εμπειρία. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς, ωστόσο όσοι παρευρέθηκαν, γνώριζαν τι ήρθαν να ακούσουν τόσο για τους Rotting Flesh όσο και για εμάς. Τα σχόλια για τα κομμάτια του Aphesis ήταν θετικά και αυτό είναι κάτι που μας δίνει τρομερή ενέργεια για τη συνέχεια.

Rockoverdose.gr: Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι καλή επιτυχία.

D.A: Σας ευχαριστούμε κι εμείς, και ευχόμαστε η ελληνική σκηνή να φτάσει εκεί που πραγματικά της αξίζει!

 

 

Για το Rockoverdose.gr: Στέλλα Τσολάκου

 

Comments