5 cool facts (μπορεί και όχι) για τους “The Jesus and Mary Chain”, co-headliners της πρεμιέρας του Release Athens Festival 2022!

 

 

Οι co-headliners της πρεμιέρας του Release Athens Festival 2022 - "The Jesus and Mary Chain" έπιστρέφουν στην Ελλάδα, στο πλευρό των Bauhaus, ανοίγοντας ιδανικά το festival που τόσο πολύ περιμέναμε μετά από σχεδόν 3 χρόνια απουσίας λόγω lockdown!

 

Τα αδέλφια William και Jim Reid από τη Σκωτία, έχουν τιμήσει με την παρουσία τους ουκ ολίγες φορές το ελληνικό κοινό που δείχνει να τους έχει ιδιαίτερη αδυναμία - καθώς κρατά χρόνια αυτή η κολόνια... Πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα ήταν το μακρινό αλλά τόσο κοντινό 1995  με Cure ενώ η τελευταία φορά ήταν το 2017 στο πλευρό των Kasabian & Peter Hook. 

Από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα γενιές και γενιές rockαδων έχουν γαλουχηθεί από τη μουσική τους και οι ίδιοι παρά τα όποια σκαμπανευάσματα της μπάντας κατά καιρούς,  παραμένουν πιστοί στο alternative στυλ τους - όχι ακριβώς όπως το εννοούμε σήμερα βέβαια.

 

 

 

Πάμε να δούμε όμως μερικά cool (or not) facts για τους "The Jesus and Mary Chain", που πιθανόν δε γνωρίζετε ... και είναι μερικοί από τους λόγους που τους κάνουν να ξεχωρίζουν! 

 

 


 

1.Στο ξεκίνημα της καριέρας τους κανείς από τους δύο αδερφούς Reid δεν ήθελε να τραγουδήσει! Κατά τύχη ο Jim έπιασε το μικρόφωνο! 

Το αρχικό όνομα της μπάντας ήταν The Poppy Seeds, και αργότερα Death of Joey, το οποίο εμπνεύστηκαν από μια ατάκα μιας ταινίας του Bing Crosby, αν και το διέψευσαν. Άλλες πηγές λένε πως το όνομά τους το πήραν από ένα διαφημιστικό μήνυμα σε συσκευασία δημητριακών, όπου οι καταναλωτές μπορούσαν να κερδίσουν μία χρυσή αλυσίδα θρησκευτικού περιεχομένου όπως μαρτυρά και το όνομά τους. ("Ο Χριστός και η Παναγία!" - κυριολεκτικά!) 

 

 

 

 

2. Η εκκεντρική cool μπάντα με τα μικρά sets ... που προκαλούσε με τη συμπεριφορά της!

Οι πρώτες εμφανίσεις των Mary Chain ήταν μικρής διάρκειας 15'-20' και μάλιστα έπαιζαν με την πλάτη τους στο κοινό, αρνούμενοι να τους μιλήσουν!  Μάλιστα το Δεκέμβρη του 1984, κατά τη διάρκεια του show τους στο ICA Rock Week, το κοινό αγανακτισμένο πετούσε μπουκάλια στη σκηνή,  γεγονός που ο Τύπος μεγαλοποίησε υποστηρίζοντας ότι είχαν σημειωθεί ταραχές, πως το συγκρότημα επικεντρώνεται στη βία και τα ναρκωτικά, βάζοντάς τους την ταμπέλα "Οι νέοι Sex Pistols".  Αυτό οδήγησε πολλά τοπικά συμβούλια να απαγορεύσουν το συγκρότημα να εμφανιστεί στην περιοχή τους! 

 

 

 

 

3. Το 1992, στο φεστιβάλ Lollapalooza που έγραψε ιστορία με line up τους Pearl Jam, Soundgarden, Ice Cube και  headliners  τους Red Hot Chili Peppers οι The Jesus & Mary Chain δεν πέρασαν και τόσο ευχάριστα ... Έχουν περιγράψει την εμπειρία τους ως τη χειρότερη της ζωής τους! 

 

 

 

Φαίνεται πως οι Σκωτσέζοι δεν είχαν συνηθήσει να παίζουν με ντάλα ήλιο και με το κοινό από κάτω να κάνει οτιδήποτε άλλο, πλην του να δίνει σημασία στο τί συμβαίνει στη σκηνή...  Έχουν δηλώσει πως μετά από αυτή τους την εμφάνιση αισθάνθηκαν όπως μπορεί να νιώθει ο Δράκουλας όταν βγαίνει ο ήλιος!

H αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε τέτοια ονόματα που την εποχή εκείνη ήταν στα ντουζένια τους - γεμάτα ενέργεια ... αισθάνεσαι μια "ζαλάδα"! Σημ.: Βγήκαν μετά τους Pearl Jam και πριν τους Soundgarden...

 

 

 

 

 

 

 

4. Το BBC (και όχι μόνο) τους είχε στη μαύρη λίστα!

Το 1986, απαγόρευσε το τραγούδι τους "Some Candy Talking" επειδή θεώρησαν πως οι στίχοι του μιλούν για ναρκωτικές ουσίες ωστόσο δεν μποϊκόταραν την μπάντα με φόβο μήπως αυτό προκαλέσει αύξηση των πωλήσεων. (Αλησμόνητες Εποχές Θάτσερ!) 

Η τηλεοπτική εκπομπή του BBC "Top of the Pops"  μποϊκόταρε επίσης το τραγούδι "Reverance" πρώτο single του album 'Honey's Dead' (1992)  εξαιτίας των προκλητικών στίχων... "I wanna die just like Jesus Christ" και "I wanna die just like JFK."

 

 

 

 

 

 

5. Στην εμφάνισή τους το 2007 στο Coachella στο τραγούδι "Just Like Honey" τους συνόδευσε η δημοφιλής ηθοποιός Scarlett Johansson (η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία "Lost in Translation", όπου το συγκεκριμένο τραγούδι ακούγεται στην τελευταία σκηνή της ταινίας).

 

Στο Coachella ήταν να παίξει αρχικά η solo μπάντα του Jim Reid αλλά κατέληξε σε ένα απρογραμμάτιστο reunion, καθώς ήταν η περίοδος που τα δύο αδέρφια ετοίμαζαν τα solo album τους και έτσι σκέφτηκαν όταν τους έγινε η πρόταση για κοινή εμφάνιση σκέφτηκαν πως θα βοηθούσε την προώθησή τους! Μετά το show τα αδέρφια Reid ανακοίνωσαν την επανένωσή τους η δισκογραφική τους επιστροφή ως The Jesus & Mary Chain ήρθε to 2017 με το full length album με τίτλο "Damage and Joy"! Tο πρώτο τους album από το 1998! 

 

 

 

 

Οι Jesus & Mary Chain φιγουράρουν στη λίστα με τα πιο επιδραστικά σχήματα των τελευταίων 40 χρόνων. Με επιρροές από τους Ramones, τους Velvet Underground και το punk γενικότερα,  μέχρι τις Shangri-Las, τις Ronettes, τους Beach Boys και καθετί που αναγνωρίζουμε ως την ποπ του Phil Spector ... έδειξαν το δρόμο για αυτό που μερικά χρόνια αργότερα θα μαθαίναμε ως shoegaze!

Είτε είστε fan του είδους, είτε όχι  - τραγούδια όπως τα “Never Understand”, “April Skies”, “Just Like Honey”, “Some Candy Talking”, “Blues From A Gun”, “Reverence”, “Upside Down”, “Happy When It Rains” κτλ. μας εγγυώνται μια σπουδαία βραδιά από δύο πραγματικές ιδιοφυΐες - σε συνδυασμό με ΟΛΟ το πακέτο του line up!

 

 

 

Ραντεβού την Τετάρτη 8 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού!

Release Athens Festival - Ερχόμαστεεεε!!!!

 

https://www.facebook.com/events/176679040379136

Comments