Συνέντευξη Psycho Choke στο Rock Overdose: Το καλοκαίρι ξεκινάμε την ηχογράφηση νέου δίσκου!

Ο συνεργάτης του Rock Overdose, Βασίλης Παναγάρης συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με το Γιώργο Μοτεσνίστα (George Montes) τον drummer του συγκροτήματος των PSYCHO CHOKE. Διαβάστε παρακάτω τη συζήτηση...

 

Rock Overdose: Λοιπόν Γιώργο, πες μας εν συντομία το βιογραφικό των Psycho Choke.

Γιώργος: Οι PC ιδρύθηκαν το 1999. Την μπάντα την ξεκίνησε ο Αργύρης  Παπαδόπουλος, αφού έφυγε από την προηγούμενη μπάντα του,και ήθελε να ξεκινήσει μια καινούρια.Μας μάζεψε σιγά σιγά όλους μας και ξεκινήσαμε τις πρόβες, γράφαμε κομμάτια και σιγά σιγά ήρθε το πρώτο album,το οποίο είναι το "Choke on this" που βγήκε το 2001 με τον Μπιλυ στα φωνητικά. Μετά ξεκινήσαμε τις συναυλίες και συνεχίσαμε την πορεία μας μέχρι σήμερα με τελευταία μας δουλειά το "Unraveling Chaos".

Rock Overdose: Ο τελευταίος σας δίσκος βγήκε τον Ιούλιο του 2010. Θέλω να σε ρωτήσω πως πηγαίνουν οι πωλήσεις και αν η ανταπόκριση του κόσμο είναι θετική.

Γιώργος: Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ καλή. Γενικά έχουμε ακούσει πολύ καλά σχόλια από το facebook, από διάφορες κριτικές περιοδικών και από το youtube  .Γενικά πολύ λίγα αρνητικά και συνήθως από κολλημένους αμερικάνους , όσον αφορά το είδος μουσικής που παίζουμε.

 

Rock Overdose: Υπάρχουν στατιστικά για τις πωλήσεις του τελευταίου δίσκου σας; Έχω ακούσει περιπτώσεις συγκροτημάτων που ο δίσκος τους πουλάει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε σε ένα δισκοπωλείο.

Γιώργος: Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει ένα θέμα με τη διάθεση των δίσκων στα δισκοπωλεία. Ο δίσκος μας κυκλοφόρησε τον Ιούλιο και τα δισκάδικα των είχανε Σεπτέμβριο στα ράφια τους στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός γιατί άρχισε ο κόσμος να ψάχνεται και να αναρωτιέται που μπορούν να βρουν τον δίσκο. Στο εξωτερικό βέβαια ήταν καλύτερα τα πράγαμτα αλλά πλέον  όλη η φάση κινείται μέσω του διαδικτύου και οι πιο πολλές πωλήσεις σήμερα γίνονται μέσω itunes και  amazon, όχι τόσο με τα cd. Σιγά σιγά αλλάζει το τοπίο όσον αφορά αυτό.

 

Rock Overdose: Το διαδίκτυο σας βοήθησε στην προώθηση της μπάντας; Είσαι θετικός ως προς το διαδίκτυο; Διότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι το κατακρίνουνε.

Γιώργος: Όποιος είναι σήμερα κατά του διαδικτύου νομίζω πως είναι εκτός πραγματικότητας . Το διαδίκτυο σίγουρα είναι ένας  τρόπος για να γίνει γνωστός κάποιος παγκόσμια γιατί παλιά που δεν υπήρχε διαδίκτυο η εξόδος για μια μπάντα στην Ευρώπη ήταν πάρα πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι σήμερα. Το διαδίκτυο σίγουρα βοηθάει αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να παίζεις καλή μουσική και να έχεις ένα κάλό  δίσκο. Υπάρχουν άπειρες μπάντες στο διαδίκτυο και το θέμα έγκειτε στην σωστή προώθηση και να το χρησιμοποιείς σαν μέσο προώθησης ,γιατί αν δεν ύπαρχουν σωστές βάσεις, όπως είναι η καλή μουσική, τότε το διαδίκτυο δεν σε βοηθάει πουθενά.

 

Rock Overdose: Ο τελευταίος σας δίσκος ήταν πολύ καλός. Γιατί δεν επιχειρήσατε μια έξοδο για συναυλίες στην Ευρώπη?

Γιώργος: Το να βγείς στην Ευρώπη δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Χρειάζονται χρήματα και ένας καλός tour manager. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δυσκολευόμαστε  λίγο ,γιατί όλοι εργαζόμαστε και έχουμε υποχρεώσεις. Είχαμε κάποιες προτάσεις. Μας είχανε προτείνει οι Pro Pain να κάνουμε tour μαζί τους στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν έκατσε.

Rock Overdose: Ο τελευταίος σας δίσκος είναι παραγωγή του Hansen. Πως προέκυψε αυτό?

Γιώργος: Οι ηχογραφήσεις γίνανε Ελλάδα .Το  mix και το mastering  έγινε στη Δανία. Του  στείλαμε τις ηχογραφήσεις και έγινε εκεί πέρα όλη η δουλειά.

 

Rock Overdose: Πως ήρθατε σε επαφή με τον Hansen?

Γιώργος: Την ιστορία την έχουμε πει πολλές φορές αλλά επειδή είναι ωραία και μου αρέσει πολύ θα την ξαναπώ. Η φάση ξεκίνησε από μία πλάκα. Είχε πάει ο Αργυρής στο μαγαζί που δουλεύει ο Γιώργος στο Πανόραμα και ηταν τότε που είχε βγεί ένα album των Nightrage  που είχε γίνει από τον Hansen και ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι με τον δίσκο. Και έτσι όπως μιλούσαμε μας ρωτάει ένας που θα γίνει η παραγωγή του δίσκου μας και απαντάμε εμείς  για πλάκα ότι θα μας την κάνει ο Jacob Hansen . Πλάκα πλάκα όμως άρχισε να το σκέφτεται ο Αργύρης όταν γύρισε  σπίτι του. Έπειτα μιλάει με τον  Mάριο από τους Nightrage και του λέει ο Μάριος να στείλει demo στον Hansen  για να δούμε αν ενδιαφέρεται. Και έτσι από μία πλάκα άκουσε τα κομμάτια μας , γούσταρε και μας πρότεινε να συνεργαστούμε.

 

Rock Overdose: Σας βοήθησε αυτή η παραγωγη στην προώθηση του δίσκου και γενικότερα των Psycho Choke;

Γιώργος: Σίγουρα μας βοήθησε αυτή η παραγωγή και γενικά χωρίς καλή παραγωγή δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος στο εξωτερικό, γιατί οι απαιτήσεις  είναι πολλές  λόγω του υπάρχοντος μεγάλου ανταγωνισμού . Και μετά βέβαια ,πλην της παραγωγής, πρέπει να έχεις και καλή μουσική. Επίσης  ο Hansen μας βοήθησε πολύ,  επειδή τραγούδησε και ένα κομμάτι στον δίσκο μας.

Rock Overdose: Συναντήσατε εδώ στη Θεσσαλόνικη αντιδράσεις από άλλες μπάντες λόγω του ότι βγάλατε καλό δίσκο ; Ρωτάω επειδή ακούγεται πως στη Θεσσαλονίκη οι μπάντες είναι λίγο παράξενες.

Γιώργος: Οι ιντριγκες γενικά υπάρχουν και δυστυχώς που υπάρχουν . Υπάρχουν και από παλιά κιόλας αλλά τώρα έχει ηρεμήσει η φάση. Έχουμε ακούσει κατά καιρούς από πολλούς διάφορα αλλά δεν μας πτοεί εμας να σου πω την αλήθεια. Εμείς  κάνουμε αυτό που ξέρουμε τόσα χρόνια, το αγαπάμε  και το βγάζουμε αληθινό. Ούτε κοιτάξαμε ποτέ ποια είναι η μόδα και ανάλογα να γράψουμε τραγούδια  και το κανουμε όπως το αισθανόμαστε. Ακόμα και αν ακούσεις τα album μας θα δεις ότι υπάρχουν πολλές διαφορές από το ένα στο άλλο. Ειδικά το τελευταίο που βγάλαμε είναι σκληρό, το προηγούμενο είναι πιο μελωδικό και αυτό που ετοιμάζουμε τώρα θα είναι ακόμα πιο σκληρό ,αλλά έχει  και μια μπαλάντα μέσα. (γέλια) Είναι πραγματικά όπως μας βγαίνει!

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι αυτές οι ιντριγκες κρατάνε τη ροκ σκηνή της Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση; Γιατί υπάρχει όντως πρόβλημα και το βιώνουμε όλοι μας.

Γιώργος: Σίγουρα υπάρχει ένα θέμα γιατί όταν παράδειγμα καποιος σε σνομπάρει και έχει δίπλα του ένα πυρήνα ατόμων  και βγάλει κάτι αρνητικό για σένα, τότε αυτός ο πηρήνας αυτομάτως γίνεται αρνητικός για  σένα. Οπότε ένα κοινό που θα μπορούσε να έρθει σε ένα live να στηρίξει τη μπάντα προδιαθέτετε αρνητικά. Το θέμα είναι ότι όλους μας μας πλήττει αυτό ανεξαιρέτως και μακάρι να μην υπήρχε.

 

Rock Overdose: Υπάρχει διαφόρα αυτής της κατάστασης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλόνικης? Δεν ξέρω αν γνωρίζεις βέβαια.

Γιώργος: Να σου πώ την αλήθεια για την Αθήνα δεν ξέρω. Δεν είχαμε πότε εμείς θέμα με την Αθήνα. Εδώ είχανε γίνει κάτι περίεργα αλλά μικρού βαθμού μην φανταστείς . Εμείς ούτε καν ασχολούμαστε με αυτά . Ας κάνουν ότι θέλουν.

 

Rock Overdose: Έτσι είναι. Καλά κάνετε! Ωραία,άκουσα πριν κάτι για νέο δίσκο αν δεν κάνω λάθος. Σε τι φάση βρίσκεσται τώρα όσον αφορά τον δίσκο;

Γιώργος: Έχουμε ήδη οκτώ κομμάτια έτοιμα και είμαστε σε φάση σύνθεσης ακόμα. Τώρα ετοιμάζουμε άλλα δυο τρία κομμάτια. Ευελπιστούμε το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις  και σιγά σιγά να κάνουμε το επόμενο βήμα.

 

Rock Overdose: Έχετε αποφασίσει που θα γίνει η παραγωγή και η μίξη ή είναι ακόμα υπό συζήτηση;

Γιώργος: Κατ΄αρχήν θα γίνει σίγουρα στο εξωτερικό. Τώρα το θέμα είναι ότι εμείς θέλουμε ξανά τον Hansen αλλά τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Μπορεί να έχει κλείσει μπάντες για τα επόμενα δύο χρόνια για παράδειγμα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει δηλαδή. Θα προσπαθήσουμε πάλι να γίνει εκεί. Έχουμε και κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις αλλά θα δείξει όταν έρθει η ώρα.

Rock Overdose: Τώρα μπροστά μας αυτή εβδομάδα έχουμε το tour με Nightrage. Πες μου λίγα λόγια για τις επερχόμενες συναυλίες.

Γιώργος: Λοιπόn, οι συναυλίες είναι τέσσερις. Ξεκινάμε από την Αθήνα στις 26 Απριλίου, μετά στις 27 Απριλίου πάμε στο Βόλο, 28 Απριλίου Θεσσαλονίκη και στις 29 Απριλίου πηγαίνουμε στα Γιάννενα. Τα εισητήρια  είναι σε όλες τις συναυλίες 10 Euro και υπάρχουν σημεία προπώλησεις για όλες τις συναυλίες. Θα  υπάρχουν και support μπάντες σε όλα τα live και περιμένουμε την παρουσία του κόσμου για περάσουμε τέσσερις φοβερές βραδιές  metal!

 

Rock Overdose: Γενικά είσαι αισιόδοξος για τα ελληνικά συγκροτήματα ;

Γιώργος: Εάν μου έκανε κάποιος την ερώτηση πριν λίγα χρόνια θα απαντούσα όχι αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχει αρχίσει να διαμοργωνεται μια όμορφη κατάσταση, έτσι όπως παρακολουθώ τα metal δρώμενα. Οι μπάντες αρχίζουν και προσέχουν γενικά όλη τη δουλειά τους και από άποψη παραγωγής, marketing, image, lives και βγαίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, γιατί η Ελλάδα πάντα είχε πολύ καλές μπάντες. Απλά μας έτρωγε η καταραμένη αυτή χώρα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι να καθοδηγήσουν σωστά τις μπάντες. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί τυχαίνει να έχουμε φίλους δυο κορυφαίους κιθαρίστες, τον Μάριο και τον  Gus G, οι οποίοι μας βοήθησαν αρκετά μπορώ να πω σε όλη την πορεία μας. Γενικά, όμως, και από Αθήνα βλέπω μπάντες που σιγά σιγά κάνουν βήματα προόδου και πηγαίνουν πολύ καλά.

 

Rock Overdose: Τι πιστευεις ότι είναι αυτό που κρατάει πίσω το ροκ στην ελλάδα και τι πιστεύεις ότι θαμπορουσε να γίνει για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση;

Γιώργος: Η λύση είναι να φεύγεις έξω νωρίς. Αυτή είναι η συμβουλή μου. Δηλαδή με το που φτιάξεις ένα καλό πυρήνα από άτομα και μουσική καλό θα είναι να δοκιμάσεις τη δύναμη σου έξω όσο είσαι μικρός και δεν έχεις υποχρεώσεις. Γιατί όταν περνάνε τα χρόνια μπαίνει στη μέση η δουλειά, η οικογενεια και πολλά άλλα. Όταν είσαι μικρός και το χεις καλό είναι να το δοκιμάσεις.

Rock Overdose: Τώρα με τους Psycho Choke είστε μια μπάντα από το 1999. Έχεις κρατήσει κάποια πολύ καλη στιγμή  και κάποια φάση που είχες στεναχωρεθεί πολύ΄

Γιώργος: Θυμάμαι, όπως και όλοι μας, γιατί πιστεύω πως είναι από τις πιο καλές στιγμές μας, όταν είχαμε κάνει το live με τους Soulfly που ο κόσμος φώναζε να βγούμε πριν ακόμα ξεκινήσει το live. Ήταν περίπου χίλια άτομα. Ήτανε ένα συγκλονιστικό συναίσθημα. Είμασταν και σε μια καλή φάση τότε γιατί μόλις είχε βγεί το δισκάκι και ήρθε αυτό το live και μας χαροποίησε πολύ.

 

Rock Overdose: Όσον αφορά τη χειρότερη στιγμή;

Γιώργος: Δεν έχω να σου πώ κάτι. Συνήθως τις κακές στιγμές τις λησμονούμε και έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί που τις κακές στιγμές τις έχουμε αφήσει πίσω.

 

Rock Overdose: Θα σε πάω πίσω  τώρα στην εποχή που ξεκινήσατε. Είχατε σκεφτεί τότε ότι θα φτάνετε σε ένα τόσο καλό σημείο που θα έχετε βλέψεις για να κάνετε το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη;

Γιώργος: Όταν ξεκινήσαμε δεν φανταζόμασταν κάτι τέτοιο. Εδώ καλά καλά δεν φανταζόμασταν ότι θα κρατήσει τόσα πολλά χρόνια. Δεθήκαμε πολύ μεταξύ μας αν και είχαμε μια αλλαγή στο line up, τον τραγουδιστή μας. Τότε που έφυγε ο τραγουδιστής μας συνεχίσαμε τα υπόλοιπα μέλη τις πρόβες χωρίς σταματημό. Βγάλαμε αρκετα κομμάτια χωρίς φωνή. Περίπου για εννιά μήνες κάναμε πρόβες χωρίς τραγουδιστή αλλάδεν περιμέναμε να φτάσει ως εδώ. Η μουσική για τον καθένα από μας είναι μικρόβιο και το ξέρω αυτό γιατί έχουμε κάνει άπειρες συζητήσες. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό!

 

Rock Overdose: Κλείνοντας, λοιπόν , θες να μους πεις κάτι τελευταίο;

Γιώργος: Απλά το κοινό της Ελλάδας να υποστήριζεις τις μπάντες. Αρχίζει και γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από πολλές μπάντες στην Ελλάδα και αξίζει να της προσέξουμε και να τις στηρίξουμε.

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τον χρόνο σου!

Γιώργος: Τίποτα φίλε μου! Εγώ σε ευχαριστώ και stay psycho!

Comments