43 χρόνια από την κυκλοφορία του “Killers” των IRON MAIDEN!


 

 

Οι ειδήμονες του heavy metal, Iron Maiden, κυκλοφορούν 43 χρόνια πριν, το Killers δίνοντας σε λιγότερο από ένα χρόνο, τη συνέχεια του θρυλικού ομώνυμου ντεμπούτου τους. Η δεύτερη προσπάθεια της μπάντας, η μοναδική που περιέχει δύο ορχηστρικά κομμάτια, γραμμένα σχεδόν αποκλειστικά από τον Harris, έγινε κάτω από την πίεση της δισκογραφικής τους που απαιτούσε την άμεση κυκλοφορία του διαδόχου του “Iron Maiden”.

 

 

Για πρώτη φορά, στη σύνθεσή τους, εμφανίζεται ο Adrian Smith, που έρχεται να καλύψει το κενό του Dennis Stratton. Η χημεία του με τον Dave Murray  είναι απίστευτη και καθοριστική για τον ήχο της μπάντας, με το δίδυμο να αναδεικνύεται σε ένα από τα σπουδαιότερα στην ιστορία του heavy metal. Επίσης για πρώτη φορά, αναλαμβάνει την παραγωγή ο θρυλικός παραγωγός Martin Birtch, μια συνεργασία που θα διαρκέσει μέχρι το 1992, όταν ο παραγωγός θα αποσυρθεί.

 

 

Σύμφωνα με τον ηγέτη του συγκροτήματος, αν και υπήρχε ικανοποίηση ως προς την παραγωγή, τα τραγούδια, μολονότι φαίνονταν καλά, ήταν αποτέλεσμα βιασύνης, λόγω της προφανούς πίεσης που υπήρχε. Για τη δημιουργία του Killers, χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και κάποιες ιδέες που υπήρχαν από πριν και οι οποίες ξαναδουλεύτηκαν. Ο ήχος του άλμπουμ, έχει μια ελαφρώς πιο heavy προσέγγιση με λιγότερες punk επιρροές σε σχέση με τον προκάτοχό του, πάντα όμως μιλάμε για γενικά καλοπαιγμένο heavy metal. Το συγκρότημα δείχνει να βελτιώνεται σε αρκετούς τομείς ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εκτελεστική ικανότητα των μελών της μπάντας, που εξελίσσονται όπως είναι λογικό. Η παραγωγή είχε καθοριστική σημασία στο αποτέλεσμα, αφού είναι πεντακάθαρη και κάνει τα κομμάτια να ακούγονται πραγματικά ευχάριστα.

 

 

Το μεγάλο κέρδος των Maiden, είναι πως αυξάνουν τη δημοτικότητα τους και για πρώτη φορά ξεκινάνε παγκόσμια περιοδεία ως support γκρουπ, για ονόματα όπως οι Judas Priest, Scorpions και Rainbow, ρυθμούς και δημοσιότητα την οποία ο Di Anno, δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί, γι’ αυτό και αποχώρησε στη συνέχεια, θέτοντας τέλος στην πρώτη εποχή των Maiden.

 

 

Ο δίσκος, μπορεί να είχε χαμηλότερη πορεία στα chart συγκριτικά με το ντεμπούτο τους, οι πωλήσεις του όμως ήταν τετραπλάσιες. Συνολικά, το “Killers”, άλμπουμ αρκετά υποτιμημένο, ίσως και αδικημένο, είναι μια καλή συνέχεια για την μπάντα, χωρίς εμφανείς αδυναμίες και ακόμα κι αν υπάρχουν ένα – δυο κομμάτια λιγότερο ισάξια των υπολοίπων, ακόμα κι αυτά έχουν κάτι όμορφο να επιδείξουν.

 

 

Η προσθήκη του Bruce Dickinson, που θα ακολουθήσει θα ανοίξει το επόμενο λαμπρό κεφάλαιο για τους Iron Maiden και η πορεία τους θα είναι σαρωτική.

 

 

 

 

Comments