Συνέντευξη Enslaved στο Rock Overdose: “Το νέο άλμπουμ είναι λες και ηχογραφήθηκε στα 70s ή 80s”

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς, μίλησαν τηλεφωνικά με τον Grutle Kjellson μπασίστα,τραγουδιστή και ιδρυτικό μέλος των Νορβηγών Enslaved, σχετικά για τη νέα κυκλοφορία του συγκροτήματος "RIITIIR" και για τα μελλοντικά σχέδια τους...

 

RockOverdose : Καλησπέρα Grutle και καλωσόρισες στο Rockoverdose.gr. Πως είσαι;

 
Grutle : Πολύ καλά,ευχαριστώ. Περιμένουμε την κυκλοφορία του νέου μας album.
 
 
RockOverdose : Οπότε λοιπόν είστε έτοιμοι για τη κυκλοφορία του "RIITIIR" στις 28 Σεπτεμβρίου. Είστε καθόλου αγχωμένοι για την πορεία που θα πάρει;
 
Grutle : Όχι ιδιαίτερα, έχουμε δει αυτή τη στιγμή πολλές φορές στη καριέρα μας οπότε είμαστε πιστεύουμε με άνεση ότι έχουμε βγάλει ένα καλό album. Έχουμε διαβάσει κάποιες κριτικές μέχρι στιγμής και το album όντως φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Ανυπομονούμε πολύ να το κυκλοφορήσουμε και στους fans ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να το ακούσουν. Πάμε καλά μέχρι στιγμής.

 
 
RockOverdose : Ποιες είναι οι κύριες μουσικές διαφορές του επερχόμενου album σας με τον προηγούμενο σας δίσκο (Axioma Ethica Odini);
 
Grutle : Πιστεύω πως η μεγαλύτερη διαφορά είναι στην παραγωγή, αυτή τη φορά επιλέξαμε να κινηθούμε σε πιο παλιά, old-school μονοπάτια. Ηχογραφήσαμε τις κιθάρες, το μπάσο και τα τύμπανα live μέσα στο studio. Είναι μια περισσότερο δυναμική κυκλοφορία, πιο ισορροπημένη, "αναπνέει" με πολλούς τρόπους. Είναι λες και ηχογραφήθηκε στα 70s ή 80s, αρκετά οργανικό album, χαλαρό αλλά και σκληρό και "επικίνδυνο" επιπλέον. Αυτή πιστεύω πως είναι η βασική διαφορά.

 
 
RockOverdose : Εξακολουθεί όμως να είναι ένας δίσκος από Enslaved.
 
Grutle : Είναι πάρα πάρα πολύ Enslaved, όντως.

 
 
RockOverdose : Ποιος είναι ο τίτλος του album αλλά και η ερμηνεία του;
 
Grutle : Είναι μια τεχνητή λέξη που δημιουργήσαμε εγώ και ο κιθαρίστας μας, ο Ivar. Προέρχεται από μια παλιά λέξη της γλώσσας του Βορρά που σημαίνει "τελετή" και με τη δικιά μας ερμηνεία σημαίνει "οι τελετές των ανθρώπων". 

 
 
RockOverdose : Πόσο καιρό σας πήρε να συνθέσετε το καινούριο album;
 
Grutle : Γράψαμε το πρώτο κομμάτι τον Φεβρουάριο του 2011 και συνεχίσαμε να γράφουμε το 2011 και να φτιάχνουμε τα κομμάτια. Κάπου τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο προβάραμε τα κομμάτια στο studio. Όλη η διαδικασία μαζί με το γράψιμο των στίχων αλλά και των ηχογραφήσεων διήρκεσε περίπου 1 χρόνο συνολικά.

 
 
RockOverdose : Μετά τη κυκλοφορία του νέου album, τι ακολουθεί για τη μπάντα;
 
Grutle : Θα κάνουμε κάποια shows εδώ στην Νορβηγία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά ακολουθούν 2 shows στην Αμερική πριν το τέλος του χρόνου. Τον επόμενο χρόνο, θα κάνουμε ένα tour στην Αμερική και μια εβδομάδα μετά το τέλος του tour παίζουμε στην Ευρώπη και στα περισσότερα καλοκαιρινά festivals εδώ και ίσως να προσπαθήσουμε να πάμε σε Ιαπωνία, Ασία και Αυστραλία. Θα είναι ένας πολύ γεμάτος χρόνος ο επόμενος.

 
 
RockOverdose : Κάποια πλάνα για την Ελλάδα;
 
Grutle : Δεν νομίζω, δεν έχω ακούσει κάτι μέχρι τώρα. Όπως σας είπα, έχουμε κλεισμένα πολλά lives αλλά με λίγη καλή τύχη μπορεί να καταφέρουμε να παίξουμε το πρώτο μας live στην Ελλάδα, δεν έχουμε έρθει ποτέ. Λίγη καλή τύχη χρειάζεται μόνο.

 
 
RockOverdose : Το ευχόμαστε κι εμείς. Από το 2004 και μετά το line-up της μπάντας είναι σταθερό. Πως βοηθάει αυτό στο σύνθεση των κομματιών;
 
Grutle : Βοηθάει πολύ, από το 2004 όλοι μας αναλαμβάνουμε κάποιους ρόλους για τη μπάντα, τα κάνει όλα πολύ ευκολότερα. Συνεργαζόμαστε μαζί πολύ καλά και όλο βελτιωνόμαστε σε κάθε κυκλοφορία αλλά και ως μονάδες μέσα σε μια μπάντα. Τρέφουμε ο ένας στον άλλο μεγάλο σεβασμό. Είναι σαν μια τέλεια ανάπτυξη, δεν διαφωνούμε σκληρά ποτέ. Όλοι μας συμφωνούμε στη μουσική που συνθέτουμε, δουλεύουμε μαζί και εξελισσόμαστε μαζί. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτό το line-up όπου 5 άτομα δουλεύουν σωστά μαζί. Είναι ένα τυχερό γεγονός.

 
 
RockOverdose : Το νέο σας album θα κυκλοφορήσει και σε διπλό βινύλιο με 2 κομμάτια σε κάθε πλευρά του. Πως ήρθε αυτή η ιδέα. 
 
Grutle : Είναι όντως πολύ καλό αυτό με το βινύλιο αλλά ήταν και η μόνη μας λύση αφού ο χρόνος των κομματιών ξεπερνάει τα 70 λεπτά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη ποιότητα του ήχου που πρέπει να έχει ένα βινύλιο, έπρεπε να το κάνουμε διπλό. Αν βάζαμε 4 κομμάτια σε κάθε πλευρά για παράδειγμα, η ποιότητα του ήχου θα ήταν πολύ χαμηλή. Γι'αυτό αποφασίσαμε να το κάνουμε και βινύλιο αλλά και διπλό.

 
 
RockOverdose : Είσαι fan των βινυλiων;
 
Grutle : Ναι φυσικά, είμαι μεγάλος fan κιόλας. Το θεωρώ το καλύτερο πράγμα όσον αφορά την εικόνα, την αποθήκευση και τον ήχο. Μου αρέσει ο ήχος των αναλογικών ηχογραφήσεων και αυτή τη φορά κάναμε και ένα ξεχωριστό mastering στο βινύλιο που θα κυκλοφορήσουμε. Όλοι μέσα στη μπάντα γουστάρουν τρελά τα βινύλια. Με αυτά μεγαλώσαμε, μόνο αυτά είχαμε να ακούμε σ'αυτές τις εποχές. Οπότε ναι, είμαι και είμαστε μεγάλοι οπαδοί του βινυλίου.

 
 
RockOverdose : Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου, λατρεύω τα βινύλια το ίδιο. Είστε μία από τις πιο παλιές Νορβηγικές μπάντες. Μπορείς να μας πεις ποιες διαφορές βλέπεις σήμερα στη μουσική σκηνή σε σχέση με τις παλιές εποχές;
 
Grutle : Ναι, υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Παλιά ήταν όλα τόσο underground, μερικές φορές οι μόνοι θεατές τότε ήταν οι γνωστοί των μελών από τις μπάντες. Ήταν όλα σε πολύ μικρότερες σκηνές και επειδή δεν υπήρχε Internet η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο γινόταν μέσω γραμμάτων, ανταλλαγές κασετών και βινυλίων, δημοσιεύσεων στα fanzines παντού στον κόσμο, από την Νορβηγία μέχρι τη Μαλαισία, τις Η.Π.Α. και τη Νότια Αμερική. Για την ακρίβεια, το βρίσκω πιο συναρπαστικό απ'ότι αυτό της σημερινής εποχής. Σήμερα όλοι βρίσκουν τα πάντα στο Διαδίκτυο και λίγο από τη μαγεία που υπήρχε παλιά έχει εξαφανιστεί με αυτό το τρόπο. Το θέμα με το κατέβασμα αρχείων, έχεις ένα αρχείο αλλά όχι τη σωστή μορφή του δίσκου μου φαίνεται παράξενο. Μου είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβω πως οι άνθρωποι ικανοποιούνται με αυτό το σύστημα, να έχουν ένα αρχείο από το Internet ενώ εμείς περιμέναμε ένα γράμμα 2 μήνες από τη Σιγκαπούρη για να ακούσουμε το demo μιας μπάντας. Αυτές είναι οι ωραίες μέρες για μένα και σίγουρα μου λείπουν πολύ.

 
 
RockOverdose : Θα συμφωνήσω μαζί σου. Πολλοί ακροατές δεν ακούνε καν ολόκληρο ένα album, ακούνε κάποια κομμάτια και αυτό ήταν. Πολύ περίεργο.
 
Grutle : Ναι, αυτοί δεν κατέχουν την ιδέα του τι είναι ένα album. Δεν καταλαβαίνουν πόσος χρόνος και προσπάθεια ο κόσμος στις μπάντες καταβάλει για να ηχογραφήσει ένα καλό album και κάποιοι άνθρωποι απλά κατεβάζουν ένα αρχείο από το Internet και το διαγράφουν μετά μόλις ακούσουν 2-3 κομμάτια. Αυτό είναι εντελώς λάθος και δεν μου αρέσει καθόλου.

 
 
RockOverdose : Grutle, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή και ανυπομονούμε να ακούσουμε το νέο σας album. Θα ήθελες να πεις κάτι άλλο στους ακροατές και αναγνώστες μας;
 
Grutle : Ναι, λυπάμαι πολύ που δεν έχουμε καταφέρει να παίξουμε live στην Ελλάδα, εγώ προσωπικά έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές αλλά όχι με τους Enslaved. Ελπίζω να το καταφέρουμε στο άμεσο μέλλον. Ευχαριστώ για την υπομονή σας και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας δούμε στην Ελλάδα το 2013.

 
 
RockOverdose : Κι εμείς θα θέλαμε να σας δούμε εδώ το συντομότερο. Καλή τύχη με το νέο album και ευχόμαστε τα καλύτερα στη μπάντα.
 
Grutle : Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά.

 
 
Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση για το RockOverdose.gr : Γιώργος Κριθάρης

 

Comments

rockoverdose.gr