10 σημαντικές Thrash Metal μπάντες των 80’ς που πρέπει να θυμάστε!

 

Μετά από μια πρόσφατη αναθεώρηση στο "Big Four" της thrash metal στις μέρες μας, ξεκίνησαν να μου έρχονται στο κεφάλι διάφορες άλλες μπάντες που οι θαυμαστές του είδους άκουγαν πίσω στη δεκαετία του 80΄. Οι Metallica, Slayer, Anthrax & Megadeth σίγουρα αποσπάσαν μεγάλη προσοχή αλλά δεν ήταν οι μόνες μπάντες που έπαιζαν άγρια, γρήγορη και επιθετική μουσική.

Αυτή η δεκαετία ήταν η χρυσή εποχή για το είδος και υπήρχαν πολλές μπάντες που δεν κατάφεραν να φτάσουν στον κόσμο του mainstream αλλά τους αξίζει η προσοχή του κόσμου.

Αυτή η λίστα απέχει από το να εμπεριέχει όλα τα συγκροτήματα και επίσης κάποια από αυτά πατάνε και άλλες κατηγορίες μουσικής όπως death metal και punk.

 

  1. CELTIC FROST

 

Η μπάντα που ο Tom G. Warrior έφτιαξε μετα τη διάλυση της προηγουμένης μπάντας του, Hellhammer (που ήταν εξίσου καλή). Η μπάντα Celtic Frost θεωρείτε μεχρι και σήμερα μια από της μπάντες που έχουν επηρεάσει τον κόσμο του extreme & thrash μεταλ. Ήταν αμείλικτοι στην εποχή τους και μπορούσες να καταλάβεις αυτός/τή  ξέρει τη μουσική του/της πολύ καλά. Εκτός από την τραγική επιχείρηση με όνομα "Cold Lake" που ήταν ένας hair / glam metal δίσκος, η μπάντα ήταν πάντα σκοτεινή και δυναμική.

 

 

 

  1. POSSESSED

 

Με τη μπάντα σχηματίζεται το 1983, θεωρείτε από πολλούς πως είναι πρώτη death metal μπάντα, αλλά, κατατάχθηκαν στην τότε thrash metal μερια του κόσμου. Βαθιά λαρυγγώδης φωνητικά με σατανικούς στίχους σε συνοδεία με την μαγική τεχνική του κιθαρίστα Primus Larry LaLonde έκαναν τη μουσική των Possessed θελκτική  από τους θαυμαστές που τους άρεσαν τα ακραία ακούσματα και που δεν φοβόντουσαν τον Διάβολο. H μπάντα αγαπήθηκε κυρίως για τα έργα της  Seven Churches, Eyes of Horror & Beyond the Gates.

 

 

  1. VOIVOD

 

 

Ακόμα μια μπάντα που πιστεύω πως της αξίζει μια θέση στο Big Four είναι η Voivod από τον Καναδά. Η μπάντα ποτέ δεν είχε κάποιο mainstream τραγούδι αλλά η διασκευή του στο τραγούδι "Astronomy Domine" των Pink Floyd απόσπασε λίγη προσοχή από το MTV. Όμως οι θαυμαστές γούσταραν αυτό που έκαναν. Έφεραν την επιστημονική φαντασία στη μουσική τους και έψαξαν πολλά μονοπάτια σύνθεσης κάτι που δεν έκαναν πολλές thrash metal μπάντες.

 

 

  1. EXODUS

 

1979 η δημιουργία της μπάντας και ακόμα κάνουν συναυλίες ανά τον κόσμο παρά τις συνεχές αλλαγές στο line-up του σχήματος, όπως ο θάνατος των 2 από τα μέλη της μπάντας. Επίσης κάποια από τα αρχικά μέλη της μπάντας έφυγαν για να πάνε σε άλλες μπάντες όπως οι Metallica, Slayer και άλλες. Αλλά, ο δίσκος των Exodus με όνομα Bonded In Blood θεωρείται ένας σημαντικός δίσκος στους κύκλους της thrash metal μέχρι και σήμερα.

 

 

  1. DEATH ANGEL

 

Οι Death Angel σχηματίστηκαν το 1982 στο Σαν Φρανσίσκο. Πέρασαν από 40 κύματα αλλά κατάφεραν να βγάλουν τους δίσκους The Ultra-Violence & Frolic Through the Park οι οποίοι έγιναν πολύ δημοφιλής στον κόσμο της thrash metal.

 

 

  1. OVERKILL

Οι Overkill απλά δεν σταματάνε ποτέ. Από την ίδρυση τους το 1980 στο Νιου Τζέρσι, οι Overkill ήταν σχετικά μια δημοφιλέστατη μπάντα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80. Άρεσαν σε πολύ κόσμο και ήταν μια από της μπάντες που είχε μερική εμπορική επιτυχία εκείνη την περίοδο.

 

 

  1. SEPULTURA

 

Η μπάντα από τη Βραζιλία η οποία πειραματίστηκε με διάφορα είδη μουσικής και βρήκε το δρόμο της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90, αλλά ήταν τα άλμπουμ τα 80ς, το Morbid Visions, Schizophrenia & Beneath the Remains που τους έκαναν αρκετά δημοφιλής στο thrash metal κοινό που ήθελαν κάτι πιο σκοτεινό.  Αν και για πολλούς οι Sepultura θεωρείτο μια death metal μπάντα και όχι μια thrash metal μπάντα. Υπήρχε και τότε μια αρκετά μεγάλη δόση σύμπτυξης των δυο αυτών ειδών μουσικής.

 

 

  1. RIGOR MORTIS

Η ίδρυση αυτής της μπάντας έγινε στο Ντάλας το 1983, οι Rigor Mortis ήταν μια από τις μπάντες που έπαιξαν μεγάλο ρολό στη δημιουργία της underground σκηνής στο Τέξας. Το 1988 ο ομώνυμος δίσκος της μπάντας είναι ένας από τους δίσκους που όλοι οι θαυμαστές της thrash πρέπει να έχουν στη δισκοθήκη τους. Δυστυχώς ένα από τα αρχικά μέλη της μπάντας απεβίωσε επι σκηνής από καρδιακό το 2012, αλλά η προσφορά τους στη βαριά μουσική σκηνή δεν θα ξεχαστεί.

 

 

  1. SUICIDAL TENDENCIES

 

Ήταν η φάση που όλοι όσοι άκουγαν και τους άρεσε η ακραία μουσική άκουγαν και Suicidal Tendencies οι οποίοι ήρθαν από την hardcore σκηνή της Καλιφόρνια στη δεκαετία του 80'. Η αναπήδηση από την punk στη thrash ήταν κάτι που όλοι περίμεναν από αυτή τη μπάντα. Βαρύ. Γρήγορο και σκληρό. Οι Suicidal Tendencies ήταν μια τρομερή μπάντα για να δει κάποιος ζωντανά και ακουγόταν σε κάθε μέρος όπου σύχναζαν μεταλλάδες στην εποχή αυτή.

 

 

  1. KREATOR

 

Η Γερμανική αυτή μπάντα ήταν βρυχαλέα κατά τη δεκαετία του 80. Απόκτησε πολλούς θαυμαστές από το άλμπουμ Endless Pain. Γρήγοροι και με κοφτερά riffs, οι Kreator είχαν και έχουν πιστούς ακολούθους. Ήταν σίγουρα μια underground μπάντα τότε, με άγριες κιθάρες και τρομαχτικά φωνητικά η μπάντα αυτή ήταν όσο πιο thrash γινόταν να είναι.

 

Για το Rock Overdose,
Αντώνης Σαρμάς

Πηγή

 

 

 

 

Comments