Τέρρυ Νίκας (SCAR OF THE SUN) στο Rock Overdose:’ Καλούμε τον κόσμο στο live μας στο An Club την 1η Απριλίου’

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας ήρθαν σε επαφή με τον τραγουδιστή των Scar Of The Sun, Τέρρυ Νίκα, ο οποίος λεπτομερώς τους εξήγησε ότι αφορά στο συγκρότημα, και προσκάλεσε τον κόσμο στη συναυλία, η οποία σημαίνει πολλά για το συγκρότημα'.

 

 

 

Rock Overdose: Αρχικά θα ήθελα να μάθω για ποιο λόγο αργήσατε τόσο μεταξύ των δύο άλμπουμ, σας πήρε ακριβώς 5 χρόνια μέχρι να βγάλετε το ''In Flood''. Τι μεσολάβησε και πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του;

 

Τέρρυ Νίκας: Το “In Flood” ήταν έτοιμο από το 2013 και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014, αλλά εκείνη την εποχή ήμασταν σε συζητήσεις με κάποιες μεγαλύτερες εταιρίες, όπου και φτάσαμε πάρα πολύ κοντά να υπογράψουμε με μια, αλλά τελικά δεν έγινε δυστυχώς.

 

Όλη αυτή η διαδικασία πήρε αρκετό χρόνο και εμείς επιλέξαμε να περιμένουμε, πράγμα που κοιτάζοντάς το τώρα το θεωρώ κάπως λανθασμένο. Βέβαια, όλες αυτές οι επαφές μας βοήθησαν σε διάφορους τομείς, αλλά τελικά αυτό που μένει -και λογικά- σε όλους, είναι η καθυστέρηση.

Rock Overdose: Ποια είναι για σένα τα κυριότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το ''In Flood'' ήταν ένα βήμα μπροστά για το συγκρότημα και σε τι θα έπρεπε να εστιάσει ο μέσος ακροατής περισσότερο;

 

Τέρρυ Νίκας: Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στο “In Flood” με το “A Series...”. Στο “A Series” η μπάντα είχε σαν βάση το ατμοσφαιρικό metal, ενώ τώρα υπάρχει πολύ περισσότερο riffing, πράγμα που αυτόματα σε απομακρύνει από εκεί. Αυτά που ακούγαμε την εποχή που το συνθέταμε ήταν πιο πολύ Αμερικάνικα συγκροτήματα, απο Killswitch Engage και Trivium, μέχρι 30 Seconds To Mars και Paramore, με ολίγη από Σουηδικές μπάντες όπως In Flames και Soilwork.

 

To “In Flood” λοιπόν βρίσκεται εκεί, είναι γενικά πιο μοντέρνο mainstream metal, πολύ περισσότερο κιθαριστικό, λιγότερο ηλεκτρονικό και με φωνητικά αυτού του στύλ συγκροτημάτων που ανέφερα πιο πάνω. Γενικά είναι ένα σαφώς πιο heavy άλμπουμ από το ντεμπούτο μας.

 

 

Rock Overdose: Για δεύτερη φορά, συνεργαστήκατε με έναν άνθρωπο που αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πλέον αγαπημένους μου παραγωγούς, τον Rhys Fulber. Πως έχει κυλήσει η συνεργασία μαζί του και πόσο σας έχει βοηθήσει με τυχόν υποδείξεις και την αδιαμφισβήτητη εμπειρία του;

 

Τέρρυ Νίκας: O Rhys μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ με την όλη αντιμετώπιση της μουσικής μας. Έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα, ειδικά στον τομέα της ενορχήστρωσης, αλλά και στην χρήση synthesizers, στην οποία ο άνθρωπος είναι απλά μάγος! Είναι πάρα πολύ εύκολο να δουλεύεις με τον Rhys, είναι πολύ ανοιχτός άνθρωπος, ξέρει πολύ καλά τι θέλει και κυρίως είναι πάρα πολύ γρήγορος. Γι’ αυτό και του έχουμε δώσει το ελεύθερο να επεμβαίνει και δομικά στα τραγούδια μας, γιατί ποτέ δε μας έχει φέρει μια ιδέα που να μη μας αρέσει!

 

Γενικά έχει τη τάση να κάνει τα τραγούδια πιο pop με την έννοια του οτι όταν δει μια πολύπλοκη δομή, η οποία δε θα λειτουργήσει θετικά προς τον ακροατή, θα την απλοποιήσει. Πράγμα που μας βρίσει απόλυτα σύμφωνους, γιατί πάντα, ότι αλλαγές και να κάνουμε στον ήχο μας, αυτή είναι η κατεύθυνση μας.

 

Rock Overdose: Για τις ανάγκες τις προώθησης του δίσκου, ήδη έχετε προβεί σε μία περιοδεία στο εξωτερικό με τους Firewind. Πως σας έχουν υποδεχθεί οι οπαδοί στις ξένες χώρες; Με το κοντέρ να έχει γράψει αρκετές εμφανίσεις στο εξωτερικό, ποιες οι κυριότερες διαφορές που διαπιστώνετε στον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων εκτός Ελλάδας;

 

Τέρρυ Νίκας: Η περιοδεία με τους Firewind ήταν μακράν η πιο επιτυχημένη στη πορεία μας μέχρι τώρα! Είχαμε φοβερές αντιδράσεις από τον κόσμο, κυρίως στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, αλλά και την Ουγγαρία, σε σημείο που δε το περιμέναμε! Αυτό όχι μόνο κατά τη διάρκεια του live, αλλά και μετά, οπού ερχόταν πάρα πολύς κόσμος για να μας μιλήσει, να μας εκφράσει το πόσο τους άρεσε το σετ μας και μας καλούσε να επιστρέψουμε σύντομα για live.

 

Πέραν αυτού, μας έγιναν πολλές προτάσεις για live, καθώς και κάναμε πολύ σημαντικές επαφές, πράγμα πολύ θετικό για το μέλλον της μπάντας. Βέβαια και εισπρακτικά ήταν η καλύτερη μας περιοδεία, καθώς πουλήσαμε όλα τα cd μας μέσα σε 13 live, με αποτέλεσμα να μην έχουμε για το τελευταίο live στο Βέλγιο. Δώσαμε επίσης και σχεδόν όλα τα μπλουζάκια που είχαμε πάρει μαζί, οπότε καταλαβαίνεις οτι αυτό το tour ήταν πάρα πολύ σημαντικό για μας. Οι διαφορές που μπορώ να δω έχουν να κάνουν με το ότι το προσωπικό σε σέβεται και το λέω γιατί στην Ελλάδα πολλές φορές σε αντιμετωπίζουν σαν να σου κάνουν χάρη.

 

Επίσης στην Ελλάδα πολλές φορές το κοινό έχει μια πολύ κακή αντιμετώπιση προς τις Ελληνικές μπάντες. Όλοι ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτό γιατί και υπάρχουν πολύ καλές Ελληνικές μπάντες και γιατί η εμπάθεια είναι κακό πράγμα.

Rock Overdose: Στα πλαίσια της συνέχειας αυτής της προώθησης, θα παίξετε και στην Αθήνα μετά από χρόνια την Πρωταπριλιά. Πως νιώθετε γι'αυτό μια κι έχει περάσει αρκετός καιρός; Είναι ένα καλό κίνητρο για να αρχίσετε να παίζετε συχνότερα εντός συνόρων;

 

Τέρρυ Νίκας: Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα ξαναπαίξουμε επιτέλους στην Ελλάδα! Γενικά δε θέλουμε να παίζουμε αν δεν υπάρχει λόγος γιατί αν μια μπάντα παίζει συνέχεια στο ίδιο μέρος, δεν έχει νόημα. Θέλουμε να δημιουργούμε κατά κάποιο τρόπο μια προσμονή στον κόσμο, και τα live μας εδώ να αποκτούν σημασία. Βέβαια, δε θέλουμε να παίζουμε τόσο αραιά και από εδώ και στο εξής θα παίζουμε πιο συχνά, αλλά ποτέ αν δεν υπάρχει κάποιος καλός λόγος. Φυσικά θέλουμε να παίξουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (έχουμε παίξει μόνο στη Θεσσαλονίκη δύο φορές) και προσπαθούμε να οργανώσουμε και τέτοια live σιγά σιγά.

 

 

Rock Overdose: To συγκρότημα είχε αρκετούς καλεσμένους ως τώρα στους δύο δίσκους, ενώ στην εμφάνιση σας στην Αθήνα θα σας βοηθήσει κι ο Μάριος Ηλιόπουλος από τους Nightrage. Πως καταφέρατε να τους έχετε μαζί σας και ποια η γνώμη τους για το συγκρότημα;

 

Τέρρυ Νίκας: Οι καλεσμένοι προέκυψαν ποικιλοτρόπως. Ο Mikael Stanne είναι φίλος από την εποχή που δούλευα στη Century Media στην Αγγλία, αλλά και από όταν ο Αχιλλέας ο Γκατσόπουλος (ο αρχικός μας drummer και σκηνοθέτης/graphic designer της μπάντας, καθώς και αδερφός του μπασίστα μας Παναγιώτη) έκανε το Monochromatic Stains video για τους Dark Tranquillity. Ο Mikael έχει πάρα πολύ καλή άποψη για τη μπάντα, του άρεσε πολύ το τραγούδι (δεν συμμετέχει γενικά αν δε του αρέσει κάτι) και έχουμε γενικά καλή σχέση, μια που έχουμε παίξει τέσσερις φορές με τους DT, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Ο Μάριος είναι πάρα πολύ καλός μας φίλος από παλιά και εγώ σαν ηχολήπτης έχω ηχογραφήσει δύο άλμπουμ Nightrage στο στούντιο μου, τα Zero Gravity Studios.

 

Επίσης ο Μάριος πιστεύει πάρα πολύ στους Scar Of The Sun και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ μέχρι τώρα με διάφορους τρόπους. Τον Χρήστο τον Αντωνίου δεν τον ήξερα προσωπικά τότε, ήξερα τον Σπύρο, ο οποίος μεσολάβησε. Ήμουν βέβαια μεγάλος fan των Septic Flesh από παλιά και το γεγονός οτι συνεργάζομαι πλέον μαζί τους αποτελεί τεράστια τιμή για μένα. Επίσης τα παιδιά από τους Flesh έχουν σε εκτίμηση τη μπάντα και μας βοηθούν και αυτοί πολύ.

 

Τωρα άφησα τελευταίο τον Bob Katsionis, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους, οπότε καταλαβαίνεις οτι η συμμετοχή του είναι κάτι φυσικό. Ο Bob έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αγάπη του για τους SOTS, πράγμα που έκανε τη πρόσφατη περιοδεία μας μαζί με τους Firewind την καλύτερη μακράν από αυτές που έχουμε κάνει. Φυσικά έχουμε πάρα πολύ στενές σχέσεις με όλα τα παιδιά στους Firewind και ειδικά με τον Gus και για τους οποίους έχουμε να πούμε τα καλύτερα και ένα τεράστιο respect!

 

Rock Overdose: Είστε μέρος της ανόδου της Ελληνικής σκηνής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει πολλά και καλά συγκροτήματα. Πως βλέπεις την εξέλιξη της και ποια βήματα έχουν γίνει προς τα μπρος, και ποια άλλα αντίστοιχα πρέπει να γίνουν για να πάνε τα πράγματα ακόμα καλύτερα;

 

Τέρρυ Νίκας: Κατ'αρχήν σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σου, είναι φοβερά τιμητικό αυτό που λες για μας! Η Ελλάδα έχει κάποιες μπάντες οι οποίες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν σε σύγκριση με άλλες ξένες. Τουλάχιστον σε επίπεδο συνθέσεων, μουσικών ικανοτήτων και κυρίως συμπεριφοράς. Είναι φοβερά ελπιδοφόρο αυτό που συμβαίνει, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα να το δουν και στο εξωτερικό αυτό, γιατί αλλιώς, τσάμπα κόπος.

 

Βγάζουμε σαν χώρα καλούς δίσκους με καλό ήχο, αλλά αυτό είναι πλέον δεδομένο, δε πρέπει να το βλέπουμε σαν μεγάλο πράγμα. Αν με ρωτάς λοιπόν τι άλλο πρέπει να γίνει, είναι να κάνουμε καλές περιοδείες. Δεν είναι εύκολο να γίνει, γιατί ακόμα και να έχεις τους πόρους να το κάνεις, δε σε παίρνουν και εύκολα σε μεγάλες περιοδείες. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε οτι οι θυσίες που πρέπει να κάνει μια Ελληνική μπάντα, είναι δέκα φορές περισσότερες απο μία μπάντα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ή της Αμερικής. Αλλά, that's life! Οπότε αυτός είναι ο δρόμος, ή το κάνεις και έχεις ελπίδες να κάνεις κάτι καλύτερο, είτε κάθεσαι στο σπίτι σου και δε κάνεις τίποτε. Αυτό είναι όλο.

 

Επίσης πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας και όχι ‘ωχαδερφιστές’. Προφανώς αυτό το λέω για τις μπάντες που προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο. Οι ήδη μεγάλες, προφανώς και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από άλλες μπάντες του εξωτερικού.

 

 

Rock Overdose: Από όσο γνωρίζω, το συγκρότημα είναι ήδη σε διαδικασία δημιουργίας του νέου δίσκου, ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, είχαν μείνει τραγούδια που δεν μπήκαν στο ''In Flood'' για κάποιο λόγο, ή απλά είχατε αρκετή έμπνευση μαζεμένη και του δώσατε να καταλάβει;

 

Τέρρυ Νίκας: Όπως είπα πριν, το “In Flood” ήταν έτοιμο από το 2013, άρα είχαμε πολύ καιρό για να γράψουμε τον καινούριο μας δίσκο. Δε περίσσεψε τίποτε από το “In Flood”, ίσως 1-2 riff, αλλά γενικά όλα είναι καινούρια κομμάτια. Γενικά γράφουμε εύκολα, αλλά δε θέλουμε πλέον να καθυστερούμε. Θα κυκλοφορούμε δίσκο το αργότερο ανα δύο χρόνια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου βέβαια.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω για το μεταλλικό κοινό, από ξένες και εγχώριες μπάντες. Πως έχεις διαχειριστεί εσύ σαν ακροατής όλη αυτή την έξαρση συγκροτημάτων; Θα θέλαμε να μας αναφέρεις κάποια αγαπημένα σου ακούσματα και για ποιους λόγους θα έπρεπε οι οπαδοί να προσθέσουν τους Scar Of The Sun στα δικά τους αγαπημένα ακούσματα;

 

Τέρρυ Νίκας: Υπάρχει όντως πολύ υλικό, πράγμα που κάνει πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει μια μπάντα. Εγώ παλιά άκουγα πάρα πολύ μουσική, τώρα νιώθω σαν να έχω κορεστεί λίγο, και ακούω πολύ επιλεκτικά. Έχω γίνει πολύ δύσκολος με τα ακούσματα μου και πολύ αυστηρός. Θα ήθελα να είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά αυτό απλά προέκυψε.

 

Τα τελευταία χρόνια ακούω με μανία Architects, τους οποίους θεωρώ την καλύτερη metal μπάντα τα τελευταία χρόνια. Γενικά αυτή η σκηνή της Αγγλίας είναι φοβερά εμπνευσμένη. Μιλάω επίσης για μπάντες όπως οι TesseracT και οι Bring Me The Horizon, αλλά και άλλες. Επίσης ακούω αρκετές Αμερικάνικες μπάντες όπως οι Killswitch Engage, οι Trivium, οι My Chemical Romance (οι οποίοι δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον) αλλά και μπάντες συγγενικές με το metal αλλά πιο mainstream, όπως πχ οι 30 Seconds To Mars και οι Paramore όπως είπα και πριν.

 

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου, έχω να πω οτι αν κάποιος δώσει την ευκαιρία πχ στο “In Flood”, πιστεύω οτι θα βρει πολλά πράγματα που θα του αρέσουν. Αυτό το λέω γιατί είναι ένα πάρα πολύ δουλεμένο άλμπουμ, με πολύ καλές μελωδίες και πάρα πολύ καλά στημένα κομμάτια. Είναι ευκολοάκουστο, χωρίς να είναι “τσιχλόφουσκα” και χωρίς να χάνει σε συναίσθημα και καλλιτεχνική άποψη, το αντίθετο μάλιστα.

 

Σίγουρα δε μπορεί κανένας να αρέσει σε όλους, αλλά πιστεύω οτι μια ακρόαση του “In Flood” μπορεί να κάνει κάποιον να βρει πράγματα σ'άυτο που θα τον κάνουν να το αγαπήσει.

 

Rock Overdose: Για το τέλος, θα θέλαμε να μάθουμε τι ακολουθεί για σας σε βάθος χρόνου μετά την συναυλία της Αθήνας και ποιες είναι οι επερχόμενες ενέργειες σας. Καλή τύχη σε ότι κι αν κάνετε από'δω κι εμπρός, ευχόμαστε ότι καλύτερο.

 

Τέρρυ Νίκας: Αυτό τον καιρό θα κυκλοφορήσει το video του “An Ill-Fated Wonder” το οποίο είναι live at the studio, άρα και ηχογραφημένο πάλι για τις ανάγκες του video. Στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει και το video του “Among Waters And Giants” το οποίο θα είναι και το κανονικό μας βίντεο για τον δίσκο. Την επιμέλεια του έχει ο Αχιλλέας Γκατσόπουλος όπως πάντα, αλλά το μοντάζ του “An Ill-Fated Wonder” το κάνει ο Bob Katsionis αυτό τον καιρό. Στη συνέχεια θα ολοκληρώσουμε τον καινούριο μας δίσκο, λογικά μέχρι τον Μάιο.

 

Επίσης συζητάμε για διάφορα live εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά από αυτό, δηλαδή στα τέλη του 2017 με αρχές 2018 θα βγούμε πάλι για περιοδεία για την οποία είμαστε ήδη σε συζητήσεις. Αν προκύψει κάτι άλλο εντωμεταξύ στην πορεία και αν είναι καλό, δε θα πούμε όχι.

 

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω το Rock Overdose γιά όλη τη στήριξη στους Scar Of The Sun όλα τα χρόνια και καλούμε τον κόσμο στο live μας στο An Club την 1η Απριλίου γιατί θα δει ένα πολύ προσεγμένο event με πολύ καλές μπάντες και πολύ καλή μουσική. Δε πρόκειται να είναι απλά ένα ακόμα live Ελληνικής μπάντας!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments