Σωτήρης Καστάνης (ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ): “Το Heavy Metal με έκανε να μπω στη μουσική.”

Το Rock Overdose έχει τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενεί  έναν από τους πιο ταλαντούχους κιθαρίστες της Ελληνικής σκηνής, τον Σωτήρη ΚαστάνηΈναν μουσικό συνθέτη που έχει προλάβει μέχρι τώρα να κάνει πολλά πράγματα στη μουσική του πορεία (Λευκή Συμφωνία - Ένοχο Λα - Νατάσσα Μποφίλιου), πράγματα που άλλοι μουσικοί θα έπρεπε να ξοδέψουν δυο και τρεις καριέρες για να τα φτάσουν.
Έναν μουσικό που παρόλα αυτά που έχει καταφέρει, παραμένει σεμνός αλλά με όρεξη έφηβου, σε ότι αφορά στο παρόν του αλλά και στις μελλοντικές του δραστηριότητες.
Με αφορμή τη πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Πορτοκαλί”, είχαμε μια πολύ ζεστή κουβέντα μαζί του.
Προσωπικά ακούγοντας τα τραγούδια του δίσκου “Πορτοκαλί”, ήρθαν στα αυτιά μου ατμοσφαιρικά fusion παιξίματα, ανακατεμένα με αγγίγματα από jazz αλλά και πινελιές από Χατζιδάκι.
Ας αρχίσουμε λοιπόν…
Rock Overdose: Γεια σου Σωτήρη. Καλωσόρισες στο Rock Overdose.Oλα καλά ;
Σ.Kαστάνης: Τα περισσότερα ναι ευτυχώς!
Rock Overdose: Σωτήρη πες μας δυο λόγια για εσένα. Πότε και που γεννήθηκες;
Σ.Καστάνης: Αθήνα… Μάρτιος του 1973… το κλάμα ενός μωρού που αντικρίζει για πρώτη φορά τον μάταιο τούτο κόσμο… Ναι! Αυτός είμαι εγώ!
Rock Overdose: Πότε ανακάλυψες την κιθάρα σαν όργανο, και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς σοβαρά με αυτήν;
Σ.Καστάνης: Την κιθάρα την ανακάλυψα γύρω στα 14 μου χρόνια. Λίγο αργότερα, με τις πρώτες εφηβικές μπάντες, η επιθυμία να κάνω κάτι με τη μουσική δυνάμωνε, αλλά σοβαρά, και μιλάω για σπουδές, το έκανα αρκετά χρόνια μετά.
Rock Overdose: Μπορείς να μας πεις κάτι για τις μουσικές σου επιρροές, πρώτα σαν ακροατής και μετά σαν συνθέτης;
Σ.Καστάνης: Δεν ξέρω αν μπορώ να διαχωρίσω τον ακροατή από το συνθέτη. Πράγματα που με γοητεύουν όταν τα ακούω, σίγουρα με επηρεάζουν και προσπαθώ να εντάξω στοιχεία τους στις μουσικές που γράφω. Τώρα ως προς είδη, υπάρχουν τόσες πολλές και καλές μουσικές (και το αντίθετο βέβαια!), που δεν μου επιτρέπουν να περιοριστώ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος.
Rock Overdose: Ποιους κιθαριστές έχεις σαν πρότυπα, και κατά πόσο αυτοί επηρέασαν το παίξιμο σου στη κιθάρα ;
Σ.Καστάνης: Να μια ερώτηση που πάντα δυσκολεύομαι να απαντήσω. Κατά περιόδους «κόλλαγα» με κάποιον κιθαρίστα αλλά ποτέ για πολύ. Ίσως να φταίει και το ότι στα τραγούδια που άκουγα (μιλάω για την pop-rock μουσική γενικότερα) έδινα σημασία σε όλο το μουσικό σύνολο και όχι μόνο στα κιθαριστικά μέρη. Στην προσωπική μου δουλειά μπορώ να πω ότι ο κιθαρίστας που αναγνωρίζω στα solos μου είναι ο David Gilmour, πράγμα που πρέπει μάλλον να με απασχολήσει γιατί ποτέ δεν άκουγα φανατικά Pink Floyd!
Rock Overdose: Το 1994 το συγκρότημα Λευκή Συμφωνία σε επέλεξε  για κιθαρίστα του. Ποια είναι η ιστορία πίσω από όλο αυτό;(Eίναι ο ψηλόλιγνος κιθαρίστας με τα μακριά μαύρα μαλλιά στο video clip ‘Κάθε στιγμή’).
Σ.Καστάνης: Υπάρχουν στιγμές στην καλλιτεχνική σου πορεία ζωή που συλλαμβάνεις τον εαυτό σου κολλημένο σε μια στάσιμη κατάσταση. Σε μια τέτοια στιγμή με βρήκε το τηλεφώνημα μιας φίλης για να μου πει για την αγγελία που διάβασε στο περιοδικό «Ποπ και Ροκ» στην οποία η Λευκή Συμφωνία ζητούσε δεύτερο κιθαρίστα. Αφού επικοινώνησα λοιπόν βρέθηκα μετά από λίγο καιρό στο στούντιο των παιδιών για μια οντισιόν, όπως λέγεται η διαδικασία. Μετά από δύο φορές που παίξαμε κάποια κομμάτια από τον ομότιτλο δίσκο τους που μόλις είχε κυκλοφορήσει γυρίζει προς εμένα ο Διογένης (Χατζηστεφανίδης) που έπαιζε μπάσο με μια ειλικρινή χαρά στο βλέμμα και μου λέει. «Φίλε πολύ γούσταρα. Εμένα μ’ αρέσεις…». Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή!
Rock Overdose: Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφορήσατε μαζί τον δίσκο με τίτλο “Χρώματα”. Τι θυμάσαι από εκείνη σας τη δουλειά;
Σ.Καστάνης: Θυμάμαι ακόμα και τώρα που έχουν περάσει πολλά χρόνια πολύ έντονα όλη τη διαδικασία. Λογικό ίσως, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με τη δισκογραφία και όλη την επαγγελματική δουλειά που συνακολουθεί. Αυτό που αξίζει ίσως να αναφέρω γιατί θα μακρηγορήσω είναι ο «τοίχος» από ενισχυτές που είχαμε στο στούντιο όταν γράφαμε και οι τόσες κιθάρες που είχαν μαζευτεί εκεί για τον ίδιο λόγο!

Rock Overdose: Θυμάσαι κάποιες μεγάλες συναυλίες όπου εμφανιστήκατε σαν Λευκή Συμφωνία; Εσύ πρέπει να μπήκες στη μπάντα μετά από το live της με τους Metallica και τους The Cult, έτσι δεν είναι;
Σ.Καστάνης: Η αλήθεια είναι ότι τόσο μεγάλη συναυλία δεν έγινε από όταν μπήκα εγώ ρε γ@μώτο!  Έγιναν βέβαια άλλες πολλές. Δύο που θυμάμαι είναι κι οι δύο στη Θεσσαλονίκη. Η μία με Τρύπες και Ziggy Was στο Ιβανώφειο νομίζω. Και η άλλη σε μια διοργάνωση που είχε επιμεληθεί ο Κανάκης που έκανε τότε το «Κομφούζιο», αν θυμάμαι καλά το όνομα της εκπομπής και είχε μεταδοθεί και τηλεοπτικά και νομίζω υπάρχουν αποσπάσματα και στο youtube.
Rock Overdose: Αργότερα βρέθηκες  να είσαι μέλος της μπάντας Ένοχο Λα, όπου το 1998 κυκλοφορήσατε τον ομώνυμο δίσκο σας . Πες μας δυο λόγια για αυτό.
Σ.Καστάνης: Το Ένοχο Λα ήταν ένα σχήμα το οποίο πηρά αρκετά στις πλάτες μου θα έλεγα και μιλάω κυρίως για την ενορχήστρωση μιας και η πολύ καλές συνθέσεις και οι στίχοι υπήρχαν. Νομίζω ότι φτιάξαμε ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα το οποίο έκανε σχετική εντύπωση για όσους το πρόσεξαν την εποχή που κυκλοφόρησε.
Rock Overdose: Από τότε μέχρι και σήμερα έχεις συνεργαστεί με πολλά μουσικά σχήματα και γνωστούς τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για αυτό;
Σ.Καστάνης: Από την στιγμή που αποφασίζεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική η πορεία σου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα περιλαμβάνει και συνεργασίες με γνωστά ονόματα και μουσικά σχήματα. Μέσα από τα χρόνια και τις συμμετοχές λοιπόν είχα την τύχη να γνωρίσω και κυρίως να συνυπάρξω στη σκηνή με πολλούς καταπληκτικούς μουσικούς και νομίζω ότι αυτό καλλιτεχνικά είναι μεγάλο κέρδος.
Rock Overdose: Από το 2010 συμμετέχεις στο μόνιμο σχήμα της Νατάσσας Μποφίλιου. Πες μας για αυτή σου την εμπειρία.
Σ.Καστάνης: Με τη Νατάσσα και την μπάντα υπάρχει κατ αρχάς μια πολύ καλή συνεργασία, η οποία πλέον αποτελεί  μια φιλική σχέση και συνύπαρξη. Με δεδομένο ότι παίζω αυτή τη στιγμή με μια καλλιτέχνη που ανήκει στη σφαίρα των πιο δημοφιλών και αγαπητών πανελλαδικά, στα πλαίσια της εμπειρίας θα έβαζα τις εμφανίσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Rock Overdose: Εάν δεν κάνω λάθος διδάσκεις κιθάρα και θεωρητικά στο  Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έτσι δεν είναι;
Σ.Καστάνης: Ακριβώς! Έχω και την ιδιότητα του καθηγητή και συνεργάζομαι αρκετά χρόνια με το συγκεκριμένο ωδείο αν και αρκετές φορές αισθάνομαι πιο πολύ ως συμμαθητής με τα παιδιά στα οποία διδάσκω.
Rock Overdose: Σε ότι αφορά στη προσωπική σου σχέση με τη μουσική, πως την αντιμετωπίζεις ;
Σ.Καστάνης: Για μένα η μουσική είναι μια δημιουργική διέξοδος. Ένα μέρος που μπορείς να καταφύγεις για να ξεδώσεις να εκτονωθείς, να πεις τον πόνο σου που λέμε! Αλλά επίσης κι ένας τρόπος να δηλώσεις πράγματα, να μιλήσεις χωρίς να χρησιμοποιείς λόγια. Και φυσικά όπως και σε πολύ κόσμο που βρίσκεται στη θέση του ακροατή, η μουσική λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και για τον δημιουργό της.
Rock Overdose: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Πορτοκαλί”. Θέλεις να μας πεις κάποια πράγματα για αυτήν;
Σ.Καστάνης: Ναι επιτέλους έβγαλα το πρώτο μου cd το οποίο μπορείτε να το ακούσετε εδώ www.sotiriskastanis.com. Είναι μια δική μου παραγωγή που κυκλοφόρησε από την Treck-Protasis και είναι κυρίως μια ορχηστρική δουλειά στην οποία διαφορετικά στυλ και ηχοχρώματα πλαισιώνουν το κυρίως όργανο που είναι η κιθάρα. Οι συνθέσεις είναι δικές μου και οι στίχοι στο ένα από τα δύο τραγούδια του cd είναι της Μεταξίας Δρογώση. Ηχογραφήθηκε στο Subway studio με τον Γιάννη Παξεβάνη και μέρος της στο home studio μου. Συμμετείχαν επίσης φίλοι μουσικοί, αρκετοί ,(αναφέρονται όλοι στο εσώφυλλο του cd μου) τους οποίους ευχαριστώ για άλλη μια φορά!

Rock Overdose: Εκτός από τον προσωπικό σου δίσκο έχεις κάποια άλλα σχέδια; Ετοιμάζεις κάτι άλλο καινούργιο αυτόν τον καιρό;
Σ.Καστάνης: Πέρα από κάποια live ακόμα που ίσως γίνουν μέσα στο χειμώνα για το “Πορτοκαλί”, γράφω μουσική για κάποιες θεατρικές παραστάσεις. Επίσης έχω ξεκινήσει ήδη την ετοιμασία του επόμενου cd το οποίο δουλεύω με μεγάλη όρεξη!
Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για τη Metal μουσική; (πονηρή ερώτηση γιατί πολλοί αναγνώστες του Rock Overdose ακούν metal φανατικά).
Σ.Καστάνης: Η καλύτερη! (πονηρή απάντηση για τους πολλούς αναγνώστες!). Το Heavy Metal με έκανε να μπω στη μουσική. Πράγμα που ισχύει για μεγάλη μερίδα Ελλήνων μουσικών. Και έχω ακούσει τόσο πολύ κάποιες φορές με παρομοιάζω με τον Οβελίξ που δεν έχει ανάγκη το μαγικό φίλτρο μιας και είχε ποτιστεί όταν ήταν μικρός! Στη δική μου περίπτωση μεταφράζεται στο ότι νοιώθω ότι «έχω» τόσο καλά αυτό το είδος,  που έχω στραφεί πλέον σε άλλα. 
Rock Overdose: Αρκετοί φίλοι της κιθάρας θα ήθελαν να μάθουν με τι όργανα παίζεις στο studio αλλά και στα live όπου εμφανίζεσαι.
Σ.Καστάνης: Έχω πλέον μια καλή συλλογή από κιθάρες (μπορεί και να γίνει καλύτερη βέβαια!) η οποία περιλαμβάνει τις κλασικού τύπου κιθάρες (strat, tele, Les Paul) και κάποιους classic ενισχυτές (Vox, Marshall,Fender) καθώς και αρκετά πετάλια. Το καλοκαίρι στην περιοδεία που είχαμε με την Μποφίλιου έπαιξα με μια Godix LGX-SA η οποία αποδείχτηκε φοβερή κιθάρα με παχύ ήχο τόσο στο ηλεκτρικό όσο και στο ηλεκτροακουστικό κομμάτι (έχει και piezo system). Επίσης ένα setup που μου αρέσει να παίζω τελευταία είναι με δύο ενισχυτές stereo. Τέλος, μια από τις αγαπημένες της συλλογής  είναι μια James Trusard steelcaster.
Rock Overdose: Έχεις να πεις κάτι σε όλους τους φίλους του περιοδικού που θα διαβάσουν αυτή εδώ τη συνέντευξη;
Σ.Καστάνης: Να έχετε τα αυτιά σας και τα μυαλά σας ανοιχτά!
Rock Overdose: Σωτήρη σε ευχαριστούμε για το χρόνο που διέθεσες για αυτή τη συνέντευξη.
Σ.Καστάνης: Εγώ σας ευχαριστώ!

Για το Rock Overdose,
Παύλος Γιαννακόπουλος

 

 

 

Comments