Το παίξιμο της κιθάρας κάνει καλό στο μυαλό & στο σώμα σας

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι κιθαρίστες φαίνονται τόσο χαλαροί στην σκηνή; Πολλές φορές θα σχολιάσεις χαριτολογώντας ότι είναι και αθάνατοι πχ ( Keith Richards ) Rolling Stones.

Ισως έχουν πρόσβαση σε κορυφαία ιατρικά επιτελεία αλλά υπάρχει και άλλη εξήγηση. Σας παρουσιάζουμε 10 λόγους οι οποιοι αποδεικνύουν πως παίζοντας κιθάρα κάνει καλό στο μυαλό και στο σώμα σας.

  • Νιώθεις καλά:

Απλά συνδέεις την κιθάρα σου και αρχίζεις να παίζεις και ακούγοντας την μουσική που παράγεις νιώθεις διαύγεια και ευχαρίστηση. Σύμφωνα με την νευροεπιστημονική  μελέτη του πανεπιστημίου Mc Gill το να ακούς μουσική ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο η οποία είναι η ίδια χημική ουσία που παράγεται κατά την διάρκεια του σέξ.

  • Διώχνει το στρές:

Είτε πρόκειται για το αφεντικό σας ή για τους λογαριασμούς σας οι οποίοι σας γεμίζουν άγχος, παίζοντας κιθάρα μπορείτε να το αποβάλλεται. Μια διπλή μελέτη από το κέντρο ευεξίας Mind Body Wellness Center και Loma Linda University School Of Medicine διαπίστωσε πως το στρές μπορεί να μειωθεί σε επίπεδο γονιδιώματος παίζοντας ένα μουσικό όργανο.

  • Μειώνει τον πόνο:

Μελέτη από το πανεπιστήμιο του ερευνητικού κέντρου στην Γιούτα διαπίστωσε πως ακούγοντας μουσική μπορεί να πάρει το μυαλό σας μακριά από την αίσθηση του πόνου με αποτέλεσμα την μείωση του.

  • Λείτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος:

Μια νέα μελέτη από την Σκωτία τονίζει πως αν παίζεται ένα μουσικό όργανο έχετε πιο έντονη την λειτουργία του εγκεφάλου και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να αποτρέψει από μια διανοητική ασθένεια στο μέλλον.

  • Βοηθά στην λειτουργία της καρδιάς:

Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν πως ασθενείς που εξασκούνταν με μουσική για πάνω από 100 λεπτά την ημέρα παρουσίασαν σημαντική πτώση στην πίεση του αίματος και χαμηλότερους καρδιακούς ρυθμούς σε σχέση με τους ασθενείς που δεν εξασκήθηκαν. 3 από τα μέλη που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν κιθαρίστες!

  • Είναι μέσο αποπλάνησης:

Μια πρόσφατη έρευνα πάνω στην ψυχολογία της μουσικής διαπίστωσε πως κάποιος που παίζει κιθάρα ενισχύει σοβαρά την πιθανότητα να γίνεται αποδεκτός στις γυναίκες ακόμα και αν είναι τελείως άγνωστος. Η μελέτη δείχνει πως οι γυναίκες συνδέουν την μουσική ικανότητα  με την νοημοσύνη, την φυσική δύναμη και το χρήμα και έλκονται αρκετά.

  • Περισσότερες γυναίκες!

Δεν χρειάζονται πολλές τεχνικές ικανότητες για να έχεις επιτυχία στις γυναίκες. Ισραηλινοί  ερευνητές έθεσαν σε εφαρμογή ένα πείραμα στο οποίο έστειλαν 100 αιτήματα φιλίας σε κοινωνικό δίκτυο σε ελεύθερες γυναίκες. Στα μισά αιτήματα ο τύπος κρατούσε μια κιθάρα και στα άλλα μισά όχι. Μόνο 5 από τις 50 γυναίκες έκαναν αποδεκτό το αίτημα φιλίας χωρίς την κιθάρα ενώ με την κιθάρα ο τύπος είχε 14 νέες φίλες!

  • Βοηθάει στο χτίσιμο καριέρας:

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν πως άτομα τα οποία ασχολήθηκαν με κιθάρα από νεαρή ηλικία και συνέχισαν και στην εφηβεία έχουν περισσότερες ελπίδες να κάνουν καριέρα σε οποιοδήποτε εργασιακό τομέα.

  • Εκπαιδεύει το μυαλό:

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Cambridge οι μουσικοί συνεχίζουν να είναι δημιουργικοί ακόμα και όταν δεν παίζουν κάποιο όργανο εκείνη την στιγμή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μουσικοί μπορούν να έχουν το μοτίβο της μουσικής στο μυαλό τους και ύστερα να το εκτελούν στην πράξη.

  • Καταγράψτε τον εαυτό σας, επιβραβεύστε τον εαυτό σας:

Τις περισσότερες φορές οι μουσικοί δημιουργούν ένα demo από τα τραγούδια τους και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να τα επεξεργάζονται και να τα τελειοποιούν. Επιστήμονες του ιστιτούτου Max Planck διαπίστωσε πως η μουσική βοηθάει στο να χαλαρώνει το άτομο ακόμα και όταν κάνει εξωτερικές εργασίες ή γυμναστική. Η έρευνα τονίζει πως ακούγοντας τα demo σας κατά την διάρκεια γυμναστκής ή άλλης εργασίας δημιουργεί διάυγεια και παράλληλα κάνει την άσκηση λιγότερο κουραστική. Διπλό όφελος!

 

 

Comments