Συνέντευξη E.V.E. στο Rock Overdose: “Δε γνωρίζω κανένα άτομο που να μη δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει το line-up του”

Ε.V.E. είναι το πνευματικό παιδί της τραγουδίστριας του συγκροτήματος, Vicky Psarakis, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, και αυτή τη στιγμή ζει μόνιμα στην Ελλάδα και παραδίδει μαθήματα φωνητικής. Σαν studio project αρχικά κυκλοφόρησαν ένα ομώνυμο ΕΡ στις αρχές του 2012 με τη συνεργασία του διεθνούς George Kollias στα ντραμς, δίνοντάς τους μια θέση στον χώρο της prog rock σκηνής, ενώ πολύ σύντομα ξεκίνησαν τα live με αποκορύφωμα το support τους στην Αnneke van Giersbergen τον περασμένο μήνα. Αυτή την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου υπόσχονται μια special unplugged εμφάνιση στο Rainbow Rock Bar στα πλαίσια του ROCK HARD LIVE, όπως μας αποκαλύπτει η γλυκειά frontwoman στη συνέντευξη που ακολουθεί -μια συνεργασία του Rock Overdose με το Rock Hard.

 

Rockoverdose.gr: Γεια χαρά Βίκυ και καλώς ορίσατε για άλλη μια φορά σαν E.V.E.! Τα ρεπορτάζ από το τελευταίο live σας με την Anneke ήταν πολύ ενθαρρυντικά! Πώς νιώθεις;

Βίκυ: Καλησπέρα, Στέλλα!! Οι E.V.E. είναι ένα σχετικά νεοσύστατο συγκρότημα και το live με την Anneke ήταν σίγουρα ένα απ' τα καλύτερα πρώτα βήματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει. Οι ανταποκρίσεις ήταν όντως, κατά κύριο λόγο, θετικές και αυτό δίνει πνοή στο σχήμα.


Rockoverdose.gr: Είχατε διασκευάσει και ένα τραγούδι της με τον frontman των Dreambleed, θα περίμενε κανείς συνεργασία επί σκηνής...!

Βίκυ: Η ιδέα της συνεργασίας για μια διασκευή ήταν κάτι φυσικό. Και εγώ και ο Μανώλης (Dreambleed) είμαστε λάτρεις της Anneke οπότε και θελήσαμε να κάνουμε κάτι προς τιμήν της, με αφορμή το γεγονός ότι είμασταν και οι δύο στα support σχήματα. Όσον αφορά το live, και οι δύο μπάντες είχαμε περιορισμένο χρόνο επι σκηνής και εστιάσαμε στο να παρουσιάσουμε κατά βάση δικό μας υλικό.


Rockoverdose.gr: Ετοιμάζετε το πρώτο σας ολοκληρωμένο άλμπουμ τώρα;

Βίκυ: Μια full-length κυκλοφορία είναι πράγματι ο επόμενος στόχος μας και αυτήν την περίοδο έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό. Μάλιστα, και στα προηγούμενα live -και σε επόμενα φυσικά- θέλουμε να παρουσιάζουμε δείγματα από το καινούριο υλικό.


Rockoverdose.gr: Θα έχει διαφορές σε σχέση με το ΕΡ; Υπάρχουν πράγματα που με την εμπειρία σου πια θα κοιτάξεις να αποφύγεις;

Βίκυ: Θα έχει σίγουρα αρκετές διαφορές μιας και η μουσική είναι κάτι μη στάσιμο και στο μυαλό ενός δημιουργού συνεχώς εξελίσσεται. Συγκεκριμένα, από την μέχρι τώρα πορεία μπορώ να σας πω ότι τα κομμάτια θα έχουν έναν παραπάνω τόνο «σκληράδας», η οποία οφείλεται στην πιο έντονη παρουσία της κιθάρας. Από κει και πέρα, το βασικό concept της μπάντας μουσικά και στιχουργικά θα κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια.
Οι E.V.E. ξεκίνησαν ως ένα project, με βασικό στόχο το studio υλικό. Όταν γραφόταν το EP, οι live εμφανίσεις δεν ήταν στα σχέδια μας. Οπότε, πλέον στη μπάντα υπάρχει το σκεπτικό του να ταυτίζονται οι studio με τις live εκτελέσεις των κομματιών.


Rockoverdose.gr: Όταν ξεκίνησες το project αντιμετώπισες δυσκολίες στο να βρεις μέλη για να ολοκληρωθεί το line up και με τι κριτήρια έψαξες;

Βίκυ: Δυσκολία σε αυτό το θέμα νομίζω υπάρχει πάντα και παντού. Προσωπικά, δε γνωρίζω κανένα άτομο που να μη δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει το line-up του. Όσο για τα κριτήρια, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η μουσική αντίληψη και η τεχνική κατάρτιση. Εξίσου βασικό είναι η συνάφεια μεταξύ των μουσικών σε ανθρώπινο επίπεδο.
Μπορώ σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι βρισκόμαστε σε φάση αλλαγής μελών, κάτι το οποίο δείχνει να πηγαίνει κατ’ ευχήν και ευελπιστώ στη συντομότερη ολοκλήρωση του.


Rockoverdose.gr: Τι σε εμπνέει για να γράφεις μουσική και στίχους;

Βίκυ: Έμπνευση... καλό ερώτημα! Μουσικά θα έλεγα ότι βγάζω έναν αυθόρμητο εαυτό. Οι περισσότερες συνθέσεις έχουν ξεκινήσει από τυχαίες μελωδίες που μου έχουν έρθει ή τυχαία riff την ώρα που παίζω πιάνο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη σύνθεση και κατ΄ εμέ το πιο εύκολο. Μετά έρχεται η στιγμή που θα αναλύσεις / αναπτύξεις  την ιδέα σου, θα φροντίσεις για την ενορχήστρωση με τα υπόλοιπα μέλη... θα δουλέψεις να το πω απλά!
Στιχουργικά δε λείπει ο αυθορμητισμός αλλά στη θεματολογία είναι πιο «στημένα» τα πράγματα. Μ’ αρέσει να γράφω έχοντας κάποια πρότυπα κατά νου. Στο πρώτο κομμάτι του EP, “Poetic Injustice”, για παράδειγμα, «κρύβεται» η γενικότερη ιδέα των E.V.E.


Rockoverdose.gr: Είσαι δασκάλα φωνητικής έτσι δεν είναι; Έχεις μαθητές που σε γνώρισαν από τη  μπάντα;

Βίκυ: Φήμες, μην τις πιστεύεις! (γέλια) Κάνω μαθήματα φωνητικής εδώ και 2 χρόνια, εστιάζοντας σε μοντέρνα είδη τραγουδιού και κατά βάση πιο rock μονοπάτια. Κυρίως, θέλω να δείχνω πράγματα σε άτομα που δεν έχουν την ευκαιρία να μάθουν σε πιο mainstream χώρους διδασκαλίας. Ένας μαθητής μάλιστα μου είχε πει πρόσφατα κάτι σε φάση «Αν πάω σε ένα ωδείο και τους πω ότι θέλω να τραγουδήσω Opeth θα με διώξουν στο πρώτο δευτερόλεπτο». Το πιάνετε το νόημα...
Οι περισσότεροι μαθητές με έχουν βρει από προσωπικές δουλειές ή live εμφανίσεις. Οι E.V.E. όπως είπαμε είναι κάτι καινούριο και σιγά σιγά ανοίγουν πόρτες και μέσω αυτών.


Rockoverdose.gr: Κάπου διάβασα ότι έχεις ρίζες από την Αμερική...; Πρέπει να βοηθάει πολύ στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Βίκυ: Γεννήθηκα και έζησα 10 χρόνια στο Σικάγο. Εννοείται ότι είναι τεράστια βοήθεια εφόσον μαζί με τα ελληνικά, τα αγγλικά είναι η μητρική μου γλώσσα.
Η βασική διαφορά μεταξύ της μητρικής γλώσσας με την απλή διδασκαλία της είναι ότι στην πρώτη περίπτωση σκέφτεσαι στην ίδια τη γλώσσα αυτόματα. Δηλαδή, δε θα χρειαστεί ποτέ να σκεφτώ κάτι πρώτα στα ελληνικά και έπειτα να το μεταφράσω.
Εννοείται, επίσης, ότι είναι τεράστιο πλεονέκτημα στο θέμα της προφοράς.


Rockoverdose.gr: Ακούς ελληνικά συγκροτήματα; Τι μας επιφυλάσσετε με τους E.V.E την Κυριακή;

Βίκυ: Φυσικά και ακούω ελληνικά σχήματα. Η μουσική δεν έχει σύνορα και μπορείς παντού να βρεις κάτι που να γουστάρεις. Παλιότερα, που ο χρόνος για εξόδους ήταν αρκετά περισσότερος, μ’ άρεσε να πηγαίνω σε τυχαία live χωρίς να ήξερα απαιραίτητα τα συγκροτήματα που έπαιζαν.
Την Κυριακή θα κάνουμε κάτι σαν test drive σε μια καινούρια ιδέα μας. Θα σας παίξουμε unplugged και δικό μας υλικό και διασκευές και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση.


Rockoverdose.gr: Μάλιστα! Σ' ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη, υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Βίκυ: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα χαρώ πολύ να τα πούμε και από κοντά στο live.
Και φυσικά να «προκαλέσω» όλους τους αναγνώστες να παρευρεθούν και να περάσουμε όλοι μια όμορφη βραδιά!

 

 

Για το Rockoverdose.gr: Στέλλα Τσολάκου

 

Comments