10 Rock/Metal τραγούδια οδηγός για τη νέα σχολική χρονιά!

 

 Λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία  αρχίζουν να έρχονται παλιές μνήμες από εκείνη την περίοδο, αλλά σε κάποιους πιο καινούργιους μια… τσαντίλα και μια γενική απροθυμία να το ξανα-επισκεφτούν. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που δεν έχει μισήσει κάποια στιγμή το σχολείο, ο καθένας για τον δικό του λόγο. Φυσικά για μας που αγαπάμε την rock και metal θα ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα, αν ακούγαμε από τα σχολικά ηχεία κάποια δικά μας τραγούδια. Αλλά και για αυτούς που ακόμα πηγαίνουν, έχουμε μια λίστα από τραγούδια που μπορούν να απαλύνουν την έναρξη σχολικής χρονιάς.

 

Και βασικά δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η ροκ είναι ένα συνεχές σχολείο από μόνη της.

 

 

The Ramones – «Rock & Roll High School»

Η λίστα μας λοιπόν ξεκινά με το πιο κλασικό, για περίσταση τραγούδι από τους The Ramones. Στο Rock & Roll High School τα πράγματα δεν είναι τόσο βαρετά. Οι στίχοι ανήκουν στον Joey Ramone και η απλοϊκότητά τους, φαίνεται να μην αποτελεί εμπόδιο να γίνει το τραγούδι ύμνος του κάθε πιτσιρικά πανκ και όχι μόνο. Όλο το νόημα, σύμφωνα με το τραγουδιστή, είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει το μάθημα της ιστορία, αλλά απλά να κυνηγά κοπέλες.

 

Deftones – «Back To School»

Η επιστροφή στο σχολείο πρέπει να γίνεται με μπόλικο θόρυβο και τσαμπουκά, έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο Chino Moreno. Η βαρεμάρα υποχωρεί μπροστά στην τρέλα, όταν στα σχολικά ηχεία αρχίζει να παίζει το τραγούδι των Deftones. Οι μαθητές «απελευθερώνονταν» από τις σχολικές αίθουσες, τετράδια και βιβλία εκτοξεύονται στον αέρα και το οι διάδρομοι γίνονται skatepark.

 

Red Hot Chili Peppers – «Catholic School Girls Rule»

Σύμφωνα με τους Red Hot Chili Peppers τα καλύτερα σχολεία είναι τα καθολικά. Φυσικά μιλώντας για την Αμερική και ο λόγος για μια τέτοια διαπίστωση είναι ότι, πάντα σύμφωνα με την μπάντα πηγαίνουν εκεί τα καλύτερα κορίτσια. Το πώς οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα, το αποδεικνύει το βιντεοκλίπ του τραγουδιού.  Με αυτέ τις συνθήκες αγαπάς άνετα το σχολείο, αλλά το ίδιο εύκολα δοξάζεις και τον Κύριο.

 

The Replacements – «Fuck School»

Ο καθένας μας είχε την χειρότερη μέρα στο σχολείο και σίγουρα δεν ήταν μόνο μια φορά. Οι βαθμοί στον έλεγχο έχουν πιάσει πάτο και οι παρατηρήσεις από καθηγητές έχουν γίνει ρουτίνα. Το κουράγιο σε εγκαταλείπει και μια φράση σχηματίζεται στα χείλη… ο τίτλος του τραγουδιού. Μόνη παρηγοριά είναι ότι οι διακοπές … κάποτε ξανάρχονται.

 

 

 

Mötley Crüe – «Smokin In The Boys Room»

Έφαγε ένας σκύλος κα μάλιστα σατανικός σκύλος την εργασία σου; και κανένας δεν σε πιστεύει; Μεταξύ μας, δεν έχουν και πολύ άδικο, μιας που όλα αυτά μόνο σε ένα βιντεοκλίπ των Mötley Crüe μπορούν να συμβούν. Η μόνη παρηγοριά είναι τουαλέτες και ένα τσιγάρο στα κρυφά. Αλλά όταν από την άλλη μεριά του καθρέφτη υπάρχει η παραπάνω μπάντα, αχρείαστο είναι και αυτό. Ακαδημαϊκά, βέβαια, το τραγούδι ανήκει στους Brownsville Station, αλλά από τους Mötley Crüe ηχεί καλύτερα.

 

Jack Black – «School of Rock»

Σίγουρα στο σχολείο γκρινιάζαμε για διάφορους καθηγητές και στην πλειονότητά τους μας ήταν από βαρετοί ως και αντιπαθείς. Φυσικά όλα αυτά θα αναιρούνταν αν ο καθηγητής θα ήταν ο ίδιος ο  Jack Black. Ποιος δε θα ήθελε, αντί των βαρετών διαλέξεων στο μάθημα να κούρδιζαν τα μουσικά τους όργανα οι μαθητές και βασικό θέμα μαθήματος να ήταν η εύρεση ονόματος της μπάντας; Αν και λίγο δύσκολο είναι να βιώσει κανείς κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μπορεί να το δει κανείς στην ομώνυμη του τραγουδιού ταινία.

 

Nirvana – «School»

Λακωνικοί στοίχοι, «βρώμικος» ήχος κιθάρας  είναι τα στοιχεία που αποτελούν το τραγούδι από ντεμπούτο άλμπουμ των Nirvana. Σίγουρα ο Kurt Cobain δεν ήταν άνθρωπος που συμπεριλάμβανε στις συμπάθειες του το σχολικό χώρο. Οι στίχοι αυτοί μεταξύ των άλλων αναφέρονται και στα δικά ημερολόγια, καθώς και θα χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές του βιογραφίες. Όπως φαίνεται ο τραγουδιστής προτιμούσε να περνά τον χρόνο του βυθισμένος στην κατάθλιψη του να περιφέρεται στην πόλη ή αράζοντας κάτω από κάποια γέφυρα με τους κολλητούς του.

 

The Runaways – «School Days»

Ο λόγος λοιπόν και στις κυρίες, όχι ακριβώς «κυρίες», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οι έφηβες ροκ σταρ είναι και αυτές ενάντια στο σχολείο. Η παρέα της  Joan Jett δεν χρειαζόταν σίγουρα να συνεχίσει το σχολείο, καθώς πριν το τελειώσουν, τα κατάφεραν καλύτερα στην σκηνή. Παρ’ όλη την σύντομη παραμονή τους πίσω από τα θρανία, κατάφεραν να γράψουν και ένα τραγούδι αφιερωμένο στο σχολείο.

 

Pink Floyd – «Another Brick In The Wall»

Απόλυτος αντι-σχολικός ύμνος και ουσιαστικό μανιφέστο για την έλλειψη μόρφωσης, που αντικαθίσταται από την διαμόρφωση. Σίγουρα κάθε έφηβος ροκάς σιγο-ψυθίριζε το τραγούδι πηγαίνοντας  πρώτη μέρα στο σχολείο. Αλλά οι στοίχοι της δημιουργίας του Roger Waters, «Teacher leave them kids alone» θα μπορούσαν να είναι μια πολύ καλή απάντηση σε κάθε άδικη παρατήρηση κάποιου αντιπαθούς καθηγητή.

 

The Offspring – «Cool to Hate»

Και ένα τραγούδι για θυμωμένους «πιτσιρικάδες», που είτε καθισμένοι πίσω από τα θρανία είτε περιφερόμενοι στους διαδρόμους του σχολείου… απλά αγαπάνε να μισούν. Ποιος στην εφηβεία δεν πέρασε αυτή την φάση; Το συγκρότημα των The Offspring κατανοεί απόλυτα αυτά τα συναισθήματα  και τα αποτυπώνε  στο άλμπουμ Ixnay on the Hombre.

 

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες άλλα τραγούδια που θα μπορούσαν να συνοδέψουν τον καθένα μας στις πρώτες μέρες του σχολείο και με το πνεύμα διακοπών να μην έχει εγκαταλείψει τον μαθητή. Αλλά τουλάχιστον δώσαμε αφορμή με αυτή την δεκάδα, να θυμηθεί ο καθένας τις μέρες του σχολείου, αλλά και οι πιο νέοι να ανακαλύψουν και τους δικούς τους προσωπικούς σχολικούς ύμνους.

 

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Comments