Συνέντευξη The Gathering στο Rock Overdose (Pt 1): “Δοκιμάσαμε πολλά νέα στοιχεία στο νέο άλμπουμ!”

 

Ο Ζήσης Πετκανάς και το Rock Overdose είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον ιδρυτή των The Gathering Hans Rutten για όλα. Απολαύστε την συζήτηση που αναλύεται σε 2 μέρη. Παρακάτω το 1ο μέρος:

 

Rockoverdose: Hans, καλώς ήλθες στο Rockoverdose.gr. Πως είσαι αυτές τις μέρες;

Hans: Είμαι καλά, ευχαριστώ.

Rockoverdose: Το Disclosure θα κυκλοφορήσει στις 12 Σεπτεμβρίου από την Psychonaut Records. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για αυτήν την ανερχόμενη κυκλοφορία;

Hans: Έχει σχεδόν τελειώσει. Τώρα μόλις κάναμε τη μείξη, και προχωράμε με το mastering, που είναι δύσκολη διαδικασία, να βάλεις τα πάντα στη θέση τους. Ευτυχώς έχει σχεδόν τελειώσει. Πάνω κάτω έχουμε δουλέψει δύο χρόνια στο δίσκο, και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό. Έχουμε δοκιμάσει πολλά πράγματα, αλλά παραμένει ο ήχος των Gathering. Νομίζω έχουμε εξελιχθεί, και είμαι πολύ ευτυχισμένος. Είχαμε αρκετές ιδέες γι' αυτόν τον δίσκο. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα album με περισσότερα epic τραγούδια, μεγαλύτερα σε διάρκεια, με δυναμική, και πολλές αλλαγές όπως κάναμε και στο παρελθόν, όχι όμως στο Home και στο The West Pole. Απλά έγινε. Είχαμε μερικές ιδέες, νομίζαμε θα ήταν ωραίο να συνδυάσουμε τα κομμάτια που είχαμε. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν πολύ ατμοσφαιρικό δίσκο. Το The West Pole είναι πιο rock φάση, έχει βέβαια μερικά ατμοσφαιρικά στοιχεία. Τώρα, είναι πολύ πιο ονειρικό. Δεν είναι τόσο αφηρημένο, γιατί έχει αρκετές ρυθμικές, αλλά είναι σαν dream rock! Έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τον όρο trip rock, είναι τέλειος γι' αυτό. Παραμένει The Gathering, το ακούς, αλλά δοκιμάσαμε πολλά νέα στοιχεία. Τα ακούς και στο τελευταίο single που κυκλοφορήσαμε, το Meltdown.

Rockoverdose: Ήθελα να σε ρωτήσω για το Meltdown, και αν τα υπόλοιπα τραγούδια διαρκούν τόσο όσο το Meltdown.

Hans: Έχουμε μερικά κομμάτια που είναι έξι-επτά λεπτά, και ένα άλλο πολύ μεγάλο που διαρκεί εννέα λεπτά, οπότε ναι, έχουμε πολλά μεγάλα τραγούδια. Έχουμε και αρκετά μικρά, αλλά κυρίως μεγάλα. Είναι απ' τα δυνατά σημεία των The Gathering. Βέβαια, κοιτάμε και το παρελθόν, και πολλοί γουστάρουν τα μεγάλα τραγούδια. Αυτό προσπαθήσαμε να καταφέρουμε σ' αυτόν τον δίσκο.

Rockoverdose: Να κάνεις όποιον ακούει τον δίσκο να ταξιδεύει. Και το ταξίδι δε γίνεται να κρατήσει λίγο!

Hans: Ακριβώς. Όπως και στο The West Pole, ήταν ίσως λίγο άγριο. Τα rock τραγούδια που και που, ήταν τότε της μόδας. Αλλά τώρα, είναι πιο ονειρικά. Είναι αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Από εκεί ξεκινάς όταν γράφεις τραγούδια. Είχαμε αρκετές ιδέες, και πιάσαμε τις ατμοσφαιρικές. Αλλά έχουμε ποικιλία στα τραγούδια. Υπάρχει και ένα κομμάτι που είναι αρκετά industrial, κάπως περίεργο, ένα πολύ αργό, κάπως doom, ένα πιο γρήγορο - όχι και χαρούμενο, αλλά θετικό. Υπάρχει και ένα βαρύ τέλος σε ένα τραγούδι - βέβαια, δε μπορώ να συζητήσω παραπάνω για όλα αυτά, αλλά έχει και εκπλήξεις για τον ακροατή. Έχει πολλή ποικιλία αυτός ο δίσκος. Νομίζω είναι καλός, με οργανικούς και ηλεκτρονικούς ήχους. Δουλέψαμε πιο πολύ τον ηλεκτρονικό ήχο, όπως με το Souvenirs, και λίγο με το Home. Σα να γυρίσαμε λίγο πίσω, συμβαίνει.

Rockoverdose: Αυτήν την εντύπωση είχα όσο άκουγα το Meltdown, το ηλεκτρονικό στοιχείο. Αυτό το τραγούδι μας δίνει μια γεύση όλου του δίσκου; Μας ανέφερες πριν ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία  τραγουδιών, σωστά;

Hans:  Ναι, είναι όλα πολύ ατμοσφαιρικά νομίζω, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Έχουμε επίσης ένα πολύ μικρό, πολύ όμορφο δίλεπτο τραγουδάκι. Είναι αρκετά διαφορετικό. Τι άλλο να πω; Πρέπει να το ακούσεις, είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό. Βέβαια, πάντα είσαι περήφανος για τη νέα σου κυκλοφορία. Τώρα μπορείς να ακούσεις δύο τραγούδια. Έχουμε κυκλοφορήσει το Heroes for Ghosts και το Meltdown ως singles, οπότε σου ανοίγουν την όρεξη για το νέο δίσκο.

Rockoverdose: Για να πάρουμε μια πρώτη ιδέα.

Hans: Μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν.

Rockoverdose: Από το Band Camp?

Hans: Ναι, Band Camp.

Rockoverdose: Γιατί επιλέξατε να χαρίσετε αυτά τα τραγούδια στο κοινό σας τόσο πολύ πριν την επίσημη κυκλοφορία;

Hans: Νιώθαμε λες και πάντα είχαν σχέση τα λεφτά. Αυτή τη φορά, δεν το θέλαμε αυτό. Σαφώς και μπορείς να το βάλεις στο iTunes και να ζητήσεις €1, αλλά είναι κάτι σαν promo, και απλά το δίνεις. Εάν σου αρέσει, μπορείς πάντα να αγοράσεις τον δίσκο.

Rockoverdose: Και να υποστηρίξεις τη μπάντα.

Hans: Ναι, δεν παίζουν πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί Gathering. Οπότε, γιατί να μην το δώσουμε μόνοι μας, για να μπορούν να το ανταλλάσσουν όλοι, να το δούνε στο YouTube και να το μοιράζουν στο Facebook. Και γιατί να μην το δώσεις, όχι μόνο ως streaming, αλλά και σαν download, για να το παίζουν όλοι στα mp3 player τους, και να το πάρουν μαζί; Ελπίζουμε πως θα γίνουμε όλοι φίλοι μ' αυτό το τραγούδι, και θα αγοράσουν όλοι τον δίσκο, αν είναι ψηφιακός, ή βινύλιο, ή CD, δεν έχει σημασία, και ελπίζουμε πως όλοι θα υποστηρίξουν τη μπάντα.

Rockoverdose: Εγώ θα το κάνω! Λοιπόν, ποιος κανονίζει τους στίχους στο νέο δίσκο;

Hans: Η Silje [Wergeland] έγραψε όλους τους στίχους, εκτός από το Meltdown, που το έγραψε ο Frank [Boeijen] μαζί της. Ο Frank τραγουδάει στο κομμάτι επίσης. Όλα τα άλλα τραγούδια τα έγραψε η Silje. Μουσικά, είναι ο Frank και ο Rene [Rutten]. Τα πάντα γράφονται από τον Frank και τον Rene, ή ξεχωριστά ή μαζί.

Rockoverdose: Πολύ ωραία. Και η ιστορία στους στίχους; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός με το οποίο το συνδέεις;

Hans: Είναι πάρα πολύ προσωπικό. Οι στίχοι είναι πολύ προσωπικοί, και είναι δύσκολο να συζητήσω γι' αυτό, γιατί αν τους διαβάσεις, θα βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα. Είναι πάντοτε πολύ καλό ο ακροατής να αποφασίσει για τα λόγια, καλύτερο απ' το να τα εξηγεί ο καλλιτέχνης. Έχει να κάνει με το να βγάλεις κάτι θετικό από κάτι αρνητικό, αν έχει γίνει κάτι αρνητικό στο παρελθόν, προσπαθείς να το κάνεις κάτι θετικό. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε με το να κυκλοφορούμε τραγούδια, να κάνουμε τέχνη το παρελθόν. Και πάλι, είναι ο πιο προσωπικός μας δίσκος, ειδικότερα τα λόγια, αλλά και μουσικά. Είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε μόνοι μας μουσικά. Οι στίχοι είναι πολύ κοντά στη Silje. Είναι και λίγο πιο ευθύς, δεν είναι οι στίχοι στο τρίτο πρόσωπο. Σαφώς και κοιτάμε πίσω στο τι έγινε, είναι και αυτοκαθαρτικό, κάθαρση της ζωής. Θέλαμε με αυτόν τον δίσκο να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό ντοκουμέντο. Δεν είναι μαθηματικό, όπως το πώς να μετρήσεις έναν πλανήτη.

Rockoverdose: Δεν είναι concept;

Hans:  Όχι. Το μόνο concept είναι ότι είναι προσωπικό και ευθύ, και είναι πάντρεμα ηλεκτρονικών και οργανικών στοιχείων. Όχι, δεν είναι concept.

Rockoverdose: Και το εξώφυλλο του νέου δίσκου;

Hans: Υπάρχει ένας Χιλιανός καλλιτέχνης, ο Carlos [Vergara Rivera]. Έφτιαξε κάτι πολύ ωραίες εικόνες της Marjolein [Kooijman] και της Silje, μας τα έστειλε, και έχει μια τεχνική, φτιάχνει στάμπες από ξύλο, βάζει μελάνι, και φτιάχνει τέχνη από αυτό. Τα εκτυπώνει στην ουσία. Μας άρεσε πάρα πολύ η δουλειά του, και ήρθαμε σε επικοινωνία και λατρέψαμε την δουλειά του που μοιάζει πολύ με το εξώφυλλο του δίσκου μας τώρα. Νομίζουμε πως κόλλησε εκπληκτικά με τη μουσική.

Rockoverdose: Είναι πολύ ταξιδιάρικο.

Hans:  Είναι! Είναι κλασικό The Gathering, μας δίνει πολλή έμπνευση επίσης, γιατί γνωρίζαμε για το εξώφυλλο για κάνα δίμηνο, και μας βοήθησε πολύ να ολοκληρώσουμε τον δίσκο, οπότε λειτούργησε διπλά. Είναι καταπληκτικός τύπος, πολύ καλός, και μας βοήθησε με τον καλύτερο τρόπο.

Rockoverdose: Πάμε πίσω στις πρώτες σας μέρες, το 1989, όταν πρωτοξεκινήσατε τη μπάντα. Περιμένατε τόση επιτυχία και εξέλιξη της μπάντας;

Hans: Σίγουρα όχι την επιτυχία, αλλά ήταν κάτι πολύ όμορφο σίγουρα. Δεν ήξερα πόσο θα κρατούσε, και δεν ήξερα εάν θα πετυχαίναμε, δεν είχε και πολλή σημασία.

Rockoverdose: Το πώς ακούγεται η μουσική;

Hans: Ναι, είχαμε υπόψη μας ότι η μουσική θα μπορούσε να εξελιχτεί, έτσι και έγινε. Γι' αυτό επιλέξαμε το όνομα The Gathering, και όχι κάποιο κλασικό μεταλλάδικο όνομα. Πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι θα μπορούσε να κρατήσει, αλλά όχι και για 25 χρόνια! Δεν το σκέφτεσαι και ποτέ αυτό, απλά ξεκινάς μπάντα και βγάζεις ένα ωραίο demo, και άντε να κάνεις μια συναυλία, από εκεί ξεκινάς. Έτσι και κάναμε!

Rockoverdose: Άρα είστε και πολύ περήφανοι γι' αυτό.

Hans: Σαφώς και είμαστε περήφανοι. Κάναμε πολύ δρόμο, καταφέραμε πολλά, βγάλαμε 10 δίσκους, έχουμε δει όλον τον κόσμο, και είχαμε επιτυχία. Νομίζω βγάλαμε πολύ καλά album, και είμαι περήφανος για το τι έχουμε καταφέρει μαζί.

Rockoverdose: Και έχετε επίσης ένα λαμπρό μέλλον.

Hans: Ναι, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μετά από αυτό, αλλά σίγουρα θα κάνουμε και ένα διάλειμμα. Θα κάνουμε περιοδεία για τον δίσκο, και μετά κάποιο διάλειμμα.

Rockoverdose: Θα είναι μεγάλο διάλειμμα, κάνα-δυο χρόνια; Πως βλέπεις το μέλλον;

Hans: Ίσως και πιο πολύ, μπορεί και τρία χρόνια. Εξαρτάται από μερικά πράγματα.

Rockoverdose: Πρέπει να ξεκουραστείτε.

Hans: Ναι, όχι ότι είμαστε κουρασμένοι, αλλά ίσως είναι σωστό γιατί πάντα βγάζουμε δίσκους, κάθε δύο-τρία χρόνια, βγάζουμε και νέο δίσκο. Ίσως είναι σωστό για έναν ή δύο χρόνια να μην κάνουμε τίποτα με τους Gathering, για να ξεκινήσουμε απ' την αρχή. Ποτέ δεν ξεκινάμε πάλι απ' την αρχή, πάντα κάνουμε περιοδείες και άντε να ξεκουραστούμε για ένα δίμηνο, και μετά το ξεκινάμε πάλι. Ίσως θα ήταν καλό να ανανεωθούμε λίγο. Δεν είναι ότι έχουμε βγάλει δύσκολο δίσκο ή ότι δυσκολευτήκαμε να γράψουμε τραγούδια, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία, γιατί μπαίνεις στη ρότα της ηχογράφησης-κυκλοφορίας-περιοδείας, και μετά γράφεις ξανά τραγούδια. Νομίζω πως είναι καλό να κάνεις κάποιο διάλειμμα, αλλά μην ανησυχείτε, δε θα κάνουμε τόσο μεγάλο! Άλλες μπάντες βγάζουν δίσκους μετά από επτά-οχτώ χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Rockoverdose: Φαντάζομαι πως ήδη έχετε πολλές ιδέες για τον επόμενο δίσκο.

Hans:  Ναι, ίσως.

Rockoverdose: Έχετε τρία χρόνια τώρα με την νέα τραγουδίστρια. Ποια η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της φωνής της Silje και της Anneke; Σου λείπει κάτι από την εποχή που είχατε την Anneke στα φωνητικά;

Hans:  Ναι, σαφώς και μου λείπει σα φίλη, γιατί δεν επικοινωνούμε πια. Αλλά έτσι πάνε τα πράγματα. Δε μου λείπει το να φτιάχνουμε μουσική μαζί, γιατί νομίζω η δημιουργία της μουσικής μας με την Silje είναι εξίσου διασκεδαστικό και δημιουργικό. Νομίζω πως η Silje κάνει καταπληκτική δουλειά, και έχουμε τελειώσει με την Anneke, και η Anneke τέλειωσε και με εμάς. Αυτό είναι σίγουρο. Οπότε όχι, δε μου λείπει κάτι. Απλά έγινε. Για να είμαι ειλικρινής, δεν κοιτάω και πίσω.

Rockoverdose: Κοιτάς μπροστά.

Hans: Ήταν μεγάλο το διάστημα, και πολλές φορές πονεμένο, και απλά έγινε. Δεν θέλω να το ξεχάσω, θα ήταν πολύ εξαναγκασμένο. Απλά κοιτάμε μπροστά, και έχουμε τη Silje τώρα, και βγάλαμε δεύτερο δίσκο, και θα κάνουμε και τρίτο μαζί της. Προχωράμε.

Rockoverdose: Και η σχέση σας με την Anneke;  Είστε ακόμη σε επικοινωνία;

Hans: Όχι, κανείς δεν επικοινωνεί μαζί της πια. Κάνει τα δικά της, και κάνει πολλά, αυτά διαβάζω. Παίζει πολύ, και νομίζω είναι πολύ χαρούμενη με αυτό που κάνει, και της κάνει καλό, χαίρομαι που βρήκε τον δικό της τρόπο να φτιάχνει μουσική.

Rockoverdose: Όλοι έχουμε διαφορές όταν φτιάχνουμε μουσική. Αλλά είναι λυπηρό που δε μιλάτε καν.

Hans: Ναι, πάντα είναι, αλλά έτσι είναι η ζωή. Είναι σαν τις παλιές σχέσεις. Προχωράς, κάνεις παιδιά, έχεις πολυάσχολη ζωή. Δεν λειτουργεί έτσι. Ίσως επικοινωνήσουμε ξανά στο μέλλον, ποτέ δεν ξέρεις.

 

Συνέχεια της συνέντευξης εδώ: Συνέντευξη The Gathering στο Rock Overdose (Pt 2)


Απομαγνητοφώνηση,

Για το RockOverdose: Βίκυ Δεναξά

Comments