Συνέντευξη Yossi Sassi (ORPHANED LAND) στο Rock Overdose: Δουλεύουμε στο νέο δίσκο

Το Rock Overdose και η Vivi Jd είχαν την ευκαιρία να μιλήσουνε με ένα από τα υρδυτικά μέλη των Ισραηλινών progressive folk metallers ORPHANED LAND, τον Yossi Sassi, για τα τελευταία νέα της μπάντας, αλλά και τη προσωπική του δουλειά που κυκλοφόρησε πριν από 2 περίπου μήνες...

 

Rockoverdose.gr: Πρώτα απ’ όλα, πες μου πως σκέφτηκες να δημιουργήσεις τους Orphaned Land ως συνδυασμός progressive και παραδοσιακής μουσικής; Σκέφτηκες ποτέ πως θα ήταν ρίσκο;

Yossi: Όταν ξεκίνησα τους Orphaned Land πριν από 20 χρόνια με τους άλλους στο συγκρότημα, δεν πίστευα ποτέ πως αυτό που γράφω ή παίζω ήταν κάτι περίεργο ή ”ρίσκο”. Σαν καλλιτέχνης, δε χρειάζεται να σκέφτεσαι έτσι. Ακόμα συνεχίζω να ακολουθώ την καρδιά μου, και να μην πέφτω σε ”ταμπέλες”, απλά κάνω αυτό που γουστάρω, να γράφω και να παίζω.

 

Rockoverdose.gr: Τι γίνεται με τους Orphaned Land σήμερα; Με τι ασχολείστε;

Yossi: Δουλεύουμε έναν νέο δίσκο, επιτέλους αφού κατάφερα να ξεκουραστώ μετά από την κυκλοφορία του solo album μου, το "Melting Clocks". Η περισσότερη σύνθεση έχει ολοκληρωθεί, και προχωράμε με τους φίλους μου στο να συνθέσουμε τα τραγούδια ακόμα περισσότερο. Μετά, τον Οκτώβρη – Νοέμβρη, θα κάνω περιοδεία με τον Marty Friedman στην Ευρώπη, και πιθανόν στην Αμερική και στον Καναδά, με το solo album μου.

Rockoverdose.gr: Είχες αρκετά live τελευταία. Πες μας για τα επόμενά σου βήματα, και εάν υπάρχει περίπτωση να σε δούμε και στην Ελλάδα!

Yossi: Μακάρι! Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή μου περιοδεία περιλαμβάνει μόνο την ανατολική και τη δυτική Ευρώπη και την Αγγλία. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα live μου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα πολύ να ξανάρθω!

 

Rockoverdose.gr: Ξέρω πως έχεις πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Πες μας τη γνώμη σου για την Ελλάδα γενικά.

Yossi: Η Ελλάδα είναι απ’ τα αγαπημένα μου μέρη, γιατί είναι τόσο κοντά στο Ισραήλ στην νοοτροπία, όπως και στο φαγητό, ομοιότητες στην κουλτούρα, και άλλα. Λατρεύω το μπουζούκι, είναι από τα αγαπημένα μου όργανα. Λατρεύω την κουλτούρα, και σέβομαι πολύ τις γενιές που έχτισαν αυτήν την πανέμορφη ιστορία. Και είμαι και λίγο Έλληνας! Ναι, είμαι κατά ένα τέταρτο Έλληνας.

 

Rockoverdose.gr: Έχεις κάτι που μπορείς να μοιραστείς μαζί μας για νέο δίσκο;

Yossi: Για το νέο δίσκο Orphaned Land, θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να μπορέσω να μοιραστώ κάτι, αλλά οι συνθέσεις μέχρι στιγμής ακούγονται τέλειες.

Rockoverdose.gr: Πες μας και για το προσωπικό σου project.

Yossi: Το solo album μου έχει βγει εδώ και δυο μήνες, ονομάζεται "Melting Clocks", και είναι concept album, είναι μεγάλη επένδυση σε ήχο και μουσικότητα. Εμφανίζεται και ο Marty Friedman και κάποιοι άλλοι πολύ ταλαντούχοι μουσικοί, και έχει πιάνο, και φλάουτα Ney και Kawala, και γυναικεία φωνητικά και μπουζούκι και πολύ δυνατά ηλεκτρικά riffs. Θα τα βρείτε όλα αυτά σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι.

 

Rockoverdose.gr: Υπάρχουν νέοι δίσκοι που ακούς πολύ τελευταία;

Yossi: Ακούω πολύ την μουσική των μαθητών μου τελευταία. Κάνω διαλέξεις σε κολέγιο εδώ στο Ισραήλ, και με έχουν αφήσει άναυδο τα ταλέντα τους. Επίσης, ήμουν παραγωγός μιας μπάντας, της ”Oceanic”, που έχει πολύ διαφορετικό rock ήχο με metal ύφος. Μου αρέσει να το ακούω τελευταία.

 

Rockoverdose.gr: Γιατί προτιμάς κυρίως τα concept albums;

Yossi: Προτιμώ τα concept albums και στους Orphaned Land και σαν solo artist γιατί δίνουν πιο ευρύ νόημα στη μουσική εμπειρία. Στο "Melting Clocks" δώσαμε μεγάλη έμφαση στο artwork, με την πολύ ταλαντούχα Dina Bova που δημιούργησε καταπληκτικές φωτογραφίες και σχέδια που ταίριαζαν με το concept, βγήκε καταπληκτικό – νιώθεις την μουσική μέσα από τον σχεδιασμό και καταλαβαίνεις την τέχνη μέσα από τα τραγούδια.

 

Rockoverdose.gr: Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Yossi: Να είστε σίγουροι πως δε θα επαναπαύομαι! Σοβαρά, έχω να μπω στο studio με μπάντες όπου είμαι παραγωγός, θα κάνω εμφανίσεις με τους Orphaned Land και περιοδεία για το solo album μου, το "Melting Clocks" με τον Marty Friedman και τον Kiko Louriro από τους "Angra". Πρόσφατα έπαιξα κιθάρα για ένα πολύ ωραίο project στο Κουβέιτ, δίνω διαλέξεις για παραγωγή και σύνθεση σε μουσικά κολέγια, και πολλά άλλα – οπότε ναι, γίνονται πολύ ωραία πράγματα!

Rockoverdose.gr: Τι γίνεται με τη metal σκηνή εκεί; Έχω ακούσει αρκετές μπάντες τα τελευταία χρόνια.

Yossi: Έχουμε καταπληκτικές μπάντες που δουλεύουν υλικό και κάνουν συναυλίες εδώ. Μακάρι να είχες την ευκαιρία να τους δεις ζωντανά! Από hard rock μέχρι και grindcore, θα τα βρεις όλα στη metal σκηνή του Ισραήλ!

 

Rockoverdose.gr: Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον κόσμο, τι θα ήταν;

Yossi: Ήδη το κάνω. Σαν “συντελεστής αλλαγής”, προσπαθώ να φτιάξω γέφυρες μεταξύ ανθρώπων χρησιμοποιώντας τη μουσική ως παγκόσμια γλώσσα, για γεφυρώσω διαφορετικές απόψεις και πιστεύω. Θεωρώ πως με την ανοχή και με την παιδεία θα καταλάβουμε πως όλα είναι όμοια, όπου και αν γεννήθηκες, και όπως και αν μεγάλωσες.

Γεια μας!

 

Μετάφραση: Βίκυ Δεναξά

 

Comments