5+1 κομμάτια για να σας βάλουν στον κόσμο της Jazz Fusion πριν πάτε στο live του BILLY COBHAM


 

Θυμάσαι μικρός που κρίντζαρες με τον θείο που έτρωγε καρπούζι με φέτα; Και μερικά χρόνια αργότερα που το δοκίμασες είπες "ρε 'συ, αυτό τα σπάει!";

Κάπως έτσι είναι και η πρώτη επαφή με την Jazz Fusion. Όταν στην προτείνουν λες "εγώ δεν ακούω τέτοια ψαγμένα μωρέ", μέχρι όντως να ακούσεις και να μην μπορείς να ξεκολλήσεις.

 

Εδώ 5+1 κομμάτια για να σε βάλουν στον κόσμο της πριν από το live του μεγάλου Billy Cobham στο Gazarte στις 10 Νοεμβρίου.


 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

 

Chameleon - Herbie Hancock

 

 

Ένα από τα "κλασσικά" του είδους που μύησε τους περισσότερους. Ο Herbie έχει συμβάλει όχι απλά στη fusion αλλά στη μουσική γενικότερα όσο ελάχιστοι. Απόδειξη του ότι μπορεί ένα κομμάτι να είναι και πλούσιο σε αρμονία αλλά και να σε κάνει να κουνήσεις την κεφάλα.

 

Spain - Chick Corea

 

 

Επόμενος γίγαντας του είδους ο πιανίστας Chick Corea που χάσαμε δυστυχώς πρόσφατα. Πιο Jazz προσέγγιση με έμφαση στη μελωδία, έντονο ρομαντισμό και ένα φλάουτο να γαργαλάει τα αυτάκια σου. Δοκιμάστε και τους Chick Corea Elektric Band από όπου έχει περάσει όλη η "αφρόκρεμα", όπως οι Dave Weckl, Victor Wooten, Frank Gambale κ.α.

 

Domino Line - Casiopea

 

 

Τι αν σας έλεγα πως ο πρώτος συνθέτης των Super Mario Brothers έχει πάρει μελωδίες από τους συγκεκριμένους;
"Οι Γιαπωνέζοι δεν εφευρίσκουν τον τροχό αλλά σίγουρα τον τελειοποιούν" είπε κάποιος κάποτε και το έχουν αποδείξει σε μουσικά όργανα, αμάξια και...ουίσκια μεταξύ άλλων. Δεν είναι να απορείς πως το κατάφεραν κι εδώ. Αν σας αρέσει αυτή η πιο κιθαριστική προσέγγιση στο είδος δοκιμάστε και τον επίσης Ιάπωνα Masayoshi Takanaka.

 

Sivad - Miles Davis

 

 

Που θα ήταν όλοι αυτοί όμως αλλά και η ίδια η Jazz χωρίς την τρομπέτα και τη διορατικότητα του Miles Davis; Μία σχολή από μόνος του, κάθε άλμπουμ του αξίζει το χρόνο σας αφού πάντα "τσίμπαγε" τους πιο hot μουσικούς της εποχής (ανάμεσά τους και ο Billy Cobham) βάζοντάς τους σε ένα καζάνι για να παράξει νέα ηχοτοπία.

 

Teen Town - Weather Report

 

 

Οι μπασίστες της παρέας είμαι σίγουρος ότι χειροκροτούν αφού πρόκειται για ένα από τα κομμάτια και τον παίκτη που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε το όργανο. Jaco Pastorius στη σύνθεση και Wayne Shorter σε σαξόφωνο και παραγωγή. Τι μπορεί να πάει στραβά; Αν σας αρέσει αυτή η προσέγγιση αξίζει να ψάξετε και τη solo δισκογραφία του Pastorius.

 

Red Baron - Billy Cobham

 

 

Ο τιμώμενος της βραδιάς και κατά πολλούς "ο μεγαλύτερος fusion drummer" με ένα δίσκο ορόσημο που συμπληρώνει 50 χρόνια! Ξεχωρίζει όχι μόνο για τα drums του αλλά και για τις επιλογές στους μουσικούς και τις μελωδίες που ακούγονται φρέσκες ακόμη και σήμερα. Το ομώνυμο "Spectrum" χρησιμοποιήθηκε κι από τους Massive Attack ως sample για το ‘Safe From Harm.

 

Άφησα πολλά απ' έξω. Τι θα προσθέτατε στη λίστα;

 

Billy Cobham "Spectrum 50" live

Gazarte main stage, 10 Νοεμβρίου 2023.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

 

Για το RockOverdose,

Νίκος Χήναρης

 

 

Comments