81db – Interview @ Rockoverdose.gr

 

Το Rockoverdose.gr και η Vivi Jd ήλθαν σε επαφή με τους 81db και τον Κώστα Λαδόπουλο με σκοπό να τους γνωρίσουμε καλύτερα! Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπε.
 
 
Rockoverdose: Καλησπέρα και καλώς ήλθες στο Rockoverdose.gr. Τι κάνεις?
 
Καλησπέρα, όλα καλά! Χαίρομαι πολύ που τα λέμε με το webzine σας, σ το οποίο μας δίνεται και η ευκαιρία να ανακοινώσουμε τις συναυλίες μας στην Ελλάδα που θα γίνουν τον Φεβρουάριο. 
 
Rockoverdose: Από όσο γνωρίζω είσαι ο ιδρυτής των 81db και είσαι Έλληνας. Πες μας πως βρέθηκες στην Ιταλία και αν ζεις εκεί μόνιμα.
 
Ναι , ίδρυσα τους 81db το 2006 εδώ στην Φλωρεντία της Ιταλίας στην οποία ζω εδώ και αρκετά χρόνια. Συνήθως κάποιος μεταναστεύει ή για λόγους δουλειάς ή για προσωπικούς/συναισθηματικούς… Ας πούμε ότι ανήκω στην δεύτερη κατηγορία!
 
Rockoverdose: Δώσε μας ένα μικρό βιογραφικό των 81db ώστε να σας μάθουμε καλύτερα.
 
Όπως σου είπα και πριν, το γκρουπ γεννήθηκε το 2006 με σκοπό τη δημιουργία ενός σχήματος  με  ήχο σκληρό και τεχνικό αλλά και σε συνδυασμό με folk στοιχεία.  Μετά από κάποιες αλλαγές  στο line-up φτάσαμε στο σημερινό και σταθερό σχήμα. Γράψαμε δύο demo και κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο ”Evaluation” το 2009 (στην Ελλάδα την κυκλοφορία μέσω της ΕΜΙ). Είχαμε την τιμή να ανοίξουμε ως κύριο support τους τεράστιους Deep Purple, κάναμε αρκετά live και φτάσαμε στο 2010 όπου επικοινώνησε μαζί μας η Sylvia Massy στην οποία άρεσε ο ήχος μας και μας πρότεινε να συνεργαστούμε για το δεύτερο άλμπουμ. Φυσικά αρπάξαμε την ευκαιρία και τον χειμώνα του 2010 πήγαμε στην Καλιφόρνια για την ηχογράφηση. Τελικά το άλμπουμ “Impressions” κυκλοφόρησε από την Αγγλική εταιρία Rising Records (στην Ελλάδα διανέμεται από την Soundforge). Είχαμε πολύ καλές κριτικές, και όσον αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, το άλμπουμ ψηφίστηκε από κάποιους μουσικούς συντάκτες και στα καλύτερα του 2011. Τεράστια τιμή για εμάς εάν σκεφτείς τα μεγαθήρια που κυκλοφόρησαν δίσκους αυτή τη χρονιά!
 
Rockoverdose: Έχετε ένα tour στην Ελλάδα που ξεκινάει τώρα τον Φεβρουάριο. Πως προέκυψε και ποιες οι προσδοκίες σου από το Ελληνικό κοινό?.
 
Θα ήταν κρίμα να μην έρθουμε στην Ελλάδα μετά από τις τόσο καλές κριτικές και φυσικά εκτός αυτού, έχουμε ξαναέρθει και πάντα περνάμε τέλεια! Καλούμε τον κόσμο να έρθει να μας δει στα live γιατί πολύ πιθανό και να παρουσιάσουμε και κάποιο καινούριο υλικό που ετοιμάζουμε αυτή την περίοδο εκτός από τα κομμάτια των δύο πρώτων άλμπουμ. Σίγουρα δε θα το μετανιώσουν.
 
Rockoverdose: Ακούγοντας καιρό πριν το δεύτερο άλμπουμ σας εκτός ότι μου άρεσε πολύ δεν λείπουν και τα ελληνικά στοιχεία στη σύνθεση. Εσύ είσαι υπεύθυνος για αυτό?
 
Σε ευχαριστώ πολύ και μας τιμάν πολύ τα λόγια σου. Ναι μάντεψες σωστά, τα ελληνικά στοιχεία είναι δικοί μου χρωματισμοί. Είναι κάτι το οποίο με μάγευε πάντα στην Ελληνική μουσική. Οι ανατολίτικες μελωδίες και ρυθμοί πάντα με έλκυαν τόσο, ώστε να τους αναμίξω ανώδυνα και απόλυτα φυσικά με τον σκληρό ήχο.
 
Rockoverdose: Αυτό το πάντρεμα διαφορετικών ειδών μουσικής προέκυψε από την καταγωγή σου και από το ότι πλέον ζεις στην Ιταλία και θα ήταν κάτι έξυπνο η επίτευξη του η υπήρχε καιρό στο μυαλό σου ένα τέτοιο άλμπουμ?
 
Όχι τίποτα από τα δύο θα έλεγα. Είναι κάτι το οποίο ήρθε απόλυτα αυθόρμητα. Και στο πρώτο άλμπουμ αυτό το στοιχείο είναι αρκετά παρών. Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές, όταν δημιουργήθηκε το γκρουπ, δεν χρησιμοποιούσα το μπουζούκι live (κυρίως για τεχνικούς λόγους) αλλά έπαιζα με την κιθάρα μελωδίες γραμμένες για τέτοια όργανα. Έτσι τελικά σκέφτηκα “γιατί να μην χρησιμοποιούμε το αυθεντικό”; Και έτσι βάλαμε και το μπουζούκι στον ήχο μας και στις συναυλίες, κάτι το οποίο τον κάνει αρκετά ιδιαίτερο. Χρειάστηκε κάποια εξάσκηση για την εναλλαγή των οργάνων αλλά τελικά μας άρεσε τόσο που έγινε σήμα κατατεθέν μας. Θυμάμαι ακόμα τις τρομερές εντυπώσεις που έκανε στην Αγγλία! Ήταν απίστευτο! Στο νέο άλμπουμ χρησιμοποιήσαμε επίσης και ηλεκτρικό σιτάρ για το οποίο να σου αναφέρω ότι είναι ακριβώς το ίδιο με το οποίο ο Adam Jones ηχογράφησε το "4°" στο Undertow… Πάλι καλά που μου το είπαν αφότου το ηχογράφησα γιατί αλλιώς το αίσθημα της ευθύνης θα χάλαγε το συναίσθημα που βγήκε εντελώς αυθόρμητα!! 
 
Rockoverdose:Ποιά η γνώμη σου για τη ροκ σκηνή γενικότερα? Υπάρχουν νέα συγκροτήματα τα οποία ξεχωρίζεις?
 
Η ροκ και η μέταλ σκηνή γενικότερα έχει εξελιχθεί πολύ. Υπάρχουν πάρα πολλά νέα σχήματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά του παρελθόντος. Δεν είμαι από αυτούς που θα σου πουν ότι οι Metallica βγήκαν μόνο μια φορά. Αντίθετα πιστεύω πως όσα ταλέντα και μουσικά μυαλά υπήρχαν, τόσα υπάρχουν και σήμερα. Αυτό που φυσικά οι μπάντες του σήμερα έχουν να ζηλέψουν από τις προηγούμενες δεκαετίες είναι η γενικότερη κατάσταση της μουσικής προώθησης. Σήμερα οι μεγάλοι του χώρου, οι διοργανωτές, οι δισκογραφικές, ακόμα και μεγάλο μέρος του τύπου, προτιμούν τα σίγουρα. Μπάντες οι οποίες γεννήθηκαν και έγιναν μεγάλες στην “χρυσή εποχή” της music bussiness και έτσι ακόμα έχουν το όνομα και μαζί του πολύ κόσμο και μερίδιο αγοράς. Μπορεί να είμαι κυνικός, αλλά πιστεύω πως πολλές από αυτές τι μπάντες που επανενώνονται τα τελευταία χρόνια, εάν δημιουργόντουσαν σήμερα θα είχαν την ίδια (ίσως και χειρότερη σε κάποιες περιπτώσεις) τύχη πολλών αξιόλογων σημερινών groups που είναι καταδικασμένα στην αφάνεια γιατί απλά κανένας δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει πάνω τους, όπως κάποτε γινόταν. Βλέπεις οι προηγούμενες γενιές δεν μας έφαγαν μόνο το οικονομικό αλλά μας τρώνε και το καλλιτεχνικό μέλλον… 
 
Rockoverdose: Πώς είναι τα πράγματα στην Ιταλία? Υπάρχει ενδιαφέρον για τη ροκ σκηνή?
 
Υπάρχει σε underground επίπεδο. Όπως και στην Ελλάδα όμως η παραδοσιακή μουσική έχει πολύ βαθιές ρίζες για να αφήσει χώρο για ανταγωνιστές. Υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογα groups και το underground κινείται αρκετά. Κάθε τόσο υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ξεφεύγουν βέβαια. Όχι μόνο οι Lacuna Coil οι οποίοι είναι χρόνια στη πιάτσα αλλά και άλλες μπάντες διαφορετικών στυλ. Η Ιταλία έχει και παράδοση στην progressive rock/metal μουσική, ένα από τα αγαπημένα μου είδη.
 
Rockoverdose: Τί θα ήθελες να προσθέσεις πριν κλείσουμε αυτή τη συζήτηση?
 
Ελπίζω να σας δω σε κάποια από τις πόλεις που παίζουμε στα μέσα του Φλεβάρη. Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτές τις πέντε συναυλίες που έχουμε στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλος, Αθήνα, Αγρίνιο) θα περάσουμε τέλεια. Και όπως είπα και πιο πάνω θα έχουμε και νέο υλικό να παρουσιάσουμε!
 
Rockoverdose: Ευχαριστούμε, να είσαι καλά, ραντεβού σύντομα σε κάποια από τις εμφανίσεις σας στη χώρα μας. 
 
Εμείς ευχαριστούμε. Rock on!
 

Comments