24 χρόνια μετά,η φαντασία εξακολουθεί να οργιάζει μέσα απ’το τεράστιο Images and Words των DREAM THEATER!

 

24 χρόνια πριν, μια από τις μεγαλύτερες αν όχι η κορυφαία μπάντα στην σύγχρονη ιστορία του progressive metal, οι Dream Theater, κάνουν το δεύτερο δισκογραφικό τους βήμα, ένα βήμα που έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα κορυφαίο επίτευγμα του είδους, ασκώντας θεαματική επιρροή, για όσους καταπιάστηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν με τον εν λόγω ήχο, είτε επιλέγοντας τον σαν βασικό τους στυλ, είτε δανειζόμενοι στοιχεία απ’ αυτόν. Το βήμα αυτό, δεν είναι άλλο από το μέγιστο, πολυαγαπημένο Images and Words. Αναντίρρητα,  οι Αμερικανοί είχαν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους με το ντεμπούτο τους  τρία χρόνια, κάνοντας εμφανές πως επρόκειτο για άριστους μουσικούς, άρτια εκπαιδευμένους, που γούσταραν να χτίζουν πάνω στις προφανείς επιρροές τους, όπως η κλασσική και jazz μουσική και βέβαια σε μπάντες όπως οι  Rush, Iron Maiden, Pink Floyd, Led Zeppelin κ.α., διαθέτοντας σαφώς και αρκετές φρέσκιες ιδέες. Την καλή τους αρχή, διαδέχεται η αντικατάσταση του τραγουδιστή τους Charlie Dominici, με τον τεράστιο James LaBrie, καθώς και μία ακόμα καλύτερη συνέχεια. Το “Images and words”, δημιούργημα της μαγικής πεντάδας, ήρθε να ανανεώσει το ιδίωμα του progressive metal, αποτελώντας μια κορυφαία, ιστορικής σημασίας κυκλοφορία.  Η μουσική πολύπλοκη και συνάμα απλή και τόσο ελκυστική, παρασύρει σ’ ένα μαγικό ταξίδι που εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ. Οι στίχοι γεμάτοι συμβολισμούς, μεταφορές, ένταση, συναισθήματα και γενικά μια κατάθεση ψυχής, που αποτυπώνεται στις μεγαλειώδεις ερμηνείες του LaBrie.

51w4VXZkBTL

Ένα εκπληκτικό σύνολο, μια ασύλληπτη ηχητική εμπειρία, που σου γεννά την επιθυμία να την βιώσεις ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά καινούριους κόσμους, αφού πάντα υπάρχει κάτι νέο, διαφορετικό, να σου προσελκύσει το ενδιαφέρον. Όλα τα όργανα βγάζουν αμέτρητες νότες, αρμονίες και μελωδίες, που όλες έχουν λόγο ύπαρξης, όντας τοποθετημένες με τρόπο που τίποτα δεν μοιάζει περιττό ή ανούσιο. Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως όλες είναι δοσμένες με αψεγάδιαστο τρόπο από όλα τα μέλη του συγκροτήματος, το εντυπωσιακό,  δυναμικό, εκπληκτικό τεχνικά και άρτιο παίξιμο των οποίων, σε κάνει να ξεχνάς να μαζέψεις το σαγόνι σου απ’ το πάτωμα. Η παραγωγή του άλμπουμ, είναι αριστουργηματική και βοηθά τα μέγιστα στον κρυστάλλινο ήχο που φτάνει σ’ αυτιά μας.  Αδύναμο κομμάτι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, αφού το καθένα έχει την δική του οντότητα και σημασία. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε ένα από τα πιο πετυχημένα κομμάτια του γκρουπ, το τεράστιο “Pull Me Under”, αλλά και ένα από τα αγαπημένα των οπαδών του, το εκπληκτικό “Metropolis, Pt. 1: The Miracle And The Sleeper”,  το οποίο μετά από απαίτηση του κόσμου, έφτασε να αποκτήσει Pt. 2 όχι ως κομμάτι όμως αλλά ως ένα ολόκληρο concept άλμπουμ. Συνολικά οι κριτικές που έλαβε ο δίσκος, ήταν εξαιρετικές και όπως ήταν φυσιολογικό συγκαταλέχθηκε στην ελίτ των κυκλοφοριών της χρονιάς του.

 

Το διαμάντι αυτό που ακούει στο όνομα “Images and Words”, ανεβάζει τους Dream Theater στο θρόνο της progressive metal μουσικής, ανάγοντάς τους σε μια από τις πιο προοδευτικές μπάντες του είδους, που κατόρθωσε όσο λίγες να επηρεάσει το ιδίωμα. Οι Αμερικανοί απέδειξαν μέσα απ’ την πορεία τους και παρά τις όποιες αλλαγές κατά καιρούς στη σύνθεσή τους, ότι από τότε μέχρι σήμερα είναι καταδικασμένοι να πρωταγωνιστούν, διαθέτοντας το χάρισμα να προσφέρουν δουλειές κορυφαίου επιπέδου και μόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=Mh3c0eys-8o

 

Comments