Συνέντευξη SODOM (Tom Angelripper) στο Rock Overdose: Δουλεύουμε το νέο δίσκο, κυκλοφορεί το 2012!

Συνέντευξη στο Rock Overdose και στο Ζήση Πετκανά, παραχώρησε ο frontman των SODOM, Tom Angelripper, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το νέο ντράμερ της μπάντας λέγοντας ότι ο Makka είναι πολύ γρήγορος ντράμμερ, ένα είδος Dave Lombardo στα τύμπανα και ότι μπορούνε να γράψουνε πιο γρήγορα τραγούδια από πριν. Επίσης μας αποκάλυψε ότι έχουν ήδη γράψει δύο τραγούδια για το νέο τους δίσκο, που θέλει να κυκλοφορήσει το 2012 οπωσδήποτε!
Φυσικά δε παρέλειψε να αναφέρθει και στους Έλληνες οπαδούς με τα καλύτερα λόγια και να τονίσει ότι ανυπομονεί να ξαναπαίξει στη χώρα μας...
Στο παρακάτω player μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη και να τη διαβάσετε αμέσως πιό κάτω...

-Γεια σου Tom και καλώς ήρθες στο rockoverdose.gr

Tom: Ευχαριστώ πολύ.

-Πως είσαι αυτόν τον καιρό;

Tom: Είχαμε μια εμφάνιση την Παρασκευή σε κάποιο φεστιβάλ και περάσαμε απίστευτα. Είμαστε σε περιοδεία όλη την ώρα, παίζουμε συναυλίες κάθε σαββατοκύριακο... είμαι πολύ καλά.

-Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’αυτό. Έχετε κάποια αλλαγή στο lineup σας, έχετε καινούριο ντράμμερ. Πως προέκυψε αυτό;

Tom: Δεν μπορώ να σου πω πολλά γι’αυτό. Ήταν προσωπικό πρόβλημα. Ήταν μεταξύ του Bobby και εμένα. Είχαμε πολλές μουσικές διαφορές, οπότε πήρε την απόφαση να φύγει από τη μπάντα... δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Εμείς πάντα κοιτάμε μπροστά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε νέο ντράμμερ,τον Makka ήταν διαθέσιμος και έψαχνε μπάντα... είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μαζί του. Αλλά δεν μπορώ να σου πω τι έγινε με τον Bobby. Είναι πολύ προσωπικό.

-Εντάξει το σέβομαι αυτό.

Tom: Δεν θέλω να σου πω, δεν μπορώ να σου πω... του εύχομαι τα καλύτερα και άκουσα ότι βρήκε ήδη μπάντα.

-Το νέο σας άλμπουμ είναι το ‘In War And Pieces’ σωστά;

Tom: Ναι.

-Ποια είναι η ανταπόκριση στο άλμπουμ μέχρι τώρα; Είδατε κάποια διαφορά μεταξύ των αντιδράσεων του κόσμου και του τύπου;

Tom: Δεν είδα μεγάλες διαφορές. Πήραμε πολλές υπέροχες κριτικές από περιοδικά, στους οπαδού μας άρεσε πολύ. Είναι ένα νέο άλμπουμ Sodom και έχει μεγάλες διαφορές από τα προηγούμενα. Έχει καλύτερη παραγωγή, ήταν πολύ καλή επιλογή να χρησιμοποιήσουμε τον Waldemar (Sorychta) στην παραγωγή. Είχε πολλές ιδέες. Δεν ήθελα να το ρίξω στον ήχο. Ήθελα να έχω ένα ήχο όπως στα 80s ή στα 90s με τις αναλογικές ηχογραφήσεις, ήθελα καλύτερο ήχο στα τύμπανα και νομίζω ότι ο Waldemar ήταν ο τέλειος άνθρωπος για να κάνει την παραγωγή. Είναι τεράστιος οπαδός της μπάντας, τον ξέρω και ξέρει τι θέλει κάθε μπάντα.

-Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το άλμπουμ;

Tom: Είναι ένα πολύ καλό Sodom άλμπουμ, κάναμε περιοδεία, το άλμπουμ στην Ευρώπη είναι σχεδόν όλη sold out και τώρα γράφουμε κομμάτια για το επόμενο άλμπουμ. Θέλουμε να βγάλουμε καινούριο στη νέα χρονιά. Δεν θέλω να αφήνω τους οπαδούς να περιμένουν πολύ. Μίλησα με την εταιρία και τους είπα ότι θέλω να βγάζω νέο άλμπουμ κάθε 2 χρόνια, αν όχι κάθε χρόνο. Επίσης το 2012 έχουμε την επέτειο των 30 χρόνων της μπάντας, οπότε θα βγει το νέο άλμπουμ, θέλω να βγάλω ένα box σε ειδική έκδοση με τα παλιά dvd για τους οπαδούς και να το γιορτάσουμε με συναυλία.

-Οπότε γράφετε ήδη νέο υλικό;

Tom: Ναι ναι. Έχουμε κάνα δυο κομμάτια έτοιμα, νομίζω ότι θα μπούμε στο στούντιο τον Μάϊο ή τον Ιούνιο του 2012 ώστε να ξεκινήσουμε ηχογραφήσεις. Θέλω να βγει το 2012 οπωσδήποτε.

-Οπότε έχετε πολλές ιδέες.

Tom: Ναι πάντα έχω πολλές ιδέες. Όταν γράφουμε καινούρια κομμάτια κάνουμε πάντα πρόβα, ένα jam session με τα νέα riffs. Ο Makka είναι πολύ γρήγορος ντράμμερ. Μπορούμε να γράψουμε πιο γρήγορα τραγούδια από πριν. Είναι ένα είδος Dave Lombardo στα τύμπανα. Κομμάτια όπως το Nuclear Winter τώρα τα σπάνε. Είναι πολύ γρήγορος. Αυτό που έψαχνα για το νέο άλμπουμ.

-Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, πως βλέπεις τη μπάντα τώρα;

Tom: Θέλουμε να είμαστε μέλη της μουσικής βιομηχανίας. Βλέπουμε άλλες μπάντες να διαλύονται, να τσακώνονται... Όταν πας πίσω στα 90s, πολλά έχουν αλλάξει στη μουσική... εμείς όχι. Παίζουμε thrash metal, και το thrash είναι το να κάνεις ότι θέλεις χωρίς κανονισμούς από εταιρίες. Κάνουμε την μουσική για τους οπαδούς και για μας. Οι Sodom είναι μεγάλο μέρος αυτού και πάντα ήταν μεγάλη επιρροή στην metal σκηνή, στο black metal, είναι κορυφή σε Σκανδιναβικές μπάντες, σε νεότερες μπάντες, στην Αμερική οι Sodom, οι Kreator, οι Destruction, είναι μεγάλη επιρροή στη σκηνή. Είμαστε ακόμα εδώ και δηλώνουμε παρουσία σε φεστιβάλ συνεχώς. Δεν θέλουμε να σταματήσουμε.

-Όταν περιοδεύετε, είναι δύσκολο να φτιάξετε το setlist;

Tom: Είναι πάντα δύσκολο. Μερικές φορές όταν παίζεις σε φεστιβάλ, έχεις μόνο 45 λεπτά. Αυτό που κάνουμε, είναι 2-3 από το νέο άλμπουμ και μετά επιλογές απο παλιά. Είναι πάντα πρόβλημα. Το καλό είναι ότι όταν ο Makka μπήκε στη μπάντα, ήξερε να παίξει σχεδόν όλα τα κομμάτια της μπάντας. Βγάλαμε ένα setlist για την περιοδεία του ‘In War And Pieces’ που έπαιξε και έπρεπε να μάθει τόσα κομμάτια σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Τώρα βάζουμε πιο πολλά κομμάτια στο setlist. Όταν παίζουμε στην Γερμανία, ο κόσμος γουστάρει τα γερμανικά κομμάτια, όπως το Die Stumme Ursel, το Ausgebombt, το Wachturm... και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα τα γουστάρουν. Δεν καταλαβαίνουν τους στίχους, αλλά γουστάρουν τη μουσική τόσο πολύ. Περιμένουμε με ανυπομονησία να παίξουμε στην Ελλάδα. Ξέρω ότι υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά οι metal οπαδοί συνεχίζουν. Πηγαίνουν να δουν συγκροτήματα που έρχονται σε συναυλίες.

-Κι εμείς περιμένουμε να σας δούμε.

Tom: Μετά τις συναυλίες, θέλουμε πάντα να έχουμε επαφή με τους οπαδούς σε meet and greet. Είναι πολύ σημαντικό για τη μπάντα. Δεν είμαστε rock stars. Ξέρω μπάντες που παίζουν και μετά πάνε σπίτι τους. Εμείς μένουμε για λίγο και μιλάμε με κόσμο, κάνουμε signing sessions, θέλουμε να δίνουμε κάτι πίσω στους οπαδούς. Οι οπαδοί των Sodom υποστηρίζουν τη μπάντα τόσο πολύ καιρό. Είναι καιρός να δώσουμε κάτι πίσω.

-Την προηγούμενη χρονιά κυκλοφορήσατε το dvd ‘Lords Of Depravity 2’, που είναι μια εκτεταμένη ιστορία της μπάντας. Πόση δουλειά χρειάστηκε να το κάνετε αυτό; Ήταν δύσκολο να εντοπίσετε μερικά νέα μέλη;

Tom: Ναι αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν με το πρώτο dvd, γιατί έπρεπε να βρω όλους τους προηγούμενους μουσικούς που έπαιξαν στη μπάντα, πρώην managers, ανθρώπους από προηγούμενες δισκογραφικές. Το πιο σημαντικό ήταν να βρουμε τους παραγωγούς στα προηγούμενα άλμπουμ. Αυτούς που ακολούθησαν τη μπάντα από την αρχή. Επίσης μερικοί όταν έφυγαν από τη μπάντα δεν ήταν καλές οι συνθήκες και έπρεπε να βρω μέλη όπως ο Chris Witchhunter, ο Andy Brings… το να κάνουμε ένα τέτοιο dvd, ήμασταν από τις πρώτες μπάντες που το έκαναν. Είχαμε πολύ χαμηλό προυπολογισμό για να βγάλουμε ένα θηρίο σαν αυτό. Πραγματικά ήταν πιο πολύ απ’ότι μπορούσαμε να αντέξουμε. Ήταν πολύ η δουλειά. Έπρεπε να ταξιδεύουμε για μήνες. Να φεύγουμε από το Βερολίνο, μετά ξανά πίσω, να συλλέγουμε υλικό, να τηλεφωνούμε σε πρώην μέλη, να συνατιόμαστε για να μαζεύουμε φωτογραφίες... είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελειώσαμε και τα 2. Νομίζω ότι ήταν σούπερ παραγωγή (όπως είπε, ‘I think it was a monster production’). Νομίζω ότι δεν υπάρχει μπάντα που να έχει ξοδέψει τόσο χρόνο και τόση ενέργεια για να βγάλει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που τελείωσε.

-Πιστεύεις ότι οι Sodom θα μπορέσουν να βγάλουν και τρίτο dvd μετά απο 10-15 χρόνια;

Tom: Δεν ξέρω. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στα 80s και στα 90s. Όταν παίζουμε στη Γερμανία και μαγνητοσκοπούμε ή ηχογραφούμε κάποιο show, είναι εύκολο. Το να μαγνητοσκοπήσεις μια συναυλία Sodom, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Απλά άρχισα να μαζεύω όλο το υλικό και αυτό που θα κάνουμε για τα 30 χρόνια, δεν θα είναι Lords of Depravity, αλλά ήθελα να βάλω το ‘Mortal Way Of Live’, το ‘Ten Black Years’, το show που ηχογραφήσαμε στο Zeche Carl, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα master tapes για να κάνουμε dvd από αυτά. Θέλω να κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλά μαζεύω ότι μπορώ να βρω. Ίσως σε μερικά χρόνια βγει κάποιο dvd, αλλά δεν το σκέφτομαι.

-Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε στην Κύπρο.

Tom: Ναι.

-Υπάρχει κάποιο μέρος που δεν έχετε πάει και θα θέλατε να παίξετε;

Tom: Νομίζω ότι έχουμε παίξει παγκόσμια, αλλά κάποια μέρη όπως η Αφρική θα ήταν τέλειο. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει metal σκηνή εκεί. Έχουμε πάει στην Νότιο Αμερική, στην Ευρώπη, έχουμε παίξει στην Αυστραλία, έχουμε παίξει μέχρι και στην Ταζμανία που είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Νομίζω καμιά μπάντα δεν έχει παίξει εκεί. Υπάρχει πάντα κάτι ξεχωριστό. Οι Sodom είναι πάντα η πρώτη μπάντα που παίζει σε περιέργες χώρες, όπως η Βουλγαρία στα 90s, είμασταν οι πρώτοι που παίξαμε στην Ελλάδα το 1988, κάτι απου ακόμα θυμάμαι. Το να είμαι στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, το γουστάρω πάρα πολύ. Είναι σαν να μπαίνω σε μηχανή του χρόνου. Η metal σκηνή στην Γερμανία αρχίζει και γίνεται πολύ μεγάλη. Παίζουν πολλές μπάντες κάθε μήνα, ξεκινάνε περιοδείες στην Γερμανία. Το να δεις μια metal μπάντα στη Γερμανία δεν είναι κάτι σπουδαίο. Μπορείς να δεις συναυλία οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Έχουμε τα μεγάλα φεστιβάλ όπως το Wacken που φέρνει εκατοντάδες καλές μπάντες. Το να πάμε όμως στην Ελλάδα ή στην Νότιο Αμερική είναι κάτι άλλο. Ο κόσμος περιμένει, το διασκεδάζει πιο πολύ.

-Και ξέρεις ήδη ότι οι Έλληνες οπαδοί είναι πολύ ένθερμοι.

Tom: Τρελοί.

-Ναι τρελοί!

Tom: Ναι νομίζω ότι η τελευταία φορά που παίξαμε στην Θεσσαλονίκη ήταν απίστευτη. Ο tour manager, ο Τεο Παπαδόπουλος ήταν απίστευτος. Μας είπε ότι αν γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα, ο κόσμος μας περιμένει ακόμα. Ξέρω ότι λόγω της κρίσης, ο πολύς κόσμος δεν ήρθε να μας δει, αλλά όποτε παίζουν οι Sodom, ο κόσμος δίνει λεφτά για να τους δει.

-Νομίζω ότι η μουσική είναι μια διέξοδος στα προβλήματα.

Tom: Απλά πρέπει να κρατήσουμε το feeling ψηλά. Θυμάμαι ότι η συναυλία μας στην Ελλάδα το 1988 ήταν όπως και τώρα. Ακριβώς τα ίδια. Όταν παίζουμε στη Γερμανία ο κόσμος κάθεται απλά και βλέπει. Δεν γίνεται να κάθεσαι έτσι όταν βλέπεις Sodom. Οι Έλληνες είναι πάντα τρελοί. Εϊναι τέλεια να παίζουμε εκεί. Μου αρέσει πάρα πολύ.

-Και είναι τέλειο που θα παίξετε και σε άλλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα.

Tom: Ναι πάντα παίζαμε μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Τεο μου είπε ότι υπάρχει metal σκηνή σε όλη την Ελλάδα και ότι μπορούμε να παίξουμε οπουδήποτε. Μου είπε ότι οι metal οπαδοί δεν μένουν όλοι σε μεγάλες πόλεις. Είναι και έξω απο τις μεγάλες και όλοι περιμένουν πότε θα παίξει μια μπάντα.

-Οι Sodom είναι από τις μεγαλύτερες thrash metal μπάντες, αλλά υπάρχουν διασκευές που έχετε, που δεν είναι και τόσο metal. Ίσως είναι μέρος των επιρροών σας. Έχετε κι άλλες σαν αυτές που ήδη ξέρουμε;

Tom: Πάντα κάνουμε διασκευές για πλάκα. Έχω και τους Onkel Tom, που κάνουμε διασκευές. Στο νέο τους άλμπουμ, το 80% των κομματιών είναι παλιά κομμάτια. Μια μπάντα μερικές φορές δεν είναι αρκετή. Επίσης έχω τους Die Knappen (ένα ορυχείο στην Γερμανία), των οποίων οι στίχοι μιλάνε για τη ζωή των ανθρακορύχων μέσα στα ορυχεία. Είναι η μουσική μου. Όταν κάνουμε διασκευές σαν το Aber Bitte Mit Sahne, αρέσει στον κόσμο. Έχει πλάκα να το κάνουμε. Θέλουμε να κάνουμε ένα είδος rock n’ roll thrash metal… με τους Onkel Tom, είναι η μπάντα που διασκευάζουμε παραδοσιακά μπυροτράγουδα να μοιάζουν πιο punk. Βγαίνει καλό μερικές φορές. Ο κόσμος θέλει να περάσει καλά και να ξεχάσει τα προβλήματά του. Απλά να περάσει καλά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

-Σε ευχαριστώ πολύ γι’αυτή τη συνέντευξη Tom, περιμένουμε πως και πως να σας δούμε ξανά. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

Tom: Είναι πολύ απλό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους οπαδούς μας για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι μουσικοί το ξεχνάνε αυτό μερικές φορές. Οι οπαδοί αγοράζουν τα άλμπουμ, τα εισητήρια για συναυλίες... κρατάνε τις μπάντες ζωντανές με αυτό. Υπάρχει μεγάλη σκηνή από συλλέκτες, κόσμος που τους αρέσει το βυνίλιο και το παλιό στυλ των Sodom. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την τελευτία φορά που παίξαμε και περιμένουμε να σας δούμε πάλι και να πιούμε μπύρες μετά στο show μαζί.

-Ευχαριστούμε πολύ.

Tom: Να έχεις ένα καλό απόγευμα και ελπίζω να σε δω σύντομα. Ευχαριστώ.

Μετάφραση:
Yngve Mortuus

Επιμέλεια ερωτήσεων:
Αντώνης "Jk" Κατσαρός

Comments