Συνέντευξη EXARSIS στο Rock Overdose: “Χαμός και mosh!”

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για αυτούς τους τύπους, ήρθε η ώρα να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Ο Παναγιώτης και ο Χρήστος T., οι δύο κιθαρίστες δηλαδή των Exarsis, μίλησαν στο Rock Overdose σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Μη σας ξεγελά η old-school εμφάνιση, όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας το 'χουν πάρει ζεστά το θέμα.

 

 

 

Rockoverdose.gr: Καλώς ήρθατε στο Rock Overdose Exarsis! Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε αυτήν την περίοδο;

Παναγιώτης: Καλώς σας βρήκαμε και εμείς! Μας πετυχαίνετε στην φάση όπου μόλις έχουμε ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου και ετοιμαζόμαστε για την εμφάνιση μας στις 26 Ιουλίου στην Rock Συνάντηση Κιάτου, με ένα γεμάτο setlist διάρκειας πάνω από μια ώρα. Επίσης πρόσφατα γυρίσαμε και το πρώτο μας video-clip για το κομμάτι «Toxic Terror» το οποίο θα ανέβει ως promo για το δεύτερο άλμπουμ  σε λίγους μήνες,
 

Rockoverdose.gr: Πώς ήταν το γύρισμα σαν εμπειρία;

Παναγιώτης: Γεμάτο ιδρώτα και κούραση αλλά είχε γέλιο! Το video γυρίστηκε στο 7Sins Club και εδώ να ευχαριστήσουμε πολύ τον Αντώνη και τον Παύλο, όχι μόνο για την παραχώρηση του χώρου αλλά και για την πολύτιμη βοήθειά τους στο στήσιμο. Τέτοιες κινήσεις αποτελούν έμπρακτη στήριξη στην underground ελληνική σκηνή. Σε ό, τι αφορά το γύρισμα τώρα, τα παιδιά που ήρθαν ως κοινό απλά αποθέωσαν την όλη διαδικασία, τη «ζωντάνεψαν». Χαμός και mosh! Θα το διαπιστώσετε σύντομα. Τους ευχαριστούμε ξανά όλους για τη συμμετοχή τους.

Χρήστος Τ.: Σαν εμπειρία ήταν πραγματικά πολύ κοντά στην αίσθηση του live show, προσωπικά είχα αρκετές φορές την εντύπωση ότι παίζω ζωντανά, ειδικά όταν ήρθε το κοινό μπροστά απ’ τη σκηνή. Την ίδια εντύπωση είχαν και οι υπόλοιποι της μπάντας από κάτι σχόλια που θυμάμαι. Πραγματικά ήταν ευχάριστο όλο αυτό και ας πονούσαν λαιμοί, μέσες και κεφάλια μετά!
 

Rockoverdose.gr: Γιατί αποφασίσατε να κάνετε αυτό το βήμα;

Παναγιώτης: Το video είναι μια μορφή airplay, ας πούμε, ειδικά στη νέα δεκαετία. Φτιάχνεις ένα video, το ανεβάζεις, και ο κάθε ενδιαφερόμενος και μη θα δει τη δουλειά σου δίπλα σε άλλα video, θα ρίξει μία ματιά και ενδεχομένως θα το προωθήσει. Είναι ένας τρόπος να προβληθείς σε οπαδούς και εταιρίες και, κακά τα ψέματα, είναι μέρος της όλης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Προσδιορίζει την εικόνα σου πέρα από τον ήχο σου. Να είναι καλά ο Αντώνης Σκαραμαγκάς που επιμελήθηκε όλη την παραγωγή, σκηνοθεσία, μοντάζ κτλ.

Χρήστος Τ.: Κάθε μπάντα που το βλέπει επαγγελματικά αυτό που κάνει πιστεύω ότι όταν είναι σε αυτό το σημείο, ετοιμάζοντας το δεύτερο full length π.χ., είναι απαραίτητο ένα video-clip ώστε και να προωθηθεί ένα δείγμα της δουλειάς της και να την δει περισσότερος κόσμος, να πάρει μια γεύση για το ύφος και τις προθέσεις!
 

 

Rockoverdose.gr: Συμφωνώ μαζί σας! Επανακυκλοφορία του “Under Destruction” από Thrash Attack και Eat Metal, εκτός προγράμματος;

Παναγιώτης: Μάλλον επίσημη κυκλοφορία. Το Under Destruction κυκλοφόρησε ανεπίσημα μέσω free download τα Χριστούγεννα του 2011, μη έχοντας τότε, ουσιαστικά, άλλη επιλογή. Θέλαμε να δώσουμε προς τα έξω σύντομα την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μας δουλειά, να δούμε την αντιμετώπιση και να επικεντρωθούμε στο επόμενο album. Μετά το Thrashers United 3, τόσο ο Δημήτρης από Athens Thrash Attack όσο και ο Γρηγόρης από την Eat Metal Records πλησίασαν εμάς και τους Chronosphere (ex-Homo Sapiens) και μας πρότειναν να κυκλοφορήσουν σε συνεργασία τα ντεμπούτα μας, όπως έκαναν λίγο νωρίτερα και με Bio-Cancer. Έτσι και έγινε. Τώρα μπορεί κανείς να αγοράσει το άλμπουμ στηρίζοντάς μας έμπρακτα μέσω MySpace ή και Facebook. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη και τον Γρηγόρη ξεχωριστά για αυτή τους την πρωτοβουλία.
 

Rockoverdose.gr: Ηχογραφείτε όμως ήδη και το δεύτερο album σας είπατε. Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το πρώτο;

Παναγιώτης: Οι ηχογραφήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, απομένουν ελάχιστα μέρη όπως τα σόλο ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η μίξη και το mastering σε μία πρώτη φάση. Ηχογραφήσαμε τα drums στα 9800 Studios του Αντώνη Κοντόζογλου και τα υπόλοιπα στα GrindHouse Studios του Γιώργου Μπόκου (Stone Cold Dead, ex-Rotting Christ, ex-Nightfall) και του Βασίλη Γουβάτσου. Έχει γίνει εκπληκτική δουλειά ως τώρα. Σε σχέση με το πρώτο, πέρα από το προφανές που είναι η επαγγελματική παραγωγή πια, η ουσιώδης διαφορά εντοπίζεται στις συνθέσεις. Όσοι έχουν ακούσει το Under Destruction δεν θα πιστεύουν στα αυτιά τους όταν θα κυκλοφορήσει το νέο album. Καλοδουλεμένες δομές, ανεβασμένη απόδοση σε επίπεδο οργάνων και φωνής, σύγχρονη thrash αισθητική στον ήχο συνδυασμένη με το old school feeling στις συνθέσεις.

Χρήστος Τ.: Πλέον ξέρουμε ακριβώς πώς θέλουμε να ακουγόμαστε και τι πραγματικά γουστάρουμε να παίζουμε σαν μπάντα. Αυτό θα καταλάβει ο κόσμος από το νέο μας άλμπουμ και ελπίζω να μείνει έκπληκτος γιατί πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με το συνθετικό σκεπτικό που υπάρχει στο Under Destruction.
 

Rockoverdose.gr: Έχετε σκεφτεί τον τίτλο; Πότε να περιμένουμε την κυκλοφορία του;

Παναγιώτης: Δεν έχουμε καταλήξει στον τίτλο ακόμα και η κυκλοφορία του αναμένεται όχι νωρίτερα από τις αρχές του 2013.

Χρήστος Τ.: Μόλις ολοκληρωθεί η μίξη και το mastering θα ξεκινήσουμε την επικοινωνία με δισκογραφικές, με την βοήθεια πλέον και της Epic Mash εταιρίας management με την οποία και συνεργαζόμαστε, και ανάλογα με το τι θα επικρατήσει και αφού γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες τότε θα ξέρουμε και πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει.
 

Rockoverdose.gr: Το old-school thrash καλά κρατεί; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Παναγιώτης: Υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά οπαδών αυτή τη στιγμή η οποία χάρη σε καταξιωμένα underground ελληνικά συγκροτήματα όπως Mentally Defiled, Released Anger, Convixion κτλ. ή και νεότερα, π.χ. η τετράδα των Thrashers United, έρχεται σε επαφή με τον old school ήχο και ψάχνει αυτόματα και τις ρίζες του.

Χρήστος Τ.: Το ίδιο συμβαίνει και με μεγαλύτερες μπάντες βέβαια όπως οι Suicidal Angels που έχουν βοηθήσει στο να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για το thrash metal στην Ελλάδα. Ο κόσμος γουστάρει, πηγαίνει στα live, ενημερώνεται, κάνει νέες παρέες με βάση τη μουσική αυτή, περνάει όμορφα. Μας τιμά να είμαστε ένα μικρό μέρος όλης αυτής της φάσης.
 

Rockoverdose.gr: Έχετε σκεφτεί ίσως κάποια περιοδεία με τις υπόλοιπες μπάντες των Thrashers United;

Παναγιώτης: Φυσικά και το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές και το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας. Είναι «ευσεβής πόθος» που λένε, το φανταζόμαστε ήδη να συμβαίνει! Στην πραγματικότητα όμως είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί και θέλει τρομερή οργάνωση οπότε θα γίνει μόνο αν κάτσουμε και το προγραμματίσουμε πραγματικά οργανωμένα. Την τελευταία φορά πάντως που παίξαμε μαζί Exarsis, Fadom, Chronosphere, Bio-Cancer με τη φιλική συμμετοχή και των Einmyria ήταν στις 27 Απριλίου, στο 7Sins στο Thrashers United 3 και το live συγκέντρωσε περίπου 250 άτομα. Με δεδομένο ότι ήταν ένα ακόμα underground live άσημων συγκροτημάτων ο αριθμός αυτός μεταφράζεται ως «επιτυχία».
 

Rockoverdose.gr: Αλήθεια πώς ξεκίνησε αυτή η “σχέση”; Συμπληρώσατε τρία χρόνια αδερφικής συνεργασίας.

Παναγιώτης: Για αυτό θα μπορούσε να σας τα πει καλύτερα ο Χρήστος Πούλος (μπάσο) ο οποίος ξεκίνησε όλη αυτή την επαφή με τα παιδιά την περίοδο που ακόμα κάναμε πρόβες σε μία σοφίτα, πριν δυόμιση χρόνια στο Κιάτο. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πέρα από αδερφικές μπάντες πλέον είμαστε και φίλοι μεταξύ μας. Όταν σκέφτεται κανείς «Thrashers United» θέλουμε να σκέφτεται αυτόματα thrash metal και ενότητα της ελληνικής σκηνής. Οι βεντέτες και οι «αφ υψηλού» εδώ δεν έχουν θέση.

Χρήστος Τ.: Και εγώ αυτό που θυμάμαι από πριν δυόμιση χρόνια είναι τον Χρήστο Π. να μου λέει ότι ανέβαινε Αθήνα και συναντούσε τα παιδιά από Bio-Cancer κλπ. ώσπου γνωριστήκαμε όλοι τελικά, είδαμε ότι γουστάρουμε όλοι την σκηνή και αποφασίσαμε να στήσουμε το πρώτο Thrasher United. Γι' αυτό λέγεται και έτσι, γιατί είμαστε ενωμένοι και θέλουμε να παγιωθεί η σκηνή μας, η Underground σκηνή πρώτα απ' όπου πηγάζουν όλα και έπειτα τα υπόλοιπα.
 

Rockoverdose.gr: Σαν έδρα σας έχετε το Κιάτο Κορινθίας, εκεί μένετε;

Παναγιώτης: Όχι δεν μένουμε εκεί πια, μένουμε όλοι λόγω σπουδών και εργασίας Αθήνα εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ωστόσο πάντα η έδρα μας θα είναι το Κιάτο Κορινθίας για συναισθηματικούς λόγους. Εκεί ξεκίνησαν όλα για εμάς.

Χρήστος Τ.: Στο Κιάτο ξεκίνησε η ιδέα οπότε πάντα οι Exarsis για μένα θα έχουν τις ρίζες τους εκεί, πρώτες πρόβες, πρώτες συνθέσεις, πρώτο live!
 

Rockoverdose.gr: Στα πρώτα σας βήματα “ανοίξατε” για τους Sodom και τους Rotting Christ. Πόσο εύκολο είναι για μια μπάντα να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου; Αν νέα παιδιά ζητούσαν τη συμβουλή σας για το ξεκίνημά τους, τι θα τους λέγατε;

Παναγιώτης: Είναι εύκολο όταν μία μπάντα έχει κάτι πραγματικά αξιόλογο να επιδείξει και το επιδιώκει έχοντας μια επαγγελματική νοοτροπία. Δεν λέμε ότι είμαστε επαγγελματίες, όχι φυσικά, απλά σε κάθε τι που έχει σχέση με τους Exarsis προσπαθούμε να λειτουργούμε σαν επαγγελματίες. Άλλοτε το καταφέρνουμε, άλλοτε όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να εμπεδώσουμε τη νοοτροπία αυτή. Το κυνηγάμε συνέχεια το θέμα μπάντα, δεν ησυχάζουμε.

Χρήστος Τ.: Τώρα το να δίνουμε συμβουλές σε νέα παιδιά δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Και εμείς ακόμα είμαστε νέα παιδιά, δεν έχουμε την μεγάλη πείρα, αλλά αν κάτι μπορούμε να πούμε είναι επενδύστε στην μπάντα. Ξοδέψτε χρήματα για αυτήν, φροντίστε την, προωθείστε την, κάντε μερικές προσωπικές θυσίες.
 

Rockoverdose.gr: Όταν μια μπάντα έχει χρήματα η τύχη είναι "ευνοϊκότερη", τι πιστεύετε;

Παναγιώτης: Όταν μια μπάντα έχει χρήματα οφείλει να ξέρει να τα διαχειριστεί. Με τα χρήματα, όπως είπα και παραπάνω, μπορείς να επενδύσεις στη μπάντα, να αγοράσεις εξοπλισμό, να δημιουργήσεις έναν δίσκο, να πληρώσεις ένα ταξίδι για live εκτός Αθήνας πχ., να πληρώσεις έναν καλό συνεργάτη ο οποίος θα δώσει άλλη ώθηση στη δουλειά σου. Δεν είναι η τύχη ευνοϊκότερη, είναι ότι εσύ μπορείς να προλάβεις ή να διαμορφώσεις τον παράγοντα «τύχη». Για παράδειγμα, δεν περιμένεις να υπογράψεις απαραίτητα δισκογραφικό συμβόλαιο για να βγεις έξω σε περιοδεία γιατί μπορείς να πληρώσεις απλά απευθείας την συμμετοχή σου στην τάδε περιοδεία και να πας.

Χρήστος Τ.: Ακριβώς! Τα χρήματα διαμορφώνουν την «τύχη» που θα έχεις χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα έχεις και επιτυχία! Αν είσαι καλός ή κακός σε αυτό που κάνεις θα φανεί είτε τα έχεις είτε όχι.
 

Rockoverdose.gr: Είναι στα σχέδιά σας κάποιο άνοιγμα στο εξωτερικό;

Παναγιώτης: Σχετικά με live έξω δεν έχουμε κάποια τέτοια πρόταση και αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο. Μόλις ολοκληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας με τον δεύτερο δίσκο και κάτσουμε να συζητήσουμε τον επόμενο στόχο τότε θα δούμε και με την εταιρία management, την Epic Mash, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Γενικότερα τώρα, στα πλαίσια του «ανοίγματος», έχουμε πουλήσει αρκετές κόπιες από το Under Destruction σε Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες όπως και σε Ευρώπη. Αυτό είναι για εμάς ένα καλό πρώτο άνοιγμα.  
 

Rockoverdose.gr: Μάλιστα, καλή επιτυχία εύχομαι παιδιά! Ο επίλογος δικός σας.

Παναγιώτης: Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη, το Rock Overdose ανέκαθεν στηρίζει Exarsis και το αναγνωρίζουμε αυτό. Μέσα στις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου εμφανιζόμαστε στην 8η Rock Συνάντηση Κιάτου, ενώ στις 14 Αυγούστου θα παίξουμε στο Sorry For Party-Rocking 2012 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Και στα δύο event υπάρχει δωρεάν είσοδος ενώ είναι μια ευκαιρία για όλους να αποδράσουν για λίγο κοντά στη θάλασσα με καλή μουσική. Φυσικά, το επόμενο μεγάλο live το οποίο ανακοινώθηκε μόλις προχθές, είναι αυτό που διοργανώνει η Epic Mash με τους Onslaught στις 20 Οκτωβρίου στο An Club στην Αθήνα. Τόσο εμείς όσο και οι Bio-Cancer θα είμαστε opening acts σε αυτό το live και είναι πραγματικά τιμή μας γι' ακόμη μια φορά να παίζουμε με ένα μεγάλο όνομα του χώρου όπου ανήκουμε. Ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη τους!

Χρήστος Τ.: Ευχαριστούμε πραγματικά για την συνέντευξη και για τον χρόνο σας. Εγώ θέλω να στείλω χαιρετίσματα στις αδερφικές μπάντες, ξέρετε ποιοι είστε, και σε όσους στηρίζουν πραγματικά και όχι με αέρα την σκηνή αυτή. Stay United παιδιά, είναι απλό!

Για το Rockoverdose.gr: Στέλλα Τσολάκου

Comments