Ανταπόκριση: TARJA TURUNEN, Devilfire, Anvision @Fuzz Club , Αθήνα (5/2/2017)

 

Τη συναυλία άνοιξαν οι Πολωνοί Anvision ,τους οποίους δυστυχώς δεν είχα ξανακούσει καν το όνομα και δεν πρόλαβα όλο το show τους λόγω προβλημάτων με την προσελευση μου στο show. O κόσμος είχε ήδη αρχίσει να μαζεύεται και οι progressivades Anvision άρχισαν να μας ξυπνάνε σιγά σιγά. Aκολούθησαν οι Devilfire,μια αρκετά νέα μπάντα από το Birmingham της Αγγλίας τους οποίους σίγουρα συμπάθησα με το παραπάνω και θα τους ψάξω περαιτέρω! Δυναμικοί και επικοινωνιακοί με τον frontman να είναι επαγγελματικά χαλαρός ,ολίγων χιουμορίστας και να ευχαριστεί το κοινό για τη ζεστασιά του και όλα τα υπόλοιπα μελή να διαθέτουν φοβερή διάθεση και φοβερό showmanship κατάφεραν και έφτιαξαν χημεία με το κοινό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Προς το τέλος της εμφάνισής τους, το Fuzz Club, το οποίο φιλοξένησε τη συναυλία αυτή , είχε σχεδόν γεμίσει αλλά ευτυχώς μπορούσες να ανασάνεις και να χεις μια ακτίνα λίγων εκατοστών για τον εαυτό σου!

 

Τα πρίμα των Devilfire ήταν σχεδόν στο τέρμα και τα riff τους και η σκηνική τους παρουσία προσωπικά μου μύρισαν τόσο 80s που πιο πολύ την όρεξη για Motley Crue μου άνοιξαν παρά για Tarja Turunen, αλλά το να ακούς μόλις σε ένα live τόσα διαφορετικά είδη σίγουρα έχει τη μαγεία του. Αφόυ οι Devilfire έφυγαν με τη χιουμοριστική ατάκα του frontman «well that’s how lives are, we come we play and now we fu*k off “ το κοινό τους χειροκρότησε με πάθος και η σκηνή άρχισε να ετοιμάζεται για την πρωταγωνίστρια της βραδιάς , την Tarja Turunen και την μπάντα της.

 

 

Αφού για λίγα λεπτά ο ηχολήπτης μας κράτησε συντροφιά και έσπασε λίγο τη βαβούρα που επικρατούσε με μουσικές επιλογές στα ηχεία, από Kiss και Queen μέχρι Roxette και Kylie από Marillion, η 5μελης μπάντα της Tarja άρχισε να εμφανίζεται και το κοινό ζητωκραύγαζε Tarjia. Πρώτος εμφανίστηκε ο πληκτράς και ο πασίγνωστος τσελίστας και ιδρυτικό μέλος των Apocalyptica… Max Lilja το 5χορδο μπάσο χτυπούσε κατευθείαν στην κοιλιά όπως και θα έπρεπε άλλωστε και ο εντυπωσιακός και τεχνικός Γερμανός κιθαρίστας Alex Scholpp άρχισε την φάνκι εισαγωγή του «Demons in You» την ιδιά στιγμή η Tarja εμφανίζεται στη σκηνή. Μετά το τέλος του κομματιού φρόντισε να μας κάνει να την αγαπήσουμε ακόμα παραπάνω , καλησπερίζοντας και ρωτώντας τι κάνουμε, στα Ελληνικά! Με πολύ καλή προφορά κιόλας ομολογώ!

 

Ακολούθησε το «500 letters» και κανα 2 λιγότερο γνωστά κομμάτια με την Tarja να ευχαριστεί το κοινό στα ελληνικά μετά από κάθε τραγούδι και να λεει μερικά σύντομα λόγια για την ζωή της ή για το κομμάτι που θα ακολουθούσε ,με το κοινό το οποίο αποτελούταν από όλες τις ηλικίες (15-65) φυσικά να την ακούει προσηλωμένο όπως ακούνε τα παιδάκια το παραμύθι της δασκάλας στον παιδικό σταθμό. Ο φωτισμός ηταν πολύ προσεγμένος και άκρως ταιριαστός στο κάθε κομμάτι και τα εφέ καπνού δεν έλειπαν από τη σκηνή όταν χρειαζόντουσαν. Η Tarja μας εξέπληξε άλλη μια φορά με την φοβερή διάθεση της και καλοσυνάτη ενεργεία της όταν πήρε το κινητό ενός θεατή από μπροστά ο οποίος τραβούσε video και τράβηξε SELFIE VIDEO τον εαυτό της να τραγουδάει , καθώς και την μπάντα της από πίσω αλλά και το κοινό , φρόντισε να φανούν όλα στο βίντεο και όλα αυτά με το κινητό στο ένα χέρι και το μικρόφωνο στο άλλο, η θεά του multitasking!

 

 

Τα μέλη της μπάντας φυσικά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα γέλια τους με την απρόσμενη κίνηση αυτή! Στη συνέχεια τo “Everdream” από εποχή Nightwish δεν έλειπε φυσικά απ το setlist, ούτε το “Calling from the Wild” απ' τον πιο νέο της δίσκο, το οποίο η Tarja ανέφερε ότι το χει γράψει με τον κιθαρίστα της τον Alex για την μητέρα φύση. Πολύ δυνατό κομμάτι που κέρδισε το κοινό που προσωπικά μου θύμισε μια φοβερή και επιτυχημένη μίξη Death (τη μπάντα) με riffs Pantera και όλα αυτά δεμένα με τα τρομερά φωνητικά και ρεφραίν της Tarja. Ακολούθησε σόλο ντραμς ,σόλο μπάσου και στο καπάκι φοβερά τεχνικό και αλάνθαστο σόλο κιθάρας.

 

3 ακουστικά κομμάτια ήταν στο πρόγραμμα κατά τα οποία η Tarja και οι μουσικοί κάθισαν μπροστά μπροστά στη σκηνη για μια πιο παρείστικη ατμόσφαιρα, με το τελευταίο ακουστικό κομμάτι να είναι η γνωστή επιτυχία “I walk alone” σε ακουστική εκτέλεση που φάνηκε να λάτρεψε το κοινό. Έπειτα από λίγα ακόμα κομμάτια , συμπεριλαμβανομένου και του “Until My last breath” και του “Lucid Dreamer”, η Tarja είπε να κλείσει με το “Victim of Ritual” κατά τα οποίο ζήτησε από το κοινό ΠΑΛΙ στα Ελληνικά ,να σηκώσουν όλοι τα χεριά ψηλά και το κοινό εννοείται υπάκουσε κατευθείαν. Φυσικά δεν την άφησαν να φύγει έτσι απλά και επέστρεψε για encore 2 ακόμα δυνατών κομματιών, μην μας αφήσει παραπονεμένους !

 

Μια αξέχαστη εμπειρία και από τις 3 μπάντες αλλά κυρίως από την πολυαγαπημένη αγγελική φωνή που ονομάζεται Tarja Turunen και συνοδεύεται από μια πολύ ταλαντούχα και ενεργητική metal μπάντα.

 

 

Για το Rock Overdose,

Ορφέας Φάρρος

Comments