Συνέντευξη THE DAMNATION PROJECT στο Rock Overdose: “παίζουμε Progressive rock-metal με ανατολίτικους και ελληνικούς παραδοσιακούς προσανατολισμούς”

Οι Γιάννης Κακάνης, Γιάννης Δεγδέκης και Wool από τους Αθηναίους The Damnation Project παρουσιάζουν στο Rock Overdose τη μπάντα και μιλούν για το εγχείριμά τους να παντρέψουν τη metal με ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα, με αφορμή τοn πρώτο τους ομώνυμο δίσκο.

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Καλώς ορίσατε στην παρέα του Rock Overdose παιδιά! Αυτό που κάνετε είναι διαφορετικό, αν όχι μοναδικό. Πώς θα χαρακτηρίζατε οι ίδιοι τον ήχο σας;

Γ.Δ: Καλώς σας βρήκαμε! Νομίζουμε ότι η μουσική έχει ανοίξει τόσο διάπλατα τα όριά της πλέον που δύσκολα μπορείς να βάλεις ταμπέλες. Ας πούμε όμως πως παίζουμε ένα είδος Progressive rock-metal με ανατολίτικους και ελληνικούς παραδοσιακούς προσανατολισμούς, και πιο classic rock blues δομές από τα συνηθισμένα.


Rockoverdose.gr: Πότε και πώς σας ήρθε η ιδέα για τους Τhe Damnation Project;

Γ.Δ: Αυτή είναι μία περίεργη ιστορία. Παλαιότερα υπήρχε μία μπάντα που έπαιζε ελληνικό ρόκ και λέγονταν Κασταλία Πηγή και σε αυτή έπαιζα εγώ (Γιάννης-φωνή,κιθάρα) και ο Γιώργος (μπάσο). Όταν είχαμε ξεμείνει από πληκτρά ζητούσα επίμονα από τον κολλητό μου φίλο Γιάννη να έρθει και εκείνος μου απάντησε πως θα έρχονταν μόνο αν κάναμε και μία μπάντα μαζί που να έχει τον παραπάνω προσανατολισμό. Φυσικά δεν τον πήρα στα σοβαρά, ούτε όταν μου το ξαναπρότεινε μετά από αρκετά καραφάκια ούζα ένα βράδυ, προτείνοντας μάλιστα το όνομα Damnation, σαν φόρο τιμής στον ομότιτλο δίσκο των Opeth που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούγαμε μουσική έως τότε… Κάποια στιγμή οι συγκυρία το έφερε να τζαμάρουμε μαζί με άλλον ένα κολλητό που έπαιζε ντράμς -τον προηγούμενο ντράμερ μας- και χωρίς να το καταλάβουμε ξεκινήσαμε… Η «Κασταλία» μπήκε στην άκρη και οι Damnation Project γεννήθηκαν πριν καν το καταλάβουμε…


Rockoverdose.gr: Γιατί όχι και ελληνικό στίχο λοιπόν;

W: Εγώ βρήκα έτοιμη την κατάσταση στο συγκεκριμένο σχήμα, αφού είμαι μόλις 2 μήνες με τα παιδιά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε τέτοιες μουσικές ο ελληνικός στίχος σε περιορίζει. Δε φαντάζομαι τη μουσική των Damnation με ελληνικό στίχο και πιθανότατα δε θα συμμετείχα αν είχαν ελληνικό στίχο.

Rockoverdose.gr: Το ομώνυμο album σας κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα από τη γαλλική Musea Records. Ήταν εύκολο να κλείσετε τη συμφωνία;

Γ.Δ: Γνωρίζαμε την εταιρία αυτή από μία άλλη κυκλοφορία μιας φιλικής μας μπάντας και αποφασίσαμε να τους στείλουμε τη δουλειά μας. Σχετικά γρήγορα μας απάντησαν και ήταν ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις μας και τους όρους που θέσαμε, απίστευτα επαγγελματίες και συνεργάσιμοι, οπότε αφού στην χώρα μας είμαστε πολύ πίσω και σε αυτό, αποφασίσαμε να το δώσουμε εκεί. Είχαμε και μια πρόταση από Αγγλία αλλά προτιμήσαμε τη Μusea λόγω άνετης συνεργασίας μεταξύ μας.


Rockoverdose.gr: Ελληνική γραφειοκρατία το μεγαλείο σου... και εκεί;

Γ.Δ: Τα ελληνικά εργοστάσια είτε δεν απαντούσαν στα μηνύματα μας για την κατασκευή/ κοπή του δίσκου είτε ζητούσαν τα μαλλιά της κεφαλής τους… Οπότε και πάλι πήγαμε έξω και κάναμε τον δίσκο σε ένα φοβερό εργοστάσιο της Πολωνίας. Επίσης φοβερός επαγγελματισμός εκ μέρους τους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.


Rockoverdose.gr: Παροτρύνετε τον κόσμο να αγοράζει το CD από εσάς, γιατί;

Γ.Κ: Μας αρέσει να ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο που γουστάρει την μουσική μας και φυσικά να ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις σχετικά με την μουσική, όχι μόνο την δική μας, αλλά και για μπάντες,ζωνταντές εμφανίσεις κτλ. Να δημιουργείται γενικά με το κοινό όσο το δυνατόν μια πιο προσωπική σχέση. Έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να έρχεσαι σε επαφή με μουσικόφιλους και ανθρώπους που εξερευνούν την μουσική από την πλευρά του ακροατή, κάτι που φυσικά κάνουμε άπαντες στην μπάντα. Μέσω της αγοράς λοιπόν του CD από μας επιτυχγάνεται αυτό στο καλύτερο δυνατό βαθμό…


Rockoverdose.gr: Βλέπετε ανταπόκριση;

Γ.Κ: Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά, αφού πριν κυκλοφορήσουμε τον δίσκο είχαμε αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια από κόσμο που άκουγε τα κομμάτια που είχαμε ανεβάσει στο MySpace είτε από ανθρώπους που έρχονταν σε live μας με άλλες μπάντες. Φυσικά προσπαθούμε με σκληρή δουλειά να μυήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους της μουσικής στους Damnation Project!


Rockoverdose.gr: Στο MySpace του τραγουδιστή υπάρχουν διαθέσιμα προς ακρόαση ακυκλοφόρητα κομμάτια της μπάντας;

Γ.Δ: Ναι, υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν αποτελούν ακόμη υλικό της μπάντας. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί έχουμε ήδη υλικό έτοιμο για 2-3 δίσκους σε επίπεδο προπαραγωγής.


Rockoverdose.gr: Έχετε κάνει αρκετές ηχογραφήσεις ως τώρα, πώς σας φαίνετε σαν εμπειρία;

Γ.Κ: Ξεχωριστή εμπειρία που με τον καιρό μας κάνει σοφότερους! Και λέμε ξεχωριστή γιατί είναι όμορφο να βλέπεις τις αρχικές σου ιδέες και την τελική μορφή που έχεις στο μυαλό σου για ένα τραγούδι να παίρνει σιγά-σιγά σάρκα και οστά, να ανακαλύπτεις πράγματα που θες να βάλεις σε ένα τραγούδι εκεί που δεν το περίμενες και πολλές φορές να σε πηγαίνει το ίδιο το τραγούδι μέσα από την ηχογράφηση σε κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από αυτή που νόμιζες αρχικά… Σαφώς και γίνεσαι όπως προαναφέρθηκε σοφότερος μιας και η χρήση τεχνολογιών της ηχογράφησης είναι κάτι που μαθαίνεται μέρα με τη μέρα και σου παρέχει ξεχωριστή βοήθεια για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα… Αυτό απαιτεί χρόνο και επιμονή και αν μη τι άλλο είναι πρόκληση!


Rockoverdose.gr: Ηχογράφηση ή live, τι προτιμάτε;

Γ.Κ: Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα προτίμησης… Τα live είναι το οξυγόνο για μια μπάντα, η σκηνή είναι ο φυσικός της χώρος, πιο πολύ και από το στούντιο θα λεγαμε… Η ηχογράφηση από την άλλη είναι μια διαδικασία που απολαμβάνουμε εξίσου μιας και εκεί δημιουργούμε, μαθαίνουμε, ανταλλάσουμε απόψεις για την μουσική μας, για τα κομμάτια μας, για την ίδια την μπαντα…


Rockoverdose.gr: Ο τραγουδιστής μένει μόνιμα στην Καβάλα; Πώς σας επηρεάζει αυτό;

Γ.Δ: Προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατον δυνατό! Δουλεύουμε πολύ ξεχωριστά, η μπάντα δουλεύει χωρίς κιθάρα και φωνή στις πρόβες και κάνουμε όλοι μαζί ένα σαββατοκύριακο το μήνα ή ακόμη και το δίμηνο! Μια πρόβα είναι αρκετή για να βγούμε ζωντανά, καθώς όπως προείπα, μελετάμε πολύ σε προσωπικό επίπεδο. Ηχογραφούμε ξεχωριστά και στέλνουμε μεταξύ μας τα μέρη μέσω ίντερνετ, και στο τέλος η μίξη γίνεται συνήθως στη Καβάλα.


Rockoverdose.gr: Ποια είναι τα σχέδιά σας από δω και μπρος;

Γ.Δ: Πολλά λάιβ για την προώθηση του άλμπουμ, ένα cd single με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό που θα αποκαλύπτει τον αρχικό ήχο της μπάντας που είναι πιο classic rock, και γρήγορα-γρήγορα το 2ο άλμπουμ μετά, γιατί έχουμε πολύ υλικό να δώσουμε στο κόσμο και πολύ όρεξη για μουσική…


Rockoverdose.gr: Καλή επιτυχία εύχομαι! Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Γ.Κ: Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη! Υποσχόμαστε πολλή και καλή μουσική στο μέλλον από τους Τhe Damnation Project και δυνατές live εμφανίσεις!

 

 

Για το Rockoverdose.gr: Στέλλα Τσολάκου

Comments