Συνέντευξη Luca Turilli (Rhapsody) στο Rock Overdose (2ο Μέρος): “Συζητούσαμε για 5 χρόνια το διαχωρισμό της μπάντας!”

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς μίλησαν με τον Luca Turilli για την νέα του μπάντα, για το τι προηγήθηκε του χωρισμού από την πρώην μπάντα και άλλα ενδιαφέροντα! Tο πρώτος πολλύ ενδιαφέρον μέρος της συνέντευξης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://www.rockoverdose.gr/news_details.php?id=13362

 

Rockoverdose: Τον Alessandro Conti τον πρότεινε ο Fabio Lione;

 

Luca: Ναι, που το ξέρεις;

 

Rockoverdose: Κάτι ξέρω! Είναι μυστικό;

 

Luca: Όχι, σε καμία περίπτωση! Αλλά ήταν περίεργο, γιατί δεν ήταν αρχικά για τους Rhapsody. Τότε έψαχνα τραγουδιστή σαν των Avantasia γιατί μου προτάθηκε πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας με τον Alex. Ήθελα να ξεκινήσω κάτι νέο, να αλλάξω τη ζωή μου ασχολώντας μόνο με τον κόσμο των soundtracks και του σινεμά. Είχα μια πρόταση να δημιουργήσω μπάντα στο στυλ των Avantasia. Οπότε έψαχνα τραγουδιστή για αυτό το project. Ήμασταν σε Ευρωπαϊκή περιοδεία, που το ήξερε ο Fabio. Μου πρότεινε να ακούσω Alessandro Conti γιατί θα μου άρεσε σίγουρα η φωνή του. Τότε τον άκουσα στο YouTube, δεν τον ήξερα πιο πριν. Οπότε, ευχαριστώ τον Fabio! Μετά πέρασε ο καιρός, ξεκίνησα με τους Rhapsody και ανακάλυψα ότι μπορεί να τραγουδήσει πάρα, πάρα πολύ ψηλά, και θυμήθηκα την ιστορία του The Keepers και την πιο οπερατική λυρική προσέγγιση. Ήταν φανταστικό για εμένα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για έναν τραγουδιστή να μπορεί να τραγουδάει με εκατοντάδες τρόπους. Τότε τον κάλεσα, και του είπα μετά από 3-4 μήνες πως θα ήταν ο νέος τραγουδιστής των Rhapsody. Δεν τα πίστευε τα νέα!

 

Rockoverdose: Για να είμαι ειλικρινής, ο συνεργάτης μου μου έδωσε αυτήν την ερώτηση γιατί είναι φανατικός οπαδός των Rhapsody.

 

Luca: Οπότε έτσι ξέρει τα πάντα!

 

Rockoverdose: Ξέρει σχεδόν τα πάντα! Εγώ δεν είμαι τόσο μεγάλος fan, αλλά εκείνος τρελαίνεται.

 

Luca: Να του δώσεις χαιρετίσματα από εμένα!

 

Rockoverdose: Ο Alessandro είναι Ιταλός, σωστά;

 

Luca: Ναι, είναι από τη Modena.

 

Rockoverdose: Έχεις δοκιμάσει να ακούσεις τραγουδιστές άλλων εθνικοτήτων;

 

Luca: Όχι, γιατί τελικά, ήταν πολύ σημαντικό να βγάλουμε και μερικά Ιταλικά τραγούδια. Το ξεκίνησα όταν έγραψα το Lamento Eroico, μια πολύ γνωστή μπαλάντα μας στον τέταρτο δίσκο. Σε κάθε δίσκο αυξάνουμε τους Ιταλικούς στίχους λίγο. Για τους νέους Rhapsody, ήταν σημαντικό για εμένα να έχουμε Ιταλό τραγουδιστή γιατί θα ήταν πιο εύκολο να γράψουμε τραγούδια Ιταλικά. Μπορώ να βγάλω βαθύτερες έννοιες, δεν είναι η καθομιλουμένη γλώσσα, είναι κάτι σαν αρχαία Ιταλικά, πιο ιστορικά Ιταλικά. Προφανώς και είναι πολύ πιο εύκολο για τον Alessandro, είναι πολύ πιο εύκολο να τραγουδήσεις και να ηχογραφήσεις στην μητρική σου γλώσσα.

Rockoverdose: Και για Έλληνα τραγουδιστή;

 

Luca: Ποτέ δεν ξέρεις! Μπορεί, πάντα μου αρέσει να χρησιμοποιώ διαφορετικές γλώσσες. Στο Dark Fate of Atlantis, χρησιμοποίησα πέντε γλώσσες για να δώσω έμφαση στο βαθύτερο concept της γέννησης, της ανάπτυξης και του θανάτου κάθε πολιτισμού, και στον κύκλο της ανθρώπινης ύπαρξης. Η μία γλώσσα ήταν τα Ελληνικά, γιατί στο ρεφραίν του πρώτου μας αυτού single, είχαμε τη λέξη «μάντης». "Dark mantis, dark fate of Atlantis." Μου είχε κολλήσει αυτή η ιδέα, την είχα μάθει στα Λατινικά στο σχολείο. Πάντα μου αρέσει να κοιτάω πράγματα στα Ελληνικά με αυτόν τον τρόπο. Βρήκα αυτήν την καταπληκτική λέξη, και έτσι πέρασα αυτό το μήνυμα στη μουσική. Το νιώθω πολύ ιδιαίτερο, κάτι σαν φόρος τιμής προς την Ελλάδα και τους Έλληνες οπαδούς μας.

 

Rockoverdose: Γνωρίζουμε τη μπάντα από το 1995, και το demo «Eternal Glory».

 

Luca: Βασικά είχαμε βγάλει τρία demo; μάλλον ξέρεις πιο πολλά για την ιστορία μου από εμένα! Ή ίσως ο φίλος σου!

 

Rockoverdose: Ο φίλος μου ο Παναγιώτης. Ας του πούμε ένα γεια. Υπάρχουν πολλοί οπαδοί σας που σας έχουν σταθεί στα καλά και στα κακά. Πως νιώθουν αυτοί μετά από τον διαχωρισμό; Μπορεί να έχουν μπερδευτεί.

 

Luca: Όχι, γιατί στην ουσία, ενώ το ανακοινώσαμε τελευταία στιγμή, το συζητούσαμε και τέσσερα και πέντε χρόνια πιο πριν όταν ξεκίνησαν τα σοβαρά προβλήματα. Είχε τελειώσει η μπάντα τότε. Φυσικά και νιώθουν πως αυτό άλλαξε την όλη ατμόσφαιρα. Αλλά για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να φτάσουμε στο τέλος του μύθου, γιατί θα ήταν σα να γράφαμε ένα βιβλίο για 15 χρόνια και να αφήναμε τις τελευταίες σελίδες κενές. Δε θα μπορούσαμε να διαλυθούμε πριν από αυτό. Αυτό το κάναμε για τους οπαδούς, για να έχουν την όπερα ολόκληρη. Τώρα μπορούν να την απολαύσουν, όπως θα απολάμβαναν την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στη δική μας περίπτωση είναι 10 δίσκοι που μπορούν να ακούσουν από την αρχή μέχρι και το τέλος. Είναι σαν μια καταπληκτική μεγάλη όπερα, δεν το έκαναν πολλές μπάντες αυτό. Λογικό είναι βέβαια να υπάρχει σύγχυση τώρα, αλλά σε 2-3 χρόνια δε θα υπάρχει πια. Τώρα θα βγάλω τον δίσκο μου και οι Rhapsody of Fire θα βγάλουν τον δικό τους. Οι στυλιστικές και καλλιτεχνικές διαφορές είναι αρκετές ούτως ώστε να δικαιολογήσουν την ύπαρξη δύο συγκροτημάτων Rhapsody. Οι ίδιοι οπαδοί θα αγαπάνε και τα δύο συγκροτήματα, και ίσως έχω εγώ τους δικούς μου και ο Alex τους δικούς του, και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι στο τέλος.

Rockoverdose: Οι παλιοί σας οπαδοί θα ακολουθούν και τις δύο μπάντες.

 

Luca: Ναι, δεν υπάρχει κανένας λόγος για διακρίσεις. Μπορείς φυσικά να ακούς πολλές μπάντες ταυτόχρονα.

 

Rockoverdose: Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία;

 

Luca: Τώρα γίνεται μια μεγάλη περιοδεία, οπότε θα είμαστε στην Ευρώπη τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη, και μετά του χρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Μία πολύ μεγάλη περιοδεία λοιπόν.

 

Rockoverdose: Νομίζω στην αρχή των Rhapsody of Fire δε θα κάνατε περιοδεία, σωστά;

 

Luca: Ισχύει, ήμασταν πιο πολύ studio μπάντα παρά μπάντα για live. Όταν ξεκινήσαμε, προφανώς και δεν είχαμε παίξει ποτέ live. Ήμασταν πιο πολύ συνθέτες, δεν αισθανόμουν ροκ σταρ! Μετά αναγκαστήκαμε να παίξουμε ζωντανά, είχαμε αγχωθεί. Τότε όμως καταλάβαμε πως είναι πολύ ωραίο να είσαι ζωντανά στη σκηνή! Όταν έχεις αυτά τα τεράστια ηχεία πίσω σου, βγαίνει το συναίσθημα στη μουσική, και μπροστά σου βλέπεις τον κόσμο, και διπλασιάζεται το συναίσθημα. Ο κόσμος που γουστάρει τη μουσική σου και χαίρονται που σε βλέπουν. Μετά θέλαμε όλο και πιο πολύ να βγαίνουμε σε περιοδείες, και όταν θέλαμε τις πλέον μεγαλύτερες, τότε έσκασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ήμασταν αρκετά άτυχοι με αυτό. Τώρα όλα τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν λυθεί, και μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή. Είναι περίεργο, γιατί πολλές μπάντες ξεκινούν από τα live και μετά αρχίζουν να συνθέτουν μόνοι τους με βάση αυτό που παίζουν ζωντανά. Αλλά εγώ και ο Alex συνθέταμε τα πάντα στο τραπέζι, μπροστά στον υπολογιστή, μάλλον, μπροστά στα πλήκτρα! Ήταν αρκετά περίεργο, η ιστορία των Rhapsody είναι μοναδική.

 

Rockoverdose: Στα live σας, θα παίζετε και παλιά κομμάτια;

 

Luca: Φυσικά, και από τα προσωπικά μου album, γιατί η φωνή του Alessandro είναι καταπληκτική, ειδικά για τα πρώτα κομμάτια των Rhapsody. Όταν γράψαμε τους πρώτους δίσκους με τον Alex, συνθέσαμε τα φωνητικά πολύ ψηλά, οπότε ήταν πολύ δύσκολα να τα ερμηνεύσουμε ζωντανά. Αλλά η φωνή του Alessandro είναι τόσο υψηλή, που θα του είναι παιχνιδάκι. Θα είναι πολύ ωραίο για όλους τους οπαδούς που περιμένουν νέα τραγούδια, και πολλές εκπλήξεις από τους προσωπικούς μου δίσκους, αφού έχω σταματήσει την προσωπική μου δουλειά για να ασχοληθώ μόνο με τους Rhapsody. Τώρα δεν υπάρχει το Fantasy Saga, οπότε μπορώ να συνθέσω ό,τι θέλω. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, και η μόνη ευκαιρία για εμένα να παίξω τραγούδια απ' τους προσωπικούς μου δίσκους είναι τώρα με τη νέα μπάντα. Η φωνή του Alessandroια, μου επιτρέπει να το κάνω αυτό, αφού είναι τέλεια για τα παλιά τραγούδια, τα καινούρια, και για τα τραγούδια της προσωπικής μου δουλειάς.

 

Rockoverdose: Η Ελλάδα είναι στα σχέδιά σας;

 

Luca: Είναι όνειρό μου! Το πρόβλημα είναι στο να βρεις προώθηση. Τώρα τα κανονίζουμε αυτά. Πάντα εξαρτάται απ' το ποιοι σε θέλουν εκεί. Ξέρουμε πως υπάρχουν οπαδοί που θέλουν να έρθουμε. Απλά πρέπει να βρούμε τον promoter που πραγματικά θέλει να μας φέρει. Αυτό είναι το πρόβλημα με την Ελλάδα που έχουν πολλές μπάντες. Θα ερχόμασταν χθες να παίξουμε εκεί! Στα φεστιβάλ που είχαμε παίξει ήταν καταπληκτικά. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά το θυμάμαι σα χθες. Μας υποδέχτηκε ο κόσμος με τέλειο τρόπο. Ελπίζουμε να ξανάρθουμε σύντομα.

 

Rockoverdose: Ελπίζουμε να το ακούνε αυτό μερικοί promoters!

 

Luca: Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα έπρεπε να συνεργάζονται, promoters, δημοσιογράφοι, μπάντες. Εάν όλοι μπουν στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι πιο εφικτό. Θυμάμαι όταν είχα έρθει, έκανα και μερικές μέρες ένα tour της Αθήνας. Ήταν τέλεια! Οπότε ναι, είναι όνειρό μου να ξανάρθουμε, και αν όχι σα μπάντα, τουλάχιστον για διακοπές!

 

Rockoverdose: Ας τελειώσουμε με κάτι διαφορετικό. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί έχουν πολλά κοινά, και σήμερα έχουν και τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες. Ποια η γνώμη σου γι' αυτήν την κατάσταση;

 

Luca: Είναι απίστευτα τραγική. Πάντα στους στίχους μου μιλούσα για την πνευματική εξέλιξη, προσπαθούσα να έρχομαι κοντά στα αισθήματα του κόσμου. Πάντα επικοινωνείς με τον κόσμο. Τα πάντα που διαβάζω και βλέπω για την Ελλάδα μου βγάζουν τρομερά συναισθήματα για την κατάσταση. Τώρα η Ιταλία κοντεύει να φτάσει στο ίδιο σημείο. Πίστεψέ με, πάρα πολλές χώρες είναι στο ίδιο σημείο, είναι αλυσιδωτή αντίδραση. Οπότε, το θέμα είναι να μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Όπως έλεγα στο Dark Fate of Atlantis, είναι μεταφορά για τον κάθε πολιτισμό. Στην οικονομία, θα υπάρξει το ζενίθ και το ναδίρ. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εμείς είμαστε άτυχοι γιατί ζούμε το ναδίρ. Μπορείς να ελπίζεις για το καλύτερο, αλλά πάντα πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο. Οι κύκλοι, το τέλος του πολιτισμού, οι κακές στιγμές, είναι όλα μέρος του ταξιδιού του ανθρώπου, είναι ο κύκλος της ανθρώπινης ύπαρξης. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τραγική κατάσταση, αλλά είμαστε όλοι ενωμένοι, και όλοι στην ίδια θέση. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν το βλέπω θετικά. Όταν μιλάς με ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο, το καταλαβαίνεις. Οι πολιτικοί δε θέλουν να το συζητάνε, γιατί πρέπει να προσέχουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Είναι πολύ κακή στιγμή, και φυσικά και δε βλέπω happy end στα κοντά. Μάλλον θα κρατήσει για πολύ.

 

Rockoverdose: Πρέπει να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι.

 

Luca: Να είμαστε ενωμένοι και να μη βασίζουμε τα πάντα σε αυτά. Ο άνθρωπος έχει εγκλωβιστεί στις ρουτίνες, και είναι δύσκολο να βγεις, ακόμη και για εμένα. Γεννιέσαι, πεθαίνεις, θες τα λεφτά σου, την οικογένειά σου, να είσαι χαρούμενος, και να πεθάνεις ευτυχισμένος. Αλλά δεν συμφωνεί πάντα η φύση. Πολλές φορές το βλέπεις και στους μεγάλους σεισμούς, όπως τώρα στην Ιταλία, ή στα τραγικά φυσικά φαινόμενα. Πάντα πρέπει να ζούμε και να νιώθουμε ότι κάθε μέρα που είμαστε ζωντανοί είναι θαύμα. Η φύση έχει να κάνει με την ποικιλία. Μια μέρα έτσι, και την άλλη εντελώς διαφορετικά. Αν βασιστείς στον λογαριασμό σου στην τράπεζα και την οικονομία, θα υποφέρουμε σίγουρα. Πολλοί άνθρωποι αυτοκτονούν γιατί δεν έχουν δυνατά νεύρα να τα αντιμετωπίσουν. Οπότε θέλει δύναμη, κουράγιο, θετικά συναισθήματα, και πολλή ελπίδα. Μόνον έτσι μπορείς να τα ξεπεράσεις όλα αυτά.

 

Rockoverdose: Ας ελπίσουμε πως όλα πάνε καλά στο τέλος.

 

Luca: Δεν πιστεύω πως θα είναι σύντομο, αλλά θα διαρκέσει πολύ. Η καταστροφή που προκάλεσαν μερικοί άνθρωποι και το οικονομικό σύστημα, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει.

 

Rockoverdose: Ποιο το μήνυμά σου στους Έλληνες οπαδούς;

 

Luca: Εύχομαι τρομερό κουράγιο. Θα ήθελα να μπορούσα να μοιράσω θετική ενέργεια μέσω της μουσικής των Rhapsody. Πολλοί με έχουν ευχαριστήσει για τη μουσική μας, και είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για έναν καλλιτέχνη. Αυτοί κατάφεραν να βγουν από τα προβλήματά τους, τα ναρκωτικά, από την κατάθλιψη. Εάν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε όλη

Comments